Sankaritarina, ja próbowałam znaleźć coś podobnie działającego na mojego rudego w podobnej / zbliżonej cenie i nie dałam rady. Jednak 25kg za 65zł to cena nie do pobicia - także to nie jest cena "standardowa" 😉. Szczególnie, że rudy z miejsca zaczyna się na tej paszy zaokrąglać i łapać jabłuszka.
Jeszcze są pasze Nutrena w okolicy 50 zł - u nas dokładnie po 50 zł 😉 Gran Master jeszcze taniej - poniżej 40 zł, jakaś pasza Equipasz oraz produkt Ferm-Paszu z okolic Płocka pasza Equilla - wszystko w okolicy/poniżej 50 zł/25 kg.
ja paszy Nutrena nie polecam. Zlepia się to strasznie, połowę paszy musiałam wyrzucić i te granulki tak troszkę śmierdzą. Płaciłam u siebie za Nią 45 zł za 25 kg. Wzięłam z czystej ciekawości, tym samym wyrzucając w błoto 90 zł. Ja od 1,5 msc minimalizując koszty zamówiłam paletę Horse granu. Zapłaciłam 32 zł za 25 kg. Widziałam że w Atosie pojawiła się ta pasza. Ale warto zamówić bezpośrednio u przedstawiciela. Skład jest bardzo przyjemny, w sam raz na lato. Na zimę na pewno wracamy do Top Line Baileysa.
Niskoenergetyczny = czyli o małej ilości kalorii. Jeśli chce się utuczyć konia, to te kalorie, czyli energia, muszą być. Cały myk w tym, żeby dostarczyć energii, od której koń nie będzie fruwał, tylko tzw. wolno uwalnianej - to są kalorie, które idą w odżywienie mięśni i odkładanie tłuszczyku.
temat się tu przewijał już wiele razy, polecam wątek "co zrobić żeby koń przytył/schudł" w skrócie do wyboru masz gotowe pasze typu conditioning, improver, a z innych rzeczy, to dodatek oleju i lucerny, otręby pszenne, otręby ryżowe, wysłodki buraczane, jęczmień, makuch, jest w czym wybierać...
Elfik, na gózie stjonki jeśt takie magićne łokienko, ono lobi takie cialy-maly, jak się tam napisie Epona to myk! i wyśkoci caluśkie 5 stjonek o Eponie. Jaaaa 😀
Quanta wiem, że off topic, ale nie mogę się powstrzymać 😂 Może jakby cały regulamin był napisany w tym języku to byłby dostępniejszy dla niektórych przedstawicieli naszego gatunku 😁
Sorki, ale właśnie w pracy mam to samo, trzy banalnie proste rzeczy muszę tłumaczyć, co do trzech kolejnych uznałam, że są tak oczywiste, że mogę sobie darować i oczywiście wszystko zrobione idealnie nie tak, jak powinno, pilne rzeczy leżą i kwiczą, a ludzie rzucają się w ferwor walki z tematami, które spokojnie mogą poczekać tydzień, miesiąc, pół roku... Na drugim monitorze mam forum, zaglądam do wątku, a tam jakaś newbie wbija po sprawozdanie z ostatnich dwóch lat (bo od takiego czasu o Eponie na forum mowa), bo sama nie raczy dotrzeć do informacji, których potrzebuje. Przelało mi się.
W ramach rehabilitacji i relaksu quanta zdradzi dodatkową pożyteczną sztuczkę. Jeśli ktoś się boi używać wyszukiwarki z forum, może korzystać z googla. Wystarczy wpisać site:re-volta.pl + szukane hasło i mamy absolutnie wszystkie posty dotyczące hasła (na przykład Epony) na re-volcie.
Elfik przejrzyj sobie wątek od maja/czerwca zeszłego roku i podejrzewam ze jeśli na co drugiej stronie będzie coś o Eponie. 🙇 Quanta na fejsie bym wcisnęła LUBIE TO
Sonkowa ja stosowałam kilka lat temu, według mnie jest to dobra pasza, ale najbardziej z Havensa lubiłam Green Vet 😜 Natomiast samo musli sport idealnie mi się sprawdzało dla konia w średnim treningu, skłąd przyjemny, godne polecenia 🙂.
