Forum konie »

Aukcje koni za granicą

ninevet, cierp, męcz, dręcz się (sadyzm hehehe). Ja też bym tam najchętniej wróciła jak najszybciej, a teraz to nie wiem, czy i jaka przed kwietniem się trafi okazja. :7
Ale swoją drogą może by tak zrobić jakąś forumową wyprawę na wiosnę? 😉

Galerii chyba nie chcę, bo mogę wstawiać zdjęcia grupami, postaram się za każdym razem coś napisać ciekawego. A przy galerii to każdy sobie poogląda i dyskusja w wątku ograniczy się do - a zobaczcie tamto foto 😀iabeł:
Poza tym teraz mam przewagę i mogę Was przetrzymać 😀iabeł: 😀iabeł: 😀iabeł:

Kilka źrebaków "prawie na żywo" można zobaczyć w filmie promującym aukcję maluchów i klaczy hodowlanych:
http://www.hannoveraner.com/auktion/InfoFilm/fohlen.html
quanta    😵
Nie mam słów by opisać większość tych koni...
ninevet, cierp, męcz, dręcz się (sadyzm hehehe).

Pójdziesz do piekła 🙁 :/  👿

W takim razie... dawaj koleją fotorelacje, może "rekreanty" teraz ?
Quanta

http://www.hannoveraner.com/auktion/Hengste/080.html   ---> ten ogier jest z "mojej" stajni, jego możesz nie kojarzyć, ale na pewno pamiętasz prezentującego.  😉

ten źrebak za 50 tys. euro to był ogierek Belissimo x De Niro  ( jest w tym linku: http://www.hannoveraner.com/fileadmin/user_upload/pdf/Internetkatalog.pdf na stronie 42). 🙂 Na zdjęciu wyszedł dość nietypowo, ale na żywo robił takie wrażenie, że aż się zakochałam. 😜

Co do źrebaków jeszcze, to zapomniałaś dodać, że co roku każdy ma szansę wygrać źrebaka na loterii (los kosztuje 5 euro 😉  ). Oczywiście źrebaki mają super papier - w tym roku szczęśliwiec zabrał do domu klaczkę po Dancierze z matki po Brentano. 🙂

Cały czas się zastanawiam czy u nas kiedyś tak będzie ?
Klasa koni ujeżdżeniowych wyhodowanych w PL, o ile w ogóle takie są hodowane  👀 jest nieporównywalnie niższa.
Wydaje się, że jedynie p. Mazurek, p. Makowski próbują trochę walczyć na tym polu...

Życzyłabym sobie, aby nasze konie miały choć w połowie tak dobrych jeźdzców i tak piękne zdjęcia promocyjne, jak te ze związku hanowerskiego  😜
Bo te konie nie są łatwe do jazdy (charakterowo), oglądąłam w ubiegłym roku 3-latki z ZT Adelheisdorf pokazywane w dużej grupie, przy 4-tysięcznej publiczności, na dużym hipodromie i nie jeden "dawał czadu". Mimo to jeźdzcy pozostawali niewzruszeni.
Od kad pojawil sie z moim zyciu Rudy, stwierdzam ze ta rasna to jedna z fajniejszych i bardziej jezdnych ras jakie poznalam. Konie z fajnymi charakterami i fajnym ruchem. Mysle ze wpadłam i już przy tej rasie zostane 😀 I tez bede musiała się tam kiedyś wybrac  😍
quanta balgam zakochaj sie na jedna aukcje w skokach :kwiatek:

one sa nieziemskie! mnie jako takie ujezdzenie (w sensie startowym) kreci wylacznie na poziomie GP bo tam fajne szuczki sa 😁 ale jak na te 3 latki patrze to az chc zmienic dyscypline 😍
ninevet, rekreacyjne to zupełnie osobna aukcja, w maju. Organizowana zresztą przez związek dopiero 4ty raz. Fotek żadnych nie mam, bo mnie tam zwyczajnie nie było 😉

Beattle, dokładnie, Verlosungsfohlen, czyli źrebaczek z losowania. Co roku bardzo ciekawy maluch, co w sumie nikogo nie powinno dziwić - kilka tysięcy odwiedzających, niech 20% kupi 5cio eurowy los, i mamy dobrze sprzedanego źrebaka 😁 Może kiedyś się do mnie szczęście uśmiechnie i go wylosuję? 😁

armara, czy te konie nie są łatwe do jazdy, to bym polemizowała. Jak sobie patrzyłam na te - w większości trzylatki - świeżo zajeżdżone konie, śmigające z lekkością po arenie oświetlonej punktowymi reflektorami (czyli każdy cień razy cztery), przy głośnej muzyce, klaszczącej publiczności, to zadawałam sobie pytanie, czy ja bym swoim 7latkiem w ogóle w takie miejsce wjechała, nie mówiąc o poprawnym wykonaniu jakiegoś programu 😁 A tu końskie dzieciaki i to w naprawdę trudnej sytuacji - na placu stawiane są dziwne kwietniki, nadmuchiwane elementy służące różnym pokazom, czy nawet maszyny budowlane (konkretnie koparka i spychacz - w kwietniu był temat przebieranki jeźdźców pod hasłem "roboty drogowe"😉.

