Melanie, tak, wiem, że opis jest lekko mylący, z tego względu pisałam do nich bezpośrednio i udzielili mi odpowiedzi, że te 46% to zawartość, a standaryzacja jak wcześniej 65% (bo to podobno klasyk). Jak ja liczyłam wszystkie dostępne to ta była najmocniejsza.
Poradźcie, pls🙏
Wałach, lat 20, 175cm, 700 kg, zmiany zwyrodnieniowe w stawach-adekwatne do wieku
Obecnie z lekką kulawizną ( pierwszy raz w życiu), zdiagnozowany stan zapalny w stawie pęcinowym. Zalecenia: nlpz, stęp pod siodłem
Czym wspomóc? I nie pójść z torbami?
Wet polecił Audevard Ekyflex NODOLOX, ale to w ciul drogie i jakoś nie mam przekonania (a na dodatek to co w polskich sklepach ma inny skład niż podany na stronie producenta, a na stronie producenta w wersji angielskiej jest inaczej niż w wersji niemieckiej, francuskiej nie oglądałam🙈😉
Myślałam o Dromy, tylko nie wiem który preparat : Artro czy Matrix czy Flex-HA?
Czy do tego jakieś Omega-3?
Do tej pory dostawał Kiselgur z Wit C i boswellią (Hippovet) oraz Biofeed , szału nie było…
Głupia już jestem i zakręcona jak słoik majonezu…
Dziewierz, - polecałam już kilka razy, ale wyskoczę z lodówki znowu 😂 Cortaflex Super Fenn. Mój ma 22 lata, skostniałe chrząstki w przodach, zwyrodnienia zgodnie z wiekiem, przeszedł poważną kontuzję międzykostnego. Od kilku lat co roku na wiosnę miał strzykany staw kopytowy. W zeszłym roku jakoś czerwiec/lipiec zaczęłam podawać Cortaflex i w tym roku nie strzykaliśmy 😁 dodatkowo po koniu widać, że czuje się lepiej.
Jeśli masz się z kim podzielić - butla 5l wychodzi jak 3x opakowanie 1l. U nas idzie butla na trzy konie, po prostu przelewamy do jednego mniejszego opakowania, każdy koń dostaje tyle samo. Wychodzi dużo taniej.
Niestety dla jednego konia 5l to jest zapas roczny, więc trochę długo od otwarcia 😐 No i kwota dla jednej osoby ma start też ała
Poradźcie, pls🙏
Wałach, lat 20, 175cm, 700 kg, zmiany zwyrodnieniowe w stawach-adekwatne do wieku
Obecnie z lekką kulawizną ( pierwszy raz w życiu), zdiagnozowany stan zapalny w stawie pęcinowym. Zalecenia: nlpz, stęp pod siodłem
Czym wspomóc? I nie pójść z torbami?
Wet polecił Audevard Ekyflex NODOLOX, ale to w ciul drogie i jakoś nie mam przekonania (a na dodatek to co w polskich sklepach ma inny skład niż podany na stronie producenta, a na stronie producenta w wersji angielskiej jest inaczej niż w wersji niemieckiej, francuskiej nie oglądałam🙈😉
Myślałam o Dromy, tylko nie wiem który preparat : Artro czy Matrix czy Flex-HA?
Czy do tego jakieś Omega-3?
Do tej pory dostawał Kiselgur z Wit C i boswellią (Hippovet) oraz Biofeed , szału nie było…
Głupia już jestem i zakręcona jak słoik majonezu… Dziewierz, miedź do górnej granicy normy, lotne kwasy tłuszczowe (dobre omegi i dobrych proporcjach), i 6 miesięcy bitej kuracji dobreym kolagenem.
kotbury,
To jeszcze prośba o polecenie dobrego preparatu z omega
I z innej bajki: czy poza Ostrowitem ktoś produkuje boswellię w tabletkach?
Ironflex dostępny tylko w kapsułkach, Ostrovit niedostępny wcale… Pozostaje świstak i otwieranie kapsułeczek.0245627520171E+34;
Dziewierz,
Na allegro boswellie w proszku z ludzkich. ja kupuje od DK-Nature. w 2g masz 2000mg ekstraktu w tym 1300mg kwasu bosweliowego
100g kosztuje 75zł
A co myślicie o takiej mieszance homemade - 2 części żelatyny, 1 msm, 1 witaminy C?
