Geronimoo Jeśli Ci kolano wychodzi poza poduszkę, to wydłuż strzemiona tak, żeby było ono na swoim miejscu. Bo albo masz za krótkie puśliska, albo brak równowagi 😉 A siodło to chyba Black Star, tak?
Ja właśnie sprzedałam mojego Daw Maga GP i zaczynam kolejną podróż w kierunku siodła idealnego 🙂 Z Daw Magami jest jeden problem - mają zawyżoną numerację siedziska. Dla mnie 17 cali jest za duże jakoś o cały rozmiar. "Pan od siodeł" z pasi-konika też to potwierdził - że 17 to u nich jak porządne 17,5 i żeby o tym pamiętać.
Miał ktos stycznosc może z tym siodełkiem? Sommer Modell Opus 1 [img]http://i.ebayimg.com/20/!CBiZMkQCWk~$(KGrHqF,!hcEzeWOobdsBNIKlHqbdQ~~_12.JPG[/img]
polecam bardzo DAW-MAGA GP. siedzi mi sie w nim super, nie betonuje i pozwala usiąść. Super na przeszkody powyżej 100 cm. Naprawde bardzo fajne siodełko 😀
A w terenie GP jak sie spisuje? Chciałabym siodło skokowe na którym wygodnie by było od czasu do czasu pojechac w teren...Może znajde złoty środek... 💃
luizka10, GP jest dobre do skoków powyżej metra, w teren też spoko, ale na płaskim sobie nie popracujesz - to jednak siodło skokowe, nie wszechstronne, i to w pełnym tego słowa znaczeniu. W teren i na małe skoki polecam Huberta - wg mnie bardzo dobre siodło wszechstronne.
luizka10, tak jak pisze Dzionka i jak nie raz pisałam do terenów najlepszy hubert, ale w gp nie było źle. Moim zdaniem nie jest siodłem na długie przejażdżki, rajdy, ale w godzinnych terenach spisywał mi się nieźle 🙂
Dzionka, Dziwne. Moje millenium ma siedzisko 17 i nie wydaje mi się, żeby było jakoś specjalnie zawyżone. Może tylko GP zrobili takie duże ? Ponoć w standardzie GP jest jako 17,5.
ja mam GP i wyglada IDENTYCZNIE jak millenium, a wzielam gp wlasnie dlatego ze mialo bardziej wysuniete tybinki do przodu bo ja raczej dluzsze nogi mam..
Koniczka, ja pisze o swoich wrażeniach - żeby dobrze w nim siedzieć musiałam mieć bardzo krótkie strzemiona, a więc średnio ujeżdżeniowo mi się pracowało. A co do skoczków pracujących ujeżdżeniowo - ja częściej widziałam, że mieli dwa siodła (przynajmniej w Skibnie albo Rakowcu), ujeżdżeniówki i skokówki. Ale to pewnie dlatego, że to byli WKKWiści, nie wiem jak to u zwykłych skoczków. Jak dla mnie po to są siodła wszechstronne, żeby i skoczyć i w teren pojechać i porzeźbić po płaskim, a GP jest typową skokówką.
Sankaritarina, moje jest na pewno 17 a nie 17,5 i jest na mnie sporo za duże, a jakąś straszną chudziną nie jestem 🙂 Ten siodlarz (handlarz) z pasi-konika rzekł że rozmiarówka jet zaniżona...
Może im niektóre wychodzą większe, a niektóre mniejsze, czy coś -> kiedyś była mowa na którymś forum o hubertach [nie wiem czy tu czy na starej volcie] i strasznie skrajne opinie dało się przeczytać: niektórzy twierdzili, że super, niektórzy, że źle usadza, że natykają się na klina, że fotelowo się siedzi, że tybinki nie takie i wysnułam wniosek, że najwidoczniej coś inaczej uszyto, bo to niemożliwe, żeby o jednym modelu krążyło tyle skrajnych opinii.
silly, Mnie się wydaje, że millenium ma głębsze siedzisko, ale mogę się mylić.
