Forum konie »

siodło ujeżdżeniowe

Alaska, ja kupiłam siodło na niemieckim ebay, akurat było z Berlina to odebrałam ale ogólnie bardzo dużo rzeczy zamawiam i nigdy się nie zawiodłam. Tam jest ochrona kupującego, tylko oni nie chcą wysyłać do PL ani nie dzielą sie za bardzo numerem konta, wszystko przez paypal wolą mieć zapłacone albo bezpośrednio przez ebay.
Mam odwrotne odczucia a kupuje od lat 😉
Odnośnie kleinanzeigen.de:
Ochrona kupującego - no tak i nie. Owszem jest opcja bezpiecznego zakupu - tzn tak jak na naszym olx, klient musi potwierdzić opcje otrzymania przedmiotu zeby sprzedający otrzymal kasę.
Ale - nie możesz w tej opcje wbić polskiego adresu, musisz niemiecki. Jest opcja ręcznej zmiany tego adresu przez sprzedawcę, ale nie wszyscy sie godzą.
Jeśli tego 'bezpiecznego zakupu' nie wybierzesz, to jedyna ochrona brzmi 'zgłoś sprawę na policje' - to wszystko...
Z przelewem zwykle nie na problemu, ale komunikacja musi sie odbywać po niemiecku, to znacznie zwiększa szanse.
PayPal nie wypada zbyt korzystnie jeśli chodzi o przewalutowanie niestety. I tez nie do końca jedt bezpieczny, bo większość Niemców życzy sobie tzw płatność 'do przyjaciela' a to nie jest chroniona opcja.
Generalnie trzeba sprawdzać oceny kupującego i uważać, bo często zdarzają sie oszuści jednak.
Czy ktos jeździł w ujeżdżeniowych Antaresach i moglby sie podzielić opinia?
faith, Antares Cadence to moje ulubione siodlo wszechczasów, a jezdzilam w wielu. Wszelkie erre i equipe albo dramatycznie nierozumiane przeze mnie fairfaxy przy Cadence wymiękają. Nie kupiłam tylko z tego powodu ze jakikolwiek serwis to we Francji, wiec po kiepskim pasowaniu erre tym razem sprobowalam z equipe. Ale jak mi młode dorośnie to chyba i tak sie skuszę na Antaresa, bo ciągle do niego wzdycham.
Jak szukałam siodla, testowałam atempo? Atempi? O ile koniowi się podobało, mi siedziało się dramatycznie. Samo siodlo super wykonane. Na testy przywiozła mi je Pani Małgosia Pawłowska z Arpavu. Wcześniej jezdzilam kilka razy obcego konia w cadence i to była porażka i dla mnie i dla tego konia. Niestety, wlascicielka nie podejmowała tematu dopasowania. W stajni miałam ponad 15letniego cadence i skóra sztos.
Właśnie tempo rozważam, cadence to na długa nogę raczej chyba...
Ale rozważam tez drescha, ktory jest latwiejszy w obsludze bo na wełnie.
Tempo mi polecono na krótsze, masywniejsze udo, cadence chyba tak jak piszesz-dlatego mi się siedziało dramatycznie...
Mam pytanie do niskich dziewczyn - jeżdżę glownie rekreacyjnie, wiec szukam siodla do 4/5 tys, ale nie skacze, wiec szukam ujezdzeniowki. Niestety większość ma oczywiscie ekstremalnie dluga tybinke, czy sa jakies modele, ktore "fabrycznie" maja krotsze tybinki? Rozgladam sie za uzywanymi. Ewentualnie, czy znacie jakiegoś dobrego rymarza na śląsku, ktory by sie podjal skrocenia tybinki? 😬
Jspia, travelling saddler pewnie skroci tybinke. Pytanie jaki masz problem. Czy jestes niska ale masz długą kosc udowa? Wtedy skrocenie tybinki moze sie udac. Jesli masz kosc udowa podobnej dlugosci co lydke, to niewiele Ci da skrocenie tybinki w modelach na długie udo, bo klocek bedziesz miala na kolanie albo ponizej - skrócenie tybinki nie zmieni ułożenia klocka i bedzie nadal wypadał nie tam gdzie jest potrzebny. Wtedy celowałabym w devoxoux makila, fairfaxa world class, albo niektóre modele albiona (nie pamiętam konkretnie ktore). Pytanie czy znajdziesz w tej cenie używkę.
