Słuchajcie, potrzebuję pomocy ludzi, którzy mają doświadczenie z Spillersem. Ze względu na problemy z karmieniem konia przez najbliższe 4 dni musi stać pełnoporcjowo na Spillersie Conditioning. I teraz potrzebuję porady, jaką dawkę mu ustalić.
Normalnie dostaje na jeden posiłek 1 miarkę owsa+ 1 miarkę jęczmienia + 2 miarki dziennie wysłodków
Epikea - niestety nie ma u mnie takowych składów w okolicy. Kupuję w sklepie jezdzieckim do którego mam z domu ok 5 km, także nie ma tragedii, kurier mi odpada ;d No tak, nie wiem jak ta pasza sprawdza się w innych sytuacjach, ale u mnie jest typowo bytowa - koń albo nie chodzi, albo chodzi bardzo lekko. Z tym, że ja zawsze stosuję ten granulat z czymś jeszcze, aktualnie z Hartogiem Balance, wprowadziłam również jęczmień i wysłodki, także nie moge się już wypowiadać jako pełnoporcjowy użytkownik 😀 Ale ogólnie pasza na plus, zwłaszcza biorąc pod uwagę aktualne ceny innych pasz 👀 Z Besterly miałam też musli Dynamix chwilowo ( nie było na sklepie mojej paszy, o czym nie raczono mnie poinformować ;/ ) i również byłam zadowolona - Skoczylastemu smakowało bardziej niż Basic, ale to nie jest musli dla nas , może jak wrócimy do roboty... ;-)
panterka-23, ja wiem co jest na opakowaniu paszy - pytam osób doświadczonych z tą paszą bo nie mam czasu na testowanie - nie potrzebuję na czworoboku wybuchowego konia, który będzie miał nagle dużo za dużą dawkę lub takiego co energii ma za mało. Niestety wyszła taka sytuacja a nie inna i ze względu na sytuację nieoczekiwanie musiał dostać paszę, z którą nie mam doświadczenia.
to jest conditioning a nie competition - ma utrzymać konia w dobrej kondycji a nie dać kopa - ja dawałam na tycie a nie na energię (ale mam konia w typie do pchania) i był karmiony pełnoporcjowo - rezultaty bardzo dobre - przy lekkiej pracy pasza daje radę ale w treningu dajemy competition - bo on jest bardziej energetyczny - z własnego doświadczenia jeśli koń nie jest wybuchowy to uważam że możesz skarmiać pełnoporcjowo - my tak ciągneliśmy skutków ubocznych wpostaci szaleństw pod siodłem nie stwierdzono;
ja tez proszę o szybka pomoc! Kto ma doswiadczenie ze Spillersem Happy hoof?? Ile tego trzeba dawac jako pasze uzupełniającą , dla mlodego, lekko pracujacego konia. Nigdzie nie moge znależć dawkowania 😡
jak patrzę na katalogu na tabelę karmienia to tak do każdej paszy jest jedna i np dla konia 160-170 waga 550-600 to jest 3-4 kilo dziennie 170 + 600 gk i + to 3,5-5 kilo dziennie
rosek, a co masz na myśli pisząć paszę uzupełniającą? Ja dawałam tą sieczkę tak po 2-3 duże garści do musli cool mix. Same to chcesz dawać? Do owsa? Masz konia ochwatowego? Jakiego efektu potrzebujesz? Zmniejszenia procentowej zawartości cukrów? Wtedy musisz policzyć i tyle.
happy hoof to sieczka ja mieszak jak Cejloniara z musli jako wypełniacz - zdrowy, dobry na kopyta - pełnoporcjowo chcesz skarmiać? Ona jest niskoenergetyczna i niskocukowa - wiec chyba tylko dla konia niepracujacego i bez tendencji do chudnięcia...
rosek, a co masz na myśli pisząć paszę uzupełniającą? Ja dawałam tą sieczkę tak po 2-3 duże garści do musli cool mix. Same to chcesz dawać? Do owsa? Masz konia ochwatowego? Jakiego efektu potrzebujesz? Zmniejszenia procentowej zawartości cukrów? Wtedy musisz policzyć i tyle. No wiec tak, potrzebuję sieczki dla konia , 3,5 r, w normalnej wadze, w treningu lekkim,za około miesiac będzie w coraz cięższym , bo musze przygotowac do rajdu. Nadpobudliwego. Walczymy również z flarami. Dostaje pól miarki owsa i 300g otrebów ryżowych plus lucerne z sukcesu. Sam nie wiem jaką sieczke wybrać 😡
no to ta sieczka jest idealna - jeśli traktujesz ją jako uzupełnienie, wypełniacz - nie powoduje nadpobudliwości ani tycia, jest dobra dla kopyt. Do treningu stosujesz specjalistyczne musli/granulaty sieczka jako dopełnienie diety - my w treningu: happy hoof, competition mix spillersa + wieczorem wysłodki buraczane (bez dodatków) - i jak dla mnie jest to dieta optymalna - wysłodki też są dobre dla kopyt a budują energię i masę więc polecam szczególnie;
Pół miarki owsa to ja nie wiem ile to jest, bo moje pół miarki gniecionego to 300 gram 😉 Policz sobie do dziennej wagi owsa (około 45% cukrów optymistycznie) ile musisz dać sieczki 4% żeby razem Ci wyszlo coś koło 13-15% i zobacz jak kopyta będą reagowały na to.
