Forum konie »

Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Koń wygląda fajnie, przydałoby się jeszcze zdjęcie "przed" dla porównania 🙂
Mam pytanie, mój koń dostawał 3x po 2 miarki niegniecionego owsa + 2 x 0,5 miarki paszy Reformmusli G Hippotyta do tego. Teraz zaczęła wychodzic na trawe tak na 8 h dziennie. Południowego karmienia dostawać nie będzie, ile owsa jej zostawić. Aktualnie koń wygląda dobrze a jest z tych ciężko tyjących i energicznych. Chodzi codziennie w małym sporcie - skoki L-P ujeżdżenie P.
Dziewczyny, mam małe pytanko. Stosowałyście witaminy Marstall Force? Czy dają one efekty? Koń stoi na owsie, siano, a w w lecie trawa do woli. Wygląda niczego sobie, sierść lśniąca, ale szukam czegoś na takie ogólne wparcie w razie braków witamin i tak dla spokoju sumienia.
O witaminach marstalla było w wątku dodatki witaminowe, mineralne, odżywki itp 🙂 Zdecydowanie polecane
Ladyill, dziękuję bardzo za skierowanie do właściwego wątku i przepraszam za zaśmiecanie tutaj :kwiatek:
Czy jest jakaś sieczka firmy Dengie, która nie ma żadnego dodatku granulatu w sobie ?
I czy w sieczce Mollichaff Alfa Light jest jakiś dodatek granulatu czy nie ?
Pomoże ktoś ?  :kwiatek:
ajstaf, na bank Alfa -A nie ma granuatu. To czysta lucerna z olejem
Epk, dzięki  :kwiatek:.
Mój koń po prawie roku normalnego żarcia wszystkiego co ląduje w żłobie, przypomniał sobie, że wszelkie granulki z musli/sieczki są trujące  😵.
A wkurza mnie niemożebnie, jak codziennie muszę te granulki ze żłobu wyrzucać, bo jakby na to nie patrzeć, to jest to wywalanie kasy w błoto.

edit. Epk, a którą Alfa A masz na myśli – Original czy Oil ?
ajstaf nie ma granulek chyba w oby, na pewno nie ma w Alfa-A-oil
Equi.dream, dzięki  :kwiatek:.
Wolałabym tą Alfa A- Original, może Epk będzie jeszcze wiedziała czy w niej też na pewno nie ma granulek.
Czy dobrze widzę, że Besterly Basic to najtańsza pasza na rynku w tej chwili? Czy jest jeszcze coś w takiej cenie?
No niestety tą Alfa-A oil to karmię sama, więc wiem. O tej drugiej nic nie wiem. Ale w opisie pisze, że to czysta lucerna pozbawiona pyłów. Nie sądzę, żeby był w niej jakiś dodatek. Ta oil to jest też czysta lucerna tylko z dodatkiem olejów.
ajstaf forumowa bombal ma do wglądu cały arsenał dengie, także pewnie w wolnej chwili napisze, czy grulki są 😉
Właśnie chciałam napisać, że zaraz podłubię w swojej 😉

edit: W Alfa-A nie ma i w Alfa Oil nie ma, są w Hi-Fi Apple, są w Healthy Hooves i Healthy Tummy.
Dziewczyny, dziękuję - bardzo mi pomogłyście  :kwiatek:
Sankaritarina chyba najtańsza, dziewczyny jeszcze wstawiały coś kilka stron temu polskiego producenta chyba, właśnie w okolicach 50 zł.
Dziewczyny proszę o podpowiedź zanim kupię kolejny worek żarcia dla "wybredziucha nie z tej ziemi". Czy któraś z Was karmiła konia Musli Pure & Healthy z Epony? Jakieś doświadczenia z chudymi niejadkami? Jedzą, czy mają w nosie? Mam wyjątkowy przypadek, który wypiął się nawet na Golden Oldie  🙁
Czy dobrze widzę, że Besterly Basic to najtańsza pasza na rynku w tej chwili? Czy jest jeszcze coś w takiej cenie?

Chyba tylko Sukces w podobnym przedziale cenowym występuje 😉
mikstrua a spillers meadow herb ? Mój w czasach kiedy obrażał sięnawet na jabłka i marchewki jadł to i nie wybrzydzał. Może warto spróbować
czy ktoś próbował tej sieczki?
http://animalia.pl/produkt,26232,537,mollichaff-condition-sieczka-kondycyjna-15kg.html
wygląda na fajny dodatek dla koni żywionych siano, owies+łąka.
Koleżanki koń dostaje tą sieczkę, wygląda bardzo fajnie i jest chetnie jedzona
equi.dream, Hmm. Może Horsgran? Ale to chyba tylko w palecie można zamówić, nie...?
Fokusowa, Wydaje mi się, że nawet Sukces teraz droższy niż ten podstawowy Besterly. Nieźle 😀
Dramka dzięki
Sankaritarina horsgran mozna zamawiać pojedynczo, jest m.in na allegro, a Besterly Basic to pasza bardzo fajna jak za tą cenę dla koni, które  lekko chodzą, albo nie chodzą wcale 🙂
Ja od jesieni trzymam konia na owsie + Besterly Vitalic - ale na zimę został przestawiony na Basica i byłam bardzo zadowolona. Świetne jest to, że ta pasza nie zawiera owsa, co dla mojego konia w okresie zimowym jest dość istotne. U nas kilka koni jest na Basicu i wyglądają super.
Na Basicu kiedyś trzymałam i szczerze powiedziawszy - szału nie było, no ale przybyło mi koni i innych wydatków, to myślę co by tu zrobić, żeby było fajnie, zdrowo i nieźle dla portfela. Gdzieś tu czytałam opinię, że ten Horsgran jest całkiem niezły... Karmi ktoś od dłuższego czasu?

ladydill faktycznie, jest na allegro 😀
Koleżanka w stajni ma konia w treningu skokowym (7 latek), karmi Vitaliciem i Dynamixem oraz 3,5 latka, którego zaczyna zajeżdzać, jest na Basicu właśnie i oba konie wyglądają bardzo dobrze 🙂
Vitalic i Dynamix to trochę co innego. 😉 Natomiast Basic się u mojego konia nie sprawdził.
Pytałaś wcześniej o Basic, to napisałam, może warto Vitalic wypróbować, albo podstawowe musli, w podobnej cenie jest też podstawowy granulat MAsters, poza tym to, co nie przypasowało jednemu koniowi, może się dobrze sprawdzic u innego, skoro nie bierzesz Basica z góry pod uwagę, to nie wiem po co poruszałaś ten temat.
skoro nie bierzesz Basica z góry pod uwagę, to nie wiem po co poruszałaś ten temat.

....w celach orientacyjnych? 😉
edit: Vitalic i Dynamix są w sumie w cenach takich bardziej "standardowych", choć też przystępnych, fakt.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się