Forum konie »

Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Hej,poradźcie mi co mam dac 20 letniej klaczy na przytycie?
Zeby zrobione,odrobaczona,badania krwi będa robione 23.07. 
Jeszcze jakiś miesiąc temu jadła wysłodki teraz przezuciła sie na owies i nic poza nim nie je,nawet otreby jej nie smakuja.
Cały dzień na pastwisku,owies 3razy dziennie,siano na noc,nie użytkowana wcale. Poradźcie mi czy macie jakas sprawdzona i skuteczna pasze na przytycie bo ona już jak szkielet mi zaczyna wyglądac a ja nie wiem co jej podać żeby to zjadla.

Zaczęłabym od krwi i badania kału (tylko nie takie z jednej kupy, ale z próbek pobieranych przez tydzień) jako podstawy, potem ewentualnie wykluczenie problemów z zębami (diagnostyka RTG pod kątem EOTHR), a na końcu wykluczenie wrzodów. Potem pokombinowałabym z niskoenergetycznymi paszami dla koni np. po zabiegach (zazwyczaj one są chętnie jedzone).
Gaga właśnie nie chce jeść otrebów pszennych.  W wysłodkach lub właśnie otrebach przemycałam witaminy a teraz nie mam jej nawet jak tych witamin przemycic.
Ona mi chudnie w oczach,kurcze niedlugo to ludzie naśla na mnie animalsów że konia nie karmie a ja już na głowie staje.
Właśnie po robieniu zębów rozmawiałam z wet i mówiła że moga być wrzody,ale najpierw miałam poczekac czy po zrobieniu zębów bedzie jadła i przybierała na wadze, ale ona wcina teraz tylko i wylacznie owies i stoi w miejscu jak nie chudnie....to jest takie 7 nieszczesc, alergiczka i nerwus a teraz jeszcze chudzielec  😵
U mnie jest taka kobyła, 26 lat, tyle, że żre wszystko co jej się pod nos podstawi.
W badaniach krwi - zapalenie trzustki, podejrzenie wrzodów (przy wrzodach jakieś parametry się podnoszą, nie pamiętam które ) i od lat RAO.
Poza regularnym robieniem zębów i odrobaczaniem po badaniach krwi poszła kuracja omeprazolem, dieta niskocukrowa, a wysokobiałkowa w kierunku trzustki.
Dieta kobyły na dzień dzisiejszy to: 1 kg otrąb pszennych, 1 kg wysłodków niemelasowanych, 500 g koncentratu białkowego opartego na soi, plus olej z czarnuszki (ponoć ma pomóc na trzustkę). Zastanawiam się nad wprowadzeniem dodatkowego posiłku tyle, że zależy to od portfela właściciela. Czy ktoś kojarzy paszę o właściwościach Brandon XS, ale przyjemniejszej dla portfela? Musi być lekkostrawna, niskocukrowa i wysokobiałkowa.

Edit. kasia2107rafal
Większość starszych koni źle reaguje na wysoki poziom cukru w diecie, więc owies to kiepski pomysł. Pomyślałabym jeszcze nad Cushingiem.
Tylko że to jest jedyna pasza która ona teraz je, wszystko inne zostaje nie tkniete w żłobie,a ja przy takim wychudzeniu nie mogę pozwolic na to żeby jeszcze nic nie jadła,to daje to co je.
Też myślałam nad pasza Brandon xs ale właśnie ta cena....  chociaż gdyby miały być efekty to bym nawet kupiła ale po ilu workach jakiś efekt? 
Obiś bodajże miała/ma z tą paszą do czynienia. O ile moja pamięć nie płata mi figla. Napisz może do Niej, pewnie chętnie się wiedzą podzieli.
Ja od siebie mogę tylko dodać, że Brandona u nas w stajni chwalą, ale to w sumie nie jest też jakaś konkretna informacja. Osobiście nie korzystałam, bo nie mam takiej potrzeby.

