Forum konie »

siodło ujeżdżeniowe

Academy  😍 😍 😍
osz ty  👍
moge normalny popreg dopiac do siodla ujezdzeniowego?
możesz, ale prawdopodobnie będzie Cie zapięcie uwierało w nogę.
Albo w ogóle go nie dopniesz bo będzie za długi
[quote author=Nirv link=topic=14622.msg590698#msg590698 date=1274200459]
pytałam w Pasiku, mają sprawdzić 🙂 póki co moje muszę sprzedać  😵 ehh, nawet do venezji już się przyzwyczaiłam, topa ubóstwiam, no, ale taki lajf.

ale zupełnie już Top nie pasuje? Może po prostu go poszeż?
Moje jest już chyba za wąskie no i do końca nadal mi nie pasują w nim poduchy... Z jednej strony marzy mi się Lucky Dressage bo ma zajefajne poduchy, ale z drugiej strony mam za dużą du** na 16 a tylko takie robią 😕

Nirv i Burza wiem, że Wam nie po drodze, ale jakby co to w Amigo w Będzinie będzie dzień otwarty Daw-Maga 😉 http://amigo-konie.pl/
[/quote]

Strucelka- mi się wydaje, ze top i lucky mają podobne poduchy (a miałam oba) w luckym jeszcze nie siedziałam więc nie wiem jak będzie w porównaniu do topa, ale z wyglądu tak mi się wydaje

Strucelka, była wet / masażystka, obejrzała siodło i niestety  🙁 leży na samym przodzie i tyle ławek, totalna beznadzieja. po za tym jest za długie na grzbiet Pamsa  🤔 ogólnie nie wesoło.

Postanowiłam poruszyć ten temat tutaj 😉 Bo jest bardziej na temat niż w KR w sumie.

dla porównania:
Prestige Lucky Dressage

Prestige Top Dressage

klocki
Lucek

i dla porównania mój tyłek w obu siodłach
w zielonym padzie Top rozm. 17, w fioletowym Lucky rozm. 16
w tym pierwszym mam dłuższe czapsy, przez co wydaje się, że mam dłuższą nogę, ale widać ewidentnie, że w Lucky mam więcej łydki za siodłem. Oprócz tego Top bardziej spada na tylni łęk przez co w niektórych momentach wydaje się, że mają taką samą wielkość (przynajmniej tak mi się wydaje na zdjęciach :???🙂

galop

(na potrzeby porównawcze musiałam odbić zdjęcie z prawej 😉)
kłus

galop

Jako, że jestem krótkonożna i mam 165cm to wydaje mi się, że noga lepiej układa się w Lucky i lepiej wygląda z poduchą.
Prawda jest taka, że jak uda mi się uzbierać ze 2 tysiaki to zamówiłabym pana z ihaha by przyjechał z Luckiem i spróbował, wtedy mogłabym Topa odsprzedać i dołożyć.

Właśnie, jak to jest z wyceną siodeł przez takich panów? Bardzo zaniżają wartość siodeł? Bo wiadomo, że potem też chcą na tym zarobić.
strucelka- w topie masz krótsze strzemiona, przez co, wydaje mi się, lecisz na tył siodł, w luckym siedzisz bardzoj w pionie, myślę, ze gdybyś w topie wydłużyuła trochę strzemiona to ułożenie nogi byłoby podobne
ja mam takie fotki porównawcze
top 16

lucy 16 tybinka przedłużana 2 rozm (5cm chyba)

