Forum konie »

Jakie pasze dajecie swoim koniom?

keirashara, Też mi się wydaje, że to tak "działa" z tymi sieczkami. Marketing.
Ja widzę faktycznie ten efekt spowolnienia pobierania jedzenia, co mi się w miarę sprawdza przy Rudym, który musi rzucać żłobami, miskami, wywalać, przewalać i ogólnie robić z jedzeniem wszystko -.-' ale to musi być sieczka, która mu smakuje... bo jak nie smakuje, to będzie wywalane. A jak ma dobrze wymieszane + na mokro, to mu ciężej i "nagle" potrafi po prostu jeść.
Pamietajcie, że wciąż większość stajni ma siano dawkowane (mizernie), więc ta sieczka to też uzupelnienie wlókna.
Agnes, otręby ryżowe mają granulowane czy sypkie?
Dziewczyny ja tylko tak wtrace,pamiętacie dziadka chudzielca niejadka? Nie będę się rozwodzić nad cała historia,po prostu ogromnie Wam dziękuję za rady i chciałam tylko pokazać,że czasem warto chociaż spróbować zamiast z góry stwierdzać "stary,już tak ma,na wiek nie poradzisz"...
f28c8503-c84b-4481-a21e-e34e6ba7e282~2.jpg f28c8503-c84b-4481-a21e-e34e6ba7e282~2.jpg
IMG_20250918_093603.jpg IMG_20250918_093603.jpg
IMG_20250918_093513.jpg IMG_20250918_093513.jpg
IMG_20250918_093841.jpg IMG_20250918_093841.jpg
lacuna, o raju, wow wygląda.
A po czym taki efekt?
Problem był taki że on nic nie chciał za bardzo poza otrębami pszennymi i ew owsem jak miał dobry dzień.. aż dziewczyny wpadły na pomysł żeby spróbować mu dosmaczyc Glyx wiese i to był strzał w 10. Na początku ładowałam co tylko się dało w ilościach na wiadra ale jak troszkę odbił i nabrał sił to zaczął ładnie jeść siano więc obecnie 2x dziennie dostaje mieszankę jęczmienia,owsa i trochę srutowanej kukurydzy sowicie dosmaczone Glyxem.
lacuna, O! Super efekty macie! Mówiłam, Glyxowi żaden koń się nie oprze 😉
Agnes14,
Ja bym uważała na MWM Agro, wzięłam od nich na próbę worek lucerny i trawokulek.
Niestety w lucernie podczas przesypywania znalazłam części sizalowego sznurka, a w trawokulkach po zalaniu i rozpuszczeniu wypłynęły włókna z sizalowego worka 🙁

lacuna, Palatin Glyx-Wiese Musli – niskocukrowa sieczka w formie musli to podajesz?
zembria, dzięki,no całe szczęście się sprawdziło,bo już były słabe wizje.

siwaaa, tak,okładanie. Tylko to raczej nie sama sieczka ma jakieś właściwości tyjace konia,bo tam nie ma co tuczyć. Tylko bardzo intensywnie pachnie i chyba jest smakowita,bo nakłoniła dziadka do jedzenia i przemycam z nią po prostu wszystko. Na początku próbowaliśmy wyslodek,lucerny z otrębami,kukurydza i jęczmieniem ale bardzo długo to jadł,wysypywał większość i słabo ogólnie to szło. Chociaż z Glyxem podejmował w ogóle,bo bez to nawet nie wąchał miski tylko chciał wyjść. Teraz jak już nabrał i widzę że wcina siano w najlepsze to nie mecze już nas tymi burokami tylko przemycam w tej sieczce typowo treściwe żarcie. Ona chyba też pobudza apetyt trochę,bo sam przychodzi na jedzenie i wsuwa siano i generalnie zrobił się taki bardziej wiecie,jak koń 🙃
Sivrite, sypkie
york, takie rzeczy zdarzały mi się w każdych trawokulkach nie z konikowej firmy, tylko z takich paszowych ogólnozwierzecych.
Po prostu patrzę co sypie i przebieram w razie potrzeby.
Agnes14,
Nigdy nie miałam z tym problemu mimo zamawiania nawet prosto od rolnika.
Dla mnie to za duże ryzyko.
Sankaritarina, - mojego nie spowalniała nigdy, ale on żre oset z lubnością i bez zawahania 😂 i ogólnie jest odkurzaczem.
Za to jak się ma właśnie niejadka to byłabym ostrożna, czy cała porcja nie będzie ble z sieczką, albo czy nie skupi się na niej zamiast na tym co powinien żreć. To trzeba dobrze wyważyć, bo może zachęcić jak u lacuny, może być bez sensu ekonomicznie, może zniechęcać... po prostu nie walić na ślepo i bezmyślnie.

