Gillian, ja z nadgarstkami mam problem od zawsze. Najbardziej mi pomogły ćwiczenia do wzmacniania nadgarstków pod kalistenikę. Te takie od fizjo dużo dużo mniej. Ale jak mnie boli to i tak kleję i się mega poprawia.
To jak masz ostry stan zapalny to jednak z ćwiczeniami niekoniecznie. Albo baaaardzo delikatnie. Najpierw zaleczyć ostry stan. Współczuję
O tych ćwiczeniach pisałam w kontekście tego, że jak ktoś ma czekać miesiąc czy dwa do fizjo, a zna diagnozę to w necie teraz jest wszystko
No tylko pytanie jak to zaleczymy skoro leków nie dostanę 🙃 poduszka elektryczna trochę pomaga w nocy, nad ranem jest absolutna masakra. Byle do fizjo, mam nadzieję że coś mi tam ponaprawia. Moja kumpela miała tak dwie ręce w ciąży, wbrew zapewnieniom nie przeszło po porodzie i skończyło się zabiegiem :-(
Przyszła koza do woza, medyk pyta o radę 😅
Mam świeżo rozpoznaną astmę, indukowaną ciążą lub lekami immunosupresyjnymi. Jak miałam 14 lat to pierwsza wzmianka o astmie ale zlałam to bo bez objawów, resztę życia spędziłam w kurzu stajennym, sianie i nigdy nic. No i o, znalazłam się w sytuacji kaszlu i duszności. Oczywiście ze względu na ciążę nikt nie będzie mnie leczył, dostałam budezonid w mini dawce i tyle (spoiler alert - nie pomaga).
Ale nie o tym. Chciałam dopytać kogoś kto zmaga się z astmą czy takie objawy są normalne? Cały czas klucha w gardle, której nie idzie ani odkaszlnąć ani przełknąć, to raz. Dwa, poranny festiwal mokrego kaszlu z ogromną ilością wydzieliny. Po trzy, wieczorem kaszel suchy który przechodzi w mokry wraz z trwaniem kaszlenia. I po cztery, cały czas wrażenie zatkania nosogardła.
Oczywiście poszłam do pulmonologa w tej sprawie ale dowiedziałam się tyle, że mam przyjść na wizytę jak już urodzę. Spirometrii też nie mam zrobionej bo „nie ma sensu” 🙃 No i tak sobie siedzę, kaszlę i dumam.
Gillian, Ja tam wrócę do tej astmy mimochodem, bo to moja działka i bardzo istotna. Prowadzę astmy w ciąży, nie tylko budezonid można, a odpowiednia kontrola choroby jest zdecydowanie konieczna, żeby móc rodzić naturalnie, a przede wszystkim, żeby w przebiegu napadów astmy nie dochodziło do niedotlenienia płodu, co oczywiście wpływa na jego rozwój. Dlatego w opiece nad ciężarną astmatyczką chcemy żeby była wyrównana na tip top. Nie tylko spirometrią można potwierdzić astmę, są też inne badania, nie zawsze w astmie w spirometrii zresztą wyłapiemy obturację, bo istotą tej choroby jest to, że jest zmienna. Im dalej w las w sensie w długości ciąży tym spirometria będzie mniej miarodajna, bo duży brzuch wpływa na mechanikę oddychania. Z kolei badania radiologiczne w astmie to bardziej w celu wykluczenia w rozpoznaniu różnicowym innych jednostek chorobowych, więc też nie ma konieczności ich wykonywać. Jakbyś przejeżdżała przypadkiem przez Warszawę, to zapraszam na wizytę, możemy z powodzeniem poustawiać astmę 😉
Gillian mi w ciąży pomogły specjalne szyny na noc. Takie usztywniane. Super sprawa. Potem fizjo, dostałam parę ćwiczen i pomogło, a miałam już termin na operacje.
Gillian, Ja nie cieśń, ale ganglion, ubytki chrząstki i stany zapalne nawracające od tego. Mi bardzo pomaga chodzenie i spanie (!) w ortezie. Mam gorsze i lepsze okresy, w gorszych w zasadzie nie zdejmuję ortezy i to serio pomaga.