Muszę podtuczyć trochę konia, bo spadł mi z masy ostatnio ( niefortunna zmiana żywienia w stajni... ). Koń ogólnie spalający się, nerwowy. W ciągłym treningu skokowym. Chodzi parkury N, N1.
Mój plan na zakup paszy to : - Baileys Top Line Conditioning Cubes - Highlight Improver Conditioning MIX - Baileys Golden Chaff - Riso SCOTTI Maxi Rice + owies.
Co do konkretnych dawek to na ten moment nie potrafię powiedzieć, ale byłbym wdzięczna o jakieś sugestie jeśli macie. Po przeczytaniu większości z tego wątku stwierdziłam, że taki mix będzie ok, ale może ktoś bardziej doświadczony może się wypowiedzieć? Byłabym wdzięczna 🙂
Stosowal ktoś paszę Havens Sport Musli? Jak sie sprawdza?
U nas Havens sprawdza się rewelacyjnie. Przerabialiśmy kilka marek (Hoveler, Hartog, St.Hippolyt, Blue Grass, Spillers, D&H), gdyz mamy jednego niejadka i w sumie ze wszystkich wymienionych marek zjada najchetniej Havensa. Efekty są widoczne, więc już nie zmieniamy, czasami tylko jak nam gdzieś w ręce nowa marka wpadnie to kupujemy dla niejadka, ale żadna szału większego od Geen Vet' a nie zrobiła.
Muszę podtuczyć trochę konia, bo spadł mi z masy ostatnio ( niefortunna zmiana żywienia w stajni... ). Koń ogólnie spalający się, nerwowy. W ciągłym treningu skokowym. Chodzi parkury N, N1.
Mój plan na zakup paszy to : - Baileys Top Line Conditioning Cubes - Highlight Improver Conditioning MIX - Baileys Golden Chaff - Riso SCOTTI Maxi Rice + owies.
Co do konkretnych dawek to na ten moment nie potrafię powiedzieć, ale byłbym wdzięczna o jakieś sugestie jeśli macie. Po przeczytaniu większości z tego wątku stwierdziłam, że taki mix będzie ok, ale może ktoś bardziej doświadczony może się wypowiedzieć? Byłabym wdzięczna 🙂
A dlaczego chcesz mieszać ze sobą dwie pasze kondycyjne o zbliżonym działaniu?
Wizja, najlepsze na dotuczenie sieczki z Baileysa to Alfalfa Oil i Ultra Grass. Chaff jest niskokaloryczny, da dobry efekt w diecie spowalniając jedzenie i wymagając na koniu dokładniejsze przeżuwanie paszy, ale tamte dwie wymienione sieczki również, a przy okazji dostarczą tłuszczyk i białko. O ile budżet pozwoli, to lepiej wybrać którąś z nich, chociaż sama nie będę narzekać, Chaffem karmiłam bardzo długo, dopóki Baileys nie wypuścił nowych sieczek.
Również nie mieszałabym pasz kondycyjnych, lepszy efekt będzie, jeśli się zdecydujesz na jeden rodzaj paszy. TL Mix i Cubes są już super sprawdzone - Improverem pewnie nikt nie karmi jeszcze dłuższy czas.
Z sieczek zwykła lucerna plus olej dodatkowo też super zdaje egzamin, a jest to trochę tańsza opcja 🙂. Świetna jest lucerna Dengie, baaardzo dobra jakościowo.
quanta - dzięki. Myślałam o pomieszaniu dla czystego urozmaicenia, ale skoro nie ma sensu to przyjmuje do wiadomości. A co sądzisz o dodaniu do tego jeszcze otrab ryzowych? Czy to już tez przeginka niepotrzebna? Na sieczki jeszcze tez popatrzeć w takim razie 🙂