Forum towarzyskie »

wypieki i słodkości domowej roboty

pigwa, oglądałam biały i zadne ajwaj za taką kasę

misa jak misa w zwykłym mikserze z misą, a mi potrzebna misa gigant, bo bez sensu jak mieszam drozdzowe przerzucac do innej do rosniecia a pozniej dzielic na dwa razy by znow mieszac
Ciasto marchewkowe w piekarniku. Ciekawe jakie będzie, bo z lenistwa nie trzymałam się ściśle przepisu.  😀
Moj najulubienszy brownie:
200g czekolady 'gorzkiej'
175g masla
325g cukru
130g maki
3 jaja
cukier puder do posypania
rozmiar blachy 33 na 23 ale tortownica srednia tez jest OK

Czekolade z maslem rozpuscic w misce nad garnkiem z goraca woda, mieszac az bedzie jednolita masa. studzac dodawac cukier maka i ciagle mieszajac  studzic na koncu dodac jaja, mieszac. Masa ma byc jednolita.
Wladowac to do wysmarowanej formy i piec okolo 30min ma byc miekkie na srodku, moze sie rozluszczac skorka na ciescie.
Jak ja niecierpie brownies to ten jest pyycha!
Przepis na szybki i prosty sernik?  👀 Please...
Mamjeszcze pół godizny i potem muszę zrobic zakupy, więc ozłocę za szybkie pomysły.
I jak, cisawa, wymyśliłaś coś? Jak tak, to się podziel przepisem 🙂
A jeśli można taki koncert życzeń, to potrzebuję jakiś fajny przepis makowcowy. Bo masę mam (puszkową) i trzeba by ją w końcu zużyć...
teo wygooglaj ciasto co sie zwie japoniec
jest super

http://www.wielkiezarcie.com/recipe13308.html
Tysia w ilu stopniach piec Twoje ciasto??
tarta czekoladowa
2,5 tabliczki czekolady, na smietanie
bez dodatku cukru czy masla

jak mi teraz w domu bosko pachnie ...
jutro faworki faworki faworki  😅 😅 😅
(jak byłam mała, moim marzeniem była praca w wytwórni faworków  😀 )
jutro faworki faworki faworki  😅 😅 😅
(jak byłam mała, moim marzeniem była praca w wytwórni faworków  😀 )

takie prawdziwe suche, kruche na samych żółtkach?? czy te dziwne z ciasta pączkowego??
Moja babcia robiła takie kruche i cieniutkie  😍 nigdy nic nie zostało na drugi dzień.
nie nie te suche kruche
wiesz, te co się przełamują zanim je do buzi doniesiesz
ahhh znowu zjem połowę w trakcie robienia  😵
wiesz, te co się przełamują zanim je do buzi doniesiesz
ahhh znowu zjem połowę w trakcie robienia  😵

oj to teeeee  dawaj przepis  :kwiatek:
tak naprawdę naprawdę.... to będę je robić jutro u mojej mamy, zaglądając do jej nieocenionej Kuchni Polskiej, takiej z lat 50-tych. i na pamięć tego przepisu nie znam, aczkolwiek na 99% przepis brzmi tak jak tu:
http://www.wielkiezarcie.com/recipe7784.html

istotą jest wybijanie i pęcherzykowanie i baaaardzo cienkie ciasto. my zawsze z mamą robimy tak, żeby przez ciasto prześwitywały wszystkie słoje z drewnianej stolnicy 🙂
hehe u mnie w srode bedzie wielkie faworkowanie 🙂
w ostatnim odcinku Nigelli Lawson ekspresowo na tvn style był deser pt.  "Bałagan w Eton"

Do tej pory mam ślinotok jak o nim pomyślę  😜
Specjalnie rozmroziłam moje ostatnie zapasy truskawek  😁

750g truskawek (posiekanych)
3 łyżeczki cukru
3 łyżeczki soku z granatów lub octu balsamicznego
750ml śmietany kremówki
kilka dużych bez

Owoce lekko rozgnieć aby puściły sok, posyp cukrem i pokrop octem.
Ubij śmietanę, dodaj pokruszone bezy i truskawek. Wymieszaj. Nałóż porcje do kieliszków. Ozdób pozostałymi truskawkami.
Powiedzcie mi, gdzie moge dostac formy do pieczenia w ksztalcie konia - oprocz allegro - nie chodzi o takie male, do wycinania, tylko takie wieksze, do normalnego ciasta 😉

Z gory dziekuje za pomoc!  :kwiatek:
Ikea
tu jeszcze mały konik, np. z cukru czy marcepana
z tortowni
http://tortownia.pl/produkt.php?kid=104&pid=1326

w ogole polecam tortownie! na zywo jest w Wwie na Pradze. fajne miejsce

edit:

w skali kruchości mają 8,5 na 10 🙂
ja ich nie jem... ja je pochłaniam  😵

aha i naumiałam się przepisu
20 dkg mąki
3 żółtka
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka stołowa spirytusu (ew. octu, ale wiadomo co lepsze 😉 )
3-4 łyżki śmietany
nie, nic z tym sernikiem.