Pierwsza noc w ortezie za mną i było miło, poza tym, że obudziła mnie zdrętwiała druga ręka a ta w ortezie była nieruchoma bo palce i tak były sztywne 😀
Mo B. Bardzo dziękuję za odzew 😍 niestety Warszawa daleko 🙁
Gillian, Ja nie cieśń, ale ganglion, ubytki chrząstki i stany zapalne nawracające od tego. Mi bardzo pomaga chodzenie i spanie (!) w ortezie. Mam gorsze i lepsze okresy, w gorszych w zasadzie nie zdejmuję ortezy i to serio pomaga. zembria, masz nawracającego gangolina? Czy jesteś po prostu przed pierwszym usunięciem ? Pytam bo ja byłam na wyciskaniu go ze stopy i widzę że trochę się już zebrało znowu …
zembria, ja też się o gangliona podpytam - też mam w nadgarstku, kijowo głęboko. Cieśń wykluczona, przewodnictwo nerwowe OK, moooooże jakieś odkręgosłupopochodne problemy (mam tyle zwyrodnień, że podciągają prawie wszystkie problemy pod to). Stany zapalne przeciążeniowe od samego patrzenia na worek z paszą.
Miałaś może operację? Chirurg oferuje mi blokady + oszczędzanie ręki albo właśnie zoperowanie tego nadgarstka i również pożegnanie z robotą przy koniach na stałe. Słaba perspektywa, więc jadę na wariancie trzecim: orteza i nimesil, jak już komórki nie potrafię jedną ręką już utrzymać. Z fizjo tylko krio dawało ulgę, tak na 10min max.
(klejenie bata do lonżowania do ortezy... też przerabiałam 😎 )
No tylko pytanie jak to zaleczymy skoro leków nie dostanę 🙃 poduszka elektryczna trochę pomaga w nocy, nad ranem jest absolutna masakra. Byle do fizjo, mam nadzieję że coś mi tam ponaprawia. Moja kumpela miała tak dwie ręce w ciąży, wbrew zapewnieniom nie przeszło po porodzie i skończyło się zabiegiem :-( Gillian, ja wiem, że w ciąży trudniej o to ale czy próbowałaś się odrobaczać.
Bo poranny kaszel i wieczorne "bole ścięgnowe" najczesciej używanych - to taki klasyczny objaw nieproszonych gości.
Facella, staram się nie nadużywać, i w szafce zawsze mam dużo omeprazolu. To nie rozwiązuje problemu, ale czasem trzeba wybrać po prostu mniejsze zło.
Nie mogę sobie pozwolić teraz na operację - ani zawodowo, ani prywatnie. Ale jestem ciekawa, czy rzeczywiście może pomóc/dużo zmienić; może wtedy wkomponuję ją w plany na "za 2-3 lata"
Alicja a samo pozbycie się gangola ci nie pomoże? Może on coś uciska i wtedy zmniejszy się ból
Mi to usuwali na stopie to trwa parę sekund aż mi było głupio że tyle z tym chodziłam ..
Też mam gangliona na stopie. Po konsultacji z lekarzem nie ruszamy go, chyba że stanie się mocno upierdliwy.
Boli tylko jak jest bardzo ciepło i dużo chodzę.
