Forum konie »

Jakie pasze dajecie swoim koniom?

keirashara, Ja nie polecę kupnych, ale jak kiedyś szykowałam pudełka to najlepsze były pojemniki po ciastkach korzennych z Biedry 😅 Moje mają już z 10 lat i ten plastik nadal się trzyma. Do tego mają atesty do kontaktu z żywnością oczywiście 😉 Przyjemne z pożytecznym.
keirashara, pudełka na buty (chociaz mi sie niektore rozwalały/spekaly) lub wiaderka do spożywki. Te drugie sa z takiego bardziej miekkiego plastiku, jeszcze żaden mi się nie rozwalił. Koszt śmieszny nawrt gdyby - 3 litrowe wiaderko 3.50 na allegro.
keirashara, zdecydowanie wspomniany Curver - są różne pojemności, są bezpieczne dla żywności i super się sprawdzają. Na allegro znajdziesz po jakieś 7 zł za 2 litrowe pudełko.
A ja polecę zwykłe wiaderka z Allegro. 3-5 litrów takie najzwyklejsze
https://allegro.pl/oferta/wiadro-wiaderko-pojemnik-z-pokrywa-wieczkiem-3l-10687433570
Moje żyją już piąty rok i poza tym, że niektóre pokrywki troche oberwaly od końskich zębów to nic się z nimi nie dzieje. Jedynie co to radzę brać białe, a nie przezroczyste, bo ten przezroczysty materiał wiader jest słabszy i bardziej kruchy.
martrix, dokladnie te mam! dobrze słyszeć ze moj januszerski pomysl moze przetrwać lata 🤣
donkeyboy, u mnie też wszyscy się babrzą w pudelkach i im ciągle sie te pudełka rozwalają i kupują nowe, albo szykują żarcie w takich zdezelowanych, a moje wiadra są i są i nie wiem czemu nikt nie wpadł żeby ten patent przechwycić :P
Jeszcze ewentualnie można wiaderka po suplach z horseline lub ziółkach z equiherbs.
Ja mam z Action. Jakieś 8 ziko za sztukę.
Płaskie pojemniczka kręcą mnie pod względem tego, że łatwo będzie poukładać na takie 5 dni 😅 mam wiaderka, te takie "klasyczne" czarne i to tak sobie wypada już przy trzech dniach.
Dzięki za polecajki 🙂

martrix, - trzeba by było suple lub zioła w takich wiaderkach kupować 😂 Pomysł dobry, ale akurat to zwierzątko je dość mało dodatków, nie są mu potrzebne.
keirashara, wiaderka tez sie składają jeden na drugi jak są takie same? Ja tez robie pudelka na 5 dni naprzód minimum (3 posiłki) i nie chomicze ilosci. Stoją stabilnie, estetycznie etc. Zapewne tez sa prostokatne tego typu bo w stajni u mnie ktos takie ma.
donkeyboy, ale pełne nie upchniesz na półce, a płaskie pudełka tak.

Ja mam klasyczne pojemniki okragłe na muesli z przykrywką, top jakość to jest. Na BF kupiłam za jakieś grosze i wytrzymują wszystko.
Teraz też mają niezłą promę:
https://sklep.bergo.pl/waldhausen-musli-miseczka-z-pokrywka
Perlica, nadal nie rozumiem 🤣 normalnie mi wchodzą w regal na posilki, nawet wiecej sie zmieści niz prostokatnych ktore mi zostaly bo tam gdzie mam wyznaczone miejsce na regale to wejda 3 prostokatne to wchodzi mi 4 wiaderka +/-. No ale to juz kwestia bardzo "osobnicza" bo taki mam regal.
Nie zmieścicie wiaderek na 5 dni w takim samym miejscu co pudełka na 5 dni.. wystarczy spojrzeć na wymiary, że 5 śniadań z wiaderek daje wieżę na ponad 77 cm, 5 śniadań z curvera daje wieżę na 48,5 cm..
Nie dołączyło mi się zdjęcie. Nawet w tle macie te wiaderka od ziół, widać o ile są większe 😅
att.YFigQILF2qtsF4D3N9B0IC_LXxyzGyrUQn86LL4K0og.jpeg att.YFigQILF2qtsF4D3N9B0IC_LXxyzGyrUQn86LL4K0og.jpeg
Fokusowa, o to mi właśnie chodziło co zaprezentowałaś na fotce
Fokusowa, wiadomo ze beda straty przestrzeni matematycznie bo to kolo a nie prostokat. Bez sensu tez porownywac inne wielkosci, to wiaderko w tle jest ogromne, mi w 5l wiaderku to posilek zajmowal 1/3 wysokosci, dlatego kupilam mniejsze i jest prawie pod wieczko. I tak akurat mi wypada w regale ze jest bardziej ustawne bo jak dam prostokątne to nastepny rzad mi nie wejdzie, a wiaderka tak. Dlatego mowie ze to kwestia co kto ma...
donkeyboy, tak, te pudełka akurat wraz z rozmiarem powiększają się po szerokości też, a nie tylko na wysokość. Więc nawet jak weźmiesz identyczne pojemności to wciąż wieża będzie niższa.
No i nie wiem, mi się w tych od ziół notorycznie uszkadzają pokrywki, w sensie pękają w miejscu, w którym się chwyta do otwarcia wieczka. Ale może ją nie umiem ich używać 😂
Agnes14, też mam z Action, ale po roku już są oklejone taśmą, zaczepy poodpadały. O tyle dobrze, że te 4,5 l mieszczą się w otworze do karmienia w kratach i obsługa nie musi do boksu wchodzić.
Fokusowa, zalezy od wiaderka bo tak jak martrix mowila białe sa bardziej flexi i ja sie z tym zgodze. A nawet jak pekna to nie kosztuja 10zl tylko 3. Prostokatne tez sa jak ktos chce za 5 jak mu lepiej na półce pasuje. Tak jak mowilam mam prostokatne i one zajmuja cala glebokosc, na wysokosc wejdzie trzy i zostanie miejsce z boku na pół szerokości pudełka. Jak wsadze wiaderka to moge zrobic dwie wieze a nie jedna. Wiec jestem zadowolona nawet z tym zwezeniem i powietrzem pomiędzy wiaderkami 🤣
Perlica, - no są super, tylko 15x30zł to jest 450zł na "głupie miski na żarcie", a to tak trochę już boli 😅 jeszcze z perspektywą, że ktoś w to wejdzie, wjedzie, połamie itd.

