Forum konie »

Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Moja kobyla caly sezon jedzie na Baileysie i nie mam na co narzekac poki co  🙂
A czy ktoś może powiedzieć coś o paszy inahalacyjnej symphonie Marstalla albo Krauter musli Egersmana?
Sinfonie polecam, pięknie pachnie, mój koń po 2 tygodniach przestał kaszleć. Zdecydowanie najlepsza moim zdaniem pasza ziołowa.

A co powiecie o Spillers response Instant energy?
LINK_SPILLERS

Własnie zamówiłam dla mojego smoka, mam nadzieje, ze przed rybnikiem przyjdzie.
Sinfonie polecam, pięknie pachnie, mój koń po 2 tygodniach przestał kaszleć. Zdecydowanie najlepsza moim zdaniem pasza ziołowa.

A co powiecie o Spillers response Instant energy?
LINK_SPILLERS

Własnie zamówiłam dla mojego smoka, mam nadzieje, ze przed rybnikiem przyjdzie.

Opolanko z mojej stroy jak najbardziej tak.
Moje chłopaki dostają tą, czasem jak się trafi to Slow Energy,a dodatkowo przy większym obciążeniu HDF Power Cubes.😉
Karmię Spillersem odkąd pojawił się na naszym rynku to będą ze 3 lata już.
I nie zamieniła bym tej paszy na żadną inną.

teraz jeśli chodzi o otręby ryżowe Max-e-eglo.
3x Tak.
Mija 22 dzień dawania, i widać efekty.
Złocisz przypakował na dupci, szyji i tak ogólnie.
Oprócz tego Robin mimo swojej okrągłej budowy też, nieźle nabrał na szyji, i zadzie.
Zaczeły to dostawać  jeszcze 2 inne konie ale one dostają dop  tydzień, i u nich trzeba b. dużo ''zbudować" także myślę,że to zajmie więcej czasu niż u moich chłopaków.

u mnie jeden na baileysie (condit.), drugi na spillersie (senior). z obu jestem bardzo zadowolona!

do tego teraz oba beda wcinac lucerne baileysa.

zamowilam chudemu wlasnie te otreby- mam nadzieje, ze i u nas bedzie sie czym pochwalic. na razie chudy je 3 razy tyle co skary- a wyglada jak jego cien 😵 🤔
zamowilam chudemu wlasnie te otreby- mam nadzieje, ze i u nas bedzie sie czym pochwalic. na razie chudy je 3 razy tyle co skary- a wyglada jak jego cien 😵 🤔

Zen, Z Naf'u jest bardzo fajny suplement Pink Powder.
Miałam kobyłe która żarła,ogrome porcje, paszy otrebów i td a nie szło ni cholery jej utuczyć, dostawała do jezdzenia właśnie to i normalnie  😲 bardzo dobry efekt. Przybrała, i wkońcu zaczeła być do konia podobna, a nie taki szkielet.
jak tuczenie otrebami i nowym musli i lucerna nie pomoze, to sprobuje z tym preparatem.
mam nadzieje, ze jest lepszy w smaku i zapachu niz ich biotyna, ktorej mi zaden nie chce specjalnie jesc (chudy w ogole nie tknal, lakomy skary jakos przebolal te 'algi'😉
jak tuczenie otrebami i nowym musli i lucerna nie pomoze, to sprobuje z tym preparatem.
mam nadzieje, ze jest lepszy w smaku i zapachu niz ich biotyna, ktorej mi zaden nie chce specjalnie jesc (chudy w ogole nie tknal, lakomy skary jakos przebolal te 'algi'😉

w sumie to pamiętam,że chyba ładnie pachniał bo to było w zeszłym roku😉 więc tutaj CI nie za bardzo pomogę.
Zen, pamiętaj tylko żeby nie przesadzić z otrębami, bo w dużej ilości maja działanie przeczyszczające...i wtedy koniś nie przytyje...
juz o tym kiedys pisałam - kolezanka dawała pink powder swojemu folblutowi... teraz to tylko pyskiem i lichą grzywą folbluta przypomina jeszcze 😁
Jakie pasze, oprócz Dodsona 16plus, zawierają glukozaminoglikany?

Czy stosował ktoś z Was SUREFLEX na stawy? Jakie opinie? Sureflexa poleciła mi weterynarz, ale zastanawiam się również nad Absorbine Flex+. Przy rocznym podawaniu tego drugiego mogę zaoszczędzić 600 zł względem tego pierwszego preparatu. Tylko czy daje to taki sam efekt 🤔?
dawałam superflexa ale nie dawałam flex+, wiec nie porównam efektów 🙁 wg. mnie superflex dziala, kon sie na nim doskonale czuł.

z glukozaminą są tez pasze spillersa dla seniorów (maintenance mix i conditioning)
SIWA FOLBLUTKA, o preparatach na stawy było sporo pisane w tym temacie http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,78.0.html
poczytaj 😉
stosowałam Flex + i byłam w miarę zadowolona
:kwiatek:
caroline, ponius- a pamietacie przez ile byl podawany pink? chce mniej wiecej sie zorientowac  jaka wage preparatu ewentualnie zamowic?

skary tez jest na seniorze tylko przez to, ze zawiera glukozamine.
zen, chyba przez miesiąc albo dwa, nie pamiętam dokładnie, niestety.
zen, chyba przez miesiąc albo dwa, nie pamiętam dokładnie, niestety.

