Forum konie »

Bryczesy

latina grip
Tylko latina mają szlufki z tyłu skrzyżowane , a tamte nie. Tez myślałam że to latina ale to je wyklucza, chyba że były w 2 opcjach robione  ❓
To Latina, tylko że softshell
Jak z jakością bryczesów Mark Todd?
Wojenka, przymierzałam kiedyś i zrezygnowałam z kupna, bo jakieś takie niewygodne się wydawały, nieelastyczne. Poza tym miały dziwny krój - odstawały w pasie jakby były zaprojektowane na kogoś totalnie bez wcięcia w talii. Generalnie, to produkty sygnowane przez Marka Todda są takiej sobie jakości.
Nasze rodzime Fair Playe są o niebo lepsze.
Zasadniczo z kilkoma wyjątkami (np. Premier Equine, Albion), to wszystko co British to badziewie.

Edit. a jak jest napisane, że coś jest "traditional British" to naprawdę należy unikać 😁. Wynika to z tego, że Brytyjczycy generalnie mają bardzo nostalgiczne podejście do tradycji i bardzo nieufne do innowacji. Rezultat netto: zadufane zacofanie, czyli jak "za króla Ćwieczka" 😁.
Dzięki za opinię!
Ja ostatnio kupilam Felixy Buhlery z pelnym lejem silikonowym. Ogolnie jezdzi mi sie w nich bardzo przyjemnie. Lej sie nie niszczy, nie sciera, nie luszczy. Ale piore tylko recznie. Nie mniej jednak tak bardzo polubilam te silikony ze dzisiaj upolowalam na zawodach Kyrony. Nigdy wczesniej sie z marka tych bryczesow nie spotkalam. Design mi sie tak slabo podobal na wieszaku, ale jak wciagnelam na zadek to... jakbym leginsy zalozyla i wygladaly fajnie.
Ktoras z was ma Kyrony z silikonem?  Jak ske sprawuja?  Jak dbacie o ten lej? 
Ja mam Kyrony 😀 dla mnie są mega. Są elastyczne, lej razem z materiałem elastyczny. Prałam je ręcznie bo się boje o lej, mam białe konkursowe i wygladaja super po praniu ręcznym.
Jakie masz KaNie ? Ja mam chyba te http://www.kyron-sport.de/deutsch/produkte1.php?produkt=dbvvkonFLS05
Ja mam identyczny model, ale w kolorze antracytowym.
Mialam dzisaj sobie kupic jakies Pikeury, ale nie bylo nic sensownego, no i jakos tak zaryzykowalam i wzielam te. Mam nadzieje ze beda fajne. Bo jak je wciagnelam na tylek, to wrazenia byly bardzo fajne. Super przylegaly.  Moje Pikeury jedne sa bardzo przyjemne, ale nie tak elastyczne, a Felixy sa jednak bardziej sztywne, mimo ze je lubie. Jak te beda spoko do jazdy i mi sie ten lej szybko nie zniszczy, to chyba sobie kupie jeszcze jedna pare...  😜
Ja byłam w nich na wielogodzinnym hubertusie, nie dość, ze się ze wszystkiego doprały to cały czas czułam sie jak w leginsach  😁 Jak je w klepie przymierzałam Pani powiedziała zebym sobie na siodło wsiadła, żeby zobaczyć jak lej trzyma i nie mogłam wstać z tego syntetyka  😁 hahahah Na pewno kupie inne z tej firmy, tym bardziej, ze mają moje stypowe połącznie kolorów tzn szaro-czarne.
Czyli wychodzi na to ze jak mi konie beda brykalym to mi sie zadek nie ruszy z siodla?  😁 🏇
KaNie, przetestowawszy akurat EquiLine z silikonem (wielce eleganckie bryczesy) stwierdzam, że na bryki to średnio, ale uczucie, że nie zsuwasz się z siodła gdy koń dębuje - zacności!
Czy można gdzieś w Polsce dostać bryczesy firmy Dobbies? Szukam, szukam, ale gógiel nie pluje żadnym konkretnym wynikiem :/ Kupiłam ostatnio używane z ogłoszeń i jestem nimi zachwycona 😍 Materiał jest świetny i to chyba najwygodniejsze ze wszystkich bryczesów jakie mam. Chcę więcej 😜
Szukam jakichś promocji na Pikeury z pełnym lejem. Ktoś coś? 👀
Mam żółtodziobowe pytania do użytkowników bryczesów z lejem silikonowym:
- czy leje silikonowe ograniczają ruchy poprzez swoją przyczepność (jeżdżę w bryczesach z pełnym lejem)?
- czy niszczą skórę na siodle?
- jak z trwałością w porównaniu z "klasycznym" lejem?
czeggra1, nieco ograniczają, tak w sam raz. Niszczyć skórę? Eee - silikon aż takiej mocy nie ma 🙂 Trwałość? Nikt chyba nie jeździ z silikonem kilka lat, i nie sądzę, żeby tyle wytrwały.
Jedyny minus - wszystko się doskonale czuje, także np. pasek od puśliska.
halo, dzięki :kwiatek:!
Doradzicie jakieś fajne bryczesy z pełnym lejem na lato? Takie, żeby oddychały i były elastyczne? Mam fajne z Decathlonu, ale one nie mają leja, a w teren czasem przydałaby się przyczepność.
Ja kupowałam używane od Dramki Cavallo i na lato były genialne. Niestety nie wiem, jaki model, ale może warto na całą markę spojrzeć 🙂
Dementek, a może także z Decathlonu, ale grip-y?
halo- ciekawe te grip-y  😀