christine, skoczki są niczego sobie, ale pewnie za mało widzę, żeby się wypowiadać, chociaż prezentację koni w korytarzu z przyjemnością obejrzałam. Samo licytowanie skoczków jest jednak zdecydowanie mniej atrakcyjne, bo w momencie podbijania ofert konie nie skaczą, tylko są prezentowane... w kłusie. Nie wiem czemu, jak skoczek, to powinien raczej w galopie się pokazywać 😉 W każdym razie licytacje trwają, konie ujeżdżeniowe fruwają, a skokowe... tuptają 😀iabeł: Ale mam serię fotek ze skoków Flower Power - ozdobieni kwiatkami jeźdźcy w kolorowych ubrankach skakali przez przestawiane w najrozmaitsze konfiguracje donice z kwiatkami. Było dynamicznie!

Kolejna porcja maluchów:

ten ostatni też jest boski 😍 😍
[[a]]http://www.hannoveraner.tv/app/_view/?name=123.%20Elite-Auktion%20/%20123rd%20Elite-Auction&start=08.10.2010&stop=09.10.2010&tab=HANNOVERANER_elite_09102010[[a]]
tu są filmiki z aukcji Elite,
Dundee  😲
Fantastycznie, czyli są filmiki po aukcji i to nawet z cenami. To miłego oglądania sesese  😀iabeł: Nawet i źrebaczki można obejrzeć  😍
dzieki baby wredne... a wlasnie mialam isc do domu....
Źrebole są urocze a mi sie podoba loteria z losami za 5 euro  😀
Prosze w takim razie nie ogladac kolekcji innych okregow (jak oldenburg czy westfalia), bo wtedy noc zawalona 🙂 Ja jak pierwszy raz wyladowalam na aukcji, to tez oczy robilam, nie mowiac o licencjatach. Teraz to juz jest dla mnie normalne.

Quanta mlode znaja ta hale na wyrost, treningi odbywaja sie rowniez z ozdobami, swiatlem i muzyka. Jak jechalismy pokaz ogierow w Münster, to prawie wszyscy (rowniez z obcych stajni) z mlodziakami trenowali w ozdobionej hali w przeddzien. 🙂
Raz jechalam pokaz ogierow w Verden (juz pare dobrych lat temu) - pokazywalam matke jednego z przyszlych reproduktorow. Nigdy tam nie byla, ja tez zestresowana, bo moj pierwszy taki pokaz w zyciu, kotara sie otwiera, a w hali ciemno i tylko jeden reflektor skierowany na nas. Myslalam, ze nam obu serce wyskoczy, ale jak juz sie jest w srodku, jesli trybuny sa pelne, to jakos przestaje sie zwracac na to uwage.

Oczywiscie, ze Niemcy sprzedaja dobre konie. Kazdy jednak ma swoja cene. 😉 My tez mamy stajne pelna koni na sprzedaz, a w Polsce sa juz min 4 od nas (oby ktorys zaczal startowac). Wszystko zalezy co kto szuka i jaki ma budzet do dyspozycji.
Źrebole są urocze a mi sie podoba loteria z losami za 5 euro  😀

ja pojade i kupie trzy losy!
bardzo chętnie zobaczyłabym taką aukcję hanoverów, ale za oldenburga, czy holsztyna też bym się nie obraziła... 💘
szkoda, że pasje są takie drogie.
pod patronatem podobność- promujm y rodzime rasy 😎
( edit) podobno
elegance - a co takiego rodzimego niby możemy promować? Jesteś w stanie porównać jakość koni aukcyjnych z jakością jakichkolwiek polskiej hodowli koni?
quantanamera, wiesz może kto kupił tego bundeschampiona 4-latków? To, że najlepsze konie mają swoiste "embargo" - są, oczywiście, sprzedawane, ale tylko wśród "swoich" - mówiła mi dość poważna i zorientowana osoba. Że nawet aukcję da się tak poprowadzić, żeby koń nie trafił tam, gdzie trafić nie ma. Że "wolność rynku" jest złudzeniem.
Z jednej strony - awantura o sprzedaż Totilasa jest dość potężna (z holenderskiej strony). Z drugiej strony - ogromne ostatnio sukcesy krajów arabskich dowodziłyby (jakże życiowej) tezy, że za pieniądze można mieć wszystko i zawsze. Może też być tak, że obecnie liczy się wyłącznie kesz, a do niedawna - wcale niekoniecznie. No i, jak wiadomo, zależy jaki kesz.
quantanamera, wiesz może kto kupił tego bundeschampiona 4-latków? To, że najlepsze konie mają swoiste "embargo" - są, oczywiście, sprzedawane, ale tylko wśród "swoich" - mówiła mi dość poważna i zorientowana osoba. Że nawet aukcję da się tak poprowadzić, żeby koń nie trafił tam, gdzie trafić nie ma. Że "wolność rynku" jest złudzeniem.