No własnie z chęcia kupiłabym jej wysłodki ale ja mogę podawac raz dziennie, czy jest sens dawac np rano wysłodki z otrębami ryzowymi plus sieczka a wieczorem owies plus sieczka?
Pół miarki u mnie to jest ok 300gr owsa niegniecionego.
No zobaczymy niedługo jak z tymi kopytami bedzie , potrzebuje by koń był chetny do pracy ale zeby nie odwalało jej no i żeby kopyta nie dostały po tyłku 🤔 Dodam ,ze jest padokowana 24/7 , chodzi w derce przeciwdeszczowej na polarze.
Kika własnie ta sieczka mnie przekonuje chyba najbardziej z tych co ogladałam do tej pory.
oczywiście że jest! - ja tak podaję - jeden posiłek - u nas kolacja akurat to same wysłodki jako jeden pełnoprcjowy posiłek - kiedyś dawałam też z otrębami ryżowymi ale mojemu te otręby wybitnie nie leżą🙂 ta sieczka jest bardzo sucha - bez melasy taka fit - więc jest bezpieczna
Kika, dziekuje :kwiatek: Tak zrobię, na sniadanie będzie dostawać wysłodki , plus otręby ryżowe plus sieczkę a wieczorem owies z sieczką. Czy lepiej te otręby zostawić na kolację?
ja byma dała na śniadanie wysłodki i otręby bo to razem i tak ma dużo włókna i mniej cukrów prostych a całą planowaną sieczkę dawała z owsem, by jak najbardziej zneutralizować tą słodycz 🙂
Taki rozkład by ułatwił zycie 😉 Jest jeszcze jedn problem ,ze koń pochłania wszytsko z szybkoscia światła, do tej pory do każdego posiłku miał dodawana tą lucerne , która troche spowalniała jedzenie, dodać do tych wysłodków z otrebami troche sieczki z samej słomy?Nie na łyka sie tego jak pelikan? Sorki za głupie pytania ale nigdy nie podawałam wysłodków. A wiem ,że mają konsystencje taką mało "twardą".
Oj tu już nie pomogę 🙁 bo mój je w zwolnionym tempie i tak. On wędruje od żłobu do siana kilka razy zanim zje wszystko ze żłobu.
Tak robi mój starszy koń i nią się nie boję, je naprzemian siano i z wiadra. Młoda natomiast pochłania wszystko w trybie expresowym, ale myślę, że sieczka ze słomy nie zaszkodzi , bo przecież i tak maja stały dostęp do słomy , więc co za róznica czy zje ją z ziemi czy trochę z wiadra.
Dostałam dziś ofertę Red Millsa i przyznam, że wygląda dość ciekawie. Dla przykładu Cool Mix 20 kg - 54 zł,Conditioning Mix 73 zł, Stud Mix 58 zł, Alfaalfa Mix 42 zł... Czekam teraz na cenę jaka będzie za paszę, która mnie interesuje, a jeszcze jej nie sprowadzali.
rosek0, Myślę, że jak dobrze wymieszasz wysłodki z otrębami (na mokro) razem z sieczką happy hoof, to zrobi się taki fajny mokrawy obrok i koń powinien jeść wolniej. Przynajmniej na mojego pochłaniacza taki system działa.
http://www.meinpferd.de/shop/product_info.php/info/p989_Deukavallo-Corn-M-sli-20-kg.html Jeżeli macie dostęp, możliwość ściągnięcia tej paszy z Niemiec ( np znajomego który kursuje) polecam ją bardzo gorąco ! Miałam jakiś czas temu, rewelacja. Mój koń nie jadł z takim apetytem żadnej innej paszy a co lepsze na żadnej innej nie wyglądał tak dobrze ! w ekspresowym tempie przybrał na niej na wadze i świecił się jak... xD Cena zachwyca. W pl ciężko ją dostać, a jeśli już to w cenie ok 100 zł, więc różnica spora. Gdyby ktoś z dolnośląskiego miał dostęp, bardzo chętnie bym się podłączyła :kwiatek: