Forum konie »

Oficerki

Perlica, ooo to idealnie. To się przejadę jutro 😄 Dziękuję!
Perlica, ooo to idealnie. To się przejadę jutro 😄 Dziękuję!
Wigorowa123, Ja mierzyłam i kupowałam w Koniku, nie mam pojęcia gdzie jeszcze je mają. Cholewka Slim Short wygląda na dokładnie w Twoim wymiarze.
https://www.horze.pl/ariat/ariat-heritage-contour-ii-field-zip-damskie-buty-jezdzieckie/333901.html
Pati2012, - zależnie od modelu i firmy. Busse Laval usiadły mi znacznie mniej w stosunku do Cavallo. Jednak jestem za tym, żeby ten 1-2cm więcej wziąć, można też na start kupić sobie podpiętki do rozjeżdżania oficerek i wyciągnąć jak już usiądą.
Ktoś ma ujeżdżeniowe DeNiro i jakieś rady porady/ jak wam się sprawdzają?
Kuniaa, ja mam Bellini i jestem bardzo zadowolona. Mam dwie pary czarne oraz bordowe. Jedyne co mnie denerwuje w bordowych, które są zdecydowanie starsze bo mają już z 4 lata, to to, że farba miejscami blaknie tudzież jest mniej jednolita. Z czarnymi nie mam tego problemu. Pewnie musiałabym mieć pastę bordową od nich i pewnie mogłabym to ujednolicić. Zamawiałam ten sam model i mam wrażenie, że czarne są sztywniejsze. Dużo dłużej zajęło mi ich rozjeżdżenie niż bordowych. Oba mam skórę zewnętrzną polished. Ogólnie bardzo polecam. Możliwość personalizacji jest ogromna.
Czardasz, mam 152cm wzrostu i 37 rozmiar buta, obwód lydki w najszerszym miejscu to takie 31-32cm 😅
Wigorowa123, to celuj w modele młodzierzowe. One dokładnie sa na wąskie łydki i nieduże stopy.

czardasz chciałam zobaczyc co to te Salvo, bo Kengsy kojarze. Wchodze na stronę a tam mi wypluwa pierwsyz model "Ola Mudry"... tryb total exit mi się włączył🙂
kotbury, Młodzieżowe są zawsze okropnie krótkie. Wielokrotnie sprawdzałam różne modele, bo właśnie stopa 36 i nie zawsze ten rozmiar w "dorosłych" w ogóle jest, do tego łydka 32 cm. Wszystkie młodzieżowe, które patrzyłam to miały z 10cm za krótkie cholewki.
zembria, - tak i nie, moje pierwsze oficerki to były cavallo junior jump, czyli młodzieżówki. Długość łydki 47, szerokość 34. Jak siadły to faktycznie zrobiły mi się krótkie, ale ogólnie nie nazwałabym ich takimi 😉
Problem jest taki, że u nas mało który sklep ma faktycznie rozmiarówkę i modele młodzieżowe.
keirashara, No dlatego napisałam, że wszystkie na które ja patrzyłam 😉 Nie wykluczam, że istnieją dłuższe, ale ja nie trafiłam na takie modele szukając.
zembria, jak masz możlwiość to się przejedź do wrocka do Dbrego konia. Mają dużo modeli plus przeszkolony personel. I nawet jak an stanie nie mają pełnej romziarówki to one umieją sprawdizć zaraz w zasobach producenta czy sa inne, czy są dostęne i n a kidy realnie będa.
Do tego często mają przeceny na jakieś pojedyncze modele.
Nie są w stanie wszystkiego do netu wrzucać zawsze, więc wizyta u nich jak najbardziej może zaskoczyć "mnogością oferty".
kotbury, Ale po co? Przecież je nie szukam butów 🤷
zembria, a to przepraszam, zrozumiłam, że ty też masz problem ze znalezieniem czegoś.
Spotkaliście się z problemem wycierania boków konia od oficerek?
Gillian, - mój się obciera od: nieosłoniętych zamków (czyli jak są z boku, nie z tyłu schowane pod skórą) i czasem od podpórek do ostróg 🤦 Szczególnie jak jest gorąco/duszno i się mocno poci, to potrafi mi się wytrzeć na luźnej jeździe.
Gillian, tak mój się obciera. Ale on się obciera też od derek,ogłowia,wędzidła,popręgu,czapraka,ostrog,kantara... Czyli generalnie od wszystkiego i wszystko testuje w liczbie rodzajów niezliczonych w poszukiwaniu tego jedynego co nie obciera i później używam np jednego jedynego czapraka tego samego przez 5lat i piorę codziennie aż się nie rozpadnie 🤣 oficerki bardzo mocno traktowałam olejem i w końcu zrobiły się takie "szmaty" że póki co tfu tfu go nie obcierają. Boje się co to będzie jak będę musiała zmienić..
Gillian, tak.
ja psikam boczki kobyły Coat shin'em z CDM. On robi giga slizg na sierść i nieweluje wycieranko.
lacuna, - offtopując, ale jeśli chodzi o kantary to polecam anatomiczne felixa bulhera, dla mnie to najlepsze odkrycie świata 😁 biorę raczej z futrem, wytrzymują życie na padoku.

