Forum konie »

siodło ujeżdżeniowe

hate me!, mam 169 wzrostu i tybinka w topie jest dla mnie akurat, w sumie nawet krótsza mogłaby być, ale ja raczej krótkonożna jestem.
Ja bym Ci polecała spróbować Lucky, Laguna wstawiała gdzieś swoje foty i jak dla mnie to właśnie były idealne proporcje.
Dziękuję za porady.  :kwiatek:
Tak czy inaczej bez mierzenia się nie obejdzie, mam nadzieję że Młoda wbije się w rozmiar 34 lub 35, wtedy mam szanse na używane. Kwestia tego co pierwsze i chyba przetestuje Top'a, jak nam nie będzie pasował to sprawdzimy Lucky D. 🙂
Już mnie głowa boli na myśl o przesyłkach, kaucjach itp.
Czy Euroriding Titan ma długą tybinkę? Ma ktoś może fotkę osoby ok 165 wzrostu w tym siodle?
Hermia, w standardzie - raczej nie jest to tybinka dla osób niewysokich. jeśli dobrze pamiętam, to istnieje mozliwość zamówienia tego siodła z krótszymi tybinkami.
tutaj: http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,3.msg115714.html#msg115714 masz fotkę - 178 cm i ok 165 cm w titanie II, 18 cali 😉
dzięki
to ten titan 2 nie wyglada na wielką 18
poszukuje fotek osob okolo 175 wzrostu w siodlach ujezdzeniowych, koniecznie prosze o napisanie rozmiaru i modelu siodła

pomożecie  😉 ?
Corna

Passier Corona rozm. 17  ( mam 174 cm )

Ponia,  Szok, w życiu nie powiedziałabym, że to 17  😉- ale przyznać trzeba, że bardzo wygodne. Dla mnie z reguły 17 są za małe, sama mam 17.5
poszukuje fotek osob okolo 175 wzrostu w siodlach ujezdzeniowych, koniecznie prosze o napisanie rozmiaru i modelu siodła

1) Ken-taur Medea II, rozm. 17,5' (mam 175cm)

2) Prestige Venus, 18'

edit: znalazłam lepsze zdjęcia 😉
Oti, ta Venus to chyba 17', bo Prestige nie ma połówek 🙂

A ja mam okazję jeździć w nowym Prestige Venus K - i jestem coraz pewniejsza, że pomijając dość dyskusyjną stylistykę to zmiany w konstrukcji siodeł ujeżdżeniowych tej firmy są baardzo na plus.
Siodło jest bardzo wygodne, nie jest mega głębokie ale fajnie usadza, stabilnie się siedzi. Siodło typu close contakt i to się czuje - w porównaniu do innych Prestigów, to siedzi się "w koniu" - bardzo fajne uczucie.

Duże klocki kolanowe są naprawdę fajne - ale tu uwaga - już zresztą zauważone przez Koniczkę - to siodło musi być naprawdę dobrze dopasowane do jeźdźca  - siedziałąm w Venus ze skróconymi klockami - wszystko leżało idealnie i czuć było takie "wklejenie" w siodło. W tej chwili mam ze standardowymi - i brakuje tych 3 cm, żeby wszystko leżało idealnie tak jak ma leżeć - nie ma tego fajnego uczucia idealnego spasowania 🙂. Ale przyznaję, że nawet bez tego suuper mi się w tym siodle jeździ... Aż szkoda, że tylko parę dni... 🙂
epk, faktycznie gafę walnęłam - to jest przecież 18'. pomyliłam się..  😉 już zmieniam.
hate me z własnego doświadczenia gorąco polecam Ci szukanie siodła w odpowiednim dla Ciebie rozmiarze - sadząc po wymiarach, które podałaś siodło większe niż 16,5" (ew. zaniżona 17"😉będzie na Ciebie poprostu za duże. Skoro i tak szykujesz się na zmiane siodła to może warto kupić coś co pozwoli Ci na swobodniejszą wygodniejszą jazdę? rozmiar naprawdę robi dużą różnicę 🙂
dzisiaj doszedł mój Passier Lenox 😅 dzisiaj była przymiarka na konia i lonżowanie, fajnie leży na moim zwierzaku, jutro jazda próbna 😁
A ja nabyłam Lucka. Jutro przymiarka. Oby pasowało, bo już bym chciała posadzić na nim moje dupsko^^
Hate me- tak jak napisała Azhael spróbuj Lucky dressage. Szczególnie jeśli masz problem z łydką lecącą do przodu, bo w LD banany pod kolanem są na rzep i możesz sobie regulować jego ustawienie.
A swoje "wymiary" masz niemalże identyczne do moich sprzed ciąży. Ja mam 160 cm wzrostu i ważyłam 47 kg
Ale nastaw się na to że nie jest to siodło z tych super miękkich. Siedzisko jest średniotwarde