karolina_, w sumie nigdy nie mierzylam swojej kosci udowej, ale dobrze, ze zwrocilas mi na to uwagę, to zmierze! Mam na oku Windsor Elite i Zaldi New Kent w budżetowym przedziale cenowym, ale widzialam tez Lucky Dressage z Prestige w dobrej cenie, tylko to jest chyba siodło dla dzieci...? Mam 160 cm i waze 55 kg to moze bym sie wcisla ale nie wiem...
karolina_, tak wygladam w moim obecnym siodle - zdjecia w ruchu wyciete na szybko z filmików 🙈 ono ma tybinke 41 cm
1000016757.jpg 1000016757.jpg
1000016761.jpg 1000016761.jpg
1000016759.jpg 1000016759.jpg
Jspia, - wciśniesz się na luzie 😉 Mam 171cm i przy wadze 63kg miałam Luckiego tak na styk (no dosłownie na minimetry tybinka z butem), a mam dość długą nogę. On jest niby dziecięcy, ale prestige są ogólnie dość spore, większość ich 17" była na mnie za duża.
Lucky to ogólnie bardzo fajne amatorskie siodełko w dobrej cenie.
Jspia, Lucek to dobry trop, jeszcze ma klocki na rzep. Ja podobnych gabarytów i siedziało
Mi się bardzo dobrze.
Jspia, w tym siodle ze zdjęć Ci samo skrócenie tybinki nie pomoże - kolano masz w połowie klocka zamiast przy końcu. Co do lucky dressage sie nie wypowiem, nie mieszczę sie w siodla młodzieżowe.
jspia ani windsor ani zaldi ci nie podejdą raczej. I z tego co widzę to potrzebujesz właśnie krótkiego klocka, krotka tybinka nie zrobi ci aż takiej różnicy jak dopasowany klocek.
Szczerze mówiąc to nie wiem jak jeździlyscie w tym luckym, ja mam 165cm i 55 kg i myślałam ze w nim umrę. Nie tyle siedzisko jest malutkie co ten klocek zabiera dużo miejsca i wymusza mega cofnięcie uda. Musiałam go wkleić tak zeby sporo wystawał przed tybinke 😉
Z krótkich klocków to albion platinum, ideal suzannah, hulsebosy zależnie od konfiguracji, no i ta sekcja z klockami na zewnatrz.
faith, - a siedziałaś w nowym czy w starym? bo ta nowsza wersja idol ma faktycznie giga klocek, ale starsza nie 😉
W starej revoltowej galerii miałam w nim foto, ale przepadło.
No i ja mam bardzo wąską miednicę - od rozstawu bioder i miednicy też zależy to jakie siodła będą pasować.
Można mieć krótszą nogę, ale szersze biodra i już będzie ciaśniej, a z drugiej strony pozwoli to na wybór siodła z szerszym twistem.
No wlasnie w starym. To samo okropne uczucie mialam w Kentaurze YD 🙂
Za malo miejsca na udo.
faith, - do kentaura to nigdy nie podchodziłam nawet, bo jak byłam na etapie szukania siodła to były tylko te z bardzo szerokim twistem.
Za to Luckiego wzięłam od trenerki na próbę i nie miałam problemu. Tylko to pewnie właśnie kwestia budowy 😉 u mnie szerokość uda nie była problemem, ale długość.
No i tak jak napisałam - ogólnie prestige 16" leżały mi lepiej niż 17". Z wyjątkiem Venus. One wg. mnie to są o pół rozmiaru większe niż mają wybite.
Generalnie dobrze, że go nie wzięłam, bo teraz po przytyciu za nic bym nie wlazła 🤣
Jspia, Ja mam Prestige Lucky Dresage Idol, mam 158cm wzrostu i 49kg wagi, więc podobnie do Ciebie. Spokojnie się zmieścisz moim zdaniem. Ja nie lubię w ogóle dużych klocków więc swoje wypięłam i włożyłam tam takie maleńkie skokowe, tylko po ot żeby patrząc od przodu dziura nie ziała 😉 Jak masz możliwość to wypróbuj. To nie jest siodło dziecięce, a takie bardziej dla nastolatek.
Dziękuję wam wszystkim bardzo za pomoc 💗 czy oprocz lucky dressage jest jakies inne siodlo do polecenia dla krotkonoznych? Przejrzalam rynek wtorny I za duzo tych idoli I albinionow nie widze 🙈 a jak juz sa to 17,5 ja zazwyczaj wybieram 16/16,5 siodla, czasem male 17 i boje sie, ze w tamtych bede latac
Jspia, - albiona dobrze szukać na zagranicznym ebuyu, bo u nas to mało popularna marka - za to siodła robią top 🙂
Szukaj też nie po samych modelach, ja tam jak na złość trafiałam na same z poskracanymi tybinkami jak szukałam 😂 możesz sobie wpisać skrócona tybinka lub tybinka XS.

