Forum konie »

siodło ujeżdżeniowe

Ale tak czy siak to siodło jest na Ciebie za małe  😉
a co to ma do tego, jak siodło leży na koniu? i, hm, jak by było za małe, to by mi się w nim jeździło źłe, chyba co? a tak nie jest.
Przeciez to nie jest temat o dopasowaniu siodła tylko ogólnie o siodłach ujeżdzeniowych 😉

Uważam, że to siodło jest dla Ciebie za małe. Siedzisz całkowicie na tylnim łęku a udo wychodzi Ci poza tybinkę. I to jest moja życzliwa rada a nie jakis atak. Po to mamy tyle rozmiarów siedzisk żeby dobrać coś odpowiedniego dla siebie 😉

Czy ktoś wie, co to za siodło?

a to nie Makila?
a to nie Makila?

moim zdaniem nie

makila ma jednak inny kształt "bananów" i mniejsze poduchy (znaczy się mniej wystające) pod siedziskiem
wg mnie to jest hennig. 🙂
ooo chyba faktycznie, dzięki 🙂
Henning
Hm, a tak wracając do moich monotonnych pytań..
Jak się sprawuje Stubben Romanus?
Godne uwagi?
Jakie tam są klocki?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :]
Ja również z pytaniem. Co powiecie o:
- Euroriding Titan II
- Stubben Maestoso
- Prestige Leonardo
- Kieffer Lech Profi
- Passier Hubertus Schmidt LV

Miał ktoś do czynienia? 🙂
Moja trenerka ma chyba Maestoso,mogę się przy okazji zapytać jak wrażenia 😉

Edit: Ja mam Leonardo! 😀 Fajne siodło naprawde,wygodne,raczej dla długonogich.Miękkie siedzisko,poduchy też okej,mogę polecić 😉
Stubbena Maestoso ma kilkoro moich dość wymagających jeśli chodzi o siodła znajomych i chwalą sobie bardzo.
O titana popytaj caroline
Leonardo chyba Asior testowała i się zachwycała
A za passiera Hubertusa to bym się dała pokroić ( no żartuję 😉 )
jezdzilam w Maestoso - calkiem wygodnie mi sie w nim jezdzilo 🙂
titana II mam - dla mojego konia jest super, dla mojego tylka miekkie; sporo osob u nas je ma i bardzo je lubią.
leonardo probowalam - tybinki fajne dla dlugonogich, siedzisko mnie nie odpowiadalo
w Hubertusie siedzialam i bylo mi fuuuuuj :P
Yhm dzięki, ale z tego co wiem to siodło w większości jest sprawą indywidualną i dla jeźdźca i dla konia. Ale mimo wszystko dziękuje
pytałaś o opinie i ją otrzymałaś,więc nie rozumiem w czym problem.Siodło jest sprawą indywidualną ale to juz powszechnie wiadomo,czyż nie? 😉
Hm, a tak wracając do moich monotonnych pytań..
Jak się sprawuje Stubben Romanus?
Godne uwagi?
Jakie tam są klocki?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :]

To ja się przypomnę.
Może jednak ktoś w nim siedział :]
Stubben Romanus  jest  płaski jak naleśnik  😉 i siedzisko i tybinki
dla mnie pomyłka

Nirv  to siodło  na 100%  jest dla ciebie za małe o dobry jeden rozmiar
pomijając to, że pytanie o Stubbena była zaledwie parę postów wyżej, więc nie rozumiem idei kopiowania tego, to może wstukaj w google "Stubben Romanus opinie" to parę ciekawostek znajdziesz.
To napewno nie Makila. Ja mam ten model i wygląda o wiele inaczej:-)
Karutek - no masz racje. a to dziekuje to bylo grzecznosciowo 😡
Dla mnie Euroriding Titan II miodzio jest! Jakbym miała siodło zmieniać to byłby mój głowny kandydat 😉
ciska, proste prawdy do niektórych jak widac nie docierają....
Germida Ratomka na którą się czaję:

stęp

kłus (na drugim było żucie z ręki)

z lewej stój z prawej galop

trochę chyba dla mnie tybinki są za długie, ale, że jest mega wygodne i tanie, to chyba się na nie skuszę 😉
Z tego co pamietam to conajmniej kilka osob ostrzegało przed tym siodłem.

Dodam, (chociaz nie jestem całkowicie pewna),ze albo Lostak albo Deborah pisały nawet,ze weterynarz powiedział, ze to siodło strasznie niszczy plecy(konia ofc.) wiec uwazalabym na nie.

Sama jezdziłam w nim, mi niezbyt podpasowało.

Edit: Literówki
hmm, no to nie wiem...
ciężko znaleść naprawdę fajne i wygodne siodło w takiej cenie (1500zł)
Strucelka a dobrze ono leży na Twoim koniu?
I mocno narzuca Ci ułożenie łydki? Bo na niektórych wyglądasz trochę jak żołnierz stojący na baczność.
W ogóle wydaję mi się, że to siodło na osoby długonogie ...
Strucelka, jakiegoś innego na oku nie masz? 🙂
RavenWydaje mi się, że dobrze leży na obydwóch. Nie usztywniają się, nie ogranicza ich ruchów.
Daje mi też swobodę w ułożeniu łydki, co widać w galopie, czasami cofa mi się aż za bardzo.

Kare_szczescie no właśnie w tej cenie niezbyt mogę znaleść coś fajnego...

na Belfaście:

na Likierze:

kare_szczescie ma racje, to na długonogie osoby, najwyraźniej do takich nie należysz? 😉 może przeszukaj coś w odpowiadającej ci cenie ale krótsze
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się