Forum konie »

siodło ujeżdżeniowe

Przy siodle dopasowanym do jeźdźca problem długości strzemion praktycznie nie występuje.

Amen, wreszcie w moim siodle mogę to poczuć!  💘
Witam,
Czy jeździ ktos z was lub siedział  w ujeżdżeniówce Kieffer Athen Olimpic?
Klocki są bardzo twarde? ogólnie jakie wrażenia.
Sio do ogłoszeń paskudo  😫
???
Dla spragnionych ciekawostek siodłowych 😉
Byłam ostatnio w Holandii i upatrzyłam sobie (w sumie samo się upatrzyło, bo z nastu siodeł testowanych zachwyciły mnie dwa, i jak się okazało - ten sam model, ta sama marka) bardzo przyjemne siodło ujeżdżeniowe. Wyjątkowo miękkie i głębokie siedzisko, nie trzymająca, ale dobrze układająca nogę tybinka. Super! Z tego, co się orientacyjnie dowiedziałam, nówki sztuki takich siodeł kosztują ok. 2000 euro, więc można to nawet przeżyć (szczególnie w kontekście 3000 za nowe Devoucoux, albo 4-5K za takiego np. Henniga). Używane chodzą różnie - 500-1000 euro. Nazwa firmy (pierwszy raz słyszałam) - Hulsebos. Tak z ciekawości napiszę do tej siodlarni i dowiem się o aktualny cennik.

Mam nawet jedną fotkę (siodło średnio wyględne, bo robocze, a nie pokazowe i tutaj na foto po jeździe)
Bardzo bardzo fajne siodla, swego czasu jezdzilam troszke na Hulsebosie od Byczka forumowego z kwadratowym tylnym lekiem. Super siodla!
Cobra to oddzielna marka siodeł szwajcarskich, nie mająca nic wspólnego z nazwą i konstrukcją siodeł Amerigo, poza osobą konstruktora, który oprócz tych marek jest "ojcem" jeszcze kilku siodeł topowych i popularnych  europejskich marek. Konstrukcja Amerigo już od terlicy uwzględnia budowę kłody konia, przez co środek ciężkości konia pokrywa się ze środkiem ciężkości siodła, co pozwala na jazdę wyjątkowo blisko konia, w koniu, praktycznie są to ujeżdżeniowe siodła close contacty. Kombinacje łęku co 0, 5 cm, więc mamy tu praktycznie 60 rozmiarów łęku. Raczej nie są to ujeżdżeniówki rekreacyjne - bardziej siodła z półki dla profesionalistów lub osób dość zaawansowanych w treningu.
Czy jeździł ktoś z was może w siodle Kentaur Penelopa, albo mógłby mi coś na temat tego siodła napisać? Zastanawiam się nad kupnem.

Dla niewiedzących wklejam link:
http://www.okser.pl/kentaur-siodlo-dresazowe-penelopa-p-7101.html

pozdrawiam :kwiatek:
Przepraszam powinnam poprzedzić tym swój pierwszy post - otóż skłoniły mnie do tego sprostowania informacje jakie w tym wątku wyczytałam o w/w markach. Sorki, pozdrawiam.
Tolcio, a co z siodłami Amerigo Cobra - dokładnie takie siodło mogę na co dzień oglądać. Opis na nim - dokładnie jak napisałam. To jest to siodło Amerigo czy Cobra?
epk ja mam własnie problem z długością strzemion. Uważam, że docelowo powinnam mieć na 5 dziurce, ALE nie potrafię na tym jeździć. Tracę rozlużnienie, oparcie itp wygląda to tak:
http://i1041.photobucket.com/albums/b413/_kateb/DSC03176_1.jpg?t=1318611103
i to jest pozycja, której chce ode mnie siodło. A mi wygodniej jest na tym:

gdzie wizualnie bezszał, ale mi wygodnie. Co dziwne, potrafię jeździć na dłuższych na kobyle i jestem luźna, normalnie z nią pracuję, robię co umiem zapominając o strzemionach. Ale na swoim dziadu- nie ma mowy!

ps. zdjęcia w linku, bo już się pojawiała tu i ówdzie. Nie chcę z lodówki wyskakiwać  😉
_kate, a nie zauważyłam, żebyś mi w lodówce siedziała 😉

Co do Twoich strzemion - wiesz co, mi się wydaje, że siodło ma ciągle na Ciebie za długie tybinki, więc będzie na Tobie chciało wymusić inna pozycję niżby tobie było wygodnie. I trzeba znaleść jakiś kompromis.
A co do długości strzemion i różnych koni - może być tak, że różny koń - z inna budową i wymusza różne ułożenie nogi - a co za tym idzie inna długość strzemion będzie potrzebna.

edit: też mi się wydaje, że lepiej siedzisz na pierwszym
_kate, moim zdaniem jednak lepiej siedzisz na tym pierwszym zdjęciu. To na drugim jesteś spięta w nogach, wygląda jakbyś szukała równowagi mocno.

