Naturalsi, ja tam kulawizny nie widze, ale widzę że nie jest w stanie kłusować mocno w zakręcie w równowadze i się gubi. Może to być kwestia tego, że jest młody i duży, może jest przebudowany, a może po prostu to nie jest koń hodowany do ujeżdżenia (bo nie jest) i równowaga w kłusie nie jest jego być lub nie być. Pytanie czy ma to znaczenie dla skoczka, nie wiem.
karolina_, dziękuję za opinię 🙂. Oglądając filmiki sprzedażowe koni często wydaje mi się, że nie są czyste. Pytanie czy to brak równowagi, prozaiczne rzeczy typu nierówności w podłożu, czy po prostu sobie wmawiam 😅...
Dla mnie ten koń jest czysty, raz w zakręcie traci równowagę.
Ogólnie sama szukam konia i się chwilę nawet nad nim zastanawiałam, no ale ja szukam klaczy.
Faktycznie w stępie na początku idzie nie równo. Brak zdjęcia na twardym ale z tego co widzę to on ma 2 bardzo różne kopyta z przodu, jedno lekko sztorcowe a drugie płaskie. Takie konie często chodzą nieregularnie bo to trochę tak jakby człowiek chodził w 1 bucie z obcasem a drugim na płasko. Dla mnie dobre i równe kopyta są bardzo ważne i ja bym takiego konia nie kupiła bo wg mnie jest większe prawdopodobieństwo kontuzji, ale może lepiej poprosić o zdjęcia na twardym z boku i z przodu żeby było widać lepiej jak to wygląda czy nogi proste itd
somebody, to prawda, że taka postawa predysponuje do "mechnicznej" nieregularności, co widać dopiero na kole.
Oczywiście można to wyprowadzić dobrym kowalem, bo raz miałam klacz którą zepsuł mi 3 kuciami słabiutki kowal, ale wtedy byłam całkiem nie doświadczona i nie miałam wiedzy.
Ja też nie kupiłabym konia z taką postawą, bo wiadomo czym to grozi, choć u młodziaka na pewno do wyprowadzenia przy sensownym kowalu.
Iskra de Baleron, szkoda tylko, że u nich u "poprawnie stojącego konia" linia prowadzona przez środek kończyn (od łopatki w dół), "poprawnie" kończy się poza kopytem...🤣
I jakoś im się to "nie kłóci" z tym co mówią dosłownie sekundy wcześniej, że każdy staw musi mieć podparcie...
Jeśli ktoś nie zna holenderskiego 😅 polecam oglądać bez dźwięku 😉 Łatwiej wtedy skupić się na napisach. Dla mnie filmik interesujący i jak na tak krótka prezentacje poruszający dużo kwestii: co i dlaczego.
Książka jest dostępna 🤠
Trzeba zrobić przelew na konto PZHK w kwocie 81zl oraz wysłać mail na adres: hodowla@pzhk.pl z potwierdzeniem wykonania przelewu i adresem do wysyłki 😎
Budowa mojej 13 letniej klaczy,jeżdżę z nią raz za czas w wakacje na zawody towarzyskie max 80 cm,wiem że zdjęcia nie są dokładne ale może da się coś ocenić.