Forum towarzyskie »

kącik pomocy medycznej, czyli: czy to coś powaznego i jak temu zaradzić

Trafić na dobrego specjalistę jest bardzo trudno, nawet mieszkając w mieście wojewódzkim. Najlepiej z polecenia, choć jednej osobie taki specjalista może pomóc, a innej nie.
Dziękuję Ci jeszcze raz za wyczerpujące odpowiedzi  :kwiatek:
Takie objawy jakie opisała kot daje zapalenie pochewki ścięgnistej. Opuchlizna, ból i skrzypienie przy próbach ruchu. Lekarz przy takiej przypadłości zalecił chłodzenie, potem dostałam jakąś maść (nie pamiętam jaką). Niestety leczenie tego czegoś trochę trwa (w moim przypadku przeszło po ok.3 tygodniach) 😉
Bolący ganglion
Tydzień temu nadwyrężyłam sobie nadgarstek chodząc o kulach. Dzisiaj ortopeda powiedział, że to ganglion. Jest malutki i nie widać go, ale ręka strasznie boli przy próbach zginania. Lekarz kazał ją odciążyć, założyć stabilizator na nadgarstek i zażywać ibuprom. Jeśli sam nie zniknie to trzeba będzie zrobić odbarczenie.
I teraz moje pytania - co to jest odbarczenie  👀 i co jeszcze mogę zażyć żeby przestało boleć (apap i żel Ketonal nie pomogły...)
Kami ganglion to torbiel wypełniona galaretowatym płynem. Poprzez odbarczenie lekarz pewnie miał na myśli odessanie igłą tego płynu ze środka, żeby zmienjszyć jego rozmiary i tym samym ucisk na okoliczne struktury. Ten właśnie ucisk jest przyczyną bólu i ograniczenia ruchomości.
Tylko, że on narazie kazał poczekać a nuż samo przejdzie, a ja z tego bólu dłonią nie mogę ruszać... co chwilkę mi coś tam przeskakuje, ból promieniuje w stronę łokcia  🙁 apap i Ketonal nie pomogły, a ja sobie kubka z herbatą nie mogę przynieść  🙁
Nie masz nic mocniejszego przeciwbólowego w domu? Nikt w domu nie leczył się "na kręgosłup" ogólnie mówiąc? Zobacz jakie masz leki przeciwbólowe na receptę w domu. Od biedy jak będzie tak strasznie bolało, możesz się przejechać na pogotowie na zastrzyk p/bólowy. Tyle, ze jeśli masz jechać to lepiej teraz a nie w środku nocy.  😉
No niestety mieszkam sama z narzeczonym i z reguły okazy zdrowia z nas i apap starcza  🙂 cóż, muszę jakoś przeboleć tydzień do następnej wizyty, ale dzięki za szybką odpowiedź  :kwiatek:
To jeszcze powiedz ile ważysz, bo może Ci przysługują 2 apapy na dawkę?
65kg  😎
Możesz wziąć 10-15 mg na kilogram masy ciała na dawkę. czyli jeśli ważysz 65 kilo to weźmy razy 10= 650 mg. Zwykły Apap ma 500 mg, czyli 1 tabletka to dla Ciebie mało. Jesli zaś policzymy 65 x15 to mamy prawie 1000 mg, czyli akurat 2 Apapy. I tyle możesz wziąć na raz.
Powtórzyć Apap możesz do 4 razy dziennie, czyli co 6 godzin.
Podsumowując- dobierz szybko drugi Apap i następną dawkę weź np o 1 w nocy.  😉 Tylko wtedy ostrożnie z tym Ketonalem w żelu żebyś nie przesadziła. Troszkę możesz posmarować, ale bez przesady.
powodzenia
Dziękuję  🙇
sprawdź tylko najpierw jaki masz w domu Apap ! Bo jak masz jakiś Max, to może on już ma w sobie te 1000 mg !!
Robię psychiatrię.
O, proszę! Ja właśnie wracam z psychiatryka.
Powiem Ci, że temat ciekawy 🙂
Może to nie jest normalne zachowanie z mojej strony, ale chciałabym tam wejść (do szpitala) na to 3 piętro (najwyższy level, najcięższe przypadki) tylko sama nie wiem co by mi to dało. Zaspokoiło ciekawość czy jakoś przeraziło?
Ciekawa jesteś i tyle. To normalne.  😉
Ludzie są albo ciekawi, albo się boją i unikają chorych jak ognia.
A mi wyskoczyła jakaś gulka w kolanie. Tuż pod rzepką po prawej stronie, w takim dołku, który jest między tym dużym ścięgnem (?), ,które łączy piszczel z rzepką, a bokiem kolana. Czuję ciągły ucisk w kolanie, nie mogę go do końca zgiąć, ani przykucnąć, przy chodzeniu czuję, jakby w środku brakowało "smarowania", ogólnie jakoś tak niestabilnie, niepewnie, no i przy schodzeniu ze schodów strzyka, często chrupie w ciągu dnia. Nic w nie nie zrobiłam, żadnego urazu, nadwyrężenia nie zaobserwowałam. Obudziłam się rano i już tak było (2 dni temu). Co to może być?
kenna do ortopedy marsz.

