keirashara, Też mi się wydaje, że to tak "działa" z tymi sieczkami. Marketing.
Ja widzę faktycznie ten efekt spowolnienia pobierania jedzenia, co mi się w miarę sprawdza przy Rudym, który musi rzucać żłobami, miskami, wywalać, przewalać i ogólnie robić z jedzeniem wszystko -.-' ale to musi być sieczka, która mu smakuje... bo jak nie smakuje, to będzie wywalane. A jak ma dobrze wymieszane + na mokro, to mu ciężej i "nagle" potrafi po prostu jeść.
Dziewczyny ja tylko tak wtrace,pamiętacie dziadka chudzielca niejadka? Nie będę się rozwodzić nad cała historia,po prostu ogromnie Wam dziękuję za rady i chciałam tylko pokazać,że czasem warto chociaż spróbować zamiast z góry stwierdzać "stary,już tak ma,na wiek nie poradzisz"...
Problem był taki że on nic nie chciał za bardzo poza otrębami pszennymi i ew owsem jak miał dobry dzień.. aż dziewczyny wpadły na pomysł żeby spróbować mu dosmaczyc Glyx wiese i to był strzał w 10. Na początku ładowałam co tylko się dało w ilościach na wiadra ale jak troszkę odbił i nabrał sił to zaczął ładnie jeść siano więc obecnie 2x dziennie dostaje mieszankę jęczmienia,owsa i trochę srutowanej kukurydzy sowicie dosmaczone Glyxem.
Agnes14,
Ja bym uważała na MWM Agro, wzięłam od nich na próbę worek lucerny i trawokulek.
Niestety w lucernie podczas przesypywania znalazłam części sizalowego sznurka, a w trawokulkach po zalaniu i rozpuszczeniu wypłynęły włókna z sizalowego worka 🙁
zembria, dzięki,no całe szczęście się sprawdziło,bo już były słabe wizje.
siwaaa, tak,okładanie. Tylko to raczej nie sama sieczka ma jakieś właściwości tyjace konia,bo tam nie ma co tuczyć. Tylko bardzo intensywnie pachnie i chyba jest smakowita,bo nakłoniła dziadka do jedzenia i przemycam z nią po prostu wszystko. Na początku próbowaliśmy wyslodek,lucerny z otrębami,kukurydza i jęczmieniem ale bardzo długo to jadł,wysypywał większość i słabo ogólnie to szło. Chociaż z Glyxem podejmował w ogóle,bo bez to nawet nie wąchał miski tylko chciał wyjść. Teraz jak już nabrał i widzę że wcina siano w najlepsze to nie mecze już nas tymi burokami tylko przemycam w tej sieczce typowo treściwe żarcie. Ona chyba też pobudza apetyt trochę,bo sam przychodzi na jedzenie i wsuwa siano i generalnie zrobił się taki bardziej wiecie,jak koń 🙃
york, takie rzeczy zdarzały mi się w każdych trawokulkach nie z konikowej firmy, tylko z takich paszowych ogólnozwierzecych.
Po prostu patrzę co sypie i przebieram w razie potrzeby.
Sankaritarina, - mojego nie spowalniała nigdy, ale on żre oset z lubnością i bez zawahania 😂 i ogólnie jest odkurzaczem.
Za to jak się ma właśnie niejadka to byłabym ostrożna, czy cała porcja nie będzie ble z sieczką, albo czy nie skupi się na niej zamiast na tym co powinien żreć. To trzeba dobrze wyważyć, bo może zachęcić jak u lacuny, może być bez sensu ekonomicznie, może zniechęcać... po prostu nie walić na ślepo i bezmyślnie.
budyń, - czy ja wiem czy większość, powiedziałabym, że już w wielu stajniach ten problem nie istnieje. Opinie ludzkie traktowałabym z przymrużeniem oka, bo dla niektórych jak koń nie pływa w sianie po brzuch to jest za mało 😉 przekarmianie koni zaczyna być plagą jak przy psach i kotach.