Dostałam taki przepis na preparat na stawy „zrób to sam” i jestem ciekawa opinii mądrzejszych.
Wrócę co do wyliczeń cen Boswelli, bo dostałam potwierdzenie składów.
Ogólnie opierałam się dawkowaniu Dromy - czyli albo dawka 30 g (8,97g kwasu bosweliowego) albo dawka 15g (5,89g k.b.). Ta pierwsze starcza na 25 dni.
Najkorzystniej wypada Eqqersman, ale tam jest dość ważny szczegół, bo jest Boswellia Carterii - czyli ta lżejsza wersja, nie tak mocna jak Serrata. Tu wychodzi za 326zł 70 dni kuracji przy dawce 20g (9g k.b.).
Potem po drodze sprawdziłam jeszcze Holistę (przy dawce 30g i wtedy 9,56g k.b.) starcza na 33 dni, ale jest drożej nieznacznie - 229zł.
Inne końskie pomijam, bo mało kwasu.
Na allegro przewertowałam ludzkie i najlepiej wypadły mi Essensey (25zł za 90 kapsułek), bo kapsułki są 1g i w tym 600mg kwasu, więc by dobić do dawki Dromy 30g, to trzeba wziąć 15 kapsułek (9g kwasu) lub jak w Dromy 15g to wtedy 8 kapsułek (4,8g kwasu). I w tym wypadku za kuracje na dawce 9g kwasu (15 kapsułek) na 25 dni (na tyle starcza Dromy, przy dawkowaniu 30g boswelli) wychodzi 104 zł, gdzie dromy to 167 zł.
Więc poszłam w kapsułki. 😅
Melanie, chyba bym oszalała, jakbym miała rozłożyć 105 kapsułek (przygotowując pudełka na tydzień) 😂
Warto jeszcze sprawdzić co poza boswellią jest w kapsułce, bo potrafią niezłe syfy tam ładować 🙄
Fokusowa, no ja się domyślam. 😂 Ale przyznam, że przeboleję w naszym wypadku. Przy dwóch koniach spora oszczędność. 😅
Widziałam, że w tym Essensey jest sterynian magnezu, ale on też jest w niektórych produktach Dolfosa.
Kotbury, ja również poproszę o podpowiedź odnośnie lotnych kwasów tłuszczowych- senior potrzebuje na zwyrodnienia, a młody jest wrzodkiem i też ma zalecone.
kotbury,
To jeszcze prośba o polecenie dobrego preparatu z omega
Dziewierz, ja jesatem mało "wiarygodna" bo pracuję z foranem i od nich polecam Kentacky karron Oil.
Cavalor ma jakiś chyba też niezły preparat. Nie znam poszczególnych preparatów aż tak- bo ostanio dużo olei różnych się pojawilo na rynku.
Który preparat ma najbogatszy skład? Chodzi mi o cos co odzywi i stawy i ścięgna. Stosowałam długi czas EqMobility od HorseVetal ale nadal koniowi strzela w stawach. Jesteśmy też po kontuzji ścięgna. Co polecicie?
Jspia mój, wprawdzie obecnie 27, ale z dziesięć lat mu strzyka,chyba w każdym stawie , każdej nogi, mniej lub bardziej, dawałam już chyba wszystko i jak dotąd najlepszy rezultat był po combo Forana, czyli Ost-O-Flex + Coppervit - dosłownie cichutko było słychać tylko jeden staw - to było nieomal o tej porze, chyba w Listopadzie zaczęłam przez 3-4 miesiące, i tej zimy też wrócę do tej kombinacji 😀
kotbury,
Dziewierz, miedź do górnej granicy normy, lotne kwasy tłuszczowe (dobre omegi i dobrych proporcjach), i 6 miesięcy bitej kuracji dobreym kolagenem. kotbury,
dobry kolagen to? sprawdzony bo w opisach to wszystkie są zajeb*****