Ja posiadam Spanaldi'la ujeżdżeniówkę - i jak dla mnie jest fajna (miękka i wygodna, a zarazem też mnie dobrze usadza) może siodło z niższej półki, ale jeździ mi się lepiej niż w niejednym "z lepszych firm" 😉
A ja w Isabelce pokładałam dość sporo nadzieje, liczyłam że będzie dobrym rozwiązeniem na nasz grzbiet, nie słyszałam o niej złej opinii. I klapa, bo siodło leżało źle, a moje wrażenie jeszcze się pogorszyły kiedy na nią wsiadłam (wcześniej nie miałam okazji). Siodło jest dla mnie jedną wieką poduchą, nie mieściła mi się noga, i mimo że siedzisko było wygodne to bardzo 'nad' koniem. Nie mogłam się odnaleźć, miałam wrażenie jakbym siedziała na wielkim dmuchanym fotelu.
teraz kupiłam kieffera ulle i mimo dużych poduch i głebokiego siedziska (nie lubię siodeł usadzających) jeździ mi się wygodnie bo siodlo mnie nie blokuje
Fantazja - "jeśli będzie pasowała"? Czyli nie przymierzałaś jej jeszcze na swojego konia? Brzmi ryzykownie - w isabellce co prawda masz możliwosć regulacji, ale na pewno nie jest to siodło na każdego konia.
Kupiłam, przymierzę, jeśli nie będzie pasowało - sprzedam dalej. Przecież to logiczne 🙄 Nie mam możliwości przymierzenia jej przed kupnem, ponieważ siodło jedzie z Niemiec.
Kupiłam, przymierzę, jeśli nie będzie pasowało - sprzedam dalej. Przecież to logiczne 🙄 Nie mam możliwości przymierzenia jej przed kupnem, ponieważ siodło jedzie z Niemiec.
trzeba było popytać, lamri ma i wysyła- nawet za darmo 😉 prosilam ich w grudniu po targach zeby zadzwonili do mnie jak będą mieć wolną. Nie dzwonili a mi się nie spieszyło do przymiarki. Pewnogo popołudnia wielka paka w domu. Calkiem zadarmo wysłali 😉
dokładnie, ja po cichu liczyłam, że Isabelka to będzie lek na wszystkie problemy z dopasowaniem siodła 😁 Fantazja moim zdaniem dopóki zwierze nie ma nietypowego grzbietu, tj można znaleźć siodło, które będzie pasować i Tobie, i koniowi nie ma sensu poświęcać wygodę swojego siedzenia. No, ale mam nadzieje że isabelka okaże się dla Was trafnym wyborem 🙂
[quote author=ancyk0991 link=topic=300.msg551340#msg551340 date=1271076994] Jestem ciekawa opinii osób, które były zainteresowane siodłem Kentaura - modelem Elektra 😉 Czy udało Wam się odbyć jazdę testową na tym siodle? Jak wrażenia? 😀
podpisuję się pod tym pytaniem 🙂 [/quote]
Ponawiam swoje (nasze) pytanie 😉 Czy naprawdę nikt nie miał styczności z tym siodłem? 🤔 Może znajdzie się jednak ktoś, kto coś o nim wie? :kwiatek:
korsik, tzn, jak nie będzie pasowało to mam chętną na to siodło, więc nic nie tracę a nie wiedziałam że Lamri wysyła i to za darmo, wiem że można za kaucją, ale 3400 nie dałabym rady nawet pożyczyć disco, grzbiet ma dość nietypowy, rozrosła mi się, łęk coś a'la 35 Prestige, ale to nie najistotniejsze, bo wszystkie siodła lecą na tył, zaraz zobrazuje o co mi chodzi
będę próbowała z podkładka podnoszącą tył lub rakietką
top dresage też rozważałam, ale z rostawem 35 to ciężko, a poszerzanie kosztuje prawie 700zł spróbuję tą Isabelkę, jak nie będzie pasowała, będe dalej szukała
a moje siodełko już jest w equishopie 💃 jeszcze tylko zapłcić 😵 i może w tym tygodniu będzie u mnie, już nie mogę się doczekać 😅 zamawiałam luckiego z przedłużaną tybinką 🙂
Fantazja, rakietkę odradzam z całego serca. Mamy kilka w rekreacji, kilka koni prywatnych też z tym chodzi. Po miesiącu wygląda jak ubita szmata, wyjeżdża spod siodła, nie da się jej równo ułożyć, zawsze któraś strona siodła jest krzywo. Próbuj z podkładkami korygującymi tył.