Jeżeli chodzi o Brandon XS to baardzo polecam. Też miałam wątpliwości ze względu na cenę na początku, ale było warto. Mam kobyłkę z podejrzeniem wrzodow, była bardzo chuda. Po 2-3 miesiącach karmienia Brandonem XS z lucerną i wyslodkami jest kolosalna różnica. A Brandona podawałam w ilości 1,5kg dziennie, czyli niewiele. Także z całego serca polecam. Możesz też napisać do dietetyk z Hippolyta, to ułoży Ci odpowiednią zbilansowaną dietę 🙂 . Powodzenia!
Mój wrzodek nie chciał jeść Brandona 🙁
W tej chwili całkowicie przeszliśmy na paszę Chrupka i jest super 🙂
Dziękuję Wam za rady   :kwiatek:
Julcia 123 napisałam do dietetyka.
Mam nadzieje że nie zbankrutuje na tej jej diecie.
A jak kupie tak droga pasze a ona bedzie krecic nosem to jej chyba uszy nakręce.....
Gillian a jak te pasze z Chrupka?  Jakas podobna do Brandonu?  Cena?  Skuteczność? 
Nie nie, koło Brandona to ona nie stała nawet 😉 fajne, ekstrudowane ziarenka, nie posklejane melasą - pasza energetyczna 65zł i podstawowa 56zł. Koń zjada ze smakiem, wygląda bardzo dobrze i czuje się znakomicie.
https://chrupka.eu
zielona_stajnia a Havens Gastro+?
lusia722, Havens wychodzi jeszcze drożej od Brandona XS, zważając na to że ma 20 kg, a brandon 25  🤔
Gillian u tego konia chrupka nie wejdzie w grę - koń niepracujący plus zapalenie trzustki, a ta pasza to bomba skrobiowo-cukrowa. Ekstrudowane zboża mam na miejscu w cenie 30-35 zł/25 kg, więc cenowo też kiepsko wypada.
Gaga właśnie nie chce jeść otrebów pszennych.  W wysłodkach lub właśnie otrebach przemycałam witaminy a teraz nie mam jej nawet jak tych witamin przemycic.
Ona mi chudnie w oczach,kurcze niedlugo to ludzie naśla na mnie animalsów że konia nie karmie a ja już na głowie staje.
Właśnie po robieniu zębów rozmawiałam z wet i mówiła że moga być wrzody,ale najpierw miałam poczekac czy po zrobieniu zębów bedzie jadła i przybierała na wadze, ale ona wcina teraz tylko i wylacznie owies i stoi w miejscu jak nie chudnie....to jest takie 7 nieszczesc, alergiczka i nerwus a teraz jeszcze chudzielec  😵

Spróbuj Masters Struktuur. Ja bardzo polecam, koń mi po niej wygląda naprawdę super a to folblut, który był takim przecinkiem. Ta pasza ma duuużo włókna, mało cukru i polecana jest właśnie dla koni nierobów  🤣 Ja jeszcze do tego dodaje owies i sieczkę ale mój koń nie jest takim zupełnie nierobem i coś tam chodzi w tygodniu pod siodłem, twojemu myślę, że sam Struktuur wystarczy.
zielona_stajnia, no tak 🙂
Evson jeżeli chcesz paszy do mieszania z owsem to Höveler Terabb E Standard. Worki 25 kg w cenie 46 zł. Efekty można zauważyć dość szybko, najtrudniejsze do przytycia konie na tym przybierają. Daje efekt lepszy niż wysłodki i otręby ryżowe razem wzięte.
Dużo skrobii ma ten Hoveler, jeszcze jak go połączyć z owsem...
kasia2107rafalObecnie znajoma karmi brandonem xs i jest zadowolona. Co do ceny, to dość wysoka faktycznie, ale osobiście nie znam nikogo,kto by z niego nie był zadowolony. Plus warto wziąć pod uwagę też wspomniany już fakt,że to jednak 25kg opakowanie  🙂

