belier ja mam 180 cm i w Stubben Maestoso jeździło mi się świetnie. Możesz też celować w kieffery bo ich ujeżdżeniówki są na prawdę długie w tybinach. Dużo zalezy też od tego czy cenisz sobie siodła trzymające, z bananami czy raczej takie nienarzucające dosiadu.
Dzięki za odpowiedź! Do tej pory jeździłam tylko w Passierze GG I poza tym że było dla mnie troszkę za małe podobała mi się jazda w nim
Trenuje skoki, ale z racji tego że wysiadają mi kolana na treningi nieskokowe czy w teren wolę brać ujeżdżeniówkę teraz szukam czegoś lepiej dopasowanego do mojej budowy 😉
Belier - ja mam 178 cm i długie nogi -polecam kieffera lusitano kur . Wcześniej jezdzilam w passierze gg pożyczanym od koleżanki i bylo ok chociaż dość płytkie , na przymiarkę miałam stubbena aramisa i było super tylko małe na mnie. Kieffer jest bardzo wygodny , ma głębokie miękkie siedzisko i długa tybinkę .W ujeżdżeniówkę musiałam sie przesiąść z takich samych powodów co Ty
Miałam kiedyś GG Extra (pogłębione siedzisko) i jeździło mi się super, chociaż za tybinkę wystawały mi tylko stópki i kawałek kostki (pomimo 168 wzrostu i nie najkrótszych nóżek)
Belier - ja mam 178 cm i długie nogi -polecam kieffera lusitano kur . Wcześniej jezdzilam w passierze gg pożyczanym od koleżanki i bylo ok chociaż dość płytkie , na przymiarkę miałam stubbena aramisa i było super tylko małe na mnie. Kieffer jest bardzo wygodny , ma głębokie miękkie siedzisko i długa tybinkę .W ujeżdżeniówkę musiałam sie przesiąść z takich samych powodów co Ty
też patrzyłam na Aramisa, ale w takim razie sobie odpuszczę 😉
Belier - on był rozmiarowo za mały , gg 17,5 był lekko za duży a aramis 17,5 był za mały jeśli chodzi o siedzisko. Natomiast ustawienie klocka miał optymalne dla mnie- niestety szukałam w używkach bo nowy poza zasięgiem finansowym
AleksNever underestimate the possibility for things to improve in ways you cannot yet imagine - Karen Rohlf 25 lutego 2019 15:29
Mam pytanie, może ktoś w Was mi odpowie :kwiatek:
Jaki twist ma siodło ujeżdżeniowe Isabell Werth Winteca ? Chodzi mi o ten nowy model. Wąski czy szeroki taki jak np model Wintec 2000 pro all purpose. Będę wdzięczna za informacje.
edit: już wiem, sorki za nie użycie lupki :kwiatek:
Patrząc po zdjęciach na plus szerokie kanały, ale miałabym wątpliwości czy twisty nie za szerokie. Przynajmniej dla mnie, bo ja w szerokim twiście nie umiem się posadzić...
Jakie siodło polecicie dla płaskich pleców? Potrzebny szeroki kanał - minimum 4 palce. Przymierzalam juz sporo siodeł i najlepiej leżał Bates Inova contourblock. Niestety nie mój budżet + troszkę zbyt szeroki twist. Celować w winteca? Budżet do 2000zl, może z małą górką. 🤔
Cerise szerokość kanału raczej nie jest cechą marki ani modelu, a wieku - kiedyś kanały były wąskie, bo stan wiedzy oraz możliwości technologiczne były inne. Obecnie właściwie wszystkie siodła mają kanał na 4 palce minimum. Stary Wintec też będzie wąski (w 2009 roku kupowałam nowego IW i miał kanał na 3 palce). Myślę, że w tych pieniądzach znalazłby się jakiś Passier spełniający powyższe warunki (kanał i twist).
Brzask To jest ta tańsza wersja ikonica? Nie widziałam,ale czytałam,że porażka. Te siodła w ogóle są chyba tylko częściowo wykonane ze skóry naturalnej.
Chyba tak, z jednej strony nie szukam czegoś super, bo nie ma być to moje podstawowe siodło. A opcja wymiennych łęków i dopasowania bardzo mi dopowiada (mamy już Ikonica skokowego i jestem zadowolona)
Z drugiej moje 4litery mają niestety spore wymagania, oczywiście zadzwonię i zapytam czy są testówki, ciekwa jestem czy ktoś może już miał styczność
Jakie siodło polecicie dla płaskich pleców? Potrzebny szeroki kanał - minimum 4 palce. Przymierzalam juz sporo siodeł i najlepiej leżał Bates Inova contourblock. Niestety nie mój budżet + troszkę zbyt szeroki twist. Celować w winteca? Budżet do 2000zl, może z małą górką. 🤔
flygirl,ushia, ogółem wszystko chce wiedzieć 😀 jak z dopasowaniem do konia (czy przedstawiciele sklepu mają o tym wiedze/dobrego saddle fittera? są w stanie doradzić, co byłoby lepszego dla kompaktowego konia i jednocześnie jeźdźca?), jak wrażenia, czy siedzisko rzeczywiście takie głębokie, a panele (w miare) krótkie? 😜
Bardzo mnie zajarał model Centurion, czy ktoś widział na żywo/macał/jeździł? 👀
siedzisko nie jest jakies mega glebokie ogolnie maestoso jest malo trzymajacym siodlem, bardzo ladnie podpowiada dosiad, ale nie narzuca - za to zreszta je lubie
przedstawiciel jest bardzo w porzadku, w sumie ja swoje mam tylko dlatego, ze uczciwie odradzil poprzedniej wlascicielce zwezanie siodla (za duza korekta by byla i posypalaby sie geometria siodla ogolnie)
panele owszem - w miare krotkie - ja mam 17, moje koniszcze dosc malo miejsca na siodlo i mamy jeszcze troche zapasu, a przy tym ta 17 jest dosc obszerna
wbrew obiegowej opinii ze stubbeny to deski jest wygodne i od strony siedziska i od strony paneli nie jest taka mieciuchna podusią jak equipe albo prestige, ale tez nie wyciera sie od patrzenia 😉
Fajne panele, kształt taki ala prestige meredith, plaskie od strony plecow, super fajny szeroki kanal. Kon się bardzo dobrze ruszal, dla mnie trochę za mało pomocy 🙂
Rudzielc_23, - miałam farta i kupiłam nowe od kogoś, kto nie wiedział co ma 😉 Ponieważ jeździłam już w pożyczonym, to wiedziałam, że powinien pasować, była tylko kwestia łęku, na szczęście pasował. Siodło sprawdzała potem fizjo. Po roku skojarzylam się, że to odrzut z lini, byłby problem z wpięciem napierśnika. Ja nie używam, tylko mi coś nie zagrało przy czyszczeniu. Z tego co się orientowałam, to Albion nie ma przedstawiciela w Polsce. Był krótki czas i się zmył 🙁
No własnie ja też słyszałam że się zmył i dlatego byłam ciekawa. Ja poprzedniego kupiłam jako 3 letnie siodło. Niestety dowiedziałam się o tym dopiero jak chiałam go sprzedać i ktoś pytał o wiek siodła. NO szkoda że przedstawiciela nie ma, ale widzę że te siodła zyskują na popularności to może za jakiś czas się ktoś znów pojawi.