Forum konie »

KĄCIK PUCHNĄCYCH Z DUMY

ja uważam, że jesli ktos potrafi dobrze jezdzic to mu palcat nie bedzie potrzebny.Ja wyrażam tylko swoje zdanie wiec sie tak nie napalajcie dziewczyny  😂 poprostu ogladam takie filmiki i mysle ale ten koń ładnie chodzi i widze takie ostroogi i uwazam , że nie dlatego ładnie chodzi bo jezdziec ma takie umiejetnosci ale dlatego , że go dźga tymi ostrogami a to wyczyn według mnie żaden nie jest. tyle to moje zdanie wy mozecie sie z nim nie zgadzac.Ja tak nie jezdze i raczej nie bede
anil
Ty tak serio  😲 ?
No jeśli ty palcat za złooo uważasz to gratuluję wiedzy. Ale jak dobrze pójdzie to za kilka lat zrozumiesz o co w tym chodzi. Życzę Ci tego.
Łiii, wystarczy założyć ostrogi i jest się Edziem Galem 😀
Łiii, wystarczy założyć ostrogi i jest się Edziem Galem 😀

założyć samo nie wystarczy - trzeba dźgać  😉 wtedy sukces murowany -  a koń sam ze siebie będzie kręcił piruety i strzelał zmiany co 1 🥂
No jeśli ty palcat za złooo uważasz to gratuluję wiedzy.  nie złem ale według mnie  jest niepotrzebny  😉 nie wyolbrzymiajcie tak bardzo poprostu ja uwazam ze nie dxganie konia czyni czlowieka jezdzcem.Ale sie panie obruszyły pewnie wszystkie jezdza na ostrogach  😂
A ważne co będę dźgała, bo mam tylko kota pod ręką, styknie?
OMG to ja pędzę do stajni podźgać trochę karego. Może zmieni się w Totka 😍
Esz...

anil - proponuję wsiąść na Groma i trochę go "podźgać" - ciekawe ile być ujechała z tego, co prezentuje pod Koniczką na filmiku. Może wtedy przekonałabyś się że to nie kwestia ostrogi  😵
Sadze , ze moim poziomem jazdy nie mam co sie równac z kolezanka, poprostu według mnie ten kon powinien chodzic tak samo bez tych ostróg, ja nie uwazam , ze ostrogi to wszystko czynia ale tak to wygląda. Bede sie starac jezdzic tak jak ona ale bez ostrog i wtedy wam udowodnie , ze mozna ok?
To naprawdę nie jest takie proste. Ostrogi, munsztuk i bat jest po coś. Fajnie, że kochasz koniki, ale Gromowi naprawdę nic złego się nie dzieje. I zapewniam, że chodzi tak jak chodzi nie dlatego, że Koniczka ma ostrogi...

Próbuj, próbuj, chętnie poczekam na efekty 😀
a ja zadam kluczowe w tej dyskusji pytanie.
Czy ty anil22 mialas kiedykolwiek na sobie i uzywalas ostrogi?🙂
moze zabrzmie jak ignorant, ale nie i nie mam zamiaru
no to mysle, ze dalsza dyskusja nie ma zadnego sensu😉 dorosnie, douczy sie, zrozumie🙂
Isabelle niektórzy przekonali się, jak zobaczyli go w korytarzu, drudzy jak zobaczyli, jak sobie radzi pod siodłem. Niektórym zajęło to miesiąc, innym ok. 3 lata, bo przekonali się dopiero teraz 😉 Żeby nie byc gołosłowną wstawię ze 3 zdjęcia. Dodam, ze wielu uważało, że przeszkodą jest jego wzrost- 160cm.
wiecie ja raczej mysle , ze to kwestia moje swiadomego wyboru.Ja do takich zabawek nie chce w takim razie dorastac 😉
a ja mysle ze swiadomy wybor mozna podjac jak sie ma kompleksowa wiedze na jakis temat a tobie jej ewidentnie w tym przypadku brakuje 🙂
Tyle, że to nie zabawki, a pomoce. Cieszy to, że nie chcesz robić krzywdy. Ale ludzie się na tym znają i oni ostrogami krzywdy nie robią, wręcz przeciwnie, ostrogi służą do bardziej precyzyjnego przekazywania sygnałów.
anil22, nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz, więc jak możesz tutaj deklarować jakikolwiek świadomy wybór?

