Forum konie »

siodło ujeżdżeniowe

A czy jest wlasciwie szansa kupic jakas sensowna ujezdzeniowke do 1500zl? oczywiscie moglaby byc z rynku uzywanego🙂 mam drobny tylek i 164cm wzrostu, ale nogi raczej dlugie i szczuple. nie jestem zawodowym pingwinem, ale w paru ujezdzeniowkach siedzialam - nie chcialabym zeby klinowalo tak na maksa, ale zeby tez fajnie usadzilo🙂
Koniczka ja Ci tego Doge'a ukradnę, zobaczysz  👀
Również miała Sylwestra i faktycznie jest bardzo wygodny. Jedynym  minusem jest to jak to siodło leży na koniu. Już tu się chyba toczyła kiedyś dyskusja na ten temat i sporo użytkowników jednogłośnie orzekło, że większość siodeł tego modelu leci na tył.
No fakt, Sylwester jest super  😉 miałam przyjemnosc je testować i myslę że można je spokojnie porównywać do Kieffera czy Prestiga, tej ujeżdżeniówce nic nie brakuje  😀
A co do ułożenia na koniu... jest masakrycznie wąskie. Na moim koniu Grand Prix z tej samej firmy z łękiem M było takie ciut przyszerokie, zapasik w sam raz na mattesa, a jak założyłam Sylwestra M to między łęk a kłąb wchodziła praktycznie cała reka, no i to prawda, leciało w tył... wymieniłam na łęk L i problem ułożenia siodła zniknął.  😉 Tak więc rozmiarówka łęków w Sylwestrze jest trochę zawyżona, ale tak to przecudowne siodełko
faith, jeżeli nawet na ihaha można kupić siodło za 1500: http://www.ihaha.pl/product_info.php?cPath=24_177_75&products_id=540&osCsid=17c27e1cbec900a62cbf9821db85a859
to znaczy, że zdecydowanie można dostać, wystarczy poszukać
Ostatnio widziałam u nas w ogłoszeniach Winteca Isabelkę za 1000zł, niezła okazja, bo siodełko bardzo fajne.
mój passier jest już zrobiony, pod koniec tygodnia powinien być w Polsce  💃
ewuś, wiesz, że łatwo go namierzę, bo on dość charakterystyczny jest? 😁
tajna, oni przecież modyfikują chyba siodła na życzenie klienta? bo to chyba nawet ty zamawiałaś zmienionego Huberta?  👀

jest cudowny  😜 jaką miałaś skórkę?

Tak tak ja zamawiałam zmienionego huberta, miałam parcie na skokówkę więc musiałam sprzedaż ujeżdżeniówke, która była zbyt wąska na moje futro, a nie opłacałoby mi się zmieniać łęku bo poszerzyć aż tak bardzo by się nie dało.
Mój sylwek był exclusive, teraz mam skórę na hubercie super i nie ma większej różnicy 🙂 Jak będę zamawiać to bym zmniejszyła na pewno te poduchy, chociaż nie wiem, sprzedałam je prawie nowe i może nie było wysiedziane? nie wiem, będę myśleć bo wykonanie tych siodeł jest rewelacyjne.
Siedziam w sylwestrze i gdyby nie to, że nie pasował na konia to bym go kupiła.
Ale ma wrażenie, ze tybinka w standardzie jest stosunkowo długa.
Koniczka to zafarbuję go!!! 😁
Jaka jest różnica między siodłami Daw-Mag Sylwester i Dominus? Czy Daw-Mag wysłyła siodła testowe?
Znalazłam informację, że Dominus ma głębsze siedzisko i bardziej usadza. Macie jeszcze jakieś spostrzeżenia?
to mam jeszcze prośbę :kwiatek: czy ktoś z posiadaczy Lucky mógłby mi zmierzyć długość tybinki? Od sprzączki do puślisk do najdłuższego końca tybinki. Będę wdzięczna :kwiatek:
Mogę Ci jutro zmierzyć 🙂
Strucelka - w standardzie jest 37 cm 🙂.
Ja mam raczej standard, ale zmierzę jutro.
http://allegro.pl/siodlo-ujezdzeniowe-17-5-i1272109093.html

spotkał się ktoś może z tym siodłem?
to mam jeszcze prośbę :kwiatek: czy ktoś z posiadaczy Lucky mógłby mi zmierzyć długość tybinki? Od sprzączki do puślisk do najdłuższego końca tybinki. Będę wdzięczna :kwiatek:

Strucelka, zmierzyłam pionowo w dól
- od górnej krawędzi sprzączki 37cm
- od dolnej krawędzi sprzączki 35cm

Agita wielkie dzięki :kwiatek: jutro sobie porównam do mojego Topa

Trenerka powiedziała, że nie zmieszczę dupy w Lucka 🙁 I żebym jeszcze szukała.
Koleżanka ze stajni powiedziała (dopiero teraz :hihi🙂 że ma Ratomkę ze skracanymi tybinkami 😜 Więc muszę ją od niej zwerbować i przymierzyć. Zwłaszcza, że za nówkę zapłaciła śmieszną cenę 1800zł, kilka lat temu.

