Generalnie Passiery są lepsze, ale to zależy również od modelu. Jeśli oba siodła pasują na konia to musisz się zastanowić, które z nich bardziej pasuje Tobie bądź jaki masz plan jeśli chodzi o swoja jazdę na najbliższy czas. Magic to siodło wszechstronne, więc na początek bądź jazdy rekreacyjne jak najbardziej ok. Nie wiem, o jakim modeli Passiera mówisz, więc trudno radzić więcej.
W close contakt nie jeździłam, ale w zwykłym Rexine jest śliskie siedzisko (po założeniu futerka lub jeździe w bryczesach z lejem kolanowym było dobrze). Bardzo krótkie przystuły, poza tym fajne: lekkie, dobrze się siedzi.
w koniku kupisz za niecałe 1400zł takie siodełko ja mam dwa takie siodła i nie narzekam, tzn ja ich nie użytkuje ale moja córka i Tuch i wiem ,ze chwalą sobie to siodło.
kostaryna Tak jak pisze Faza lepiej kupić w Polsce. Mamy w użyciu 2 takie i jak najbardziej spełniają swoją rolę wszechstronnych siodeł. Na zdjęciach bez przypiętych klocków kolanowych:
Dementek a nie wiesz jak jest z naciskiem na kręgosłup? Chodzi mi o to, że od tego siodła które mam mój hucuł ma takie odparzenia po obu stronach kłębu, wyrasta z nich tylko siwa już sierść. interesuje mnie czy takie siodło będzie mniej bolesne?
Dementek a nie wiesz jak jest z naciskiem na kręgosłup? Chodzi mi o to, że od tego siodła które mam mój hucuł ma takie odparzenia po obu stronach kłębu, wyrasta z nich tylko siwa już sierść. interesuje mnie czy takie siodło będzie mniej bolesne?
Tego to nie wiem, bo to koń bardziej szkółkowo-hipoterapeutyczny był (ale zawody ujeżdżeniowe pojechałam na koniu w tym siodle). Po jazdach nie czuła bólu grzbiety, odgnieceń nie miała. A siodło było bez podkładki.
[quote author=katechan link=topic=31.msg1985567#msg1985567 date=1390237818] Halo, halo 🙂 czy ktoś ma/miał/jeździł w siodle Norton Close Contact Rexine i ma o nim jakieś zdanie?
W close contakt nie jeździłam, ale w zwykłym Rexine jest śliskie siedzisko (po założeniu futerka lub jeździe w bryczesach z lejem kolanowym było dobrze). Bardzo krótkie przystuły, poza tym fajne: lekkie, dobrze się siedzi. [/quote]
Dziękuję, nie wiem właśnie, czy skusić się na te nowe, czy kupić używanego Winteca 2000..
dzięki wielkie 🙂 a co sądzicie o Wintecu 2000 lub 500? jak to jest z tymi wielkościami łęków? jestem laikiem w tej kwestii. 🤔 chciałabym wziąć siodełko 17,5, na konia wlkp, 5 letniego, lekko wykłębionego. co myślicie? wiem, że to tylko teoretyczna pomoc ale zawsze coś będę wiedzieć więcej 🙂
[quote author=Dementek link=topic=31.msg1986271#msg1986271 date=1390300588] [quote author=katechan link=topic=31.msg1985567#msg1985567 date=1390237818] Halo, halo 🙂 czy ktoś ma/miał/jeździł w siodle Norton Close Contact Rexine i ma o nim jakieś zdanie?
W close contakt nie jeździłam, ale w zwykłym Rexine jest śliskie siedzisko (po założeniu futerka lub jeździe w bryczesach z lejem kolanowym było dobrze). Bardzo krótkie przystuły, poza tym fajne: lekkie, dobrze się siedzi. [/quote]
Dziękuję, nie wiem właśnie, czy skusić się na te nowe, czy kupić używanego Winteca 2000.. [/quote]
dzięki wielkie 🙂 a co sądzicie o Wintecu 2000 lub 500? jak to jest z tymi wielkościami łęków? jestem laikiem w tej kwestii. 🤔 chciałabym wziąć siodełko 17,5, na konia wlkp, 5 letniego, lekko wykłębionego. co myślicie? wiem, że to tylko teoretyczna pomoc ale zawsze coś będę wiedzieć więcej 🙂
Ja mam Winteca 2000 i jestem z niego zadowolona. Bardzo mi odpowiada, że jest cały pokryty zamszopodobnym materiałem, przez co całkiem wygodnie się w nim jeździ. A jaka przyczepność 😉 Minusem jest to, że latem trochę się tyłek w tym poci, niestety. Wintec 500 nie ma tego materiału, tylko coś skóropodobnego. Ja siedziałam w jednym i drugim i w sumie dużej różnicy nie czuję. Fajnie by było jakbyś miała okazję zobaczyć w którym Ci wygodniej. Co do łęków, każdy Wintec sprzedawany jest ze standardowym łękiem czarnym (chyba rozmiar 30, ale pewności nie mam). Kolejne się dokupuje i wymienia jak jest potrzeba.
Katechan Wintec od Nortona lepszy jednak, więc jak masz możliwość to szukaj Winteca.
Najprawdopodobniej w przyszłym tygodniu będzie u nas przedstawiciel CWD. Piszę o tym dlatego, że przyjedzie z Czech, bo nie mamy naszego krajowego, więc może ktoś chciałby skorzystać 😉 http://cwdsellier.com/
Z góry przepraszam, że nie w ogłoszeniach, ale to jest raczej informacja (może ktoś skorzysta) :kwiatek:
Czym można wyczyścić materiał od spodu siodła w syntetyku? Założyłam je bez czapraka na konia , żeby sprawdzić dopasowanie i mi się materiał pobrudził...