Drogie Panie, czy mogłybyście mi pomóc i podesłać parę zdjęć ogłowi pokazowych, wyglądem zbliżonych do hiszpańskich? Chodzi mi o ogłowia naprawdę "mega wypasione", że tak się wyrażę 😉 Przekopałam już pół Google Grafika, ale niestety nie znalazłam wiele - chodzi mi konkretnie o ogłowia mające nie zdobione paski policzkowe i inne, a o ogłowia, które mają bogato zdobione, duże nachrapniki/naczółki, zakrywające dużą część kości nosowej konia. Jakiś czas temu widziałam gdzieś na facebooku zdjęcie siwego konia w czarnym, zdobionym ogłowiu ze skórzanymi elementami zakrywającymi cały przód głowy, od punktu pomiędzy oczami do nosa (wyglądało to trcohę jak pancerz płytowy, ale z czarnej skóry), niestety teraz szukam i szukam i nie mogę go odnaleźć - zdjęcie bardzo charakterystyczne, często się przewija tu i tam, może ktoś kojarzy? 🙂
Byłabym przeogromnie wdzięczna za pomoc! 🙂
Dla przykładu załączam zdjęcie autorstwa Gosi Mąkosy (mam nadzieję, że nie miałaby nic przeciwko :kwiatek: ).
anai - dlatego właśnie nie wiem, który rozmiar nachrapnika będzie pasował. Będę musiała pewnie oba przymierzyć, ale zacznę chyba od coba. xxagaxx - w moim akurat podgardle jest normalne 😉 Ale Ty masz chyba kolor new market, co? http://x-horse.com/equipe__oglowie_emporio_bre07-10460i Ja mam red brown. Za to długość naczółka jest ok 🙂 To jest z linii emporio czy premium?
anai wydaje mi się, że to po prostu efekt mocno zapiętego nachrapnika i działania kiełzna, które naciągnęło kącik pyska konia, tak że się wybrzuszył. Na innych zdjęciach tej pary, pysk tego konia wygląda zupełnie normalnie:
anai, chyba, że ma takie pulchniutkie poliki - i przy mocniejszym "zaciągnięciu" wędzidła po prostu tak się brzydko uwypuklają. Ja z moim muszę bardzo uważać, bo też jak się skośnik zapnie to lubią mu się poliki chomikowe zrobić.
Angeel, no właśnie to jest brown? Normalnie ciemnobrązowe :P a seria chyba emporio bo dość tanie było :P Tak wyglądało po jednym moczeniu:
i oczywiście podgardle poprawione przez p. Marka. Trochę teraz żałuje że sprzedałam. Fajna skóra.
Edit. A już wiem co mnie wkurzało. Ten dolny pasek od nachrapnika miał regulację dwustronną. I akurat zapięcie mi wypadało tak trochę za blisko końskich warg ;D
Angeel mogłabyś wstawić jakieś poglądowe zdjęcie tego koloru red brown na żywo? :kwiatek: Zastanawiam sie nad ogłowiem w tym kolorze ale nie wiem czy to dokładnie taki odcień brązu jak szukam.
wichrovelove - To drugie zdjęcie Ktosiny lepiej oddaje kolor ogłowia. Ja mogę zrobić zdjęcie jakieś najszybciej we wtorek jak będę w stajni 🙂 xxagaxx - o kurcze, na tym zdjęciu z poprzedniej strony co wstawiłaś i tym drugim wygląda na zupełnie inny kolor! :P Na Edwarda nachrapnik full był w sam raz? Widzę, że paski na samą górę zapięte? To chyba ja powinnam w coba celować.
Angeel, ja tak mam w większości ogłowi że paski prawie na górze w meksykanach. Podobnie mam we wszystkich hooksach. Paski też pan Marek mi skrócił żeby nie wisiały. Za to w obwodzie był powiedziałabym ok. Naczółek przedłużony 😉
Szukam fajnego ogłowia z nachrapnikiem hanowerskim dla gniadosza z dużą odmianą na głowie, więc raczej delikatnego, bez dużej ilości ozdób, najlepiej z profilowaną potylicą... póki co najlepszym typem wydaje się hanower z BR, ale może ktoś z Was widział i potrafi polecić coś zdatnego? Zależy mi na dobrej jakości. Z góry dzięki za wszelkie pomysły :kwiatek:
Volarpia, jeśli używasz skośnika to nie jest to dobre rozwiązanie. Jak ja chciałam takie kupić to mi odradzono. Ponoć łatwo się psuje/niszczy i wyciąga. Hooks miał takie ogłowia (linki) Mi p. Marek też zrobił wersję że mogę dopiąć skośnik, a tak to wcale nie widać szlufki 😉
Volarpia - jeśli szukasz takiego nachrapnika nie ze względów wizualnych/odpinanego skośnika, ale z uwagi na położenie skośnika - czyli niżej, pod mniejszym kątem, nie skośnie, tylko bardziej pionowo - czyli jakby niezależnie od nachrapnika, to takie fajne rozwiązanie ma np. Dy'on
Ma może któraś to ogłowie Schockemohle i powie mi czy warte jest swojej ceny? 🙂 Albo możecie mi polecić ogłowie z bardzo dobrej skóry, z dość szerokim nachrapnikiem i ozdobnym naczółkiem? Sama myślałam nad Otto Schumacherem albo PS of Sweden, ale w tym przypadku nie jestem przekonana do braku podgardla 😉