Forum konie »

Podjeżdżanie konia.

Cały czas stoi? Nie wychodzi wcale?
To koń zimnokrwisty? Może stoi w innym celu?
Jak stoi non stop to raczej spacery stępem po terenie powinny mu na początek wystarczyć i to w małej dawce.
Lonża szalona /nawet zrobiona własnoręcznie/ zapewni mu mięsniochwat.

Wydaje mi się, że koń stoi non stop, musialabym właścicieli dokładniej o to zapytać,
koń jets gorącokrwisty...

(nie mam własnego konia ani nic takiego, więc nigdy koni nie lonżuję)  🤣

a później dodałam:
Hmm.. konie lonżuję u siebie w stajni, w której jeżdżę, ale dość rzadko

Czyli to nigdy nie znaczyło nigdy, tylko niby nigdy.  A pole cudownie przeistoczyło się w czworobok do lonżowania  😂 

w między czasie było jeszcze czterobokiem 😉
[quote author=mimina link=topic=41643.msg826366#msg826366 date=1293544014]

(nie mam własnego konia ani nic takiego, więc nigdy koni nie lonżuję)  🤣

a później dodałam:
Hmm.. konie lonżuję u siebie w stajni, w której jeżdżę, ale dość rzadko

Czyli to nigdy nie znaczyło nigdy, tylko niby nigdy.  A pole cudownie przeistoczyło się w czworobok do lonżowania   😂  

[/quote]

gdybyś czytała dokładniej, to byś wiedziała, że mam zamiar zrobić na tym polu czworobok i o to chodzi mi mówiąc że mam do dyspozycji czworobok
ech, quoniarka bez polotu, to sie robi nudne  🤔

gdybyś czytała dokładniej, to byś wiedziała, że mam zamiar zrobić na tym polu czworobok i o to chodzi mi mówiąc że mam do dyspozycji czworobok
Przede wszystkim twoje wypowiedzi są strasznie zagmatwane, nawet po dokładniejszym przeczytaniu nijak je rozumiem 😁
Przede wszystkim twoje wypowiedzi są strasznie zagmatwane, nawet po dokładniejszym przeczytaniu nijak je rozumiem 😁

A bo nigdy nie nigdy, ale niby nigdy  😵
ja to tam ide moje dzikie konie oporzadzac, narazka

nie wiem, może twoja nauczycielka od polskiego w podstawówce nie potrafila dobrze uczyć czytania ze zrozumieniem?
[quote author=kodusiowata link=topic=41643.msg826541#msg826541 date=1293548141]

nie wiem, może twoja nauczycielka od polskiego w podstawówce nie potrafila dobrze uczyć czytania ze zrozumieniem?
[/quote]

😎  no ciebie to nawet nie uczyla pisac ze zrozumieniem

[/quote]

nareszcie.  👍
[quote author=mimina link=topic=41643.msg826547#msg826547 date=1293548234]

[/quote]

😎  no ciebie to nawet nie uczyla pisac ze zrozumieniem
[/quote]

widzę, że to jakaś nowa technika pisania? nie słyszałam nigdy, żeby w szkole uczono pisania ze zrozumieniem? 🙂
[quote author=A. link=topic=41643.msg826545#msg826545 date=1293548200]

[/quote]

nareszcie.  👍
[/quote]

bardzo dobrze rozumiem twoja ulge, maly trollu vel quoniarko  😁

fajna mialam zabawe, niestety obowiazki wzywaja  🤔
Ale się uśmiałam  😀 moja nauczycielka od polskiego z podstawówki była świetną osobą, uczyła tak że szczena by ci opadła  😀
nie słyszałam nigdy, żeby w szkole uczono pisania ze zrozumieniem?
Ale w szkole uczą spójnych logicznie i językowo wypowiedzi. Mówi ci to coś?  😎
Ale się uśmiałam  😀 moja nauczycielka od polskiego z podstawówki była świetną osobą, uczyła tak że szczena by ci opadła  😀
nie słyszałam nigdy, żeby w szkole uczono pisania ze zrozumieniem?
Ale w szkole uczą spójnych logicznie i językowo wypowiedzi. Mówi ci to coś?  😎

ja za to nieźle się uśmiałam z pisania ze zrozumieniem. : )
[quote author=mimina link=topic=41643.msg826551#msg826551 date=1293548291]
[quote author=A. link=topic=41643.msg826545#msg826545 date=1293548200]

[/quote]

nareszcie.  👍
[/quote]

bardzo dobrze rozumiem twoja ulge, maly trollu vel quoniarko  😁

fajna mialam zabawe, niestety obowiazki wzywaja  🤔
[/quote]
no widzisz A., nie wszyscy mają dzikie wirtalne konisie.
Ale ty biedna jesteś. Lepiej załóż sobie wirtualną stajenkę i trenuj dzikie konisie na polu. Tak jak my wszyscy of course, bo zaczynasz od nas odstawać ;p

mimina, a jaka rasa tego wierzchowca.?
Lepiej załóż sobie wirtualną stajenkę i trenuj dzikie konisie na polu. Tak jak my wszyscy of course, bo zaczynasz od nas odstawać ;p
O nie! Czuję się odmienna ;(
kodusiowata, widzisz! Wracaj już ze stajni. Bloga sobie załóż ze stajenką. Pomogę Ci konisie wytrenować!

