Proti, zdaję sobie sprawę, rozważam wszelkie ewentualności, jeszcze mamy z wandą podyskutować o ew. kombinacjach no i kwestia jak konie będa zimą padokowane - bo z tego co teraz wiem to po skończeniu sezonu pastwiskowego konie na obecne kwatery chodzić chyba nie będą żeby pastwiska odpoczęły i na przyszły rok było co gryźć
jeśli będą chodziły na tym wybiegu przy stajni skąd zbierane są araby to podejrzewam że na raty, będzie trzeba porozmawiać dokładniej
powaznie futrza sie wam konie? Holda dalej "łysa", plusz sie futrzy ale składałam to na karb tego że to prymityw 😁 niby noce chłodne ale u mnie gory otwarte, okna otwarte hmmm
Sznurka u mnie w stajni kilka koni zaczyna juz zarastać np. mój bardzo pózno zgubił zimową sierść i jest jeszcze łysy natomiast koń koleżanki był juz gładki w maju, a teraz zaczyna obrastać takim delikatnym "puszkiem" 😉
[quote="sznurka"]plusz sie futrzy ale składałam to na karb tego że to prymityw[/quote] Przepraszam, że taki offtop, ale: Sznurka, jak Ty czasami złożysz zdania to uśmiech lata po twarzy🙂 w sensie, taki pozytywny 🙂
Mój też nie zarasta... nie wiem czy powinien, stajnia na noc zamykana, nieocieplana, otwarta w dzień, koń parę godzin na padoku... może na zachodzie jest po prostu cieplej. 😁 ale ciemnieć powolutku, powolutku zaczyna, może w tym roku trochę bardziej obrośnie...
Nie zostawiam w tej samej derce, ale staram się mieć derki o zbliżonej ciepłocie. Nie zostawiam z tego względu, że jak koń na padoku się wytarza w błocie/śniegu czy popada na niego deszcze to nie koniecznie dobrym rozwiązaniem jest, żeby stał cały dzień w mokrej derce.
korsik, ja mam po dwie takie same dla każdego z koni., chodzą w nich 24h/dobe w stajni i na padoku, ale jeśli zmokną to natychmiast przebieram na druga suchą ale takiej samej grubości 🙂
Czy ktoś wie, gdzie można dostać zapięcia do derek ❓ Mam na myśli te metalowe, które w większości derek łączą pasy idące pod brzuchem. Krawiec takiego czegoś nie posiada...
Mój kuc stoi w stajni podobnej do angielskiej. Tzn. wygląda trochę inaczej, ale jeśli chodzi o temperaturę to jest taka sama jak stajnia angielska, w dzień jest otwarta, chyba, ze est naprawdę zimno. No i oczywiscie go derkuję:-)
tak sie wlasnie zastanawiam nad derkowaniem, nas hala murowano drewniana z blaszanym dachem, przylaczona do stajni glownej ale zamiast okien mamy siatki specjalne przepuszczajace chyba 80% swiatla i chyba 20% wilgoci takze ciepla nie bedzie..
nerwina w tamtym roku stala w "angielskiej stajni" i bylo jak najbardziej ok jeszcze zrebaka miala i sie wlasnie zastanawiam czy juz nie zaczac w polarowki na noc czy bawelniane