Forum konie »

siodło ujeżdżeniowe

Alaska, ja kupiłam siodło na niemieckim ebay, akurat było z Berlina to odebrałam ale ogólnie bardzo dużo rzeczy zamawiam i nigdy się nie zawiodłam. Tam jest ochrona kupującego, tylko oni nie chcą wysyłać do PL ani nie dzielą sie za bardzo numerem konta, wszystko przez paypal wolą mieć zapłacone albo bezpośrednio przez ebay.
Mam odwrotne odczucia a kupuje od lat 😉
Odnośnie kleinanzeigen.de:
Ochrona kupującego - no tak i nie. Owszem jest opcja bezpiecznego zakupu - tzn tak jak na naszym olx, klient musi potwierdzić opcje otrzymania przedmiotu zeby sprzedający otrzymal kasę.
Ale - nie możesz w tej opcje wbić polskiego adresu, musisz niemiecki. Jest opcja ręcznej zmiany tego adresu przez sprzedawcę, ale nie wszyscy sie godzą.
Jeśli tego 'bezpiecznego zakupu' nie wybierzesz, to jedyna ochrona brzmi 'zgłoś sprawę na policje' - to wszystko...
Z przelewem zwykle nie na problemu, ale komunikacja musi sie odbywać po niemiecku, to znacznie zwiększa szanse.
PayPal nie wypada zbyt korzystnie jeśli chodzi o przewalutowanie niestety. I tez nie do końca jedt bezpieczny, bo większość Niemców życzy sobie tzw płatność 'do przyjaciela' a to nie jest chroniona opcja.
Generalnie trzeba sprawdzać oceny kupującego i uważać, bo często zdarzają sie oszuści jednak.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się