maludaMy na etapie przechodzenia na brandona ale...xl. Tak bardzo ogólnikowo xl jest dla pączusiów,xs dla sucharków  😁
Dzięki Wam wielkie za pomoc  :kwiatek:
A można zamówić próbki tego Brandona lub Hovelera żeby sprawdzić czy kobyła bedzie go jadła?  jest taka możliwości?
kasia2107rafal, - na stronie hippoveta bezpośrednio, jak nie mają na sklepie to do nich napisz 😉 Ja sama mam chyba już z wiadro próbek, bo co ważenie coś dostaje, od sieczek po pasze. Przydają mi się do mieszania leków, jak akurat zwierz nie je żadnej paszy, a coś się stanie, albo do wciągania go na wagę, bo zawsze jest strasznie straszna 🤣
Miał ktoś do czynienia z tą paszą?
I jak to 10 dni podawać i co?  😁 przerwa 10 dni i znowu?
Puma - bo potem właściciel bankrutuje  😎 - cena mega, jak za paszę gdzie na pierwszym miejscu są wysłodki.
No i magiczne oregano - od dawna już bardzo popularne u bydła - trochę dziwny skład, bo lebiodka to oregano właśnie 😉
Witajcie! Potrzebuje pomocy  😅
Mój siwy zwierz aktualnie dostaje
śniadanie: 0,5 miarki wysłodków (przed namoczeniem)
0,5 kg musli z royal horse 250h
trochę sieczki
witaminy
1 kg owsa
obiad:
1kg owsa
kolacja:
0,5 kg otrębów przennych
0,5 miarki royal horse 350h
sieczke
biotyne i witaminy
1,5 kg owsa
I dostaje około 10 kg siana dziennie. Niestety taki pensjonat, nie da rady tego zmienić na pełny dostep do sianka takze.
I teraz szukam czegoś co pozwoli mi go bardziej utuczyć. Ktoś coś poleci w miarę ograniczonych kosztach? 🙂
Miał ktoś do czynienia z tą paszą?
I jak to 10 dni podawać i co?  😁 przerwa 10 dni i znowu?

Bardzo dobra ziołowa seria pasz.
Podaję jeden worek i robię około miesiąca przerwy przed następnym.
Polecam dla niejadków i chudzielców
Jaka pasze polecacie dla młodziaka w trakcie zajazdki?  Poza SARACEN Stamm 30 Concentrate bo ta pasza na razie przekracza mój miesięczny budżet na młodego. 
eMi1428, ale Stamm to Balancer, więc podaje się go jedną miarkę tylko dziennie, więc nie wychodzi drogo.

Polecam Pavo Gold E - też balancer, więc też się podaje 1 miarkę , ale tańszy niż Stamm.

https://www.ntb24.pl/pl/p/Pavo-Gold-E-20kg/137
Wiem że to Balancer ale i tak przy dawkowaniu 1kg  dziennie wychodzi 225 zł  miesięcznie a fajnie by było znaleść coś  tańszego. 
Pavo ma dużą zawartość energii a ja szukam czegoś z wolno uwalnianą energią. 

eMi1428 pasza przeznaczona  jest stricte dla młodych koni w początkowym treningu - Nuba GrowNuba Grow3. Jeśli ma być wersja ekonomiczna to wybierz balancer – dawkowanie 1,2 kg/dzień

W porównaniu z dwoma powyższymi:
- dużo mniej skrobi - 1,8% (wg mnie nie ma sensu do itak podawanego owsa dodawać jeszcze wysokoskrobiowej paszy)
- bez melasy
- więcej miedzi cynku, selenu, czyli tego czego zwykle koniom brakuje
- średnia zawartość białka (Stamm jest wysokobiałkowy, Pavo raczej niskobiałkowy – może brakować lizyny w dziennym żywieniu)

Edit: jesli szukasz czegoś bardziej ekonomicznego to może wybierz suplementy. Dopilnuj tylko, żeby miały mało żelaza w porównaniu do cynku i miedzii żeby zawierały aminokwasy egzogenne.
Karola dzięki za info  🙂 zerknę na Nubę.  Młody nie ma niedoborów,  miał  robione badanie włosia.
Dziewczyny, gdzie kupujecie olej lniany w dobrej cenie? Najlepiej większe ilości dla 3 koni?
Ardex na allegro
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się