Forum konie »

Ochraniacze

manta ja mialam i te i te i double lock są zdecydowanie fajniejsze
i te double lock w tereny będą ok?
ja się nie znam, dlatego pytam, bo właśnie głównie w teren czegoś szukam, nie koniecznie WW, ale narazie jakoś o nich myślałam ;-)

a jak jest tu z rozmiarówką, ma ktoś M lub MXW?

moja Basia ma ok 143cm wzrostu ale raczej masywne nogi (może kojażycie ;P )więc zastanawiam się jaki rozmiar byłby dla niej odpowiedni, jeśli na WW bym się zdecydowała.
WW double locji są super pod każdym względem- w etreny również, bo jak np wjedziesz do wody to nie nsiąkną i nie będę cieżkie tak jak inne ochraniacze.

MXW to jest Medium X Warmblut(czy jak tam to sie pisze) czyli duże. Mój koń nosi S i M i ma 156 cm wzrostu.
w wode nie wchodzimy raczej, no ale w sumie czasem się kałuże natrafią =P

to na mojego kurdupla z masywnymi nogami S czy M? jakoś to się da zmierzyć? ja tam bym wolała M jeśli by było ok,

a coś jeszcze polecacie? czy decydować się na te WW (to i tak za miesiąc/dwa bym raczej kupiła, bo narazie nie jestem pewna, czy prace utrzymam ;-) a jedynie dorabiam, i te ochraniacze to 1/2 wypłaty ;-) hehe )
Na tym zdjęciu na przodach WW Cross Country rozm.S, a na tyłach WW Double Lock'i rozm.M( niestety nie za dobrze je widać). Autorem zdjęcia jest forumowa ewciaa_
Ja się już "uspokoiłam" w kwestii nadopiekuńczości w terenie  😉
Po prostu veredusowe skorupki na 4, kalosze i wsio!
manta ja jakbym kupowała arabo hucułce co mi twoja kobyłe przypomina brałabym chyba ski
Sznurka - ja bym powiedziała, że ona nogi ma bardziej jak hucuł niż arabo hucuł, albo nawet jakieś takie masywniejsze niż hucuł =) ale mi się może wydawać ;-)

Myślisz, że Mki będą za duże faktycznie? Eh, tak to jest jak taki laik jak ja się zabiera za kupno sprzętu =P

jakby mi ktoś podpowiedział np gdzie zmierzyć nogę i by to cośdało, to bym po świetach zmierzyła =) i tak nie spiesze się z kupowaniem, ale chciałabym jakiś pogląd już mieć ;-) i wiedzieć za czym się rozglądać =)

edit:

Ja się już "uspokoiłam" w kwestii nadopiekuńczości w terenie  😉

nadopiekuńcza to (jeszcze) chyba nie jestem...
poprostu wolałabym już nie jeździć z gołymi nogami (konia) zwłaszcza w tereny, biorąc pod uwagę szczególnie to, że jednak nieczęsto chodzi a swoje lata ma, więc chyba lepiej jej coś na nogi założyć? A, że się nie znam, to jak zawsze szukam tu pomocy ;-)
manta wez centymetr do stajni, zmierz kobyle nogi i skoncza sie te dywagacje  🙄
WW ma rozmiarowke w centymetrach... wszystko jest chociazby na stronie sklep.horses.pl albo jakbys poszukala (google !!) na stronach WW.

kolejna rzecz - to samo co pisalysmy asds (i tez udawala, ze tego nie widzi) - rozmiar to SZEROKOSC i  WYSOKOSC.
Jak wezmiesz "na wszelki wypadek" wieksze, bo kon ma "masywne nogi" to mozesz miec przykre zdziwko, bo moga byc za wysokie!

reasumujac: ZMIERZ KOBYLE NOGI a nie dobieraj rozmiaru dyskusją w necie...
manta więkoszsc z nas ma Mki na przody dla duzych koni
wiec jak radzi Caroline pomierz nogi!
Caroline - spokojnie, oddychaj ;-) dlatego właśnie wyżej zapytałam, czy jak zmierzę nogi to coś da (nie w każdym miejscu jest rozmiarówka WW w centymetrach, dlatego zapytałąm, czy mierzyć) i pytałam też JAK zmierzyć. Domyślilam się, że większe mogą byćza duże na wysokość, z tąd moje wszystkie pytania. Napisałaś, już mniej więcej wiem (obczaje na jakiejś stronce (WYGOOGLAM ;-) ) jak dokładnie te nogi zmierzyć), dziękuje ;-)

Pierwszy raz w życiu mam kupić ochraniacze dla konia, wcześniej w ogóle niewiele jeździlam na koniach noszących coś na nogach, więc proszę o troche wyrozumiałości ;-)

po świętach pomierze nogi  i wszystko będzie jasne =)
http://sklep.horses.pl/product-pol-1331-KITT-neoprenowe-ochraniacze-treningowe-biale.html

używał ktoś albo widział takie? cena kusząca jak na komplet 🙂
fin nooo... klasa, powiem Ci. nie uzywalam i nie mialam okazji ogladac w uzyciu na zadnym koniu, ale ogloszenie meeega kuszace. wlasnie czegos podobnego szukalam.