Ajajaj, zaleciało teorią spiskową. "Embargo", "swoim", "najlepsze konie" (da się te najlepsze pokazać palcem?)...
Żadnego konia nie wyciągnie się od właściciela - jak ktoś nie chce sprzedać, to nie sprzeda i to na szczęście obowiązuje na każdym wolnym rynku 😁  Ale jeśli jest oferta, to ona ma odpowiednią cenę i jeśli kogoś stać, to kupi konia. Jeśli wpłacę wadium, to mogę licytować, naprawdę przy żadnych koniach nie stanie przede mną ochrona, żeby mi zasłonić widok. Konie na aukcję trafiają, żeby się sprzedać. Są też i konie, które w żaden sposób nie są ogłaszane, tylko są polecane - ale to wszystko kwestia kanału sprzedaży, a nie spisku masonów typu temu sprzedamy, temu nie sprzedamy... W grudniu oglądałam konia, na którego się nie zdecydowałam i który kilka miesięcy później, po zajazdce, poszedł do stajni jednej z czołowych niemieckich zawodniczek, zresztą za dwukrotnie wyższą cenę niż miał w grudniu 🙂 Gdybym tylko powiedziała "biorę", to od razu bym podpisywała umowę, żadnego dumania nad tym, czy jestem swoja czy nie i czy zamierzam na tym koniu wygrywać puchar Europy, czy patrzeć, jak w ogródku trawę skubie.

W zeszłym roku w Kuźni o temacie zakupu koni z Niemiec miałam zresztą okazję rozmawiać m.in. z p. Katarzyną Milczarek. Gorąco polecała taki zakupowy wyjazd, mówiąc, że mamy blisko ogromny wybór bardzo dobrych i doskonałych koni, koni dostępnych na sprzedaż, w zasadzie tylko naszykować świnkę-skarbonkę i jechać wybierać. I polecała to mnie, czyli w 100% nikomu 🙂

Naprawdę warto zatem uwierzyć Ance, ona naprawdę jest zorientowana w niemieckim środowisku, znacznie bardziej niż ja. Skoro pisze, że każdy koń ma swoją cenę, to tak jest. 🙂

Ale, ale, zmienię temat.
Miało być o Hannoveraner Verband, ale to następnym razem z ostatnią porcją źrebakowych fotek.

Tym razem wrzucę coś dla skoczków 😉
Podczas piątkowej gali aukcyjnej mamy pokazy koni do licytacji, pokazy hanowerskich sław, a także rozmaite przeszkadzajki programowe, które się niezobowiązująco ogląda i które mogą podobać się ogółowi gawiedzi (na ostatniej aukcji był m.in. pan z jack russel terrierem, para, która wygrała niemiecki Mam Talent). Tradycją są też przebieranki - jeźdźcy udający czarodziejki, hydraulików, kowbojów, słowem, co im się tam wymyśli wesołego. W tym roku mieliśmy "Flower Power Jumping" 🤣 Niestety fotki mam tylko z tyłu przeszkody, więc nie widać pokrytych kwiatami napierśników 😉 ale było i tak kolorowo. Te doniczki z kwiatkami były co dwa skoki ustawiane w innej konfiguracji, szeregów, okserów, szerokich frontów do skoków po dwa konie 🙂 A koniki skakały tak:

Przykozaczył ten ostatni. Piękne konie.
Jesteś w stanie porównać jakość koni aukcyjnych z jakością jakichkolwiek polskiej hodowli koni?

Araby mamy na najwyższym poziomie.
I tak sobie myślę,że skoro potrafimy wyhodować dobre konie arabskie,to dlaczego nie idzie to nam z końmi sportowymi?

