Ja mam swoją olympię gdzieś od kwietnia 2015 i wydaje mi się, że moja 17 jest trochę mniejsza niż inne na jakich miałam okazję jezdzić. Mam ok 164 cm wzrostu i ważę gdzieś w okolicach 60 kg i siodło jest na mnie dobre, ale kilka kilo więcej i może być problem 🙂
Informacje/instrukcje o nowej rozmiarówce Equipe wydał wiosną 2015, niedługo później pojawiło się w PL Emporio w nowej rozmiarówce, zaś pierwsza Olympia - w drugiej połowie 2015 .
Ja uparcie muszę zrobić roszadę z siodłem i obecnie potrzebuję czegoś z większym siedziskiem (nawet dość płytkim) za to klockiem przytrzymującym udo (najlepiej zewnętrznym). Ktoś ma pojęcie jak duże "wypadają" 18" w Hennig albo 2 (18) w Kieffer - z tym, że w tych nowszych modelach?
quantanamera hmmm. Siodło bardzo podobne do tego co wstawiłaś kiedys ba bloga. Zadzwonie do p. Ryszarda zapytam, lub podesle zdjęcie. Może się uda poszerzyć i zmienić wypełnienie. 😉 😉
Poważnie zastanawiam się nad wymianą siodła, na powiedzmy bardziej PRO. W rozumieniu: lepiej dopasowanym do mnie, pasowanym na konia. Interesuje mnie siodło nowe, raczej wyższa półka, zdecydowanie nie chcę nic z Prestige'a ani HBC. Budżet ~10K. Czy w ogóle mam na coś szansę? Już nie mówiąc o tym, że marzy mi się nieco wysunięta w przód tybinka.
Moona, bo nie chcę - po prostu 🙂 Akurat w moim otoczeniu część osób się zawiodła, a ja też jakąś fanką nigdy nie byłam. Prestige'a nie chcę np. bo skóra jest IMHO fatalnej jakości. Mam wrażenie, że odwalają takie same historie jak Petrie z oficerkami 🤔 Nie przepadam też za Stubbenami, ale znam same stare modele, więc tu pozostawiam furtkę otwartą.
amnestria, Stubben Aramis D, Katherina - pooglądaj, pomierz, to na pewno wyższa półka niż Prestige czy Equipe 😉 Warte rozważenia też Passiery, ale nie wiem czy jest jakiś przedstawiciel w Polsce.
tulipan, primo jakość, secundo doświadczenie firmy w produkcji siodeł i prestiż poprzez wybór zawodników siodeł Stubbena/Passiera. Equipy są stosunkowo świeże na rynku,skóra jest delikatna czyli jakość też nie taka o jakiej - przynajmniej ja - myślę. Którzy zawodnicy (poza Charlotte Dujardin, która wiadomo jest twarzą Equipe) jeżdżą na ich siodłach? Mało kto tak naprawdę.
A to ja się kieruję własnym tyłkiem przy wyborze siodła. Myślałam, że jeździłaś i w porównaniu wypadło gorzej 😉 Skóra jest delikatna bo jest z cielaka, przynajmniej w moim siodle. Nie polecałabym dla zawodnika, który ma 10 koni do objeżdżenia. Ale za to jak się siedzi 😜
tulipan, owszem, testowałam 🙂 I tak dalej wolę Stubbena 😉 Fakt, Equipe miększy pod tyłkiem, ale nadal Stubben mnie bardziej przekonuje, Equipe przemawia do mnie bardziej jako amatorskie siodło.
tulipan, widzę jak wygląda mój Stubben używany od początku grudnia regularnie 6 razy w tygodniu po godzinie na jednego konia. Boję się jak by wyglądał Equipe. Wiem za to jak wyglądają Prestige znajomych ze stajni (a skóra ta sama co w Equipe) i wiem, że nigdy nie kupię sobie siodła tej marki 😀
Niestety o cielaka trzeba dbać wyjątkowo, zwłaszcza w lecie. To jest duży minus tej skóry. Ja używam na 2-3 konie od 1,5 roku i wygląda w porządku. Natomiast przy kilku koniach dziennie skóra tego nie wytrzymuje. Dlatego tak jak napisałam, to nie jest siodło dla zawodowca. A na pewno nie sprawdzi się jako jedyne / podstawowe siodło na kilka koni dziennie.
Amnestria jesli chodzi o testowanie siodeł, to na pewo Equipe ma bardzo przyjazne klientowi warunki... i są otwarci na zmiany/indywidualne wymagania - wiem, bo dali radę wyprodukować siodło pasujące zarówno pod mój gruby tyłek , jak i pasujace na krótki grzbiet mojego wielkokonia. I najlepsza opcją tutaj jest (w mojej opinii) model Olympia, bo wszelkie indywidualne zmiany, typu długość tybinki, rodzaj klocka itp są w cenie siodła. Ja osobiście polecam (chociaz czasami realizacja zamówienia się przedłuża - no ale cóż - Włosi, a u nich wszystko maniana)
Olson skóa na moim Equipe Olympia oceniona przez fachowców (mgr inż specjalista garbarstwa + 20 lat doświadczenia w branży skórzanej) jako bardzo dobra jakościowo ...
amnestria ja też mogę Ci polecić equipe w stosunku do tego czego szukasz 🙂 mają jazdy testowe darmowe, więc możesz spokojnie zobaczyć co Ci pasuje. Olson ja mam moją olympię już rok, używam jak Ty, regularnie na jednego konia i muszę powiedzieć, że nie widać jakoś szczególnie śladów użytkowania. Regularnie je czyszczę i smaruje ale zupełnie bez przesady. Siodło wygląda bardzo dobrze 🙂
Jestem rekreantem, mam jednego konia. Siodło nie będzie "ciurane", bo przebieg mniejszy 😉 Na pewno nie chcę Prestige'a, właśnie ze względu na jakość. Mam już drugiego i uważam, że ich skóra to kpina.
Wydatek rzędu 10K to dla mnie b.dużo. Chciałabym coś z czego faktycznie będę zadowolona. Spróbuję najpierw Equipe, skoro mówicie, że "akcja-testy" przebiega gładko :kwiatek:
Arivle, o! :kwiatek: A czy Sommery mieszczą się w moim budżecie (10K)? I o ile Equipe to wiem do kogo uderzać, o tyle Sommery nie bardzo 😡 Widzę jakiegoś facebooka..? To? [[a]]https://www.facebook.com/Siod%C5%82a-Sommer-115549255179625/[[a]]