Ale jeśli idzie o makowiec, to na święta robiłam tort makowy. Cholernie dużo roboty, ale był po porstu przewyśmienity i prze - pelny alkoholu. Jesli teo chcesz, to moge poszukać przepisu.Mase makową robiłam sama. Roboty huk!
dempsey w niedziele wyprobuje Twoj przepis, dzieki :kwiatek: Uwielbiam faworki 💘 A te wszystkie przepisy zawsze jakies takie skomplikowane byly... 😁
Tylko stolnice musze skombinowac....

A ja mam przepis na przepyszny i bardzo prosty sernik (jak nie lubie sernika to ten pochlaniam😉jesli ktos by chcial 🙂
Zrobiłam ów makowiec. Ze spodem się zlisiłam i wykorzystałam kruche ciasto mrożone. Górę zrobiłam modyfikując Japońca - dodałam mniej jajek (i cukru w związku z tym), bo się bałam, że mi się jakaś makowa beza zrobi. Najpierw było narzekanie, że co ja robię, jabłko pakuję do makowca, ale potem się okazało, że problemu nie ma, ciasto znika 😉

cisawa, możesz podrzucić to pracochłonne cudo makowe, może kiedyś się zmobilizuję, przy którychś świętach na przykład...
my_karen wrzucaj  przepis na sernik 😀 ja od dłuugiego czasu wątek tylko śledzę i dużo fajnych przepisów już przetestowałam, nic nie przetrwało dłużej niż 2 dni  😜
Juz daje 🙂 To taki najprostszy serniczek, ja czasem udziwniam jakimis owocami z puszki np... 
Dopiero teraz doczytalam, ze dziewczyny chwile wczesniej tez chcialy... ale starosc nie radosc, na oczy mi poszlo... 😉

składniki:
1kg twarogu (z wiadereczka)
6 jaj
2/3 kostki margaryny
3 budynie śmietankowe/waniliowe
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mleka
2 łyzki mąki ziemniaczanej (ja daje na oko troche wiecej i zwykle tortowej)
olejek cytrynowy/migdałowy
3 paczki herbatnikow bebe
bakalie, owoce z puszki, wg uznania

Żołtka utrzeć z cukrem, wlać wystudzony tłuszcz. Nastepnie dodac po trochu twaróg i miksowac. Wlać mleko, wsypać budynie, mąke, olejek, bakalie.
Dodac pianę z białek. Delikatnie zamieszać. Wlać na blache wyłożona pergaminem lub folia i herbatnikami.
Piec ok 1h w 180-200st.

Wychodzi duuza blacha, i proponuje wziac duza miske do zmieszania wszystkiego, ja za pierwszym razem musialam ciasto przelewac w trakcie 😉
Tysia w ilu stopniach piec Twoje ciasto??

O zapomnialm o takim szczegole... 🙄
Ja wszystko pieke w 180 stopniach.
Znacie może przepisy na jakieś zabawne z wyglądu ciastka/ciasta? Macie pomysły, jak można nawet muffinki śmiesznie udekorować?

Znalazłam wczoraj w internecie: http://mojewypieki.blox.pl/2008/10/Paluszki-Wiedzmy.html wyglądają cudownie i szukam czegoś podobnego 🙂
a ja mam 4 gorzkie czekolady...

do jedzenia ich tak samych nie za bardzo lubie i myslalam, by cos z nich zrobic... tylko CO?  🤔
Kaprioleczka, brownie wg Nigelli, piekłam w weekend, pyszne, intensywnie czekoladowe ciasto!

http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,69746268,69746268.html
Kaprioleczka, co prawda do tego ciasta potzrebana jest tylko jedna tabliczka ale jest pyszne:

100g gorzkiej czekolady (tabliczka)
150g masła
3 jajka
250g białego cukru
1 cukier wanilinowy
100g mąki
szczypta soli
100 ml śmietany 30%
cukier puder do posypania

1) czekolade+masło rozpuścic
2) ubic całe jajka z cukrem i cukrem wanilinowym
1)+2) połączyc dodajemy mąkę, só, śmietanę (można dodac orzech, rodzynki )
piekarnik na 170 stopni (piec ok 30 godz )
fanga, jak bedzie dobre to zrobie wiecej 😉 a mozna to przelozyc potem jakas marmolada, albo powrzucac do jeszcze surowego owoce jakies, np. swieze gruszki?

i jakby mogl mi ktos zwazyc ile sie miesci czegos sypkiego (cukru, maki itp) w 250 ml szklance?  👀 nie mam tu wagi.

moglabym zrobic nawet od razu, skladniki mam wszystkie, poza cukrem-pudrem, ale to akurat do obejscia 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się