Bo Angole są łatwe do przeróbki i polskie saddlefiterstwo szkoli się na angolach właśnie 😉 są polecane i ściągane przez pośredników bo jest na nie Full klientów.
No i angole są tanie-mniej płaczu jak się utopi, czy zamrozi 5 tys czy nawet 8 niż...20😉
Faith wiem, wiem🙂 miałam przyjemność spędzić kilka tygodni w Wasall i uczyć się u dziewczyn z Black Country w ramach uzupelniej pod biomechanikę i końskie mięśnie🙂.
Karla ja mam i skokówke i uje Erre, kupowałam od Pani Oli. Co do serwisu to nie korzystałam jeszcze, ale kilka osób jeździ po Pl więc nie powinno być problemu. Stoisko Erre jest chyba na każdych większych zawodach, szczególnie ujezdżeniowych.
Pomóżcie mi proszę bo ja się nie bardzo znam na Wintecach, znalazłam w swoim mieście, jutro jadę oglądać (o ile to nie ściema jakaś ale nic poza czasem nie stracę). Czy warto brać? Nie dowiedziałam się dokładnie czy to wide bo szukam dla grubasa, cena dziwnie niska, mało zdjęć, no ale gdyby jednak prawda to warto? https://www.vinted.pl/items/6384241233-siodlo-wintec-500
TRATATA, To nie Wide. Ale jeśli wszedł łęk od Wide i nic się nie dzieje, to powinno być ok. Cena jak za używane 500 jest atrakcyjna, ale nie na tyle, żeby myśleć od razu że jest uszkodzone, lub że to ściema. 500 to taki model z "niższej półki" Wintecka, ale nadal całkiem ok siodło jeśli koniowi pasuje.
zembria, to się trochę uspokoiłam, trochę się obawiałam bo tak dziwnie napisane, że nie sprzedaje przez kup teraz, zobaczę jutro czy kogoś zastanę pod podanym adresem. A myslisz, ze to wszechstronne siodlo? nie widać dlugich przystuł ale tybinka dosc długa. Ten łęk by mi akurat pasował.
Jednak to ogłoszenie było wałkiem, nikogo nie zastałam mimo umówionej godziny i zero kontaktu ze sprzedającym. Zgłosiłam do Vinted ale mnie zlali, że nieuzasadnione, szkoda, bo ktoś inny się nabierze, wyśle pieniądze poza Vinted a towaru nie dostanie.
Zdrowy rozsądek raczej wskazuje na to żeby nie kupować 'okazyjnie' rzeczy poza bezpiecznymi platformami, od użytkowników z marnymi ocenami, wysylajac kasę w ciemno...
Kupował ktoś siodło z eBay w ostatnim czasie? Oczywiście znalazłam super okazję z UK i teraz bije się z myślami czy ryzykować. Czatuję na tego wintec wide i znalazłam w tak fajnej cenie, że znów mam obawy. Zdarzają się tam oszustwa?
tratata generalnie u Niemców można spokojnie kupić wintec wide starego typu za ok 300 euro. Na kleinanzeigen np, poczytać tylko opinie i sprzedawcach i kierować się zdrowym rozsądkiem.
Kupiłam siodło na ebay pod koniec zeszłego roku z GB.
Przyszlo w znacznie gorszym stanie niż na zdjęciach. Wyblakłe i z kropkami pleśni.
Ale.
Wzięłam umyłam je szarym mydłem pod prysznicem i zatankowałam prawie puchę oleju - teraz jest git, czarne i miękkie i wygląda jak zupełnie przeciętne używane siodło.
A dałam grosze.
Wzięłam umyłam je szarym mydłem pod prysznicem i zatankowałam prawie puchę oleju - Agnes14, na przyszłość do usuwania pleśni ze skórzanyrz rzeczy jest preparat Koc-cho-line z cdm.
On słuzy do wytępienia pleśni lub zapezbierczenia nieużywanego sprzętu, żeby nie plesniał.
Mała puszeczka z taką tłustą różową galartką w środku.
kotbury tylko on bardzo słabo penetruje i jeśli pleśń weszła głębiej to niestety nie daje rady. Przetestowałam na siodle i szorach 🙁 za moment wylazło wszystko, dopiero wizyta u rymarza (nie wiem co stosował, ale skutecznie pomogło) uratowała sprzęt.
U mnie też CDM poległ przy pleśni na skórze, niestety.
(chciałam ratować pokońską darowiznę od koleżanki, sprzęt leżał zapomniany w piwnicy dobre 3 lata. Wciąż szukam sposobu na ten biały nalot, więc jak ktoś coś więcej wie, to piszcie!)
U mnie CDM dał radę, ale step1 + belevoir + step 2 w sprayu (lubię kończyć nim, bo się nie klei brud). W trakcie remontu hali w Drzo jak zdjęli dach z kanciap i nikt jakby nie wspomniał pensjonariuszą, że to zrobią i w którym momencie xD to mi zalało dwa siodła i skisły, skończyły zielone. Wyczyszczone, wysuszone i zasmarowane grubo CDM wróciły do żywych 🙂
-Alvika-, bo tego trzeba nałozyć grubą warste i zostawić na kilka dni- żeby miało sznse zadziałać.
On służy bardziej do zabezpieczania przed przepleśnieniem.
Zlanie CDM step 1 obficie do usuwania często daje radę, bo to są alkohole. Szybkoparujące ale jednak jak obficie polane i zostawione na trochę to pleśń załatwią.
Ataki plesniowe takie trudne do wyciągnięcia ze skory to najczęściej nieststy błąd pierwszego użycia- niedostateczne zaolejowanie w głąb.
Czy macie doświadczenie z zakupem nowego Daw Maga?
Możecie się proszę podzielić jak to wyglądało - zwłaszcza mierzenie konia i pasowanie siodła. Jak ewentualne korekty serwis itp?
I przez kogo braliście?
Agnes14, ja kupowałam nowego DAW maga przez elfab horse. Byłam zadowolona, siodło zostało super zrobione i wypełnienie dopasowane do konia. Ze względu na odległość trudno było o serwis, ale z innych powodów wymieniłam je na inne i później żałowałam, bo dla konia było super. Tyle tylko że do wyższych skoków już mi przeszkadzało.
Patrz jak to człowiek żyje w niewiedzy. Ja myślałam że elfab tylko elfaby nowe sprzedaje😅
A który model miałaś? Ja właśnie Skokówki szukam - dobrej dla konia (folblut z mega wielkim kłębem) i dobrej dla mnie (jestem wysoka i mam bardzo długie nogi, nie w każdym siodle dobrze łapie oparcie i równowagę).