xxagaxx, nie zgodzę się, bardzo dobrze jeździło mi się np w Michel Robert Prestige ale z równie dużą przyjemnością siadałam w GP. Nie uważam, żeby były z niższej półki, to fajne solidne siodła na lata.
Burza co kto lubi 😉 U nas w stajni były 2 Daw-Magi i dziewczyny się obu pozbyły wymieniając na lepsze siodła. 2 konie miały właśnie przez DM załatwione plecy (siodła leżały przyzwoicie). Teraz chodzą w innych siodłach, nie pasowanych nawet na te dane konie i nic im nie dolega.
Ja mam takie samo zdanie o Daw-magach - dodatkowo wyjątkowo nieprzyjemne dla mojego tyłka - po jednym dniu rajdu obtarcia do krwi. Dlatego też moje wisi kilka lat "na kołku" 😉
zielona_stajnia, IMO na rajdy nadają się wyłącznie siodła w tych celach szyte, każdy teren ponad 3h w normalnym siodle zaczyna być hardkorem.
xxagaxx, bo i zależy jakie plecy i jaka praca- nie warunkowałabym tego tylko siodłami, aczkolwiek nie znam nikogo jeżdżącego w DM choćby GP żeby móc się tym podeprzeć, moje doświadczenia oparte są na normalnych rekreacyjnych jeźdźcach w różnych stopniach zaawansowania. 🙂 wszystkim im wygodnie się jeździło, a konie chętnie podnosiły plecy.
Burza - nie zgodzę się, wintecki, thorowgoody, a ze skórzanych passier i albion (wszechstronne) sprawiły się rewelacyjnie, natomiast rajd w Daw-Mag u rajdowym był porażką zarówno dla mnie jak i dla konia. No ale każdy ma swoje upodobania 🙂, jednemu pasuje Daw-Mag, innemu passier, trzeciemu jeszcze inne cudo - i dobrze, jak zaczynałam jeździć była tylko "Jedność Łowiecka" 😉, teraz każdy dobierze coś pod swój tyłek.
Burza: te 2 przypadki to raczej wrażliwe są na wszystko, i niestety twarde poduszki w DM im nie służyły. Znam też osoby jeżdżące sobie Dm na różnych poziomach rekreacyjnych i żyją 🙂 Z siodeł zadowoleni. Ja uważam że lepiej poszukać innych firm, nawet patrząc na rynek wtórny. DM chodzą bo bardzo niskich cenach. Łatwiej sprzedać Prestiga, Kieffera czy Stuubena, nawet używanego.
u nas w stajni z tego co wiem tylko 1 daw mag jest, a właściwie był. Hubert. nie mam o nim zbyt pochlebnych opinii, sądzę, że jeden ze starszych, i może nie koniecznie dobrych modeli daw magowskich siodeł. koń po kilku jazdach w nim (nowe, robione na zamówienie pod wymiary zwierzaka) pojawiły się odsednienia. ale jakie! siodło poszło na koziołek, powisiało tam trochę, i chyba właściciel sprzedał. teraz ma passiera (używanego) uj, i wszechstronnego kieffera (też z drugiej reki). koń chodzi jak ta lala, żadnych problemów z plecami. ale ja, swoją drogą, zastanawiam się nad GP.. ale mówicie, że poduchy twarde?
Bardzo pomogły mi wasze wypowiedzi, dziękuję. No to chyba przerzucę się do wątku ,,siodła skokowe" hehe 😉 bo już co do tego GP nei jestem aż taka pewna, ale może będę miala możliwość się w nim kiedyś przejechać to zobaczę 😉
U mnie też nie z tego co widzę. Pytam bo miałam dostać robione na wacie, ale Pan Sommer oglądał i stwierdził, że wypełnienie jest lateksowe. I teraz nie wiem kto się machnął. Dla mnie różnicy nie ma wielkiej, ale wiedzieć warto.
furmanka - bardzo pięknie dziękuje :kwiatek: tak myślałam z tym łękiem, ale wolalam mieć pewność ... tzn bo pewnie w praktyce (mialam mierzyć dziś ale zapomniałam oczywiście...) byłoby to trudniejsze niż w koncepcji myślowej 😜
ale 2 rysunku nei rozumiem - tzn legendy ;/ oznacza ze ten koń ma w tych miejscach a b c taki kształt poprzeczny pleców? a "d" to linia grzbietu? ale moga te kształty być inne i je trzeba sobie pomierzyć jakoś?
horse_art, to jest sposób na zrobienie modelu grzbietu konia. Najprościej zrobić na takiej zasadzie, jak się robiło choinki z tektury, czy też takie piłeczki-globy - że nacinasz do połowy i drugą część wsuwasz (też naciętą). Wycinasz z arkusza tektury kształt grzbietu D, robisz od góry pionowe nacięcia w punkcie A, B, C. Od krzywika/drucika odrysowujesz kształt kłody konia w punkcie A, B, C - na arkuszach tektury. Nacinasz (pionowo) od dołu - i składasz całość. Masz model grzbietu konia, taki jakby szkielet tego grzbietu.
ja mam siodło Daw-mag Hubert Super , kupiłam te siodło bezpośrednio od Daw-mag .Powiem szczerze,że jak dla mnie to siodło jest wspaniałe , bardzo wygodne.Poprzednio jeździłam na siodle Kieffera ,które było dla mnie nie wygodne tzn. zawsze po jeździe bolał mnie kręgosłup,a teraz jak jeżdżę na siodle Daw-mag to nic mi nie jest. Cudowne siodło , gorąco polecam 😀
Przymierzam sie do kupna siodla Daw- mag grand prix.Czy moze ktos z forum byby tak mily i jako posiadacz takiego siodla moglby mi zmierzyc w cm przeswit dlugosc i szerokosc paneli, interesuja mnie wymiary siodla 16 i 17 calowego .Brac standrd czy exclusive? Czy przy wzroscie 169 i wadze 51kg moglabym pokusic sie o siodlo w roz,iarze 16 calowym? z gory dziekuje za odpowiedzi
Tylko że przy standardowym siodle w rozmiarze 16 osoba o wzroście 169 cm może się nie zmieścić z nogami. Trzeba byłoby zamówić siodło z siedziskiem 16', ale może z przedłużaną tybinką albo choć z taką, jakie mają 17-stki. Różne firmy różne rozmiary mają, ale generalnie standardowy rozmiar siodła z siedziskiem 16 ma również odpowiednio krótsze tybinki.