PYTANIE
Czy ktoś pozwalam selen w płynie z firmy Trouwit? Czy robiliście przerwy w podawaniu ? Tam się podaje jedynie 1ml do paszy, dlatego zastanawiam się czy robić przerwę
ja podawałam/podaje ten Trouwit, niestety z tymi przerwami nie pomogę, bo u mnie samoistnie wypadały przerwy, jak dostawał preparat z dużą zawartoscią i selenu i wit E, to nie podawałam Trouwitu, jak kończył sie preparat to wtedy leciał ponownie.
ale przypomniałam sobie ze właścicielka jednej ze stajni wolnowybiegowych dolewa zawsze do wanny z wodą, cały rok na okrągło
charlieeee, - no ja właśnie nie wiem co kupić, czy makuch, czy mielony owoc czy cały owoc 🙈 Czy po prostu Wit C w proszku, ale jakoś ta dzika róża do mnie bardziej mówi, tylko właśnie dawkowanie...
<b>Alaska,</b> o kurcze 😳. To nieźle kombinowane.<br>
<b>faith,</b> nie mają podanego składu. Jar-Pasz tak samo. A pisać i prosić o skład mi się nie chce. Muchozol2,faith
Wydaje mi się, że oni po prostu lecą równo i robią cały czas "kopiuj-wklej" u każdego sprzedawcy opis jest dokładnie taki sam, więc podejrzewam, że dla nich to szczegół nie warty uwagi 😉
Agro-vital kiedyś kupowałam i lubię tą firmę, ale jednak nie ma ich na allegro, więc koszt wysyłki (chyba 19 zł) robi różnicę. Ja potrzebuję czegoś smakowitego, żeby mi koń leki i suple wcinał, więc ta opcja z marchewką, siemieniem, ziołami bardzo mi pasuje. Tylko to zboże...
Alaska, a jednak nie.
Jednak mam te co ty podawałaś i nie spojrzałam na etykietę.
Ale one pachną jabłkowo na maxa.
Trochę słabo z tymi zbożami.
Muszę to sprawdzić.
Co polecacie do dorzucenia do pudełka (nie może być na mokro) co zastąpi siano. W stajni podają jak chcą raz dobrze, raz za mało. Chciałabym mieć pewność, że koń zjadł coś włóknistego. Coś oprócz lucerny, która zawiera dużo białka i nogi potrafią spuchnąć.
LauraDE, - polecam siatkę do boksu 😉 Upierdliwe jak diabli, ale nic w pudełku nie zastąpi siana.
Duży wybór sieczek różnego rodzaju ma agrobs, spora część bez lucerny, ale to dalej nie jest siano.
LauraDE, w kostkach do żłobu takie "siano", Opłatek to reklamował, nie pamiętam nazwy...
Mój koń to żarł i żarł i żarł - bo to sprasowane siano jest z witaminami po prostu.
Ja miałam trochę na próbę, więc nie mam doświadczenia z długofalowym podawaniem ale na tyle ile ja karmiłam to:
1. Idealne żeby wrzucić do żłobu i na długo zająć konia
2. Chyba smaczne, bo nie było odwracania się dupą co na sieczkę mój koń robi regularnie
3. Proste dla stajennych - to przychodzi w kartonie jako taki cały blok, a te kostki są tak ponacinane, że jak się wsadza łapę to się akurat wyciąga jedna. Nawet kompletny pacan ogarnie. Nie nie da się spierniczyć. A gdyby się komuś wzięły dwie zamiast jednej no to szkody nie będzie- bo to objętościówka.
Tego się nie zalewa ani nic. Po prostu wkłada do żłobu taka kostkę wielkości cegły.
Ogólnie dla mnie bardzo fajny produkt tylko jak na "siano z witaminami" trochę za szwajcarskie ceny, jak na mój portfel.
kotbury pierwszy raz w ogóle o tym słyszę.
Wielkości cegły?? Ahhh, to ja myślałam, że to są kostki wielkości ptasiego mleczka czy coś, a to całkiem pokaźne rozmiary ma w takim razie.
blucha chyba wychodzi drożej. Najtańsza opcja kosztuje 115 zł i starcza na 16 razy plus minus z tego co rozumiem z opisu. Mi worek sieczki starcza na prawie 2 miesiące, a kosztuje niecałe 100 zł.
Perlica, teraz używam Baileys Ultra Grass, która się nigdy nie kończy mam wrażenie. Daję takie luźne 3/4 miarki na posiłek, dwa razy dziennie. Ale mój koń nie dostaje x kg żarcia, jak ktoś daje więcej treściwej to i sieczki pewnie więcej. Sieczki Nuby starczały mi spokojnie na miesiąc z hakiem, Baileysa teraz używam od początku grudnia i mam jeszcze ciut ponad pół worka (to najbardziej wydajna sieczka, której używałam do tej pory). Większych ilości niż te 3/4 miarki to mi koń nie zje na raz po prostu.
Mi też na długo starcza, na luzie 2msce, bo daje tylko ze dwie garscie do posiłku żeby koniu wolniej jadł.
A co do paszy i jej przechowywania. Czy korzysta ktoś z innych pojemników niż typowa biała sortera z Ikei? Dorwanie tej 60l graniczy z cudem i to z drugiej ręki. Są też inne firmy a przynajmniej znalazłam jedna na allegro ale nie wiem czy ten plastik jest tak samo gruby i mocny jak w sorterze. Ma ktoś cos konkretnego do polecenia?
Dzięki dziewczyny, zależy mi jednak właśnie na tych pochyłych pojemnikach bo miejsca u nas niewiele a je można ustawiać jeden na drugim i nabierać paszy bez konieczności ich przemieszczania