Czy ma ktoś może siodło Jaguar xkc ? Jakie macie opinie na temat tego siodła ? Dobrze trzymające, głebokie ? Będę wdzięczna za wszystkie opinie na temat tych siodeł 🙂
Czy ma ktoś może siodło Jaguar xkc ? Jakie macie opinie na temat tego siodła ? Dobrze trzymające, głebokie ? Będę wdzięczna za wszystkie opinie na temat tych siodeł 🙂
Bardzo, bardzo fajne siodło. Miałam nawet na testach, niestety zupełnie nie leżało na moim koniu. Bardzo głębokie, trzymające, ale nie blokujące. Skóra, odszycie i wykończenie... no jak na Jaguara przystało. Moim zdaniem, zdecydowanie warto 🙂
aokt ja mam siodełko Jaguara, zdjęcia też mam, jutro Ci wyślę na PW. Jestem z niego mega zadowolona i koń jeszcze bardziej, to doskonałe siodło dla koni o krótkich grzbietach.
azzawa, super te wymiary są , wydaje się że bym się zmieściła. Wygląda fajnie siodło, ile już w nim jeździsz? jak z trwałością? edit. doczytałam że siodło nie ma wymiennych łęków 😕 Ja zwariuję z siodłami- moja 5 latka stała 8 tygodni ( tylko karuzela na stępa bo kolano sobie rozwaliła ), siodłam a siodło zaciasne, lekko leci w tył. Jak to możliwe jak spadły jej mięśnie na pewno skoro tylko karuzela a ona kurcze się rozbudowała 😵
jeżdżę od ok. pół roku, wstawione przez mnie zdjęcia siodła z galerii na koniu sa z konca lutego, a te luzem aktualne. Co do trwałości to wygląda bardzo solidnie, moje po wyczyszczeniu wygląda jak nowe.
z tego co mi się wydaje tekna od niedawna ma już wymienne łęki: system quick-change
Znalazłam właśnie dwa ogłoszenia siodeł, właśnie tego jaguara oraz Otto Schumacher Dynamic. To znaczy te najbardziej wpadły mi w oko. Czy mógłby ktoś na podstawie własnego doświadczenia opisać to drugie siodełko ? I ew. na Waszym miejscu które z nich byście wybrali ? Kompletnie nie znam się na tym, a byłoby to moje pierwsze własne siodło 🏇
Jeżeli już bym się na coś decydowała, to na pewno najpierw będę się umawiała na przymiarkę - i do mnie, i do konia. Chcę znać chociaż mniej-więcej opinie osób które już wcześniej w tych siodłach siedziały, żeby nie przesyłać ich na darmo (gdyby okazało się że w ogóle nie spełniają moich wyobrażeń 😉)
I ew. na Waszym miejscu które z nich byście wybrali ? Kompletnie nie znam się na tym, a byłoby to moje pierwsze własne siodło 🏇
Tylko i wyłącznie można w siodła siadać i oceniać samemu. Każdy tyłek jest inny, każdy ma swoje preferencje. Podpowiedzi i rozmaitych odczuć jest w tym wątku mnóstwo, można spokojnie fgo od początku prześledzić. Ale pytanie jakie siodło wybrać, to jak pytanie o to, która zupa jest najsmaczniejsza - ja lubię krupnik 🤣
azzawa, super dzięki za info z wymiarami 🙂 To będzie na pewno bardzo zacne siodło dla osoby ok. 165cm wzrostu, spokojnie do 55-60 kg wagi. Może kiedyś sama przetestuję tego poniaka (czyli 15,5''😉, jest rzeczywiście niedrogie.
BTW, a takie siodło ujeżdżeniowe by Tekna ktoś widział? 😁
Tybinka -KenTaur Medusa roz. 17,5- tybinka standard (chyba):
Powiem szczerze,że bardzo dobrze mi się noga układa-nie lata ani nic, siedzi mi się baardzo dobrze, nie mam nic do zarzucenia 🙂
Taka była tybinka w moim starym Wintecu i musiałam mieć zawsze krótsze strzemiona,żeby koniec buta nie wadził o krawędź tybinki i w wyniku tego kolano wychodziło za tybinkę... roz. to 16,5 bądź 17:
przekopałam (w miare mozliwości) cały wątek, jest trochę o Passier GG, natomiast Albion i Passier Optimum rzucone tylko haslowo, a ja chciałabym wiedzieć, jak sie w tych siodłach siedzi - czy sa miękkie, czy twarde, czy mocno trzymajace czy tylko "podpowiadajace" prawidłowy dosiad.
Są na e-bayu wszystkie trzy w odpowiednim rozmiarze (powyżej wymieniłam z rozmiarami jak na aukcjach) , podoba mi sie Passier Optimum (z opisu i ze zdjęć, he, he). Wiem, ze Passier GG jest wręcz kultowy, natomiast obawiam sie, ze bedzie miał dla mnie za długie tybinki...
Dodam, że mam 170cm wzrostu, nóżki (udo-długość) - raczej standard i wielką d.... :icon_redface🙁po dwójce dzieci tak mi jakoś zostało i nie mogę schudnąć :mad🙂. Obecnie uprawiam moją rekreację dresazową w 30-letnim Kiefffer Wien 18" (taki nalesniczek), na dużej (170) , okrągłej i szerokiej mało wykłębionej kobyłce (gdzieś tam babkę zimnokrwistą miała i to widać), a będę tez jeździć wkrótce jej synka , nieco "szlachetniejszego", ale podobnego w kształtach i gabarytach.
Bardzo serdecznie proszę 🙇 o wszelkie informacje i wrażenia - wiem, ze na końcu i tak zadecyduje mój tyłek i mój koń, ale...