Forum konie »

Derki

moja stala swojego czasu 24/h w jarpolowskiej bawelnie i po praniu jak nowa.
Czy ktoś orientuje się w rozmiarówce derek siatkowych Eskadrona?  👀

Dokładnie chodzi mi o te:

chciałabym zamówić, ale mam niewymiarowego konia i nie wiem czy wypadają jak dralony/polary/toulene/rip-stopy  🤔  👀
s. z tego co wiem siatkowe wypadają normalnie 😉
SrokateSzczęście, dzięki  :kwiatek:

i dalej nic nie wiem, bo mam konia w rozmiarze 150  😵 i boje sie, ze w 145 nie wejdzie, a w 155 się utopi 😉
chyba się jednak zdecyduje za horseware
może mi któraś przeslać zdj derki treningowej ? bo szukam, ale nie na koniu, tylko bardziej wykonania. mam malutką dereczkę, i mogłabym ją przeszyć na treningową, ale nie mogę znaleźć wykonania, aby same na koniach zdjęcia 😉  :kwiatek: :kwiatek:
Dziewczyny !
Czy jak pierzecie w domu derki padokowe/nieprzemakalne, to uzywacie do nich jakichs impregnatow, zeby zachowaly "nieprzemakalnosc" ??
O, też się nad tym zastanawiałam. Dołączam się do pytania Angeel,
Tak, powinno się wlewać specjalny płyn bo niestety "nieprzemakalna powłoka" się spiera i trzeba materiał "pokryć od nowa".
kotbury - to sie dolewa do prania ? Uzywasz czegos takiego ? Gdzie mozna cos takiego kupic ?

edit

znalazlam cos takiego:

http://sklep.horses.pl/product-pol-2417-Carr-Day-and-Martin-impregnat-do-derek-w-sprayu-Rug-Re-proofer.html
http://www.nikwax.com/pl-pl/products/productdetail.php?productid=464&activity=

Czy kto to zna, uzywal?

Ten drugi produkt chyba bardziej mnie przekonuje. Tylko jest problem z kupnem. Produkty tej firmy mozna znalezc w sklepach sportowych, pytanie czy beda w stanie sciagnac akurat ten produkt.
derka siatkowa z pasami czy bez?  🤔
ja bez pasów miałam derkę całą  5 minut🙂 potem cerowałam heh
Mam grzecznego konia ktory dba o swoj sprzet  😉
no chyba, że tak 🙂
mój się uwielbia tarzać zaraz
fouganzowa z pasem  na klatei brzuszek-Drapcio poleca🙂
Moje nawet mlodej nie daje swoje ubranka dotykac. Zdecyduje sie z pasami  😎
O proszę, Dramka poruszyła temat, który mnie nurtuje 😁
Zdarzyło się komuś jakieś nieszczęście z tytułu derki z pasami? W sensie, czy koń nie zaczepił tak niefortunnie, że się wywrócił...? Choć z drugiej strony, prędzej pewnie pas pójdzie niż koń razem z derką przecież.
Tego mojego tak muchy denerwują, że nogami potrafi sięgnąć łokcia, żeby tą muchę odgonić. -.-'

Angeel, I co, orientowałaś się w dostępności tych impregnatów?
Sankaritarina, pamiętam że na początku sezonu zimowego gdy zaczynałam konia derkować, strasznie panikowałam a propo pasów. Zastanawiałam się czy nie wyreguluje źle pasów przez co będą za luźne i koń się w nie zaplącze. Jakoś przetrwaliśmy, długość pasów i tak się zmieniała, bo koń się wiercił, kładł, wstawał, tarzał i same się przesuwały w większości derek. Także myślę że tak czy inaczej prędzej zapięcie nie wytrzyma bo one najszybciej puszczają jak coś się dzieje.

Czy takie zapięcie, można gdzieś dostać w pasmanterii?
Używa się tego też co czegoś innego niż derki  😀
Szukać gdzieś po sklepach czy dać spokój i zamówić w jeździeckim?
Ada w jeździeckim tylko zapłacisz 3x drożej niż w pasmanterii. 🤣
nie ma takich klamer w pasmanterii
Dostałam derke siatkowa z decathlon, rewelacja  😀

Zostawiłam w niej konia na noc i derka cała.  💃
Ada, Akurat w sezonie zimowym się nie bałam o derkowanie z prostej przyczyny: mój koń [a i pewnie większość innych tak samo] "kopie" się tymi nogami po brzuchu jak mu się tam znajdzie jakaś wyjątkowo wredna mucha. Strasznie go to denerwuje i jeśli nie biega, próbując uciec przed muchami i nie smaga się ogonem, to próbuje zdziałać nogami zadnimi. W zimie tak nie robi, a chodził w derce przeciwdeszczowej i zimowej, tarzał się w tym, brykał. No i po prostu sobie wyobraziłam to kopanie w derce z pasami. Ale w sumie, zawsze jest jeszcze przecież pas do derki! 🙂
A odnośnie tego zapięcia -> poszperaj na allegro. Może znajdziesz taniej niż w sklepie jeździeckim. Sama się nie natknęłam na takie klamry w pasmanterii, a skoro Ivett mówi, że nie ma to faktycznie musi nie być.
Dramka witaj w klubie  😀 bedziesz b.zadowolona !

moja miesiac używana i nic jej nie dolega i parana w pralce juz byla
wicia287, a widziałaś takie gdzieś w pasmanterii?

ivett, łeee 🙁 to chyba nie będę szukać.

Sankaritarina, racja, sprawa wygląda inaczej przy derce letniej, ale chyba tak czy inaczej możliwość uszkodzenia się konia jest mała, w sensie prędzej derki  😁
A co do klamerki to chciałam uniknąć kosztów wysyłki ale chyba się nie da.
Szukam kogoś kto szyje derki!
Potrzebuje derki zimowej/stajennej na 165, może ktoś podjął by się uszycia i jaki to byłby koszt?
Może ma ktoś z Was taką do odsprzedania?
Joanna
wicia287, a widziałaś takie gdzieś w pasmanterii?

ivett, łeee 🙁 to chyba nie będę szukać.

Sankaritarina, racja, sprawa wygląda inaczej przy derce letniej, ale chyba tak czy inaczej możliwość uszkodzenia się konia jest mała, w sensie prędzej derki  😁
A co do klamerki to chciałam uniknąć kosztów wysyłki ale chyba się nie da.

u mnie są  😉

Asiulak a może krawcowa by coś takiego zrobiła?
Ja trzymałam konia 24 godziny na dobę w derce siatkowej przez jakiś miesiąc i nic się ani derce ani koniowi nie stało 🙂 A jaki komfort dla konia! W tym roku na razie robactwa dużo mniej i Dzion łazi bez derki, ale w razie czego mam przynajmniej coś niezawodnego w zanadrzu.
a po co w nocy? przeceiż w nocy nie ma robactwa
komary..
Frania, stał w stajni angielskiej na terenach zalanych przez Wisłę - były niewyobrażalne chmary komarów i dostał uczulenia 🙁
Franie u nas w stajni po raz pierwszy od 5 lat komary takie, ze wieczorem nie idzie zapalić światła- senior wylądował w derca siatkowej na 24 h i ewidentnie poczuł ulgę [sub][sub](jedyny mankament, że stał się obiektem żartów a mnie uznano za wariatkę :P, ale cóż wolę mieć konia bez bąbli, niż całego pogryzionego z rozoranymi bąblami)[/sub][/sub]
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się