Ja mam czujnik w wersji bieda, czyli naklejany termometr do akwarium. Działa, ale trzeba szybko odczytywać wynik, bo jak tylko odsunie się od konia to spada momentalnie temp.
zembria, to jest na baterie, mozna je wmieniac, ale powiem ci ze nie wiem na jak dlugo wystarcza. Ja mam ten moj od tygodnia dopiero, znajoma od 3 tyg takze jeszcze ci nie odpoweim na to pytanie 😅
Tu fajnie widac o ktorej zdjelam derke z konia (mega spadek temp) o ktorej ubralam i kon juz zostal w boksie i o ktorej wyszla na padok (lekki ale spadek tempted ktory sie utrzymywal przez kolejne h)
Juz sprzedane z allegro 🤣 ktos widzial gdzies ten model z zawieszka gdzies indziej? Tez mam derke z takimi petelkami do linerów i byloby git. Inaczej kieszonke chyba musialabym doszyć konikowi 😅 a tez jestem ciekawa, pierwszy sezon derkowania i mam schizy zeby nie przedobrzyć
Moon, hahhaha kurde, no serio, chociaż to moja koleżanka ze stajni odkryla, jak żeśmy ciągle kminiły czy koniczkom w nocy na dworze nie za zimno xD I teraz obie tylko wysyłamy sobie screeny z apki 😉
Epikea, te które mam okazję oglądać w życiu codziennym dają rady, z zastrzeżeniem że stado nie ma tendencji niszczycielskich i że bierzesz poprawkę na fakt, że przy całym dniu ulewnego deszczu mogą przemoknąć na wskroś (nawet gdy są nowe) - w tym samym deszczu Horseware na mojej księżniczce nie przeciekło a Yorki na dwóch koniach tak.
Dokładnie tą z linka miałam okazję widzieć na koniu i jakbym tu nie przeczytała to nie powiedziałabym że to 1200D, tak lekki mi się ten materiał wydawał 😅
donkeyboy, to sie ciesze ze wam tez sie sprawdza 😀 Ja teraz pierwsze co robią jak wjeżdżam do stajni to włączam apke 😀 Śmieję się ze moge obsługę kontrolować, bo widze kiedy mój koń na padok wychodzi 😀
Czy jest wśród nas może posiadacz tej magicznej padokowej derki Winderena? Przez te zawirowania pogodowe i fakt że mam swojego na wolnym wybiegu - zaczęłam się nad nią zastanawiać. Czy może ktoś już ją testował? Jak się Wam sprawdza?
RR4, nie ale Bucas od lat już produkuje takie derki i są naprawdę fantastyczne. Seria Power Turnout. Faktycznie mają szerszy zakres temperatur niż standardowe derki, mam wersję light i niegolony koń stoi w niej aktualnie (około 10st u nas w dzień) i stała jak temperatura była bliżej zera. Jakbym miała wolne 1k to bym dokupiła taką samą z wypełnieniem.
faith, wiesz co nie mam smartex, więc ciężko mi porównać. Jedynym minusem tej derki jest to, że jest wiecznie ujebana, wolałabym granatową 🤣 Ale faktycznie zarzucam nawet na lekko spoconego konia i idę do domu.
ja mam drugą Atlantic, ale moja trenerka ma i power turnout i smartexa i w zasadzie sa identyncze. roznia sie tylko kolorem i tym ze Bucas twierdzi ze srebrna odbija promienie sloneczne a smartex nie.
No i prawda ze power turnout zawsze brudna, nawet po praniu ma juz brazowe plamy. Atlantica bardzo lubie tez choc jest na troche wyzszy zakres temperatur, ale za to dzieki tej podszewce kon sie blyszczy jeszcze przed czyszczeniem 😀
Korzystajac z okazji zapytam, ktory kaptur innych marek Wam sie najlepiej sprawdzil w bucasie? bo jednak 400 zl za kaptur boli...
faith, ja mam Smartex, psiapsi ma Power i zasadniczo różnicy nie widzę większej, jedyne to w Powerze jest opcja high neck jezeli kogoś to interesuje. W teorii Power ma szerszy zakres temperatury bo odbija promienie, ale po tym jak ta derka jest brudna to nie ma szans, by biel cokolwiek odbiła - bo nie istnieje xD
Wyżej wymieniony Atlantic z tego co kojarzę nie jest podszyty polarem, w to akurat plus bo mogę narzucić derę na jeszce spoconego konia i się nie martwić.
To ja też coś dodam od siebie, mam derke Power Light, tą bez wypełnienia. Ona się świetnie sprawdza na przejściową pogodę, kiedy jest spora różnica temperatur w ciągu dnia. Jak właśnie przygrzeje gdzieś na parę godzin, ale z rana i w nocy zimno. Nie muszę kilka razy przebierać konia i w sytuacji, gdy inne konie były spocone pod derkami, to mój był ok. Ale ona mi się sprawdza tak do max 5-6 st C, jak było chłodniej to już mojemu było za zimno.
Polećcie proszę derke do założenia przed i po treningu (koń ogolony) tylko nie polarowa (strasznie się elektryzuje i koń już ma traume). Wełniana lub Winderen Thermo Clear może się nie elektryzuje?
Może zabrzmi to pytanie głupio, ale jak na świeżo ogolone konie zakładacie derki?
Miałam teraz okazję przebierać kilka koni z derki do derki i kurde tyle się z tym namęczyłam, że miałam dosyć. Ani przesunąć, ani naciągnąć… tylko zdjąć i na nowo założyć modląc się by derka od razu leżała w miarę na swoim miejscu. Miałam wrażenie, że im krótszy włos tym gorzej bo jest bardziej szorstki. Im koń miał dłuższe włosie tym było łatwiej. Do tej pory derki zakładałam ale tylko na konie nieogolone i nigdy mi to problemu nie sprawiało. A tu miałam wrażenie, że schodki byłyby dla mnie wybawieniem 🙈