Forum konie »

Styl western (dawniej kącik)

maluda, umiejętności to umiejętności. Mi chodzi przede wszystkim o wplyw na zdrowie 🙃
Odkopuje - gdzie mogłabym spróbować westu jako kompletny amator w tej dziedzinie a ogólnie osoba jeżdżąca? Najchętniej zachodnia lub centralna Polska.
faith, , Ranczo Siódmy Kon - południowy zachód
faith, zależy czy chcesz iść w stronę szybkościowych, reiningu czy technicznych. To spora różnica, totalnie inne jeżdżenie koni, inne sygnały i czegoś innego wymaga się od jeźdźca i konia
Omatko...w żadną stronę nie chce iść, chce sobie spróbować tylko 😉 jak zaczynasz klasyczne jeździectwo to też można sobie pojeździć po prostu, nie musisz od razu wybierac dyscypliny? 😉 nie ma czegoś takiego jak rekreacja w wescie?
Jest.
Niestety, ale nie kojarzę nikogo z Twoich okolic.
Nie muszą być okolice, może byc na południu,byle wzglednie po zachodniej stronie, centralna Polska też ujdzie🙂
Dzięki 🙂
Na wysokości Warszawy - UP Ranch, Urszula Plisak. Jest na FB, możesz pooglądać jej pracę.
faith, raczej piszę o tym żebyś wiedziała, że są ogromne różnice w jeździe. Myślałam, że może zobaczyłaś jakiś przejazd na internecie i pociągnęło w tę stronę 😁
Cześć. Może będziecie w stanie rozwiać moje wątpliwości. Potrzebuje siodło okazjonalne do przejechania się raz, dwa razy w tygodniu czy to w teren czy to po placu. Bardzo chciałam Continentala lub Diamonda C. Rozważam serwis HorsePassion i prawdopodobnie na tym się skończy.
No ale do rzeczy. Znajoma ma na sprzedaż siodło ot zwykle westernowe marki "Denver". Siodło podejrzewam jakości starej Natovy czy innej Montany. Czy dobrze myślę, że nie ma sensu iść w coś takiego nawet pomimo okazjonalnej jazdy? Przy założeniu, że siodło pasuje na konia i pad jest odpowiednio dobrany.
Siedziałam w Continentalu oraz Diamondzie, z czystym sumieniem mogę polecić. Tyłek na pewno podziękuję.
Niestety, z niszowymi markami nie miałam styczności. Nie mogę ich ocenić.
Zmierzyłam siodło noname dla spokoju ducha i o ile leżało nienajgorzej, tak mnie siedziało się kiepsko. Miało dość wąskie siedzisko i było okropnie twarde.
Mierzyłam też siodło, które prawdopodobnie jest Equiflexem (czy są modele Equiflexa, które nie mają wybitej nazwy? Logo odpadło) i to już bajka. Koń też fajniej pod nim się poruszał. Udało mi się kupić z padem i jestem bardzo zadowolona.
Sprawdzałam czy terlica jest elastyczna, ale nie wiem pod jaką siłą powinna się poddać, a nie chciałam popsuć 🤣. Może ktoś byłby w stanie rozpoznać po zdjęciach? Jak wrzucam w google to wyskakują mi w większości właśnie Equiflexy.
Miałam Equiflex na przymiarkę, parę lat temu, siodło było bardzo elastyczne. Właściwie to terlica, która nie stawiała oporu.
Wrzuć fotkę, nie zaszkodzi. Może uda się rozpoznać.
Wrzucam zdjęcia:
Według Horse Passion jest to albo Equiflex albo Montana jakaś.
Messenger_creation_95945809-09EE-430D-9E56-FBF7CB042D16.jpeg Messenger_creation_95945809-09EE-430D-9E56-FBF7CB042D16.jpeg
Messenger_creation_242331CC-7024-44AE-8D6B-67EDE7935789.jpeg Messenger_creation_242331CC-7024-44AE-8D6B-67EDE7935789.jpeg
Trudna zagadka. Nie pomogę, bo sama nie jestem pewna.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się