Jak przedmowca - rakietki sa kiepawe, to juz lepiej tego gluta korygujacego - moim zdaniem fajnie sie sprawdza. Ale przede wszystkim - zycze dopasowanego siodla. Dopasowane nigdy nigdzie nie leci 😉
korsik, tzn, jak nie będzie pasowało to mam chętną na to siodło, więc nic nie tracę a nie wiedziałam że Lamri wysyła i to za darmo, wiem że można za kaucją, ale 3400 nie dałabym rady nawet pożyczyć disco, grzbiet ma dość nietypowy, rozrosła mi się, łęk coś a'la 35 Prestige, ale to nie najistotniejsze, bo wszystkie siodła lecą na tył, zaraz zobrazuje o co mi chodzi
będę próbowała z podkładka podnoszącą tył lub rakietką
Mam dokładnie identycznej budowy konia - szeroki łopaty i do tego wszystkie siodła leca na tył.
Mój kieffer action, który na początaku leżał dobrze też się "wyjeździł" i też siadł delikatnie. Sama już nie wiem co robić. Jeżdze z podkładka ale wnerwia mnie to maksymalnie bo nie po to chce dobre ujeźdzenowe siodło aby potem nie wiadmo co pod nie pchac i w sumie nie korzystać z walorów siodła.
Ulla na nas była paskudna- na maska do tyłu fruneła. wintec zwykły dresażowy nie Isabelka, to samo.
Hmm, a siodła z krótką poduszką łopatkową? Może takich poszukać. W Prestigu to właśnie Top Dressage KK (ale tylko KK, SP ma normalne), w innych markach nie wiem.
Dziewczyny, przeczytajcie co same piszecie: kon sie ROZROSL, siodlo sie WYJEZDZILO... dlaczego piszac o tym nie widzicie, ze po prostu najwyzsza pora na zmiany? Pomstujecie, niewygodnie wam i koniom, a reakcje... slabiuchne. Szkoda 🙁 zajrzyjcie do watku o dopasowaniu siodel i poczytajcie czego objawem jest takie przewracanie sie siodla. Szczerze radze.
Dziewczyny, przeczytajcie co same piszecie: kon sie ROZROSL, siodlo sie WYJEZDZILO... dlaczego piszac o tym nie widzicie, ze po prostu najwyzsza pora na zmiany? Pomstujecie, niewygodnie wam i koniom, a reakcje... slabiuchne. Szkoda 🙁 zajrzyjcie do watku o dopasowaniu siodel i poczytajcie czego objawem jest takie przewracanie sie siodla. Szczerze radze.
caroline- z prostej przyczyny - fundusze. Jeśli upolowałam siodło miesiąc temu (na które polowałam długo) to jednak nie jest łatwo od ręki na kolejne je wymienić. Trzeba szukać półśrodka - np. podkładki.
Dodatkowo jeśli mój koń tak przebudował się w ciągu miesiąca to jaką mam gwarancję, że jeśli zacznę wyszukiwać kolejnego siodła to zanim do mnie dotrze też już będzie niedobre.
Stąd zostawiam siodło jakie mam i czekam trochę na rozwój sytuacji, która może mieć trzy warianty: a) sytuacja zacznie się pogłębiać - i wtedy tak- poszukam nowego siodła - bo to będzie kierunek przebudowywania się konia. b) koń ponieważ odrobił przód za jakiś czas odrobi tył (ma słabą muskulaturę grzbietu i zadu) co za tym idzie siodło przestanie na tył lecieć i będę mogła zacząć jeździć bez podkładki c) to co jest teraz stanie się naszym stanem faktycznym na dłużej - dam do dopchania poduszki.
