mój pad BOT ma już 3 lata - i nie stracił swoich właściwości - to chodzi o rodzaj wykorzystanych materiałów więc chyba nie mogą się sprać czy zużyć... ja w każdym razie nie widzę różnicy. Prany był wielokrotnie a używany jest prawie codziennie. I bardzo polecam dla koni z problemami plecowymi.
Mam debilne pytanie. Kilka lat temu kupiłam ochraniacz na staw skokowy Back on Track. Kilka razy użyty poszedł w kont. Teraz pomyślałam żeby go sprzedać, ale w opisach producenta nie ma informacji o tym czy on jest "magnetyczny" czy nie. Tani nie był. Czy możliwe, że kupiłam kawałek neoprenu bez wlaściwości leczniczych czy wszystkie produkty tej firmy mają magnes? :kwiatek:
zoyabea, prawe na pewno magnesów tam nie ma, produkty Back on Track działają na innej zasadzie, mają materiał wełniany z dodatkiem włókna ceramicznego, to znacznie szybciej i dłużej kumuluje ciepło. I taki mają dawać efekt terapeutyczny, poprzez działanie delikatnie rozgrzewające.
zoyabea, prawe na pewno magnesów tam nie ma, produkty Back on Track działają na innej zasadzie, mają materiał wełniany z dodatkiem włókna ceramicznego, to znacznie szybciej i dłużej kumuluje ciepło. I taki mają dawać efekt terapeutyczny, poprzez działanie delikatnie rozgrzewające.
Mam debilne pytanie. Kilka lat temu kupiłam ochraniacz na staw skokowy Back on Track. Kilka razy użyty poszedł w kont. Teraz pomyślałam żeby go sprzedać, ale w opisach producenta nie ma informacji o tym czy on jest "magnetyczny" czy nie. Tani nie był. Czy możliwe, że kupiłam kawałek neoprenu bez wlaściwości leczniczych czy wszystkie produkty tej firmy mają magnes? :kwiatek:
A na jakie dolegliwości go stosowałaś bo ja myślałam by kupić go dla konia ze szpatem i opojem ale nie wiem czy warto. 🤔
Długo nikt tu nic nie pisał, a ja jakiś czas temu kupiłam pad i mogę powiedzieć, że jeśli ktoś się waha, szczerze polecam. Pad pomógł mojemu koniowi uporać się z bólem pleców 😅
karo_rosa, dopiero co kupiłaś i już sprzedajesz? 👀
No trochę już go mam... kupiłam do chyba w listopadzie?? Dlaczego wniosek że dopiero co kupiłam? xd Co do użytkowania... Na początku założyłam go na może 3 godziny koniowi i poszedł w odstawkę bo "wydawało mi się" że nic to nie daje. W grudniu był wet i powiedział mi, że koń ma bolesny grzbiet i dobrze byłoby przeprowadzić masaże (oraz zmienić siodło, co już zrobiłam), a że nie miałam jak umówić się z "ręczną" ,że tak powiem masażystką, zaczęłam zamawiać kobyłce sesje derką masującą. I ta babka co do mnie jeździła, mówi że fajnie byłoby żebym jej kupiła i zakładała między zabiegami pad back on track 😀 tak się składa że przecież go miałam i zaczełam zakładać po jeździe, czy pobycie na pastwisku już do wieczora. Tzn jeśli koń kończył jazde o 15 czy 14 lub wtedy wracał z pastwiska, miał założony pad aż do karmienia czyli 19.00 🙂 nie codziennie, ale 5 razy w tygodniu na pewno. I w sumie takie regularne zakładanie trwało połowę stycznia, cały luty no i teraz już pad odstawiłam. Nie wiem oczywiście czy wszystkim koniom pomoże, wg weta i masażystki u nas bolesność pleców się "zdecydowanie zmniejszyła". Z czego jestem baaaardzo zadowolona 😀 I nie jest chyba powiedziane, że musi być po jeździe, zdarzało się że zakładałam przed jazdą rano, ale zawsze pilnowałam tych 4 godzin, a wiadomo że im więcej tym lepiej 🙂
Swoją drogą pad kupiłam od maxowej za co baaaaaardzo dziękuję :kwiatek:
Pozdrawiam i życzę wszystkim żeby wasze konie miały zdrowe grzbiety.... 🙂
Podepnę się. 😉 Czy ktoś z was może uzywa regularnie z padu/derki i może sie wypowiedzieć co do efektów ? A może ktoś ma porównanie pomiędzy takim padem/derkę a derką magnetyczną ze stałym polem Veredus/Torpol ?
