Derka na rudzielcu nadal nie zeżarta 🏇
O ja cie, to tu w Belgii, gdzie pracuje, chyba torturujemy konie 😉 w tej chwili (temperatura kolo 6-8 stopni) golone konie stoja w cienkiej, bawelnianej derce i na to grubsza, 300g. Szefowa zapowiedziala, ze jak bedzie minus 20 to trzeba bedzie zakladac bawelniana+srednio gruba 150-200g+ta gruba 300g...
Takie samo derkowanie widziałam w stajniach w Holandii, też powyżej zera, a konie w derach z wypełnieniem, czasami nawet dwóch na raz. W sumie nie narzekały 😉
No i derka derce też raczej nierówna - ostatnio pisałam sobie z Amarotsą, i się zeszło na Eskadrony, że grubością to one specjalnie nie grzeszą. Mam ich dwie zimówki 300g, tak z ciekawości porównałam sobie z BR i pełna zaskoczka 😲
Eskadron derka zimowa 300g (coriander, na górze) i BR derka zimowa 300g (czerwona na dole):

Eskadron 300g i BR z wypełnieniem 150g:

Mam też zimówki Euro-Star i z nimi jest dokładnie to samo, przy tym samym wypełnieniu są dużo dużo grubsze. Eskadrony faktycznie są takie cienkawe, czy może źle porównuję, bo wypełnienie jest z jakiegoś innego materiału?