edit: ja dziś dostałam w końcu długo oczekiwanego dressage dreama w szałowym rozmiarze łeku 37  😜
epk
http://www.amerigo-saddles.com
Nie ma tu takiego siodła, kiedyś może funkcjonowała ta marka w połączeniu z Amerigo z racji na osobę konstruktora ale na chwilę obecną ( i od dłuższego czasu) są to dwie różne marki. Całkiem sporo można znaleźć w internecie jakie są powiązania tych dwóch marek - relacja konstruktor producent.
Tolcio, to pisz precyzyjnie - to że nie ma, nie znaczy, że nigdy nie miała, a większość siodeł Cobra, szczególnie ujeżdżeniowych na naszym rynku to jednak Amerigo Cobra bo mamy przeważnie stare modele.
Postanowiłam się na chwilkę wtrącić w dyskusję. Ostatnio miałam okazję kilka razy wsiąść w siodło Prestige Venus K. Koń młody, niedoświadczony, bez równowagi, z obszernym ruchem ale jeszcze z bardzo małą świadomością własnego ciała. Muszę powiedzieć że była bardzo odczuwalna różnica w jego ruchu, swobodzie i sprężystości w tym siodle. Myślę że wynikała ona też z faktu, że mi było o wiele łatwiej wyczuć go, zachować równowagę. To siodło bardzo pomogło go "otworzyć, ośmielić w ruchu". W sumie dawno nie czułam aż tak spektakularnej różnicy, głównie w swoich odczuciach i pewności na koniu. Ten młodziak bardzo wyraźnie mi to pokazał 🙂

repka-to witaj w klubie, bo mi też się udało dostać dressage dreama - w szałowym rozmiarze 16''  😜 i jest idealne pod moje 4 litery, a wszystko dzieki epk  :kwiatek: której bardzo, bardzo dziekuję za mase podpowiedzi i pomoc w szukaniu odpowiedniego siodła dla mnie i mojego paskudnego, marudnego konia, ktoremu doge absolutnie nie pasował. Dressage dreama pokochaliśmy oboje. Powinnam mieć dodatkowo skracana tybinke, ale na razie brak funduszy na nówkę sztukę na miarę-może z czasem wymienię na 16 ze skracaną tybinką i będzie w ogole super  🙂 Ale siodło polecam-pomaga, ale nic nie narzuca nachalnie,jest leciutkie, siedzi się blisko konia i ta miekka skórka  😜 No i moj kon też jest wyraznie zadowolony, swobodniejszy.
Konstrukcja Amerigo już od terlicy uwzględnia budowę kłody konia, przez co środek ciężkości konia pokrywa się ze środkiem ciężkości siodła, co pozwala na jazdę wyjątkowo blisko konia, w koniu, praktycznie są to ujeżdżeniowe siodła close contacty. Kombinacje łęku co 0, 5 cm, więc mamy tu praktycznie 60 rozmiarów łęku. Raczej nie są to ujeżdżeniówki rekreacyjne - bardziej siodła z półki dla profesionalistów lub osób dość zaawansowanych w treningu.

pozwolę się tez wtrącić, ale chyba amerigo ameryki tu nie odkryło zadnej "ameryki' w moich stubbenach, też zawsze byłam "blisko konia', a o tym że nasz forumowy bogdan już dawno o tym mówi i robi, a co najlepsze ze w cenie 3x niższej; to juz nie wspomnę 😉
[quote author=duunia link=topic=300.msg1272473#msg1272473 date=1327406205]
a o tym że nasz forumowy bogdan już dawno o tym mówi i robi, a co najlepsze ze w cenie 3x niższej; to juz nie wspomnę 😉

"nasz forumowy" Bogdan nie robi ujeżdżeniówek,  więc mógłby robić 10 razy taniej, albo 5 razy drożej, nie zmienia to faktu, że w temacie siodłe ujeżdżeniowych na chwilę obecną HBC nie jest rozwiązaniem.
ale mnie chodzi o terlicę 🙂 i tu amerigo nie jest ani jedyne, ani "niewiadomo jakie"
stubbeny robią ujeżdżeniówki od dawna i też jest sie blisko konia

ale ok, ja teraz w uj. nie siedzę, natomiast chodzi mi o wklejanie tekstu stricte reklamowego; ale moze mnie sie tylko wydaje ze teraz zamiast prestige pchamy amerigo  😉
ja miałam podobne odczucia jak efka podmieniając starszego Doga, na nowego Prestige Venus K.
Na Venuskę namówiła mnie lostak, i jestem jej bardzo za to wdzięczna.  😉
dressage dream to siodło które miałam przyjemność ostatnio testować i się w nim zakochałam  😍 chwilowo funduszy brak a konie, które jeżdżę mają dobre siodła ale to jest dla mnie numerem 1
duunia, to nie jest kwestia reklamy. Amerigo robi różne TYPY terlic - zależnie od typu grzbietu konia. Tylko to nie ta półka cenowa co stubben czy prestige 🙁
Czyli żadnych skarg na Dressage Dreama?  🤣 Szkoda, że jednak trochę kosztuje. Bardziej dla długonogich, czy dla ,kaczych łapek’ też się nada? 😉
SrokateSzczęście, jaką weźmiesz tybinkę takie będzie siodło. Na prawdę da się dopasować do własnej sylwetki.

A co do samego dressage dreama - ja niezmiennie odmawiam testowania tego siodła. Nie mam zamiaru się zakochać i zapragnąć zmiany - bo mam rocznego Doga 😉. I tego się trzymam  😀iabeł:
epk, jak to odmawiasz??? Przecież sama się wpraszałaś na przejażdżkę :P
repka, Coś ty, już sobie wytłumaczyłam, że to nie ma sensu, na W. to nie to samo co na rudym, a siodło za szerokie na rudego, reszta ma też kompletnie nie pasujące a innym propozycjom odmawiam.
Włożysz ze 3 matesy i na rudego też wejdzie 😁
NIEEEE!!!!  😀iabeł:
też mi się to pierwsze bardziej podoba, tylko że ja tak jeździć nie umiem  😡 i nawet wtedy czuję, że tak głębiej siedzę. No nic, jeszcze z dwa miesiące pobujam się na kobyle, bez wsiadania na Baraka to może jak przełożę siodło na niego, to nawyk mi zostanie. Między innymi dlatego on nie chodzi już od dwóch miesięcy pod siodłem  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się