Ba, co tam ostrogi, wiesz w ogóle jak jazda konna fatalnie wpływa na konie? One nie są ani trochę zaprojektowane do tego, żeby nosić kilkadziesiąt kilo na grzbiecie. Ostrogi są takie be, a robienie czegoś wbrew bazowej równowadze i wytrzymałości konia nie budzi Twoich przemyśleń?

Bede sie starac jezdzic tak jak ona ale bez ostrog i wtedy wam udowodnie , ze mozna ok?

No to czekamy, czekamy. Kiedy wrzucisz fotki albo filmik?
nie dramatyzuj kolezanko , uwazam poprostu , ze innymi pomocami bez ostog tez mozna odniesc podobne efekty i tyle
alez oczywiscie ze mozesz tak uwazac, na te chwile i z takim stanem wiedzy jaki posiadasz, ale nie negowalabym na twoim miejscu ze to sie nie zmieni😉 bo stawiam skrzyne wodki ze sie zmieni, jak tylko jakas wiedze zdobedziesz. podkreslam JAKAS, a nie kruchutka i rozdmuchana😉
no to bedziemy pic 😀
nie dramatyzuj kolezanko , uwazam poprostu , ze innymi pomocami bez ostog tez mozna odniesc podobne efekty i tyle

podobne, owszem.
Kocham farmazony!  🏇
Niestety biorąc pod uwagę, że uważasz że bat i ostrogi to okrutne zabawki to mamy podstawy twierdzić, że nie wyszłaś jeszcze poza podstawową naukę poruszania się w trzech chodach. Jak się dowiesz co to jest PRACA z koniem to wróć, porozmawiamy 🙂
anil22, nie dramatyzuję, konie najbardziej się psują z powodu jeżdżenia na nich. Taki fakt, cóż zrobić.

Przy okazji - mam konia na podobnym poziomie wyszkolenia, jak Grom. Robi wszystkie elementy bez ostróg, i zawsze parę razy w tygodniu jeżdżę go na goło. Mimo to, jednak dopinam ostrogi i na każdej jeździe do niektórych ćwiczeń zbieram z bandy bacik. Jak sądzisz, dlaczego? Od razu podpowiem, że nie chodzi o czysty sadyzm czy inną zemstę na koniu... Hm?

No i z ciekawości - gorsze są ostrogi, czy gorszy jest bat? Czy obydwie rzeczy są równie złe? Jak sądzisz, dlaczego prawidłowo nazywają się pomocami jeździeckimi, a nie np. znęcaczami czy mordulcami?
🙂

po raz kolejny nie okrutne lecz niepotrzebne dla dobrego jezdzca a to roznica i prosze nie zmieniac moich słów, dobrze jak bede na wszym poziomie i tak bede wszystko wiedziala jak wy to nie bedziemy mialy o czym rozmawiac ze soba skoro bedziemy wszystko wiedziec , a tak ja laik moge przynajmniej sie czegos nauczyc
anil22, i właśnie dlatego najlepsi jeźdźcy światowi - olimpijczycy, MŚ, jeżdżą z batami i ostrogami. O matko, co to za źli jeźdźcy. Ha ha ha
epk, bo oni jeździć nie umieją! 😀
anil22, za rok Olimpiada, dawaj! nie wstydź się!
Bo ci dobrzy jeźdźcy to sobie bez rozgłosu za stodołą jeźdżą. A na olimpijskie podium wleźli ci co umieją tylko palcatem i ostrogami dźgać konia, ktoś przeceiż musiał się zakwalifikować 😀
Ja tam bez ostróg, munsztuka i bata to na konia nie wsiadam, bo z miejsca nie ruszę 😉

A tak na serio - jestem w stanie wykonać wszystkie elementy przedstawione na filmie na wędzidle, bez ostróg i bata. Rzeczone zakładam jednak zazwyczaj gdyż pozwalają na precyzyjniejszą pracę z koniem. Poza tym tak jest bardziej profi 😁 Ale pamiętam jeszcze, że jako młode i piękne dziewczę oznajmiałam wszem i wobec, że nigdy z ostrogami jeździć nie będę 🏇
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się