Forum konie »

Wpływ odżywiania na wygląd. ZDJĘCIA :)

przepraszam za brak edycji postów ale sie gubię przy zdjęciach  🙄
dobrze w takim razie do którego wątku powinnam się udać,by porozmawiać jak "wyrobić"miesnie u folblutki?
Katija chudy? toż to folblut więc nie będzie budowy smoka raczej, po drugie nie jest chudy, jak na folbluta to wygląda ok jeśli chodzi o tłuszczyk

Karina7 musisz udać się do wątku z numerami telefonów do instruktorów i trenerów, po czym zadzwonić i umówić się na trening, od jeźdźca siedzącego na re-volcie jeszcze żaden koń się nie umięśnił 😉
,teraz nie ma warunków w stajni na treningi..  🙄
wiecznie koń stoi kiepskie podłoże,woda,błoto..
ale tak to skaczemy,chodzi drągi na ziemi,cavaleti,w  tereny chodzi więc na prawdę chodzi ale tak jak mowie są przerwy i długie..
a to zdjecia z  przed wakacji
jak "wyrobić"miesnie u folblutki?

Ha, ha, ha, ha! Pilnie pracujemy nad tym od dwóch lat (tyle że u folbluta) i jeszcze min. 3 popracujemy 🤔 A nam pomaga młodość i... testosteron.
Nie no - folbluty mają mięśnie, i to pozazdroszczenia godne, tylko one... nie są obszerne 🙂
halo hah🙂czyli mówisz że cięzko?u nas jest tak ze sa ale jak przerwa ubywają.. 😂
i ciężko do nich wrócic/
escada, wczesniej nie bylo nic o tym, ze folblut, choc nawet mialam napisac, ze jak dla mnie to ona tak wyglada. i wiem jak ciezko jest zrobic, zeby folblut wygladal, ale wierz mi, ze odpowiednim zywieniem, jazda i padokowaniem da sie 😉
katija tak,da się?a mogła byś doradzić jak?
w wakacje trenowałyśmy z P piaseckim teraz na prawdę od 2 mies nie ma jak 😵
Tak na marginesie, to nawet jeżeli siodło dopasowane to mi się wydaje że źle założone, więc pasowanie nic nie daje.
No, mogłoby być cofnięte.
Z resztą, Karina7 sama mówi, że podłoże beznadziejne i koń stoi (no w sensie, nie jeździ się) więc.... od stania mięśni koń sobie nie wyrobi.

Poza tym, Karina7, chyba aż tak źle z tym podłożem nie jest. Chętnie się zamienię na moją łąkę. 😉 😀iabeł:
na pewno siodło jest dopasowane,to wiem🙂
uwierz miże podłoże jest beznadziejne za całe pęciny sie zatapia w błocie albo gruda..
tzn wlasciciel podłoze wyrówna przed mrozem a nastepnego dnia chociaz zakaz wjazdu to wjadą zamrźnie i doły nie można jeździć  😫
a tereny? 😉
dla mnie koń nie ma wypracowanych mięśni (grzbiet aż się prosi o robotę), szyjka jak u przecinka... brzuch może się wydawać spory, bo mięśnie na górze nie trzymają...
Karina7 mamy rozumieć, że siodło robiłaś na miarę koniowi lub był u Ciebie dopasowywać ktoś kto w tym fachu pracuje???
tak był tzn tak był p.Kostrzewa i nasza wet🙂 i mierzyłam siodła i wybrałam i pasowal Kieffer koof i takie zakupiłam 🙂
i jest dobrane na pewno
Karina7: ty mierzyłaś i TY wybrałaś o.O bo tak to zabrzmiało ?  Co ma wet do dopasowania siodła.  Nic nie jest w życiu pewne ;]... 
🤔 Czasem mam wrażenie, że niektórzy użytkownicy mają fun z czepiania się o cokolwiek, żeby się tylko czepnąć. Mimo, że doskonale wiedzą o co chodzi.
przecież Karina7 napisała dość wyraźnie, że była osoba znająca się na dopasowaniu siodeł oraz weterynarz?

Czasem korci mnie, żeby założyć wątek zrzutkowy i zorganizować akcję charytatywną i zbiórkę na kurs czytania ze zrozumieniem 😜
Żeby nie było ja się nie czepiam. Karina7  Kiedy oni byli dopasowywać siodło?? Czy klacz była wtedy w takiej formie jak na zdjęciu?
Co wet powiedział na takie braki mięśni??  Co kobyła dostaje do żarcia??
Libella: właśnie kochana czytają ze zrozumieniem , napisała owszem, że "był pan" i że "mierzyłam siodła i wybrałam"  Liczba POJEDYŃCZA 1 osoba  ; ]  Zobacz na plecy konia , co innego jak nie złe siodło mogły spowodować jaki zanik mięśni ? Ewentualnie siodłanie konia za bardzo na przód, więc pytam czy na pewno ten pan jej doradzał. Bo jeśli siodło jest na prawdę dobrze dobrane to trzeba nauczyć sie poprawnego siodłania ; )

