Forum konie »

preparaty na stawy

Dziejuje wszystkim za rady.
Czy zatem 4 tabletki Swanson Full Spectrum Boswellia Forte 800mg (60 kap) na ok 650kg wystarczy?
Dawalam 5 tabletek z Ostrovit...
Cobrinha, - tak, mój też ok 650kg i dawałam 4 tabletki 🙂
keirashara, świetnie. Wielkie dzieki 🙂
Co możecie polecić na stawy dla seniora 30 lat, zależy mi na suplemencie, który oprócz składników wzmacniających stawy będzie miał działanie przeciwbólowe.
majka Boswellia
majka, - mój jest na cortaflexie super fenn i na początku podawania różnica była bardzo wyczuwalna 🙂 Sama boswellia też dawała efekt, ale w cortaflexie jest tak trochę wszystko co potrzeba.
Czy macie może pomysł na "hurtowe" wspomaganie starych rekreantów (koło 20 lat) tak by nie zbankrutować?
Nie mam dramatów / kontuzji, ale wiekowe konie, które tuptają z powodzeniem w rekreacji i chętnie je wspomogę przed wakacjami. Okresowo dostawały kolagen czy boswellię, ale myślę nad złożonym preparatem.
"Kocham" i ufam Gelapony Chondro Hyal - dawałam w gorszych przypadkach i widziałam efekty, ale to strasznie drogie.
Dawałam Dromy Matrix, ale nie widziałam jakoś bardzo efektów, a tanio też nie wyjdzie.
Dawałam Sizarol, ale też wyjdzie strasznie drogo.

Rozważam DOLFOS Horsemix Arthrofos, ma dość dobrze opisany skład.
Najtaniej by wyszło BIOFEED Horse & Pony Joints Care, bo promocja 1+1, no i fajny granulat do dawania, ale brak podanego ilościowego skłądu najważniejszych substancji 🙁
Dlatego szukam opinii, doświadczeń o tych dwóch preparatach, lub innej budżetowo korzystnej propozycji
szaraduszka, Ja daję teraz biofeed i u jednego konia kończę 2 małe opakowanie. Mam wrażenie, że lepiej się rusza.
A że zaczął działać to kupiłam duże opakowania aby wspomagać resztę towarzystwa - tylko dowiedz się jaki jest termin przydatności - nie wiem ile masz koni ale jak 2 czy 3 a termin będzie jak u mnie to końca sierpnia to tak trochę słabo ze skarmieniem.

Inna 20 latka kończy u mnie teraz cortaflex Buteless (nie widzę efektu) i przejdę na tego biofeeda.

Dolfos ma bardzo spoko stosunek składu/jakości do ceny.
Planuję suplementować 7 koni
BIOFEED Horse & Pony Joints Care w opcji 1+1, czyli 6 kg x2 wyjdzie mi za porcję na dużego konia 2,37 zł, przy promocji z małymi opakowaniami (2x900g) 3 zł
DOLFOS Horsemix Arthrofos przy opakowaniu 1,5 kg w promocji na allegro, dawka uśredniona 4,19 a maksymalna 5 zł
Różnica jest ogromna przy 2 miesiącach podawania.
szaraduszka, bardzo ciekawe, bo w opisie tego biofeeda jest napisane, że ma w składzie glukozaminę, siarczan chondroityny, boswellię i czarci pazur, ale w składzie analitycznym nie ma w ogóle wspomnianej glukozaminy, ani chondroityny. Boswellia i czarci są co prawda wspomniane, ale bez ilości, co jak dla mnie jest olbrzymim, krzyczącym red flagiem. Jak ktoś nie chwali się ilością, to zazwyczaj oznacza, że są to mikro ilości, tyle tylko, żeby móc się tym pochwalić w opisie. Równie dobrze może to być ziarenko na kilogram, więc co z tego, że taniej, jak nie będzie działało?
Katasia, dlatego wpadłam tu, licząc, że więcej osób przetestowało biofeeda. Oficjalnie skład powinien być wypisany od największych zawartości, więc glukozaminy powinno tam trochę być. Wypisują w głównym składzie a nie w dodatkach. Nie dublują niczego z głównego składu.
Właśnie boswellia i czarci pazur są dla mnie największymi niewiadomymi
szaraduszka, ja to napisze (chyba tu ponownie) - choć to dla ans koniarzy nie jest miłe:
- żaden preparat na stawy i aparat ruchu, który ma działać nie może być tani, bo produkcja odpowiendnich frakcji kolagenu, żeby był dla roślinożercy biodostępny i łączenie ich z kofaktorami jest droga technologicznie.