A próbował może ktoś sam dać silikon na bryczesy? Rok temu miałam spróbować, ale jakoś odpuściłam... Może kupię i spróbuję na którychś bryczesach.
Dementek, ale że jak "dać silikon na bryczesy" ?
Ja probowalam, na jakichs treningowych dainese jak mi sie ten oryginalny wytarl, calkiem spoko dawal rade, ale dlugo w nich nie jezdzilam🙂
_Gaga- silikon do uszczelniania, np. przy umywalce. Pojadę w tygodniu do sklepu i kupię przezroczysty.
Lepszy taki do skarpetek np albo szeroko pojetego diy😉
Doradzicie jakieś fajne bryczesy z pełnym lejem na lato? Takie, żeby oddychały i były elastyczne? Mam fajne z Decathlonu, ale one nie mają leja, a w teren czasem przydałaby się przyczepność.

na lato idealne są Euro-star Energy
Dramka- Za wysoka półka cenowa.
Jak wygląda silikon w pełnym leju  w bryczesach Euro Star w porównaniu np. Do animo, HKM, Fair Play lub Pikeur? W wymienionych przeze mnie firmach silikon jest dobrze widoczny i zdecydowanie wyczuwalny w dotyku. Mam natomiast jedne Euro Stary i na tych drobnych kropeczkach ledwo czuć,  że są one silikonowe. Wyglądają raczej jak miejsca po silikonie. Czy to normalne?
D+A
Moje felixy maja takie same silikonowe kropeczki. I sa spoko. Mniej trzymaja niz paski, ale osobiscie je lubie.

Swoja droga jestem po 3 dniach testów Kyronow i jestem zakochana. Glownie w materiale i sposobie szycia. Bo sa jak 2 skora. Moje najwygodniejsze bryczesy. Chyba musze powiedziec, ze nawet Pikeury pod wzgledem wygody nie daja rady tak jak one. Ale w temacie silikonowego gripa. Trzyma mocno. Bardzo mocno i momentami jest to meczace. A jak Ci sie zadek spoci bardzo mocno, to juz wogole, nie da sie w siodle ruszyc. Ogolnie sa na plus, ale jak ktos lubi duza swobode ruchu, to silikony tego typu jej nie daja. Na jednym, dwóch koniach jest ok, ale po 5 i dalej, czlowiek sie tym meczy. A meczy chyba dlatego ze np w galopie, w pelnym siadzie, duzo bardziej pracuje miesniami brzucha, bo nie ma mozliwosci slizgania sie w siodle chociaz troche.
D+A, te wyglądają wg mnie tak samo jak te Pikeurowe.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się