Ja miałam chyba 1kg opakowanie.
mi sie najpierw otworzylo opakowanie 10 kg i prawie zemdlalam widzac cene 😂
Czy ktos sie orientuje czy w pomorskim jest dostepny Baileys ??
Oficjalnie Margot F.H.U. powinno na cała Polskę wysyłać... Ja z tego powodu na razie Dodsona kupiłam 🙁
ja też mam te otręby max-e-glo i już widzę różnice 😉 koń dostaje paszę od jakiegoś miesiąca, ale razem ze zmianą diety ładnie nabiera mięśni. po zimie bardz spadła z masy i wogóle nie mogła przytyć, teraz powolutku wreszcie nam się to udaje 😉
Ja daję hiszpańskie ACC http://www.acc2000.net/  i jestem bardzo zadowolona.

Dystrybucja jest razem z Eggersmannem więc nie ma problemu z dostępnością jak się wie.
A pasza naprawdę pierwszej jakości i oferta rodzajów jest szeroka.
Moje dostają Competicion **** lub Endurance (to pasza dla  długodystansowców, ale ujeżdżeniowe konie na tym super chodzą bo energia jest uwalniana w dłuższym czasie niż w typowych paszach energetycznych)

a z suplementów to biotyna Kerabol z Equistro i jakieś witaminy zawsze dostają.
Czy ktoś próbował robić samodzielnie coś ala muesli? Na starej volcie pamietam, że chyba Wenecja coś na ten temat pisała?
A i szczerze NIE polecam Equifirsta - od momentu jak zobaczyłam jak te pasze są przechowywane u głównego dystrybutora na
Polskę... A poza tym mają prawie same płatki owsiane...
No comments.
Mogłabyś rozwinąć?
SunnyDress, no właśnie - jak są przechowywane?

A mój Kucunio zdecydowanie zastrajkował na Max-E-Glo. Nie i już... Co mnie w sumie bardzo zdziwiło, bo on uwielbia różne paciaje na mokro - mesze, otręby... Buuu... Tutaj nie skutkuje nawet wrzucenie drobno pokrojonej marchewki w otręby Max-E-Glo - Swarovski z wyraźnym obrzydzeniem wyciąga pojedyncze plasterki, a jak któryś uzna za zbytnio upaprany, nie ruszy.

Za to świetnie trafiłam w inny produkt - suszone buraczki Olewo. Ładnie pachną, Kuc wsuwa, aż mu się uszy trzęsą, poczęstowane cztery inne konie ze stajni też się zajadają. Na jesieni pokombinuję jeszcze dodatkowo z marchewką tej firmy 🙂
A i szczerze NIE polecam Equifirsta - od momentu jak zobaczyłam jak te pasze są przechowywane u głównego dystrybutora na
Polskę... A poza tym mają prawie same płatki owsiane...
No comments.

może mały off
ale jakbyś zobaczyła jak LUDZKIE jedzenie jest przechowywane w hurtowniach... i co sie z nim dzieje... nie jadłabyś pewnie 90% produktów...
Dzięki za opinie o tym energetycznym spillersie, ja po kilku miesiącach stosowania tej paszy jestem pewna, ze nie zamienie jej na inna.

Equifirsta sama od początku odradzam, bo podawałam i niestety jakość mi nie odpowiada.
Różne opinie o Baileysie, ale u mnie bardzo fajnie się sprawdza. Numer 4, nie powoduje wybuchów a fajna energia jest 🙂. Konio wcina paletki aż miło... 😀iabeł:
No więc nie chcę tu nikomu robić bałaganu w biznesie, ale Equifirst są składowane w takim bylejakim namiocie na gołej ziemi niemalże (w zimie i w lecie). Widzę to codziennie.
A poza tym uważam ze jedynym atutem tych pasz jest cena... bo jakby wyjąć te płatki  owsiane to zostałoby 5-7 kg paszy (w sensie musli) na 25 kilowy worek.
Dlatego nie polecam.

a tak btw, podawane na opakowaniach wartości danych składników to całkowita zawartość danego składnika w paszy, a nie ta strawna. Każdy zootechnik i weterynarz to wie.  Więc czytając etykietkę każdej paszy trzeba brać na to poprawkę (i to dużą) przy bilansowaniu diety dla konia.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się