Można więc szczególnie działajć "przed" karmić to co potrzeba w koniu i przede wszystkim:
1. Miedź z manganem (dla budowy stelaża do siati kolagenowej)
2. dobre- lotne kwasy tłuszczowe. Nie tylko ogólnie pierdololo o bilansie omega 3-6- ale "skład tych omeg"- czyli jakie tłuszcze jest istotny.
szaraduszka, była tu dawno temu dyskusja na temat kolejności w składzie i chyba była konkluzja, że to dotyczy żywności i supli dla ludzi, ale tych dla zwierząt ta zasada chyba nie dotyczy
Katasia, - właśnie nawet nie wszystkich supli dla ludzi to dotyczy. Pracuje w produkcji farmaceutycznej, akurat w "swojej" fabryce mam suple i tylko część musi mieć skład w kolejności zgodnej z % zawartości. Czasami możemy zmienić formulacje bez zmiany opakowań, a czasami nie. Kurcze nie pamiętam od czego to zależy, dopytam. Myślałam, że tak jest przy każdej zmianie, ale właśnie wytłumaczono mi, że nie, że to jest od czegoś tam zależne.

Często zmiana wynika z tego, że przy większych partiach, nie testach, coś się kruszy, albo klei i jest duży odpad na tabletkach - wtedy często tak się kręci proporcjami wypełniaczy, żeby uzyskać lepszą stabilność.
Na FB odpisali jaka jest zawartość i zgodnie z przewidywaniami wygląda to słabiutko.
W joints care: Glukozamina 50.000mg, chondroityna 40.000mg, boswellia 100mg, czarci pazur 50.000mg, MSM 50.000mg, nie wiem ile kwasu hialuronowego i kolagenu, bo pytanie było tylko o powyższe.
W tym arthrofos jest : Siarczan glukozaminy: 135 000 mg, Siarczan chondroityny: 97 500 mg, MSM: 10 800 mg, Kwas hialuronowy: 5 400 mg, podane normalnie bez tajemnicy w karcie produktu.

