Forum konie »

siodło ujeżdżeniowe

Czy gdzieś można znaleźć odpowiedniki passierowskich oznaczeń (rozmiarów) siodeł na powszechnie używane?
Już parokrotnie spotkałam się z nieścisłościami w tej sprawie, a że jestem na kupnie, chciałabym wiedzieć jak rozszyfrować oznaczenia - głównie chodzi mi o przełożenie się rozmiarówki passierowskiej na powszechną.
Czy ktoś mi może z was powiedzieć czy to jest typowa uj Euroriding Diamant, czy może to wszechstronne o profilu uj?? I czemu te niektóre Diamanty mają krótkie te przystuły? Bo chcę kupić te siodło, dlatego mnie to tak trapi 😵. Warto je brać według was 🤔
szachowa z tego co się orientowalam szukając siodła wyszło mi ze euroridingi diamanty są stricte ujezdzeniowe i vsd - czyli wszechstronne o profilu uj
i z ten na Twoich foto wygląda mi na vsd wlasnie 🙂 jest na długi popreg i ma poduszki kolanowe lekko okrągłe
Epikea a to źle?? Ja się w tych siodłach kompletnie nie orientuję 😵 Z popręgiem to mi tam nie przeszkadza, tylko czy w tym vsd siedzi się tak samo dobrze jak w uj czy lepiej szukać uj 🤔
Masakra ze mną wiem :kwiatek:
szachowa, jak sama nazwa mowi jest to siodlo bardziej wszechstronne. wiec na pewno siedzi sie inaczej niz w "pelnej" ujezdzeniowce. sama musisz stwierdzic czy Ci to pasuje czy nie.
szachowa, to jest zdecydowanie vsd :>
a jak się siedzi, zależy konkretnie od siodła, pytanie tylko czy szukasz ujeżdżeniówki czy czegoś pośredniego 😉
tak czy siak, Euroriding Diamanty baaaaardzo polecam 🙂
Ja jeździłam i w ujeżdżeniowym Diamancie i w tym vsd, w ujeżdżeniówce się nie odnalazłam i nie polubiłam tego siodła, ale to vsd było bardzo sympatyczne, miękkie i nieproblematyczne 🙂
dzięki dziewczyny za opinię:kwiatek:
w takim wypadku chyba podejmę te ryzyko i zakupię siodło. Tak mnie to męczyło, bo żeby kupić Diamanta to muszę sprzedać swojego Winteca Isabell, ale teraz to chyba coraz bardziej się przekonuję do tej decyzji 😲
Nie sprzedałabym Winteca Isabell  😉
[quote author=wł. Felix-Huston, forever felicis! link=topic=300.msg570263#msg570263 date=1272492795]
[/quote]
Czemu 🤔
Bo jest ultrasuperaśne, leciutkie, łatwe w pielęgnacji i pasuje idealnie. Dopóki nie śmigamy z Felkiem Grand Prr, z nawiązką wystarcza. A czemu jesteś z niego niezadowolona?
Ponawiam pytanie:

Czy gdzieś można znaleźć odpowiedniki passierowskich oznaczeń (rozmiarów) siodeł na powszechnie używane?
Już parokrotnie spotkałam się z nieścisłościami w tej sprawie, a że jestem na kupnie, chciałabym wiedzieć jak rozszyfrować oznaczenia - głównie chodzi mi o przełożenie się rozmiarówki passierowskiej na powszechną.
nie  ma czegoś takiego jak "powszechna rozmiarówka". kazdy producent stosuje własne oznaczenia.
jedynym wspólnym mianownikiem mogłyby być centymetry, ale to tez nie zda egzaminu, bo istotą takiego pomiaru jest to w jakich punktach mierzy się szerokość łęku.

Caroline, chodzi mi o odpowiedniki 29-37 - tak są przyjęte rozmiary siodeł...
passier ma swoje oznaczenia i chciałam dopytać, gdzie można znaleźć jak je rozszyfrować...
przykładowo: 250680
tak NIE jest "przyjęte".
zajrzyj sobie do wątku o dopasowaniu siodeł - cyfra 27 u jednego producenta to coś zupełnie innego u drugiego.
to po pierwsze.
po drugie - rozszyfrować oznaczenia może (zasadniczo) tylko producent - my sobie czesto zgadujemy, ale zazwyczaj to nie wiadomo czym sa poszczególne cyfry w numerze seryjnym.

i jeszcze raz powtarzam: nie ma czegoś takiego jak "przyjęta" czy "powszechna" rozmiarówka siodeł. nie ma i koniec.
A mi mój cudny action siadł tyłem 😵

BTW action jest an tyle cudny, że kolejna osoba u ans w stajni w niego wsiadła i ... nabyła takie samo, heheh.

