Jak rozmiarowo wypadają ogłowia KaWal? Coś kojarzę że są takie raczej + niż -? Koń z łebkiem w kantarze full na drugiej dziurce z 5ciu więc nie wiem czy cob tu będzie lepiej pasował czy lepiej wziąć full
Czy ktoś ostatnio kupował jakieś ogłowie z Premiere?
Szukam czegoś względnie taniego do ciurania, a bardzo dobrze je wspominam.
Kwestia, czy coś z jakością na przestrzeni tylko dobrych kilku lat się nie porobiło 😉
Milla, znajoma kupiła niedawno i naprawdę imho super jakość. wprawdzie ona nie ciura go i nie jeździ codzinnie ale sama jakość "netto"- nowej sztuki bardzo fajna.
Krew bez zarzutu, nawet w rozszerzonym profilu niczego nie brakuje. Oglowie wedzidlowe jakos udało się "rozjezdzić" ale wtedy chodzil w oglowiu 3 razy w tyg wiec bylo latwiej...
wyglada obiecująco, ale munsztukowych takich nie produkuja 🙂 futro na paski to dobry trop, tylko jak go tak opakuje ze wszystkich stron to chyba muszę rozmiar na x-fulla zamienić 😉
Padok bez kantara zdecydowanie pomaga, od dwoch lat praktykujemy i bez tego juz ani rusz
Help
Ogłowie na konia z łbem szerokim jak mutant i wystającymi kośćmi jarzmowymi
Fajnie leży Schockemohle Equitus, mam czarne (xfull), potrzebuję brązowe
Ale nie mam ponad tysiaka na zbyciu
Kupiłam Felix Buhler Space Vision-ładne, miękkie, ale musiałabym dorobić dziurki (na długość, bo nachrapnik się zapina na 3 dziurkę, o dziwo)-więc chyba pójdzie do ogłoszeń, albo będę odsyłać
Waldhausen S-line Sensation mi się podoba, i ma wyjmowany skośnik, ale podejrzewam że nachrapnik się nie zapnie…
We wszystkich standardowych ogłowiach które przymierzałam paski wchodxiły na kości jarzmowe albo w oczy…
Znajdę coś?
Na taki łeb?
Dziewierz, a po prostu anatomiczne z jednym, grubszym paskiem? Osobne paski policzkowe i osobne do nachrapnika migrują bardziej niż jeden szerszy i w dodatku podgardle w tych modelach trzyma też bardziej z tyłu ten pasek https://kawalhorses.pl/pl/p/Oglowie-KaWal-Anatomic-Elegance-Choco/529
Dziewierz, moje doświadczenie w temacie jest takie, że kup takie, które ci się podoba, nachrapnik się zapina jak trzeba... a paski - daj do rymarza do przesunięcia.
Trafienie na wiksza głową z ogłowiem gdzie paski policzkowe od nachrapnika będą ideolo w rozstawie jest po prostu trudne. a jak włąsnie nie masz patyka na wydaniu (albo bliżej 1300) to czasem nieralne wręcz.
U rymarza za taką robotę zapłacisz frytki.
Dziewierz, jeszcze jest York Idalia. Widziałam to ogłowie w rozmiarze cob i było duuuże jak na coba 😉
Nie mogę już edytować poprzedniego postu, wybaczcie 🙈
Dziewierz a Kavalkade Wiliam? Generalnie Kavalkade ma bardzo obszerne naczółki i w xfull nic nie powinno źle leżeć. Miałam Kavalkade Ivy i jest bardzo duże. Ostatnio kupiłam BR xfull ale BR jest trochę mniejszy od rozmiarówki Kavalkade. Mój ma bardzo szerokie czoło ale sama głowa nie jest za długa więc ja mam zawsze problem z naczółkiem który muszę mieć z xfulla a reszta może być z fulla.