Z resztą łatwo się mówi- czas na zmiany. Zmiany ale na co? naprawdę mierzyłam trochę siodeł na tego konia (dobranych rozstawem łęku, szerokości ławek itd) i wszystkie koszmarnie leciały na tył. Nie znalazłam lepszego modelu siodła na tego konia niz to, które mam teraz. wintec poległ, ulla poległa, dawmag poległ na maxa, lucky dressage odpada... nie będe tu wyliczanki robić.
Serio jak znasz model głębokiej ujeżdżeniówki, która ma taki fason, że będzie pasować na tego typu konie (patrząc z boku gigantycze poduchy z tyłu) to byłoby fajnie. Ja nie znalazłam na razie.
Fantazja daj znać jak Isableka 🙂 Nam było na pierwszej jeździe fatalnie, po 1 minutach się ona skończyła, miałam wrażenie, że pierwszy raz w życiu siedzę na koniu 😀 nie potrafiłam anglezować, latała mi noga i tyłek. Z tym, że siodło kupione było z czerwonym łękiem, wymieniłam na zielony i...idealnie 😀 tylko sobie jeszcze przy klockach pomajstrowałam. Koń zupełnie inaczej macha rapciami niż w teoretycznie pasującej skokówce. Tylko mam problem z siedziskiem, zdecydowanie za duże 🙁
Kotbury, a nie przyszlo ci do glowy, ze: - rozbudowal sie bo wreszcie mogl? - ze jesli siodlo nie pasuje to dalej rozbudowywal sie nie bedzie, a juz na pewno nie w takim tempie? - ze moze nie powinas szukac siodla poduchowatego, a siodla szerokiego? - ze moze pora zauwazyc, ze z dopasowaniem siodel boryka sie wieeeele osob i poszerzaja, nie jezdza bo siodla brak, zmieniaja, zamieniaja... z zalem, ale jednak kon najwazniejszy.,
hmm, przylega tylko na początku ławek i na końcu, pośrodku jest pustka. Z boku wygląda, że świetnie leży, p.Kostrzewa też je oglądał i powiedział, że jest idealnie dopasowane... Ale nie jest 🤔
Czy ktoś, może wie ,coś, na temat wytwórni siodeł z Berlina?Interesował by mnie adres, lub chociaż nazwa. Miałam,od nich siodło ujeżdżeniowe , ale niestety złodzieje wyprowadzili mi całą siodlarnię, razem z tym cackiem. 🙇
Serio jak znasz model głębokiej ujeżdżeniówki, która ma taki fason, że będzie pasować na tego typu konie (patrząc z boku gigantycze poduchy z tyłu) to byłoby fajnie. Ja nie znalazłam na razie.
ale co ci dadzą gigantyczne poduchy, jeśli siodło będzie za wąskie? podpowiem: nic. zakleszczysz je tylko na kłebie i "zawiesisz" na poduchach w ułudzie rzekomego dopasowania - czym w ekstremalnym przypadku doprowadzisz do atrofii mięśni. po co ci to...?
opisujesz sytuację, która az się prosi o komentarz: twoje siodło z opisu wygląda na za wąskie - więc poszerz je lub wymień. i sorry - ale nie ma, ze to boli finansowo, każdego z nas boli i kazdy z nas się z tym boryka (chcesz przykładów? zapytaj sierre albo szafirową ile siodeł juz przerobiły. albo tulipan zapytaj. a ja ci niepytana powiem - poszerzałam siodło kilka razy w ciagu niecałych 3 lat, w sumie o mniej więcej 10-12 centymetrów i będę poszerzać je znowu - bo znowu mój kon tego potrzebuje. bez wzgledu na to jak bardzo absurdalnie lub nieprawdopodobnie to może dla kogoś brzmiec.)