Mój koń ma duuuuży boks (starą porodówkę) i pudełka stoją pod - mogę rozstawić dużo wzdłuż. Wiaderka jak stoją to idą zbyt w górę, tworzą krzywą wieże i jest wizualny bajzel. W dodatku stajenni wrzucają puste w pełne i to się wszystko miesza, niby nie ma już posiłku, a jednak jest 🙄
Te curvery z allegro brzmią spoko, 15x8zł to jest 120zł.
keirashara, spoko, ja kupiłam taniej na BF, a że po kilka ich kupowałam to przez kilka lat mam ich z 16😉
Podpisane różnymi imionami koni, bo jak sprzedam to nie zmieniam.🤣
keirashara może takie foliowe torebki zamykane na 'suwak' ? u mnie w stajni wszystkie korzystamy z tego, jeśli w środku samo suche, a potrafią zmieścić naprawdę konkretny posiłek

https://allegro.pl/oferta/ravi-woreczki-wielorazowe-z-suwakiem-2-5l-15-sztuk-9097693071
BUCK, - dalej wizualny bajzel, gorszy niż moje obecne wiadra 😅 pojemniczki curvera wygrywają. Nie wyobrażam sobie walnąć kilkunastu takich worków pod boksem. Nie potrzebuję też dużych pojemności.
Perlica, - no jakbym nie chciała od razu kilkunastu kupić, a kilka to co innego 😉 ale mnie potrzepie jak część będzie tak, a część inaczej. Chcę robić na więcej dni posiłki, bo od zmiany pracy jestem w wiecznym niedoczasie 🙈
keirashara, ale możesz te woreczki spakować w jeden pojemnik plastikowy np 😉
keirashara fakt, przed boksem tego nie przechowujemy, zwykle cała przygotowana ilość (bywa, że pełny tydzień razy 3) czeka w paszarni w miejscu dedykowanym dla danego konia
Też mam wiaderka od Matrix! I też żyją już ponad 5 lat. 😆 Było ich na początku 16, a teraz jest 12, ale po myciu jak nowe. Pokrywki wywaliłam już dawno temu, wstawiam jedno w drugie. 6 maksymalnie w pionie, bo inaczej się gibią. 😅
W ramach ciekawostki, kupilam ostatnio koniom siano z orzeszkow ziemnych. Widzialam duzo osob uzywajacych tego siana przez ostatnie lata, ale jakos nigdy sie tym nie zainteresowalam wiecej.
Jest wysokie w bialko i podobno bardzo "odzywcze" wiec zaleca sie zeby nie dawac koniom bez limitu, tylko wydzielac.
Mam w planach mieszac z meszem przed jazdowym, zeby dodac troche objetosci, jak mi sie obecna sieczka skonczy. Jak narazie konie uwielbiaja, ale karmie po pare garsci, bo nigdy wczesniej nie jadly.
peanut hay.jpeg peanut hay.jpeg
peanuthay2.jpeg peanuthay2.jpeg
Post został usunięty przez autora
Plamkakochanie w USA to ok, ale w Polsce z braku plantacji to raczej niedostępne 😉
Dlatego tez ciekawostka, a w sumie szkoda, bo moze byloby spoko alternatywa dla koni (np z alergia na lucerne) na utuczenie, zamiast futrowania paszami, czy slabej jakosci sianem 👀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się