Forum konie »

Ochraniacze

Dobra wzięłam ES, bo promoczeka weszła, a w sumie najbardziej mi się podobały.
Na razie przody tylko.
Ktoś wie jak wyglada rozmiarowka ochrów Eskadrona?

Patrze na te ochry mesh fauxfur/zwykle mesh.

Mam konia co ze wszystkim doslownie wpada raz w cob raz w full. Lemieux M nie szlo dopiąć, horsenjoy airtec cob niby ok ale ją obtarły. Nie mam zielonego pojecia w jaki rozmiair celować, nie moge znalezc zadnej tabelki?

Ewentualnie przytule polecajke jakichs przewiewnych tak do dwoch stow i dostepne w miare od ręki a nie za 2 tygodnie
donkeyboy, moj kon 169cm ma na przody L, na tyły XL, na Ślązaka były XL dobre na przód 😊
Więc raczej celowałabym w M u Ciebie
Pati2012, dzieki, a moge zapytać jaka nóżkę ma twój kon (standard/grubsza/chudsza)? Wzrostowo moja jest moze 2cm mniejsza, to tez nie jest kurdupel 😅 np. L z lemieux by jej pasowal na przodach ale nie mogę znalezc nigdzie od ręki
donkeyboy, - ja mam eskadrony M na ślązaka 166cm 😉 one wypadają dość szerokie, a nie za wysokie. Mam kilka par fauxfur mesh i bardzo je lubię. Jedne z nielicznych, które na nim spoko leżą, bo ma krótkie nadpięcie.
L-ki były dla niego znacznie za wysokie na przód, próbuje je bezskutecznie opchnąć lub wymienić z kimś od ponad roku. Zostawiłam, bo "będą na tyły", a nie ubieram w sumie tyłów już i raczej nie będę na tego konia.
Wrzucałam tu nawet w wątek fotkę kilka stron temu 🙂
Jak wycelujesz w promkę to idzie je znaleźć za ~120zł, co jest mega przyjemną ceną.
keirashara, ooooo to chyba jednak strzal w dziesiatke jak sa szerokie. Tzn ona ma jakies te giry ze ta kosc jest szeroka i wystaje gdzie reszta nogi jest chudziutka. Moze sam fakt zeby jej wziac zwykle ochry a nie skorupki moze wystarczy

No wlasnie widze ze sa promki, az zal nie skorzystac. A jak oceniasz przewiewnosc w tych meshach?
donkeyboy, - ja tam nigdy nie byłam zwariowana z tym przewiewem i mój koń ponad dekadę śmigał w veredusach Olympus 😅 w tych mesh bym powiedziała, że noga bardziej oddycha.
Wyznaje zasadę, że koń w tym chodzi tylko godzinę i w skrajnych upałach albo nie wsiadam, albo wsiadam rano/wieczorem.
Nie wiem czy są najbardziej oddychające ever, ale widać różnicę na pewno względem takich pełnych kapci z futrem, nie jest ciemknąca ta noga, z wygniecionym futrem itd.
donkeyboy, raczej taki większy niż mniejszy 😆 standardowy full
20250828_172852.jpg 20250828_172852.jpg
keirashara, dzięki, no to brzmi ze by sie nadaly 😀
Mój koń ma 170 cm w kłębie, a obwód nadpęcia z przodu 21,5 cm, tył 25,5 cm. Najpierw kupiłam L by wyczaić czy będzie ok na przód czy zostawię na tył. Były dobre na przód więc zainwestowałam w XL na tył. Tylko to była kolekcja sprzed 3 lat i miała bardziej elastyczne rzepy. Obecnie tyły zaczęły mi niebezpiecznie się zsuwać podczas jazdy. Nowe zestawy kupiłam w rozmiarze M na przód i L na tył z myślą o tym, że rzepy mogą mi się rozciągnąć tak jak poprzednie. Jednak te rzepy (z nowszej kolekcji) nie są aż tak elastyczne, a ochraniacze dobrze leżą 😉
donkeyboy, polecam jednak lemeieux , są L na horze.
Ja takie kupilam i jestem top zadowolona ! I to za 160pln
Perlica, moge o linka prosic? Szukałam na horze ale tych z siateczka nie ma w rozmiarze L, chyba ze eo te takie neoprenowe ci chodzilo

Juz prawie eskadrona kliknęłam ale okazalo sie ze nie mają na stanie jednak czarnych M w promce wiec wracam do punktu wyjścia 😀
donkeyboy, kupowałam 2 tygodnie temu i wtedy byly normalnie na stanie
ja póki co to jedynie mogę polecić ochraniacze z Equilibrium, w upale 30 stopni nogi suche i mam je od kilku lat i są extra
dariamajka, mam, znam, znam Equilibrium w zasadzie od kuchni z pewnych względów. Tylko nie idzie ich w PL dostać bez solidnej przebitki i okrutnie mnie dupa boli z tego względu :P

Aczkolwiek moja kamizelka czeka na wysyłkę z UK to moze sobie domówię jak mnie koń nie zmusi ze mają być już.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się