Edit: poztatym skoro siodło jest dobre to po co podkładka ? może to jest problemem ? Siodło jest dopasowane , ale przez podkładkę stało sie za ciasne, uciska mięśnie konia i powoduje ich zanik ?
Ja miałam siodło dopasowywane pod podkładkę, bo mój koń jej potrzebuje. A Pan Kostrzewa przywozi siodła, mówi które pasują, ale wybór pozostawia jeźdzcowi więc zejdźmy z koleżanki 😉.
Co do mięśni u xx, to jakiś czas temu męczyłam halo ( :kwiatek: ), bo martwiłam się, że mój koń się nie bardzo zmienia. Pół roku temu wyniosłam się ze stajni, w której stałam prawie cały czas naszej współpracy. Jak się okazało jakość jedzenia ma OGROMNY wpływ na rozwój konia i odkąd mój koń jest właściwie karmiony, padokowany i prawidłowo jeżdżony- zaczął się budować  😅
mnie ciekawi jakie zmiany w żywieniu były wprowadzone u koni które wstawiła montana co konkretnie dostawały jeść i w jakich ilościach.  :kwiatek:
heh, a mnie ciekawi jak były żywione wcześniej 😉 I jakiemu sprzedawcy się opłaca takie konie prezentować potencjalnemu kupcowi  🤔
Ogólnie tak mi spasowało do tematu tego wątku, wpływ żywienia na wygląd, bo ich wyglag wg mnie zmienił się diametralnie.

Niestety moja odpowiedź może Cie zawieźć. Karmione były normalnie tradycyjnie ( bez gotowych pasz) , siana oporowo, słoma, owies gnieciony, w ilościach stopniowych
Okazały się nie być trudnymi do odpasienia.  Zostały odrobaczone i wyszły na prostą. Pańskie oko konia tuczy 😉

Mam jeszcze takiego przypadka, wałach, też się szybko odpasł

Nabo wczesniej zyl w chowie bezstajennym karmiony sianem i owsem. Uzytkowany w rekreacji oraz w wozach. Nie ma sie co dziwic jak sie zmienil teraz mieszka w stajni i ma zupelnie inne warunki. Ale w poprzedniej stajni zle mu nie bylo.
powiewem tak u folbluta ciężko z mięśniami,siodło jest w 100% dobre i myślę,że osoby które mi je dobierały mają pojęcie o tym😉
siodłana też jest prawidłowo, na pewno 🙂
ale ja nie o to pytałam,a połowa osób zajęła się czym innym.rv robi się coraz bardziej"czepialskie"ale nie pomaga.Tzn przemarza się ale nie poradzi.nie chce nikogo urazić bo nie o to w  tym chodzi🙂
jak uda mi się znaleźć lepszą stajnie to wrócę do treningów  z Piaseckim🙂
Hmmm, ja mam konie w chowie bez stajennym, i szczerze mówiąc teraz gdy mam mojego konia pod domem w końcu zaczyna wyglądać choć chciałabym żeby wyglądał lepiej ale to już kwestia treningu a nie żywienia, myślę, że budowa i rasa ma tu duże znaczenie jedne tyją z "powietrza" inne potrzebują cudowania ( jak mój) No cóż jak już będę bardziej zadowolona z wyglądu mojego konia to się nim pochwalę 😉 Na razie koń jest w chowie bez stajennym u mnie pod domem od początku października minęło 3 miesiące i wszyscy widzą poprawę ale ja ciągle widzę żebra :/
Karina7, rv doradza i to w 99% przypadków, tylko w conajmniej połowie osoby szukające porady nie chcą jej przyjąć. Weź twój przypadek: wszyscy ci piszą że kon jest źle osiodłany a ty się upierasz ze jest dobrze. No to po co ci porady skoro wiesz lepiej?
ansc, moja przeszła na chów bezstajenny i nagle się okazało, że ona może ciężarna.  😵 Przyznam się szczerze, że musiałam pokombinować z jej menu, by wreszcie dostrzec granicę zdrowego odżywiania, a nie tuczenia świni na ubój. Teraz (odpukać) doszłam do tego jak, co i gdzie.
przyjmuje rady🙂chodziło mi bardziej o to że mięśnie łatwo wyrobić,że prawidłowe żywienie,padokowanie..
więc słucham co radzicie?
koń od rana do wieczora na pastwiska i po 1,5 miarki pavo owsa całego obecnie.
te zdjęcia pod ta dziewczynką są kiepsko ujęte..
czy na tych zdj też jest źle osiodłana??
Nie wiem jak jesteście w stanie po tamtych zdjęciach ocenić osiodłanie, bo dla mnie jest osiodłany koń normalnie, pomijam, że do konkretnego przyjrzenia się trzeba by dobrych zdjęć w stój.
Karina7, na tych też mało widać ale imo jest ok 😉
[quote author=Być. link=topic=463.msg1239238#msg1239238 date=1325091233]
ansc, moja przeszła na chów bezstajenny i nagle się okazało, że ona może ciężarna.  😵[/quote]
hehehe jakby to było o współtowarzyszce mojego wielbłoda 😉 Tylko, że nadal nie wiem czy ona czasem nie źrebna 😉
Karina ile razy ona tego owsa dziennie dostaje?? Czy siana ma do oporu??Ile razy w tyg jeżdzisz na niej i jak długo??

Dodaje zdjęcie folblutlki wiek (nie pamiętam dokładnie)ale około 15 lat, za młodości się ścigała. Ogólnie była bardzo nerwowa , szybko się pociła, napalała, potrafiła zapierdzielajać galopem do utraty tchu.  ale przy odpowiednim żywieniu i odpowiedniej ilości ruchu nie przekraczając jej możliwości wyglądała ładnie.
dostaje siana ile chce,dwa razy dziennie tego owsa.
Jeżdźe różnie 1-1,5 h,tereny dłużej 🙂
staram się by chodziła regularnie góra 1-2  w tyg ma wolne🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się