top miał za krótki tybinki, dlatego nie zdecydowałam się na niego. A poza tym czułam sporą różnicę siedząc w tych obu 16'- miałam wrażenie, ze top był większy
LOVELY wydłużanie strzemion nie przejdzie - tracę z nimi kontakt gdy są dłuższe.
Twój Top wygląda jakby miał większe i grubsze poduszki 🤔 a Lucky jakie ma? Bo widać, że nówka nie śmigana 😉 poduchy w ogóle nie są zarysowane jeszcze.
Strucelka, mnie się wydaje, że w luckim jakoś lepiej 😉 jednak faktycznie, jak Lovely zauważyła to może być również kwestia strzemion.
Mnie osobiście w Topie źle się siedziało, a w luckim dużo lepiej, ale też nie najlepiej 😉 Dlatego dla mnie Top generalnie jest do odstrzału, chociaż jestem zdecydowanie długonożna ;p
bo top ma większe poduchy, tylko, ze te poduchy niewiele dają
mój lucky, mimo że z przedłużaną tybinką, ma takie same klocki jak ten z Twoich zdjęć, tylko poducha i mijesce z rzepem na klocek są większe
no właśnie co do klocków na rzep to mam pytanie- klocek podszyty jest twardą stroną rzepa, a siodło miękką- co będzie jak się wyrobi miękka część? z jednej strony mozna odpruć ale z drugiej wydaje mi się, ze jest wszyte (na foto strucelki widać to miejsce gdzie możnaby odpruć)
fakt, że na Lucky mam ciut za długie strzemiona, w Topie mam ok, bo w takich jestem w stanie anglezować jak człowiek na Belfaście 🙄 nie wiem dlaczego zawsze na zdjęciach w galopie wygląda jakbym miała za krótkie, ale w rzeczywistości wcale tak nie jest.
No cóż, pozostaje tylko zbierać kasę 😉

A podbijam jeszcze to pytanie o wycenianie siodeł 🙇
co do wyceny to szczerze mówiąc nie wiem bo nigdy tak nie robiła, ale kiedyś pisałam do ihaha i mówili zeby im wysłać siodło to wycenią- ze zdjęc tego nie zrobią dokładnie
zauważyłam, ze ceny uzywek poszły w góre, na allegro np. ulla używana, niby stan bdb ale taki... i  kosztuje prawie 3.500zł, pięcioletni prestige z wypitym testerem 3.500zł..
[quote author=k_cian link=topic=300.msg585839#msg585839 date=1273829057]
a pamiętacie rozmowę na temat wielkości siedziska siodeł w których jeżdżą zawodowcy?
i m.innymi ten filmik reklamujący siodło prestige'a
http://www.prestigeitaly.com/video.php?video=d1_en.swf

z wielu z nich wygląda na to, że większość jeździ w za dużych siodłach 😉

[/quote]

Bo wiekszość źle siedzi

Strucelka - wg mnie mniejsze Lucky nie prowokuje do "kiblekowania"
Ale to nawet po Ance - i ułożeniu siodła na niej widać, że Top ma dłuższe tybinki. W Topie też w złym miejscu Strucelce kolano wypada. I nie ma prawa ten klocek wtedy trzymać uda. W Topach są zresztą możliwe dwa rozmiary klocków z tego co wiem, więc niektóre topy mogą mieć większą poduszkę kolanową niż inne.
Strucelka, mi się bardziej w Lakim podobasz. Bardziej siedzisz w siodle, a nie na siodle. Szkoda, że nie jesteś z Wawy, albo okolic, bo bym mogła pożyczyć Lakiego 16 na przymiarkę.

Co do wycen używanych siodeł, to jest bardzo różnie. Znajoma kupowała skokówkę od Kostrzewy, pojeździła 3 lata, siodło przestało pasować - sprzedała... 300 pln taniej niż kupiła. Ale już np. ja kupiłam siodło na gwarancji (Diamanta), miałam je 2 lata, i poszło do p. Kostrzewy... za mniej więcej pół ceny 🙄 Jakoś szczególnie zmarnowane nie było, w ogóle przy odbiorze siodła usłyszałam jedną cenę, na którą się zgodziłam, a dostałam potem nieco mniejszą, bo ponoć na tyle się umawialiśmy... Ujj spokojnie puściłabym drożej siodełko na forum :P Teraz już bym była mądrzejsza o umowę.

Wrzucam jeszcze Lakiego 16tkę w konfrontacji z quantowym tyłkiem - dla niskorosłych albo krótkonogich to moim zdaniem bardzo fajnie siodełko, jedyne, co mu można zarzucić, to żeby siedzisko było głębsze:

Jest jeszcze jedna sprawa - na siodłach odbieranych w rozliczeniu to oni raczej nie zarabiają, ale - siodła popularne, łatwo schodzące wezmą w cenie wyższej niż inne. Do tego, jak kupujemy siodło na którym mają większy zarobek to chętniej zapłacą więcej za używkę, bo i tak sobie to zrekompensują.