I tak trochę offtopem - dla mnie na tych fotach to Ty nie siedzisz w tym siodle, ale nad siodłem/na tylnym łęku, strzemiona wydają się ciut za krótkie i noga spięta. Albo Ci to siodło nie pasuje, albo potrzebujesz, żeby trener Cię dobrze usadził. W ujeżdżeniówce trzeba się troszkę rozsiaść.
Dość małe wypada też jak pisałam prestige venus, a z starszych modeli leonardo.
Jspia, jeśli chcesz przymierzyć sobie lucky dressage to priv. Jestem ze Śląska i posiadam to siodło - łęk 34
Jspia, ja mam dość krótką kość udową i podobny wymiar waga-wzrost, dobrze mi się siedzi w Diamancie. Ale on mocno usadza, nie każdemu podejdzie. Jeździłam też w jakimś Stubbenie i Erreplusie, ten pierwszy twardy i trochę usadzający, ten drugi mięciutki i dający sporo swobody, do tego z klockami na rzepy – można sobie ten klocek dać mniejszy, większy, wyżej, niżej, dłuższy, krótszy, inaczej skatowany itp. Niestety tych dwóch siodeł konkretnych modeli nie pamiętam.
keirashara, taaaak wiedziałam, ze ktos zwróci na to uwagę - tak jak mowilam zdjecia robione w ruchu wycielam z filmow 🙈 a strzemie prawdopodobnie za krotkie - przesiadam sie ze skokowki I nie umiem tak sie odrazu wyciagnac 🙈 wydluzam sobie co jakis czas po dziurce haha niestety mam oba konie trzeszczkowe I skoki odpadaja, wiec przerzucilam sie na uje.
Mam tez ten problem ze ja jestem dosc drobna, mam mala miednice a konie szerokie mixy ze slazakami i ciezko mi sie na nich siedzi 😅
patkahm, napisz prosze priv bo chetnie bym przymierzyła. A nie masz moze na sprzedaż bo taki lek potrzebuje haha
Facella, widzialam kilka modeli stubbena wlasnie chyba mlodziezowego na olx Juventus? Chyba cos takiego i nawet rozstaw leku by nam pasowal, wiec mysle, czy wziac na przymiarkę, ale osobiscie wole miekkie siodla, a slyszalam opinie, ze Stubbeny sa twarde
Jspia, - tu też nie jest kwestia samych strzemion, ale tego, że w ujeżdżeniowym siodłe siedzisz z otwartą miednicą, w skokowym z zamkniętą. Tak wizualnie - skokówki usadzają w "V", w ujeżdżeniowym siodle bardziej w "U". Będzie Ci ciężko ocenić siodło nie siedząc w nim w 100%, tj. ta ocena będzie zaburzona.
Są dwie opcje: odrzucisz pasujące siodło albo kupisz coś, w czym tak na prawdę nie usiądziesz. Been there, done that 😉 i potem skończyło się jazdą na przeciwbólowych, a następnie wieloma dupogodzinami i walką z pamięcią mięśniową.
Poza wydłużeniem strzemion jak masz na tyle spokojnego konia to rozciągaj sobie nogi bez strzemion przed i po, spróbuj też odciągnąć całą nogę, już od biodra, od konia, tak jakby odstawić. No I mobility poza siodłem bardzo pomaga 🙂
Jspia, każdy stubben w jakim siedziałam był twardy XD im starszy tym twardszy. Diamant też za miękki nie jest. Erre i Equipe są mięciutkie, Prestige też choć nieco mniej. Mam kościsty tyłek, więc szczerze nienawidzę twardych siodeł.
Przybijam piątkę jako koścista dupa !
Ja się śmieję że do większości siodeł to musiałabym sobie kupić jakąś nakładkę piankę
Jak pocieszę to w drugą stronę czyli długie nogi ale chuda dupa też jest problem coś dobrać …
Diamant to bedzie to samo co Windsor, one sa prawie identyczne.
Stubben to nie jest głupi pomysl ale taki 2010+ lub z biomexem - popatrz sobie maestoso, to moze byc dobry trop, on ma krotki klocek, nie trzyma mocno, jest miekki dosc i konie go nieprzeciętnie lubia, zwłaszcza te machające łapami lub z większą łopatka.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się