budyń, - czy ja wiem czy większość, powiedziałabym, że już w wielu stajniach ten problem nie istnieje. Opinie ludzkie traktowałabym z przymrużeniem oka, bo dla niektórych jak koń nie pływa w sianie po brzuch to jest za mało 😉 przekarmianie koni zaczyna być plagą jak przy psach i kotach.
Dla mnie dostęp do siana = ma co skubać, widać po koniu, że nie rzuca się na jedzenie. Nie, że mieli połowę porcji pod girami, bo musi być w opór, aż pęknie.
No i jednak, jak się ma konia chudego i brakuje mu siana, to najlepiej... kupić siano lub zmienić stajnię. Garść czy dwie sieczki nic nie zmienią.
lacuna, dzięki. Zawsze warto spróbować🙂
Jeszcze raz dzięki za polecajke balancera z red millsa. Jest bobmowy. Worek starcza na miesiąc. Dostaje tylko z sieczka. Wieczorem siemie z agrovital basic. Kon wygląda dobrze. Nawet przytył. Z żadnymi witaminami się nie bawię. Zobaczymy Jeszcze co krew pokaze. Ale kon ma się super
siwaaa, a jest gdzieś na opakowaniu napisane ile skrobii ma ten balancer?
Bo na stronie nie ma , ale może jest na opakowaniu?
Nie widzę nic o skrobi na opakowaniu.
IMG_2545.jpeg IMG_2545.jpeg
Nie mam pojecia ile ma. Ale odkąd zaczął go jeść , dojada śniadania i kolacje. A wcześniej różnie z tym bywało.
Cukru niby podane na horse feed bodajże 5 czy 6%
faith, cukier tu jest w rozumieniu cukrów prostych, bo skrobii jest tu około 40%, ale producent nie podaje zasłaniając sie tajemnicą receptury. Kiedyś pisałam do nich o to, ale nie chcieli właśnie podać.
Perlica, no patrząc po składzie to wiadomo, że nie może tam być mało skrobii, bo jest tam i kukurydza i pszenica w 2 postaciach i jęczmień w 2 postaciach... Niestety jak producent nie podaje zawartości skrobii, to zazwyczaj jest jej po prostu dużo.
Katasia, no zdaję sobie z tego sprawę, stąd moje pytanie.
Dla karmiących swoje kopytne musli Natur Solo, które podrożało o ponad 30% i ma niższą niż poprzednio energię😡
Ilcampione ma nową paszę dość zbliżoną parametrami i z wyższą energią
Pasza z linii Palio, nr 226
Perlica, przecież ja już kiedyś nawet pisałam tu na forum i też tutaj z Tobą o tym rozmawiałam 😂 powtórzę jeszcze raz - przedstawiciel red mills odparł, ze skrobi jest w balancerze 20% i 5% cukrów prostych. Nie żadne 40, nie wiem skąd to wzięłaś i powtarzasz. Dobra pasza swoją drogą, polecamy
Churros, ja nie napisałam nigdzie, że to jest zła pasza. Kiedyś miałam na niej konie i bardzo cenię RM, szczególnie za pakowanie próżniowe i to , że dzięki temu do końca SL utrzymują wartości z tabelek.
Nie wiem skąd masz informacje o 20%, ale to wydaje mi się niemożliwe przy takim składzie po prostu.
Jednak nie da się tego udowodnić, bo nikt nie pokaże tego popartego badaniami.
Dlatego właśnie o to spytałam, bo byłam ciekawa czy coś się zmieniło.
Bo odpowiedź producenta , że nie może podać poziomu skrobii z obawy o skopiowanie receptury jest zwykłym unikiem.

I mnie ogólnie trochę rozmiesza to, że ludzie "robią aferę"o suple Forana , że tam jest na pewno mnóstwo melasy a przez to i cukrów, więc jak dadzą jedną pompkę dziennie to koń umrze od cukru.
Ale jak w paszy, której je koń znacznie więcej, nie ma zawartości skrobii podanej to spoko :-)

Ja nie mam fioła na poziom skrobii, zarówno RM jak i Foran cenię i polecam, także kupuję Forana.
Balancer RM chętnie bym podawała, jakbym znała poziom skrobii, tak dla zasady, bo lepszą cenę ma niż ten, który daję i lepiej pakowany.
I do nikogo personalnie tego piszę, tylko ogólnie.

A i niskoskrobiowe pasze RM mają 15% skrobii , bo w tych produktach od jakiś 3 lat podają.
Dziewierz, a na jakim poziomie jest energia? Ponieważ różnica w cenie przeliczając na 10kg to jest raptem 5zl...
Perlica, tak jak napisałam, to informacja od przedstawiciela pasz na Polskę. Może kłamie lub wymyśla, kto wie 🙂
Churros, rozumiem, tylko przedstawiciel się na przestrzeni kilku lat zmienił ( 3? )
Ale może to ja się mylę, kto to wie tak naprawdę.
saniluap,
Natur Solo-15kg-125PLN+20 za wysyłkę- 9,66 za kg
Ilcampione-10kg-78PLN, wysyłka gratis - 7,8 za kg
Energia
Natur Solo-10,8
Ilcampione-14
Nikogo nie namawiam, tylko uprzejmie informuję, może się komuś przyda🤷
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się