Ja któregoś razu załatwiałam zamianę siodeł w ihaha. Myślałam, że będę musiała dopłacać , bo rzeczywista wartość siodeł była różna- a tu nie - myślę, że chętnie pozbyli się niechodliwego siodła w zamian za moje, które nawet się nie pojawiło w sklepie a za tydzień już go nie mieli.
Strucelka, zdecydowanie lepiej w luckym, bo to właśnie raczej siodełko dla niższych osób...

Kurde, a ja myślałam, że 16 to tylko dla takich chudziutkich nitek, może też powinnam mieć mniejsze siodlo a nie 18 prestige;p
mnie się wydaje że w top był albo źle wyjeżdżony, albo jednak 16 jest lepsza, bo w topie siedzisz z tyłu co nie pozwala puścić w dół nogi i może wymuszać pochylanie się.
Zadam laickie pytanie: w którym miejscu na tybince (w prawidłowo dopasowanej ujeżdżeniówce) powinno znajdować się kolano? Tz. klocki mają trzymać kolano czy udo?
Pozdrawiam 🙂
to zależy od klocka, ale nie oszukujmy się, jeśli kolano leży dokładnie na poduszce to nie ma szans na dobre trzymanie nogi.

W przypadku Strucelki to wydaje mi się, że jeszcze jedna rzecz jest - jakby nie dawała nogi w dół, to tybinka jest za długa, kolano ląduje na klocku, zamiast razem z udem "przed" nim - w efekcie, noga nie ma dobrego oparcia i ma "fajną" tendencję do podciągania się - to może też powodować skulenie całej sylwetki.
moim zdaniem jakby ułożyła się w topie tak, jak siedzi w luckym to miała by kolano w miejsu gdzie ma znaczek od sztylpy, czyli za daleko, żeby dosięgnąć do poduch musi siedzieć tak jak teraz, bo tyłek ma daleko, lub za długie udo- do wyboru
witam, mam pytanie, czy ktoś miał albo jeździł w siodle Spanaldi Diavola? Właśnie takie kupiłam, jeszcze nie przyszło i się zastanawiam czy to dobre siodło.. Wymiary ma takie jak moja skokówka, więc powinno pasować🙂
I czy jest duża różnica w jeździe na zwykłych puśliskach a takich ujeżdżeniowych?
Będę wdzięczna za wszelkie info🙂
ja mam zwykłego spandila ujeżdżeniowego i jak na nowe siodło jest wygodny miękki i super leży na koniu. Osobiście mam zwykłe puśliska ale zmieniam na ujeżdżeniowe bo lepiej mi się wtedy siedzi.
Medziiik, dzięki za info🙂
ja właśnie szukam ujeżdżeniówki. Pojutrze będę miała u siebie znowu Hubertusa Jubilee, przymierzę na Pamira, może akurat teraz będzie potrzebowało tylko lekkiej korekty...  🙄

z moim najukochańszym Topem niestety muszę się pożegnać.  😕
aniaagre jak już przyjdzie, to wklej koniecznie zdjęcia na koniu z jeźdźcem i bez, bo jestem strasznie ciekawa tego siodła! Na pierwszy rzut oka wydaje się niemożliwe mieć nogę dobrze ułożoną pod klinem i nie siedzieć jednocześnie na tylnym łęku; ciekawe, jak jest w rzeczywistości  👀
ok, ale nie wiem czy będzie to dość obiektywne, gdyż będzie to mój pierwszy raz w ujeżdżeniówce... ale zrobię🙂 przyjdzie w przyszłym tygodniu, więc pod koniec powinnam już jakieś fotki wstawić🙂 ale mam nadzieję, że będzie dobre🙂
Mam pytanie:
Chce kupic siodło ujezdzeniowe badz o profilu ujezdzeniowym. Jaka firma Stubben, Kieffer badz inna? Jaki model? Dla osoby 173, dlugonoga, dobrze jezdzaca, na konia raczej drobniejszego i niskiego.
Czekam na propozycje.🙂
Moja propozycja: znajdź osobę która dopasuje Ci siodło do konia, bo na podstawie określenia "drobniejszy i niski" nie da się powiedzieć nic konkretnego.
ok to nie dobierajac do konia. Ktora firma i jaki model?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się