Bardzo mi się podoba oprawa aukcji-białe bandy,kotary i kwiaty-minimalistycznie i przejrzyście 🙂
dlatego, ze co lepsze sztuki sportowe wywozimy na zachod 😉

przez te kwiatki skakaly konie aukcyjne? czy po prorstu pokaz?
dlatego, ze co lepsze sztuki sportowe wywozimy na zachod

zapewne zupelnie jak z produkcjanaszych rodzimych samochodów. Nie ma naszych rodzimych aut bo co lepsze wyeksportowalismy na zachód 😂

tak w ogole to śmieszą mnie takie obiegowe opinie wciąż powtarzane - tak jak to o rzekomym wyeksportowaniu na zachód najlepszych sztuk albo o ustawionych aukcjach albo że Niemcy to najlepszych konie za nic się nie pozbędą albo pozbęda ale tylko w wybrane ręce (zapewne tzw. "dobre ręce"😉 🤔
Elu problem jest taki, ze z mojej obecnej stajni na przeciag ostatnich 4 miesiecy do samych wloch wyjechalo dobre 6 koni chodzacych konkursy 140minimum. nadmienie, ze koni polskiej hodowli, wiec to nie jest absolutnie urban legend. przypatrz sie gdzie trafiaja spod polskich tylkow chociazby ujezdeniowe slawy. pomijajac rowniez oczywisty fakt koni zagranicznych jezdzonych u nas i wracajacych na zachod jak chociazby Castiglione L. do polski sie nie oplaca koni sprzedawac, bo na zachodzie daja wiecej...
elegance - a co takiego rodzimego niby możemy promować? Jesteś w stanie porównać jakość koni aukcyjnych z jakością jakichkolwiek polskiej hodowli koni?

Poza wspomnianymi przez arabami moim zdaniem, potencjalnie jesteśmy zdolni hodować bardzo dobre konie wkkw. Stado matek półkrwi angloarabskich mamy jedno z największych w europie 😉
Inna rzecz, że nei potrafimy zupelnie o to zawalczyć, a rozwiązań sposobu promocji daleko szukać nei trzeba....
no dobra ale to o czym mówisz Christine to sprzedaż koni sportowych a nie hodowlanych.

Poza tym takie Niemcy czy Holandia przecież na maksa eksportują na cały świat: i mlode konie, i sportowe - i co? Jakoś były są i będą liderami w hodowli koni sportowych. Jakoś u nich nikt nie piszczy że hodowla im podupada z powodu "eksportu nalepszych sztuk"
nikt nie piszczy, bo maja stada matek i jak im kon potrzebny to go zostawiaja. u nas tak naprawde nie ma na jakich klaczach hodowac koni do skokow czy ujezdenia. jedynymi osobami, ktore walcza o dobre matki sa chyba Pan Makowski i Pan Mazurek i to oni jako jedyny proboja nawiazac jakkolwiek do hodowli koni w tym kraju.

co innego do wkkw, bo mamy zeczywiscie sporo angloarabskich dobrych klaczy.

ja sie szczerze na hodowli nie znam i znac nie musze. nie interesuje mnie to jakiego pochodzenia jest kon ktorego dostaje pod dupsko. aktualnie mam konia absolutnie niemieckiego i absolutnie polskiego (z tym, ze to xx). a prewijaly sie ostatnio szwedzkie, irlandzkie i francuskie. zreszta mam tez porownanie bo stoi u nas mlodziez polska i holenderska. tak naprawde jedna kobylka jest w stanie sie zblizyc do pulapu holenderkow.
u nas tak naprawde nie ma na jakich klaczach hodowac koni do skokow czy ujezdenia

to niech kupią te klacze hodowlane za granicą a nie jęczą że nie ma na czym hodować.

Pan Makowski i Pan Mazurek i to oni jako jedyny proboja nawiazac jakkolwiek do hodowli koni w tym kraju.

jedyni to raczej nie. Najbardziej rozreklamowani chyba.
Pan Makowski i Pan Mazurek i to oni jako jedyny proboja nawiazac jakkolwiek do hodowli koni w tym kraju.

jedyni to raczej nie. Najbardziej rozreklamowani chyba.

Ale obie hodowle są reklamowane przez własny przychówek w użytkowaniu wierzchowym, na wystawach.
Poprawność pokroju/dzielność sportowa musi być udowodniona odpowiednimi osiągnięciami, inaczej jest zwyczajnie niewiarygodna. Sporo młodych koni pokazuje się jeszcze z hodowli Nad Wigrami, Bolixu, Marka Romanowskiego. Reszta to raczej pojedyncze konie /ew. przychówek od jednej bdb klaczy np. synowie małopolskiej Egzemy (El Bonillo - uj., wkkw , Egzemus - wkkw, El Ejido - czempion ZT, Elegant  skoki)

Apropos jeszcze koni PL, spośród nielicznych ogierów rodzimej hodowli uznanych (w ostatnich latach) w hodowlach zagranicznych większość była końmi pólkrwi angloarabskiej - Emetyt (hol, nrps) Askar (trak), bądź folblutami - Kreator (KWPN, hol, old), Trachit ex  Stravinsky  (trak, kwpn, baw), Cyrkon (hol)

To chyba dyskusja na osobny wątek tak btw ??
Ale obie hodowle są reklamowane przez własny przychówek w użytkowaniu wierzchowym, na wystawach.

przecież mowię że są silnie rozreklamowane
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się