Lostak a Ty jak kupowałaś Ratomkę? I inni użytkownicy? Przez ich stronę? 👀
A jak to jest z długością tybinki w Sylwestrze? Raczej dla długo- czy krótkonogich? Ja generalnie jestem raczej długonoga (udo bodajże jak mierzyłam jakiś czas temu 42-43 cm), więc zastanawiam się czy wersja standard będzie w porządku.
Swoją drogą, orientujecie się daw-mag oferuje dopasowanie tego siodła pod klienta? I jeśli tak to ile taka przyjemność może kosztować dodatkowo?
Lucka nie zmiarzyłam, zapomniało mi się. Ale jesli mam standard to pewnie 37 cm.

wendetta Sylwek raczej dla długonożnych. Jam jest krótkonóg i tybinka była dla mnie stanowczo za długa...
Mam 160 cm wzrostu i wyglądało to tak:

Widac tu wspomniane lecenie na tył tego siodła.
Agita wielkie dzięki :kwiatek: jutro sobie porównam do mojego Topa

Lostak a Ty jak kupowałaś Ratomkę? I inni użytkownicy? Przez ich stronę? 👀

Strucelka, ja kupowalam bezposrednio od Galiny, ktora przyjezdza do nas regularnie na konsultacje, a na codzien pracuje w... Ratomce🙂
Vuko, co do długości tybinki to dobra wiadomość 😉 Ja też nie mam jakiegoś wybitnego wzrostu (170 cm), ale nogi mam dosyć długie. A na zdjęciu jaki rozmiar siedziska? 17?
Trochę martwi mnie to lecenie na tył. Moje konisko i tak jest nieźle wykłębione i większość siodeł odrobinę ucieka na tył. Zastanawiam się czy pomogłoby wzięcie szerszego łęku+ mattes z korektą tyłu. Z perspektywy jeźdźca to chyba też trochę upierdliwa sprawa. Masz może więcej zdjęć w Sylwestrze?
Ja (178 cm wzrostu) tak wyglądam w Sylwestrze:

Magdzior, jaki to rozmiar?
wendetta moje miało 17". Na to lecenie na tył mogłaby pomóc podkładka z korektą. Swoją drogą bardzo to dziwne, ze na tak wielu koniach to siodło lezy koszmarnie:/
Mam jeszcze dwa takie zdjecia:

Nie wiem czy coś konkretnego na nich widać.
Vuko, widać. Zwłaszcza na drugim zdjęciu widać jak źle leży to siodło, nie w równowadze pomimo podkładki. Nawet musiałaś przez to siedzieć na tylnym łęku, a nie na środku.

wendetta, a nie lepiej od razu dobrze dopasować siodło z szerokim łękiem, nielecące na tył, zamiast inwestować w podkładki ? 😉
No rzeczywiście Sylwek leży nie bardzo 🤔 Chociaż na zdjęciu Magdziora całkiem w porządku. A ja się właśnie dowiedziałam, że koleżanka ze stajni ma Sylwestra ukrytego w czeluściach paki 😜 Więc będę mogła wymacać na żywo, przymierzyć, a nawet może "poddupnie" przetestować 😉 Więc zobaczymy jak to będzie w naszym przypadku.

Croopie, ależ oczywiście, że lepiej! 🙂 Po prostu sylwek odpowiada mi pod względem finansowym, bo preferowałabym nowe siodło. Ale upierać się nie będę, poszperam na spokojnie w rynku używanych ujeżdżeniówek, przetestuje sylwka i powoli coś dopasujemy. Na gwałt będziemy potrzebować ujeżdżeniówki pewnie dopiero w nowym roku, więc mam chwilę 😉
wendetta, każdy preferowałby nowe siodło, ale jeśli chodzi o używki - naprawdę jest w czym wybierać 😉

wendetta, a nie lepiej od razu dobrze dopasować siodło z szerokim łękiem, nielecące na tył, zamiast inwestować w podkładki ? 😉

Lecenie na tył to niestety nie jest kwestia szerokości łeku.Też tak myślałam na początku, że jak na tył leci to musi być przód za wąski... i niestety nie.
Mam teraz siodło, które się aż odrobinę za szerokie zrobiło (muszę z mattesem jeździć) a i tak na tył leci.
Kwestia konia. Na moim na tł leci: sylwester (tragicznie), wintec- makabra, euroraiding diamant  - lekko, ulla salsgeber - bardzo wyraźnie, kiefer action (najmniej i to mam) i jeszcze kilka innych modeli. Taki koń i tu święty boże nie pomoże..
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się