z tego typu są jeszcze takie:
http://www.allegro.pl/item511514736_ochraniacze_neopranowe_super_cena.html

zastanawialam sie tez czy moze ktos uzywal Loesdau'y? jak to zapięcie? dziurki nie wyrabiają się po pewnym czasie? bo obawiam się, że mogą się zacząć odpinać...
http://www.allegro.pl/item512553226_siodlarnia_com_ochraniacze_loesdau_przody_m.html

a moje marzenie na dzisiaj to KenTaury, ale cena niestety proporcjonalna do firmy... 😕 :
http://www.allegro.pl/item510841911_ken_taur_ochraniacze_dla_koni.html
Ja chyba zdecyduję się na takie:

http://sklep.horses.pl/product-pol-1715-Shires-ochraniacze-treningowe-Jo-Boots-czarne.html

Nie potrzebne mi nie wiadomo co, a do niszczenia na treningi będą dobre 🙂
To jest cena za komplet, czy za parę? Bo nigdzie nie umie się doczytać
I czym (oprócz koloru i ceny) różnią się te
http://sklep.horses.pl/product-pol-1715-Shires-ochraniacze-treningowe-Jo-Boots-czarne.html
od tych
http://sklep.horses.pl/product-pol-2628-Shires-strychulce-neoprenowe.html
Oprócz kolorów i ceny różnią się jeszcze nazwą  🤣 tak na serio to wydaje mi się, że różnica w cenie wynika z kolorów, bo jednak całe czarne i całe białe są częściej kupowane niż np. czarno różowe...
Cena jest za parę, ale komplet wychodzi w przypadku czarnych 139zł czyli i tak nie wiele jak na neopreny 🙂
a ja w Katowicach kupiłam takie:

Jeszcze nie używałam, bo czekam aż zaczniemy kłusować (czyli od nowego roku).
Są piękne i cena była baaaardzo kusząca (zdjęcie ze strony amigo)
ja się zazwyczaj boje tak eksperymentować, bo nie znam firmy i nie wiem czy np ochraniacze nie mają bardziewnie cienkiego neoprenu, lub czy nie będą odparzac, albo czy na pewno są dobrze wyprofilowane pod łyżką i nie będą uwierać...
Forta ja macalam je w berlinie i jakies strasznie sztywne
Ja ma te ochraniacze shires - kupilam komplet w promocji za jakies 60 zl. Nie sa jakies niesamowite, ale zle tez nie sa. Niestety mi w tylach popekaly juz skorupy, ale to chyba kwestia tego, ze moj kon generalnie niszczy tyly. Przody wygladaja ok.
Aga_Leming wstawisz zdjecia?
Forta,śliczne.Na kasztana boskie,strasznie mnie kuszą.Daj znać jak się sprawują jak już zaczniesz używać.Ile za nie dałaś jeśli można wiedzieć?
289 zł 🤣
za przody i tyły??? <szok>
WOW 😲 na którym stoisku?to była cena metkowa czy wynegocjowana?;p
za komplet w sklepie stacjonarnym equishopu. Były jakieś mega promocje, więc nie mogłam sobie odmówić
Dziś mój Gwiazdkowy prezent został rozpakowany  😅
Czarne ochraniacze Woof Wear double lock przeszły swój pierwszy test. Póki co pozytywnie: dobrze układają się na koniu i nie łapią tak bardzo tego okropnego pomarańczowego piachu z hali. Łatwo się je czyści. Ładnie wyglądają. Teraz troszkę żałuję, że nie kupiłam białych...
Na nogach wygladaja tak:

jak nie zapomne wziac jutro ( a wlasciwie to juz dzisiaj:P) aparatu do stajni to zrobie zdjecie ich aktualnego wygladu, bo te zdjecia sa jeszcz z wakacji, gdzie ochraniacze byly prawie nowe
[quote author=Aga_Leming link=topic=30.msg129685#msg129685 date=1230311409]
Ja ma te ochraniacze shires - kupilam komplet w promocji za jakies 60 zl. Nie sa jakies niesamowite, ale zle tez nie sa.

[/quote]
ja mam takie z shires tyle ze bez konika, tez promocyjne były
ale uzytkuję je na młodym koniu bawiąc się z ziemi
Myślę, ze do codziennego używania te ochraniacze są ok, choć raczej nie są długowieczne ( choć może to mój koń tak je poniszczył, co jest wysoce prawdopodobne). Ja aktualnie szukam jakichś pełnych ochraniaczy z wyższej polki, które mam nadzieje będą mi długo służyły. Zastanawiam się nad piaffami evo veredusa, ale nie widziałam ich na żywo i słyszałam sprzeczce opinie. Polecano mi tez proffesional’s choice oraz kiffery, ale ten neopren w kifferach chyba jest dość czepliwy. Podobały mi się bardzo na żywo te ochraniacze:

http://sklep.horses.pl/product-pol-6-Equilibrium-ochraniacze-treningowe-Training-Wrap-czarne.html

Ale myślę, ze nie wytrzymają starcia z moim koniem, poza tym chyba nie chronią za bardzo przed uderzeniami, a sądząc po tym jak wyglądają wszystkie tyły młodego to  potrzebuje on tam wzmożonej ochrony:P
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się