Wiem jak go sobie zafundowałam 😉
kotbury, nigdy tego nie robiłam 😨 lekarz mówi, że ta cieśń to typowe ”błogosławieństwo” ciążowe, jeszcze nie takie kwiatki przede mną i muszę się uzbroić w cierpliwość 🙃
espérer,-Alvika-, Mam go gdzieś między kostkami nadgarstka. Z grubsza 1 cm x 1,5 cm 🤦 Dodam, że jestem super drobna i mam bardzo małe nadgarstki 🙈 Jak mój opis rezonansu zobaczył fizjoterapeuta, to się aż wrócił i zapytał "Jak ty żeś to kurwa zrobiła?!" (znamy się prywatnie i lubimy, żeby nie było 😉 ) Nie miałam zabiegu, ortopeda który mnie prowadził, powiedział, że pokroić zawsze zdążymy, najpierw spróbujemy rehabilitacji. Laser, ultradźwięki, magnetoterapia, krioterapia i laser wysokoenergetyczny do tego. Plus leki i suple, wiadomo. Generalnie pomogło. Chodziłam w ortezie bez przerwy w sumie prawie pół roku. Teraz już jej nie noszę. Wiem już po jakich konkretnie czynnościach mi się zaraz pogarszało i zaczynało napier... Do tego nie pracuję już zawodowo, a pracę miałam fizyczną, mocno nadgarstki eksploatującą. Suple i leki pomogły uzupełnić ubytki chrząstki wiec tu też jest lepiej. Pogodziłam się z faktem, że mój nadgarstek jest starszy znacznie ode mnie 😉 i unikam tego co mi szkodzi. Boli na co dzień, ale nie tak, żeby to jakoś mocno życie uprzykrzało. Przestałam też werkować konie usługowo, robię już tylko swoje 3 wiec to też przestało mnie przeciążać. Z zabiegiem się nie witam póki co. W moim przypadku byłby dosyć skomplikowany, właśnie przez to że ten ganglion nigdzie nie wystaje, nie ma do niego dostępu, artroskopię by trzeba robić.
Aa ok bo mój na stopie wystawał więc ten ,,zabieg,, to była po prostu większa igła strzykawka i zassanie tego
Wyszedł z tego taki jakby gęsty żel z tym że ortopeda mi powiedział że jakbym przyszła wcześniej to jest to bardziej płynne i wgl super całe wychodzi
Gillian, niestety, jak to mówią?: "ciąża to nie choroba"😅 powtarzałam sobie to w ostatniej ciąży co chwila- gdy witałam nowe przypadłości .0245627520171E+34;🤣
Jak nie urok, to przemarsz wojsk, do samiutkiego końca...
Moja córka lekko skręciła kostkę opuchlizna już zeszła (5doba) ile mam trzymać ją jeszcze w bandażu elastycznym?
rtg czyste, ortopeda na sor w zaleceniach wpisał jako opcjonalne usztywnienie ale nie mam wpisanego na ile dni a do ortopedy dziecięcego niestety nie dostanę się z dnia na dzień …
espérer, ja to bym do fizjo z tym poszła, ja jak lekko skręciłam to mi powiedział, że właśnie pod żadnym pozorem nie usztywniać, tylko ćwiczenia na ruchomość
Czekam właśnie co odpisze nasza Fizjo może się uda jej wcisnąć nas i to okleić tejpami.
A po jakim czasie można zacząć jakąś aktywność ?córka ma i karate i gimnastykę .. już nie wspomnę że jej do przedszkola nie chcą przyjść na zajęcia z tym usztywnieniem
Takie pytania to do lekarza/fizjo, którzy widza przypadek na żywo. Ja skręciłam kostkę podczas wspinaczki ściankowej i fizjo mi powiedział, że nie widzi przeciwskazań do dalszej aktywności, po prostu sama z siebie robiłam ostrożniej (mniej boulderingu, żeby w razie czego nie spadać na nogę). Ale jak wspomniałam na początku, to musi wyjść od osoby, która widziała (i macała) córkę na żywo, bo każdy przypadek jest inny.
macbeth, u dzieci jest inaczej bo rosną. I często brak usztywnienia spowoduje rozciagnięce tkanek takie, które będzie prowadzić do nawykowego zwichnięcia.
Jełsi ruszona była torebnka stawowa to dochodzi czas jeje gojenia - od 2 tygodni do nawet 6-ciu.
Imho jednak lepszy adres od fizjo to ortopeda od danego stawu.
kotbury, dlatego napisałam, że ja opisuję SWÓJ przypadek, a przypadek CÓRKI powinien skomentować ktoś, kto widział dziecko na żywo. Nigdzie nie napisałam, że ma robić tak, jak napisałam 😉 Skoro u ortopedy już była, nie zaszkodzi iść również do fizjoterapeuty, skoro z tego co espérer napisała, mają jakąś swoją, która za pewne zna pacjentkę, a nie jakiś randmomowy ktoś.
Po za tym napisała przecież:
ortopeda na sor w zaleceniach wpisał jako opcjonalne usztywnienie