Miesiąc w zasadzie codziennego używania i moje dupsko zrobiło swoje. wiem, wiem, to nie od tyłka jedynie. po prostu koń jest przodem przebudowany i jak się siodło "dojeździło" do niego to siadło (tak jak wszystkie na nim). Siadło delikatnie, dosłownie odrobinę i w zasadzie nie każdy jest to w stanie zauważyć, ale ja to widzę (czuję bardziej niż widzę).
I jestem trochę zła... więc albo teraz będę musiała dać poduchy do dopchania (i będą to już wtedy "poduszki z siodłem" a nie nie siodło z poduszkami, hehe) albo kupić jakiś żel podnoszący tył (bo na podkładkach nie lubię jeździć)...
Z tego co mi wiadomo to Passier nie koduje rozmiaru łęku w numerze seryjnym.
Ja jeździłam i w ujeżdżeniowym Diamancie i w tym vsd, w ujeżdżeniówce się nie odnalazłam i nie polubiłam tego siodła, ale to vsd było bardzo sympatyczne, miękkie i nieproblematyczne 🙂

Mnie Euroridingi - skokówki i ujeżdżeniowy Diamant nie powaliły, nie siedziało mi się źle ale do ideału było daleko, za daleko. Za to jak posadziłam się na Schumacher'a poczułam od razu to siodło, ciekawe czy spotkam jeszcze coś wygodniejszego..
[quote author=wł. Felix-Huston, forever felicis! link=topic=300.msg570263#msg570263 date=1272492795]

Czemu 🤔
[/quote]
[quote author=wł. Felix-Huston, forever felicis! link=topic=300.msg570283#msg570283 date=1272497383]
Bo jest ultrasuperaśne, leciutkie, łatwe w pielęgnacji i pasuje idealnie. Dopóki nie śmigamy z Felkiem Grand Prr, z nawiązką wystarcza. A czemu jesteś z niego niezadowolona?
[/quote]
ogólnie to też uwielbiam te siodło, ale jest kilka rzeczy dla których muszę je zmienić;
-jest za małe na mój zadek, mam 17, a potrzebuję 18
- na moim koniu też średnio leży, laska ma problemy z kręgosłupem, wcześniej nie miała mięśni, jak się wyrobiły to siodło lepiej leży, ale pomimo tego ławki leża za mocno na mięśniach, chodzi mi o to, że ta przestrzeń co powinna między nimi być i trochę odstawać od kręgosłupa, to u nas tego nie ma. Siodło leży na kręgosłupie, nie ma tam żadnej przestrzeni na tyle, żebym mogła wcisnąć tam bata. Dlatego uważam, że nam akurat Wintec nie leży 🤔
I mam nadzieję, że z Diamantem będzie lepiej 🙄.
Cobrinha, oprócz faktu, że nie ma powszechnej rozmiarówki, nie ma również żadnej, nie wiem, "tabeli porównawczej" rozmiaru łęków różnych siodeł. Podrzuciłam kiedyś pomysł, by takową stworzyć, ale rozwiało się w eterze. Jeśli sprzedawca nie wie jaki rozmiar łęku ma siodło które sprzedaje, można go poprosić o zmierzenie w centymetrach, wraz ze zdjęciem gdzie konkretnie ma to zmierzyć, ale to daje ewentualnie [bo ludzie różnie mierzą...] tylko wiadomość czy brać w ogóle siodło do przymiarki czy nie brać
w moim passierze jest wyraźnie wytłoczony rozstaw lęku więc nie rozumiem dla czego szukacie go w nr seryjnym - no chyba ze cos pominęłam
Ponawiam pytanie:

[quote author=Cobrinha link=topic=300.msg568826#msg568826 date=1272393906]

[/quote]

Musisz wysłać zapytanie do Passiera  zawierające numer siodła
napiszą Ci wszystko na temat danego siodła

Trututuuuu!!! Inicjatywa jeździecka:

Kieffer 32 odpowiada daw mag skokowy L

Trzeba by stworzyć taką tabelę porównawczą. ja pomierzę centymetrem siodła u mnie w stajni, co do których wiem jakie mają łęki.
Koleżanka ma miarkę do wintecków- coś się wysmyczy z tego.

Inicjatywa 2;
Ile z was zna swój nr. seryjny siodła. Czyli ma go zapisanego nie na siodle, ale gdzieś na kartce też...
a potem jest kradzież siodła i jedyne co mozna o nim napsiać to model i rozmiar i kolor...

Chcialabym stworzyć taką "bazę siodeł"- aby jeśli np. ktoś kupuje siodło mógł łatwo po numerze sprawdzić czy takowe nie jest kradzione.
Można by taką bazę potem z Kieffere z niemiec scalić - wtedy by było wiadomo czy kupując cos na ebauy albo od handlarza, nie kupuje się siodła z niemiec ale z kradzieży.... żeby sie potem na jakiś zawodach nie zdziwić, że ktoś komus siodło spod tyłka wyciaga bo to jego, co mu rok temu zagineło😉

ja mam nr siodła na umowie kupna sprzedaży
No to jest najlepsza opcja.
jednak dużo ludzi kupuje siodła na zasadzie- znalazłem na allegro używane i kupuje. Żadnej dodatkowej umowy.
patrzę sobie na zdjęcia z ostatniej jazdy i wychodzi na to, ze siodło Jade które kupiłam 4 miesiace temu jest dla niego już za wąskie 🙁
jeszcze dobrze nie zdażyłam się do niego przyzwyczaić a wygląda na to, ze będę musiała zmienić 🙁
a nie da sie go poszerzyć?
_kate, nie wiem, nie myślałam o tym w zasadzie. podobno pierwsze poszerzenie jest gratis...
może to dobry pomysł. zadzwonię do Ihaha..
gdzie są wybite numery seryjne w kiefferach?
Na tybince od spodu.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się