Mam pytanie, mój koń dostawał 3x po 2 miarki niegniecionego owsa + 2 x 0,5 miarki paszy Reformmusli G Hippotyta do tego. Teraz zaczęła wychodzic na trawe tak na 8 h dziennie. Południowego karmienia dostawać nie będzie, ile owsa jej zostawić. Aktualnie koń wygląda dobrze a jest z tych ciężko tyjących i energicznych. Chodzi codziennie w małym sporcie - skoki L-P ujeżdżenie P.
Dziewczyny, mam małe pytanko. Stosowałyście witaminy Marstall Force? Czy dają one efekty? Koń stoi na owsie, siano, a w w lecie trawa do woli. Wygląda niczego sobie, sierść lśniąca, ale szukam czegoś na takie ogólne wparcie w razie braków witamin i tak dla spokoju sumienia.
Czy jest jakaś sieczka firmy Dengie, która nie ma żadnego dodatku granulatu w sobie ? I czy w sieczce Mollichaff Alfa Light jest jakiś dodatek granulatu czy nie ? Pomoże ktoś ? :kwiatek:
Epk, dzięki :kwiatek:. Mój koń po prawie roku normalnego żarcia wszystkiego co ląduje w żłobie, przypomniał sobie, że wszelkie granulki z musli/sieczki są trujące 😵. A wkurza mnie niemożebnie, jak codziennie muszę te granulki ze żłobu wyrzucać, bo jakby na to nie patrzeć, to jest to wywalanie kasy w błoto.
edit. Epk, a którą Alfa A masz na myśli – Original czy Oil ?
No niestety tą Alfa-A oil to karmię sama, więc wiem. O tej drugiej nic nie wiem. Ale w opisie pisze, że to czysta lucerna pozbawiona pyłów. Nie sądzę, żeby był w niej jakiś dodatek. Ta oil to jest też czysta lucerna tylko z dodatkiem olejów.
Dziewczyny proszę o podpowiedź zanim kupię kolejny worek żarcia dla "wybredziucha nie z tej ziemi". Czy któraś z Was karmiła konia Musli Pure & Healthy z Epony? Jakieś doświadczenia z chudymi niejadkami? Jedzą, czy mają w nosie? Mam wyjątkowy przypadek, który wypiął się nawet na Golden Oldie 🙁
equi.dream, Hmm. Może Horsgran? Ale to chyba tylko w palecie można zamówić, nie...? Fokusowa, Wydaje mi się, że nawet Sukces teraz droższy niż ten podstawowy Besterly. Nieźle 😀
Sankaritarina horsgran mozna zamawiać pojedynczo, jest m.in na allegro, a Besterly Basic to pasza bardzo fajna jak za tą cenę dla koni, które lekko chodzą, albo nie chodzą wcale 🙂
Ja od jesieni trzymam konia na owsie + Besterly Vitalic - ale na zimę został przestawiony na Basica i byłam bardzo zadowolona. Świetne jest to, że ta pasza nie zawiera owsa, co dla mojego konia w okresie zimowym jest dość istotne. U nas kilka koni jest na Basicu i wyglądają super.
Na Basicu kiedyś trzymałam i szczerze powiedziawszy - szału nie było, no ale przybyło mi koni i innych wydatków, to myślę co by tu zrobić, żeby było fajnie, zdrowo i nieźle dla portfela. Gdzieś tu czytałam opinię, że ten Horsgran jest całkiem niezły... Karmi ktoś od dłuższego czasu?
Koleżanka w stajni ma konia w treningu skokowym (7 latek), karmi Vitaliciem i Dynamixem oraz 3,5 latka, którego zaczyna zajeżdzać, jest na Basicu właśnie i oba konie wyglądają bardzo dobrze 🙂
Pytałaś wcześniej o Basic, to napisałam, może warto Vitalic wypróbować, albo podstawowe musli, w podobnej cenie jest też podstawowy granulat MAsters, poza tym to, co nie przypasowało jednemu koniowi, może się dobrze sprawdzic u innego, skoro nie bierzesz Basica z góry pod uwagę, to nie wiem po co poruszałaś ten temat.