ZA-BA-WA ! 😉
popłakałam się
Mnie tam uczyli pisania ze zrozumieniem-na przykład wypracowań.
Ale to inne czasy były.  😉
szemrana ale z zażenowania czy ze śmiechu?
oplułam także monitor oraz z lekka obsmarkałam.
Czytając to forum muszę zainwestowac w zwiększoną ilośc husteczek

Taniu
To, że wzruszenia i niech tak zostanie   😁
[quote author=trusia link=topic=41643.msg826411#msg826411 date=1293545200]
[quote author=Cejloniara link=topic=41643.msg826377#msg826377 date=1293544364]
mam konia od 11 lat i nie mam lonzy dla niego, o ja podła właścicielka.

Ja chyba jeszcze podlejsza. Stan posiadania - konie: dwa; lonże: zero.  Są bardzo zaniedbane, ale przynajmniej mają kantary!!! 
[/quote]

już mówiłam, że jeśli ktoś na sowim koniu jeździ regularnie to lonży nie potrzebuje, ale jak koń stoi cały czas w boksie, i nikt go nie dosiada to chociaż
na tą lonżę możnaby go było zabrać...

[/quote]
Ja na swoim koniu jeżdżę bardzo nie regularnie głównie z powodu braku czasu, czasami zdarza się że kobyła nic przez trzy miesiące nie robi. Lonże ostatnio używałam może trzy lata temu jak kobyła była przygotowywana do pracy pod siodłem. Jak mam chęć jechać w teren to jadę bez żadnego lonżowania mimo iż kobyła jest bardzo nadpobudliwa. Z mojego niewielkiego rekreacyjnego doświadczenia wynika że jeśli się ma odpowiednie umiejętności jeździeckie to żadna lonża nie jest potrzebna. 😉
szalonakobyła, wielkopolak

a właściciele o treningu wiedzą?
kaloe,  koń też na pewno się cieszy, że po 3 miesiącach stania bierzesz  go w teren >__>
Takie "lonżowanie" to, jak pisała Tania, po pierwsze szybka droga do mięśnioochwatu, a po drugie sposób na coraz mocniejsze nakręcanie się, a nie uspokojenie konia.
Kochana może nie planuj tak tego czworoboku na wakacje robić na polu bo w Polsce na polach latem to żyto, owies i inne pierdoły rolniki sieją i potem widłami gonią jak się po tym jeździ...

dobra...wpadnę tu później... 👀
tylko nie zamykajcie wątku 🙇 jakby

zresztą znowu to samo-nikt mi nie powie jak jest coś ciekawego 🙁

Ja czytam ze zrozumieniem.  Ale mam takie dziwaczne przekonanie, że słowa mają znaczenie uniwersalne, a nie takie, jakie dla potrzeb chwili im nadajemy. „Nigdy” nie znaczy „czasami”, a „mam coś do dyspozycji” nie znaczy „mam zamiar to coś zrobić”.

Ale w szkole uczą spójnych logicznie i językowo wypowiedzi. Mówi ci to coś?
Chyba też uczą, że słowa coś znaczą?  Widzisz różnicę pomiędzy "uczyć" i "nauczyć się"? Niestety, nie każdy "uczony" jest "nauczony", co widać na pewnym przykladzie.

ja za to nieźle się uśmiałam z pisania ze zrozumieniem. : )
Niestety wiele tekstów łatwiej się pisze niż czyta. To właśnie te, które pisane są bez zrozumienia.

A tak wracając do tematu:  skoro odczuwasz potrzebę lonżowania i dopiero będziesz coś robić, dlaczego nie zrobisz lonżownika? Bo mówienie „mam do dyspozycji czworobok” dodaje umiejętności jeżdzieckch?
A tak wracając do tematu:  skoro odczuwasz potrzebę lonżowania i dopiero będziesz coś robić, dlaczego nie zrobisz lonżownika? Bo mówienie „mam do dyspozycji czworobok” dodaje umiejętności jeżdzieckch?

E tam,
przecież nie napisane było, że czworobok jest pełnowymiarowy.
Tylko pełnowymiarowy dodaje prestizu
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się