Tak odnośnie skoków i jazdy po płaskim: czasem to się na serio dwa siodła przydają. 😁
Możliwe w sumie, że coś im się czasem źle uszyje 🙂 Ja w hubercie jeździłam kilka razy i fajnie mnie usadzał.
Też myślę, że jak się ma możliwość to fajnie mieć dwa siodła - to jest moje marzenie, ale jeszcze nie na teraz 🙂 I dla osób jeżdżących rekreacyjnie i chcących jedno siodło - po co kupować 100% skokówkę? Jak można kupić wszechstronne i mieć dwie pieczenie na jednym ogniu🙂 Jasne, że da się jeździć po płaskim w skokówce, to oczywiste, ale PO CO? Jeśli 28 dni w miesiącu się bronuje a 2 skacze, to ja proponuję sobie darować siodło GP 🙂
Może im niektóre wychodzą większe, a niektóre mniejsze, czy coś -> kiedyś była mowa na którymś forum o hubertach [nie wiem czy tu czy na starej volcie] i strasznie skrajne opinie dało się przeczytać: niektórzy twierdzili, że super, niektórzy, że źle usadza, że natykają się na klina, że fotelowo się siedzi, że tybinki nie takie i wysnułam wniosek, że najwidoczniej coś inaczej uszyto, bo to niemożliwe, żeby o jednym modelu krążyło tyle skrajnych opinii.
Huberty są dobre dla tych, którzy preferują dosiad i jazdę pod katem "ujeżdżenia". Dla osób,które mają zacięcie skokowe te siodła nie sprawdza się, bo niestety wymuszają nieprawidłowy dosiad. Mają zbyt długie kliny,a poduszka idzie zbyt mocno ku dołowi, a nic do przodu. I tak jak pisała Sankaritarina opinie o tym siodle mogą byc skrajne, ale rozmiar na pewno będzie się zgadzał.
To w jakich siodłach pracują na płasko skoczkowie? Bo jakoś większość mi znanych pracuje na codzień w skokówkach.
To Ty znasz skoczków, którzy na co dzień pracują? Ujeżdżeniowo? 😁 Nie tych z zacięciem WKKW (jak Dzionka pisała)? Rasowy skoczek odbębnia jazdę po płaskim a w ujeżdżeniówce chyba by go/ją pokręciło 😁
Dramka jeździłam w elasticu, golden i silver starze, venezii i mereditce. jak dla mojego tyłka po prostu nie ma lepszego siodła skokowego niż ten daw-mag gp którego męczę 😉
Masz zboczony tyłek 🤬 😁
Koniczka GP nie nadaje się do skoków przed wszystkim przez poduszki z przodu. Blokuje kolano. Nie ma siodeł 3w1. 😉 Z tego co pamiętam masz problem zabrac się z koniem, a takie siodło tylko to pogłębia niestety. Już lepsze siodło wszechstronne-skokowe.
Ja znam skoczków ktorzy na co dzień pracują ujeżdżeniowo w kierunku skoków w siodłach skokowych 😀
Ja też znam skoczków co pracują ujeżdżeniowo. I to sporo. Widać potem duuuużą różnicę między nimi a resztą na polskich parkurach... (Swoją drogą zawsze w skokówkach)
szczerze mówiąc nie zauważyłam w GP żadnego blokowania kolana - przecież to close contact co z założenia ma zostawiać duzo swobody, a klocki i poduszki z przodu są przecież małe 😉
co do pracy po płaskim to też nie zauważyłam problemów, wydłużałam strzemiona o dziurkę i wystarczyło. A większość czasu jezdziłam po płaskim - skoki raz w tygodniu. Bardzo lubię to siodło - jest miękkie, wygodne, ustala pozycję ale nie blokuje, przesiadłam się w nie właśnie z huberta bo powyzej metra cięzko się w hubercie skakało - przednie klocki wypychały człowieka z siodła 😁 próbowałam też prestige elastic, model z dużymi klockami i z małymi - i w obu czułam się zakleszczona i bez możliwości zmiany pozycji.
uprzedzam komentarze, że tu się zachwycam a swoje sprzedaję - koń mi urósł dość znacznie...