Ja używam pasa lędźwiowego Back on Track i musze przyznać że bardzo fajna rzecz. U mnie przynajmniej działa i bardzo pomógł przy mojej rekonwalescencji pleców. Tylko rozmiarówka jest ogromna - mam pas w rozmiarze M i jest ok, ale sądzę że S-ka tez spokojnie by weszła, a w nomrlanej numeracji mam rozmiar 42/44.
czy derka polarowa feel warm bedzie dzialala jak pad na plecy? mamy duze problemy z miesniami, bolesny odcinek ledzwiowy i tak mysle, ze taka derka wygodniejsza w uzyciu. Uzywal ktos tej derki? cenowo tez duzo przyjemniejsza
Czy ktoś aktualnie używa derki rozgrzewającej https://animalia.pl/back-on-track-derka--pad-na-grzbiet/szczegoly/19663/ ? Czytałam poprzednie opinie, ale to było jakiś czas temu i zastanawiam się, czy nadal opłaca się ją kupić? Czy po tych kilku latach i waszym doświadczeniu z tym produktem odradzacie lub polecacie coś innego? Jestem ciekawa opinii, czy ktoś nadal to stosuje? 🙂
Chyba nikt tych padów nie używa, a mnie również bardzo to zastanawia. Chciałabym zakładać przed/po treningu 11 letniemu oraz 3 letniemu wałachowi dla lepszego ukrwienia w okresie jesień - wiosna, a właściwie tym padem zastąpić solarium 🙂 Na you toube widziałam, że te produkty poleca nawet Steffen Peters 🙂
Mam konia ze zwyrodnieniem kręgosłupa. Pad zakładam przed treningami i po nich, przed treningiem na pół godziny, po treningu na 10-15min.
Różnica w koniu NIESAMOWITA! Polecam z całą pewnością, czuć wyraźną ciepłotę pod padem jak się włoży ręke. Mój koń nienawidzi derek i wszystkiego luźno położonego na grzbiecie, pad akceptuje bez problemu, z chęcią w nim stoi i widać wyraźną różnicę w jeździe po założeniu padu, a jak go nie założę 🙂
Koleżanka ma ten pad i używała na koniu z problematycznymi plecami. Koń w tym czasie nie pracował od siodłem, ale wizualnie i namacalnie było widać wyraźną różnicę jak sobie w tym padzie postał codziennie trochę, nawet pod derkę polarową czasem wkładała (zimą), grzbiet był wtedy taki jakby "wypełniony" a bez tego widać było, że mięśnie takie pospinane, pokurczone są. No polecam jednym słowem 🙂
Witam mam zapytanie odnośnie pada - bardzo rozgrzewa plecy (tak widze z waszych opisów, iż do gorąca!) mnie jednak to martwi bo sciagajac go naklada sie czaprak ktory jest jezdnak w warunkach stajenych a w zime jeszcze zimniejszy! to jednak nie jest dobre dla rozgrzanych miesni?? jak to rozumowac i jak sobie radzic?
W back on tracki nie rozgrzewają nic do "gorąca". Tam nie ma żadnych grzałek czy czegoś w tym stylu, więc nie ma co aż tak grzać. Włókna ceramiczne odbijają własne ciepło zwierzęcia, delikatnie rozgrzewają i utrzymują ciepło zapobiegając gwałtownemu wychłodzeniu. P.S. sama nie mam końskich rzeczy BOT, opieram się na obserwacjach działania psich rzeczy 🙂