Gulka, ucisk, ograniczenie ruchomości mogą wskazywać obrzęk, uczucie niestabilności może wskazywać na uszkodzenie któregoś z więzadeł. Gdyby był uraz to z tych objawów na 90% zerwanie, naderwanie któregoś z więzadeł. Trzebaby testy więzadłowe zrobić i jakieś badanie obrazowe.
poradzcie prosze czy jakies kropelki sa - mam podbite oko, troche piecze.. czasem lzawi jeszcze.. swieza sprawa.. jest cos lagodzacego?
A mi się zrobił jęczmień pod okiem, co moge z tym zrobić by zeszło 👀
Na jęczmień to może rumianek?

A co poradzicie na giga-odparzenia od butów między piętą a podbiciem? Miałam ogromne bąble wypełnione płynem, ale się tego płynu pozbyłam za pomocą igły. W jednej nodze chyba wdało mi się zakażenie, bo boli jak cholera,  a w drugiej bąbel znów wypełnił się płynem, ale mniej boli. Bąble są szerokości stopy, nie da rady chodzić. HELP!
Cholera, nie mam rumianku, boje się że rano będę mieć mega banię 🤔

Jak ci się zdało zakażenie, to może idź do lekarza, przepisze ci coś z antybiotykiem.
Nie mam jutro (ani pojutrze :/) jak iść do lekarza... Może jakieś domowe sposoby 🙂?
możecie polecieć jakieś tabletki na uspokojenie? nie chodzi o stres tylko o nerwy, ogólnie jestem nerową i wybuchową osobą a teraz co rusz jakaś depresja mnie dopada do tego cały czas mnie coś denerwuje, mam ochote na wszystkich krzyczeć ciężko mi uspokoić nerwy i się skoncentrować na jednej rzeczy. Tylko oby nie takie żebym była senna bo bez tego jestem aż za bardzo.
W razie potrzeby polecam te, bo nie powodują senności:

A systematycznie warto brać Deprim - fajnie przywraca równowagę na dłużej 🙂 Jeśli to będzie długo trwało to może skonsultuj się z lekarzem, nie powinnaś się tak długo czuć...
Dzionka, a można Deprim równoczenie przyjmować z tym lekiem na uspokojenie z linku ? Tzn czy to jest tak że albo lek na depresje albo na uspokojenie czy mozna oby dwa?
Myślę, że spokojnie możesz brać codziennie Deprim a doraźnie, czyli w chwilach jakiegoś mega stresu te drugie. One są ziołowe i b. naturalne, na pewno nic złego ci po nich nie będzie 🙂
Dzionka, ja polecam plastry Compeed- takie żelowe. rewelacja, mnie pomagały.
Myślę, że spokojnie możesz brać codziennie Deprim a doraźnie, czyli w chwilach jakiegoś mega stresu te drugie. One są ziołowe i b. naturalne, na pewno nic złego ci po nich nie będzie 🙂

właśnie chodzi o to że się nie stresuje tylko denerwuje mnie wszystko-dosłownie, wszystko do okoła także nie wie musiałabym je codziennie brać żeby jakoś się uspokoić sama nie wiem. Zaczne od tego Deprimu
emade, a takie "nudy" jak wystarczająca ilość snu, ruchu, świeżego powietrza, sensowna dieta, witaminy i minerały, dostatek magnezu na przykład, B, C, kwas foliowy, potas itd.?
Więc tak odwieczny problem to nie wysypianie się obojętnie o której godzinie pójde spac, często dosypiam po szkole, brak chęci na cokolwiek(chyba wpływ zimy) świeże powietrze dość często wychodze, ale mam dni że caly weekend siedze w domu bo zwyczajnie nie mam ochoty nawet isc sie wyszykowac, witamin i minerałów żadnych nie przyjmowałam ale obawiam się że potrzebowałabym czegoś silniejszego i typowo uspokajającego. Do tego mam ciężką sytuacje w domu zwyczajnie sobie nie radzę. Dobiła mnie też dodatkowo monotonia bo przestałalam chwilowo jeździć, ide do szkoły-wracam-buszuje po necie-ucze się i ogólnie nigdzie nie wychodze chyba że korki, może to wszystko do tego się sprowadza ale nawet ze spacerami/siłownią juz próbowałam.
Dzionka, ja polecam plastry Compeed- takie żelowe. rewelacja, mnie pomagały.

A mnie takie plastry załatwiły obydwie nogi na amen. Nie polecam.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się