Dla mnie dostęp do siana = ma co skubać, widać po koniu, że nie rzuca się na jedzenie. Nie, że mieli połowę porcji pod girami, bo musi być w opór, aż pęknie.
No i jednak, jak się ma konia chudego i brakuje mu siana, to najlepiej... kupić siano lub zmienić stajnię. Garść czy dwie sieczki nic nie zmienią.
Jeszcze raz dzięki za polecajke balancera z red millsa. Jest bobmowy. Worek starcza na miesiąc. Dostaje tylko z sieczka. Wieczorem siemie z agrovital basic. Kon wygląda dobrze. Nawet przytył. Z żadnymi witaminami się nie bawię. Zobaczymy Jeszcze co krew pokaze. Ale kon ma się super
faith, cukier tu jest w rozumieniu cukrów prostych, bo skrobii jest tu około 40%, ale producent nie podaje zasłaniając sie tajemnicą receptury. Kiedyś pisałam do nich o to, ale nie chcieli właśnie podać.
Perlica, no patrząc po składzie to wiadomo, że nie może tam być mało skrobii, bo jest tam i kukurydza i pszenica w 2 postaciach i jęczmień w 2 postaciach... Niestety jak producent nie podaje zawartości skrobii, to zazwyczaj jest jej po prostu dużo.
Dla karmiących swoje kopytne musli Natur Solo, które podrożało o ponad 30% i ma niższą niż poprzednio energię😡
Ilcampione ma nową paszę dość zbliżoną parametrami i z wyższą energią
Pasza z linii Palio, nr 226
Perlica, przecież ja już kiedyś nawet pisałam tu na forum i też tutaj z Tobą o tym rozmawiałam 😂 powtórzę jeszcze raz - przedstawiciel red mills odparł, ze skrobi jest w balancerze 20% i 5% cukrów prostych. Nie żadne 40, nie wiem skąd to wzięłaś i powtarzasz. Dobra pasza swoją drogą, polecamy
Churros, ja nie napisałam nigdzie, że to jest zła pasza. Kiedyś miałam na niej konie i bardzo cenię RM, szczególnie za pakowanie próżniowe i to , że dzięki temu do końca SL utrzymują wartości z tabelek.
Nie wiem skąd masz informacje o 20%, ale to wydaje mi się niemożliwe przy takim składzie po prostu.
Jednak nie da się tego udowodnić, bo nikt nie pokaże tego popartego badaniami.
Dlatego właśnie o to spytałam, bo byłam ciekawa czy coś się zmieniło.
Bo odpowiedź producenta , że nie może podać poziomu skrobii z obawy o skopiowanie receptury jest zwykłym unikiem.
I mnie ogólnie trochę rozmiesza to, że ludzie "robią aferę"o suple Forana , że tam jest na pewno mnóstwo melasy a przez to i cukrów, więc jak dadzą jedną pompkę dziennie to koń umrze od cukru.
Ale jak w paszy, której je koń znacznie więcej, nie ma zawartości skrobii podanej to spoko :-)
Ja nie mam fioła na poziom skrobii, zarówno RM jak i Foran cenię i polecam, także kupuję Forana.
Balancer RM chętnie bym podawała, jakbym znała poziom skrobii, tak dla zasady, bo lepszą cenę ma niż ten, który daję i lepiej pakowany.
I do nikogo personalnie tego piszę, tylko ogólnie.
A i niskoskrobiowe pasze RM mają 15% skrobii , bo w tych produktach od jakiś 3 lat podają.
saniluap,
Natur Solo-15kg-125PLN+20 za wysyłkę- 9,66 za kg
Ilcampione-10kg-78PLN, wysyłka gratis - 7,8 za kg
Energia
Natur Solo-10,8
Ilcampione-14
Nikogo nie namawiam, tylko uprzejmie informuję, może się komuś przyda🤷