Także nawet jeśli biofeed z pozoru wychodzi taniej, to i tak w sumie drożej, bo ma wszystkiego połowę lub mniej niż połowę. Jakby podawać tyle, żeby było porównywanie, to by przestało być opłacalne. Równie dobrze można dać dwa razy mniej arthrofosu (którego sama nie stosowałam, żeby nie było, po prostu porównywane były akurat te dwa)
Niestety takie mam od początku istnienia tej firmy przeczucie, że to ładnie opakowany bubel ze, swego czasu, bardzo agresywną reklamą i właśnie się w tym utwierdziłam. Już była tu jedna taka firma, co cenowo wychodzi niby ok, ale tylko dlatego, że dawkowanie homeopatyczne i ludzie przeliczają na ile starczy, ale mało kto patrzy na skład. Kusiło mnie jakiś czas temu, żeby czegoś tam od nich spróbować, ale cieszę się, że pokusa minęła i raczej już nie wróci 🙃
Katasia, dzięki, ja pisałam pytanie na maila i odpowiedzi nie mam 🙁
szaraduszka, myślę, że na fb wstydzili się nie odpisać, szczególnie, że pytanie było pod ich komentarzem, żeby pytać w razie wątpliwości :P
Jakie macie opinie o Equiherbs?
Mam na myśli boswelie ale też inne dodatki🙂
Ja mam dobrą. Sporo ziół dawałam i daję od nich i zawsze świeże i pachnące, nie nacięłam się jeszcze.
Dziękuję 🌷a czy ktoś przeliczał może boswelie z Equiherbs vs tabletki Swanson/ Ironflex?
Co wychodzi taniej?
2 kg equiherbs za 350 zł starcza na 5-6 miesięcy.
Z tego co na szybko wyliczyłam na 6 miesięcy Ironflex potrzebowałbym 16 opakowań x 27zl = 432
Przy założeniu 6-8 kapsułek bo kobyla wielka, 700 kg
Może za dużo kapsułek założyłam?
milenka_falbana, najtaniej przy najwyższej dawce wyjdą Dromy. Z czeskiej strony najtaniej.
najtaniej przy najwyższej dawce wyjdą Dromy. Z czeskiej strony najtaniej.
Fokusowa,

Faktycznie z czeskiej strony jest taniej ale nie ma dostawy do PL. W opcjach jest tylko odbiór osobisty. Więc jak?
Olina, jest dostawa, bardzo sprawnie, w 2-3 dni od zamówienia masz w domu. Kurierem wysyłają. Tylko musisz zaznaczyć płatność w euro, a nie w koronach czeskich.
Fokusowa, Rzeczywiście, działa 🙂 dziękuję, właśnie uratowałaś mój budżet w tym miesiącu 🌹🙂
Fokusowa, o królowo naszych budżetów! 😍�
Fokusowa, nie umiem nigdzie znaleźć, widzę, że ekstrakt 46%, ale.. ile jest tego ekstraktu w 1000g? Nie ma tego nigdzie podane chyba, bo właśnie zaczęłam porównywać w różnych produktach ile kwasów w którym jest, a tu nie da się wyliczyć.
Fokusowa, nie da się edytować, ale znalazłam Twoje cytaty, tylko... właśnie coś tu się nie zgadza. W składzie na 1kg są jeszcze: magnez 6,6%: witamina C 200 00 mg, witamina E – (alfa-tokoferol) 33 000 mg. Wszędzie jest tylko info, że ekstrakt ma 46% kwasów, ale nie ma ile tego ekstraktu jest w 1kg, więc to nie jest tak, że 460g w 1kg...

Jeszcze ciekawi mnie dawkowanie... pies 15-20kg - 5 g/dzień, a koń 550-600kg - 30g/dzień, takie średnie przeliczenie patrząc na to, że koń jest 30xrazy cięższy.
Melanie, 46% zawartości boswelli standaryzowanej na 65% kwasów. Czyli 460g/1kg i z tego 65% czystego kwasu.
Nie wszystko przelicza się na kilogramy przy koniach, stąd różnica dawkowania. Na przykład Insol dla konia to 1 ml/1 dawka, a ten sam Insol dla kota to 2 ml/1 dawka 😅
Fokusowa, ja wiem, że nie wszystko, ale ta w płynie jest czytelna i tam faktycznie jest 2ml pies i 50 ml koń...
Hm...
W tej w płynie w dziennej dawce (50ml) mamy 9g boswelli 65% czyli 5,85g kwasu.
W proszku według tego co piszesz mamy w 30g: 13,8g boswelli 65% czyli 8.97g kwasu.
Ok, wygląda to super, tylko, że w składzie na stronie mają: "standaryzowany ekstrakt z Boswellia serrata 46%", co brzmi jak ekstrakt 46%, ale nie wiadomo ile tego ekstraktu. 😅

Jeśli to prawda to naprawdę super z tego co zaczęłam wyliczać, dla przykładu w Horseline są 2g. 😅
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się