Takie trochę głupie zdjęcia mam, ale siodło widać - to jest Lucky Dressage 16'' - bo chyba w końcu w ogóle innych niż 16tki nie robią:

Kucykowi pasuje bardzo dobrze - on ma dziwny grzbiet, bo mimo swojej całej długości szybko zaczyna się nerka (to ta część jest właśnie bardzo długa) i nie zostaje dużo miejsca na siodło.
Ja mam jakieś 165 cm wzrostu i ważę... nie tak mało 😁 Bryczesy raczej 38 🙂 ale chyba porażki nie ma i zadek mi w żadnym kierunku ne wystaje  😂
LD tybinki ma idealne dla krótkonożnych. Średnionożny też da radę, długonogi nie będzie miał się gdzie pomieścić i kolanami wyląduje na skraju tybinki.

Ja się do tego siodła już ujeździłam i teraz siedzi mi się na nim fajnie, ale pierwsze wrażenie dotyczyło faktycznie półtwardości (a ja z tych, co wolą poduchę pod tyłkiem), bardziej płaskiego niż do tej pory jeździłam siedziska i całego zestawu, który nie trzyma zupełnie jeźdźca.
A tak wracając jeszcze do aukcji 🤔IODŁO UJEŻDŻENIOWE "WINTEC"ISABELL  W._ na allegro
Dzwoniłam do Pana i podobno zepsuł się Panu komputer , nie ma możliwości zrobienia zdjęć uszkodzenia, w ogóle to nie zna się na siodłach pytany o jego stan itd...
myśle więc , że trochę to jednak podejrzane i strach kupować na allegro .... facet ma tylko 2 komentarze na allegro , konto jest właściwie nowe..
hmmmm

chyba sobie odpuszczę , szczególnie , że jest napisane , że siodło wymaga naprawy...
Ktoś jeszcze może z tym Panem kontaktował się telefonicznie?

I jeszcze jedna rzecz mnie zastanowiła , chciałam się z Panem umówić na obejrzenie siodła , bo tez jestem ze Szczecina i okazało się , że nie ma takiej możliwości gdyż sprzedający wyjechał i wróci dopiero po zakończeniu aukcji...

hmm  szkoda wielka bo szukam właśnie takiego siodła bo moja konina się rozrasta i co chwila mam za wąskie siodło ;/
Chyba , że ktoś ma siodełko z szerokim rozstawem łęku ujeżdżeniowe na zbyciu za małe pieniążki? 😉
chudapigi, watpie, teraz sporo ludzi takich szuka 😉
Jak wykręca się z odbiorem osobistym to lepiej odpuścić sobie to siodło, na 100% jakiś oszust... Też się nad nim zastanawiałam, ale odpuściłam bo wszystko jakieś takie podejrzane i jeszcze wypowiedzi chudapigi potwierdziły moje przypuszczenia...
Wolę dołożyć trochę kasy i kupić siodło które do mnie na pewno dotrze niż wydać 500zł i je stracić
Zdecydowanie odpuśc - jak nie chce osobiscie, nie chce zrobic zdjec uszkodzenia, cos smierdzi. Zwlaszcza, ze to zdaje sie cair - jezeli uszkodzona jest poduszka powietrzna to kanal
Diamant rozmiar 3 jakiemu odpowiada naszemu rozmiarowi??
3 to chyba chodzi o łęk a nie o siedzisko  🤔
a kto napisał ze o siedzisko??
to w takim razie co to jest 'nasz rozmiar'??
przekładamy rozm 3 łęku na 'nasz rozmiar' czyli??
Diamantowe 3 to Prestige'owe 33-34.
korsik -Diamantowe 3 to Prestige'owe 33-34.

Vuko- dziękuję
Bardzo dziękuję wszystkim za fotki, prosilabym o wiecej fotek w tej Venusce 18, czy mozna powiedziec ze osiemnastki z prestige sa jak duze 17 lub 17,5? Czy ma ktoś wysoki foto w prestige leonardo?
A co jakie macie wrazenia odnosnie krótkich poduszek (jak w Leonardo) i takich normalnych dłuższych ?
czy mozna powiedziec ze osiemnastki z prestige sa jak duze 17 lub 17,5?

siedziałam raz i króciutko w prestige doge 18 - i tak jak się jeszcze w miarę mieszczę w mojego titana 18, tak doge 18 był dla mnie naprawdę duuuuuuzo za mały 😉
wiec wydaje mi się, że różnica jest spora 😉

w prestige leonardo jeździła iga!! - poszukaj jej fotek
korsik -[quote author=Vuko link=topic=300.msg434054#msg434054 date=1263075851]
Diamantowe 3 to Prestige'owe 33-34.

Vuko- dziękuję
[/quote]

trzeba było napisać, ze chodzi Ci o prestige, bo 'nasze' to nie to samo co 'prestige'  😁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się