Też pryskam CDM, a w przypadku popręgu czy wybitnie wrażliwych miejsc zdarzało mi się kupować durexa czy inny silikonowy lubrykant. Do tego po jeździe maść z witaminą A, grosze, a przyśpiesza gojenie i odrost sierści.
Z końskich preparatów najlepiej imo wypada neoderma veredusa, ale brudzi jak jasna cholera.
Gillian, tak, mój się tak obcierał, dlatego zawsze jeździłam z pasem.
Czy może ktoś z Was kupował ostatnio sznurówki do Ego7? Bo kompletnie nie wiem jakie mam kupić, oprócz tego że brązowe 😅
Hermes, to jest zwykła brązowa gumka, mi dziewczyny przysłały z febro.
BTW jeśli chodzi o ego7 to kupiłam brązowe 4 lata temu i siurałam je masakrycznie, w zeszłym roku kupiłam dokładnie takie same ale czarne i się tak rooozciagneły że muszę je sprzedać. Myślę nie no może mi łyda schudła czy coś... zapinam brązowe jest git a w czarnych skóra jest chyba jakaś gorsza czy coś ...😒
Hermes, ostatnio kupowałam metr kapeluszówki w pasmanterii za 1,50zl do Hippiki
Czy może ktoś z Was kupował ostatnio sznurówki do Ego7? Bo kompletnie nie wiem jakie mam kupić, oprócz tego że brązowe 😅
Hermes, wymieniam w nich sznurówki co chwilę i polecam zajrzeć do najzwyklejszego obuwniczego, a jak nie będzie to szukaj w internecie jako sznurówki elastyczne
... 4 lata temu i siurałam je masakrycznie,
Kuniaa, offtop i ja jako królowa literówek może nie powinnam ale:
siurać = sikać. Siurałam=sikałam
ciurać = niszczyć, zużyć, zciurać= zniszczyć, zużyć.

keirashara, a jak z rozmiarówką tych kantarów. szukam czegoś ogromnego.
kotbury, - full mam na swoim z dużym zapasem - nachrapnik spięty na maksa, na najciaśniej, na potylicy po 2 dziurki zapasu. Z tym, że mój nie ma jakiejś ogromnej ogłowy, ot taki właśnie przeciętny full, a nachrapniki często ma nawet cob. Moim zdaniem full tego kantara wypada jak właśnie uczciwy, prawdziwy rozmiar full, nie na jakieś mikre koniki 😉 nieco większy niż eskadronowy (choć te od jakiegoś czasu tak nie trzymają rozmiaru, że nie wiem czy cokolwiek Ci to powie 😂 ).
keirashara, dawal linka do tego kantara
kotbury, - ja brałam futrzaki, widziałam, że bez futra były u Emiliady:

wersja z futrem

wersja bez futra
kotbury, 😅 sorry, oczywiście literówka
Ech, już się takie pytanie tu pojawiło ale może ktoś coś w międzyczasie wymyslil. Mam oficerki ego7, uwielbiam je ale obcierają mnie strasznie. Jak przestała mi się pięta obcierać po tym jak zwezilam sznurówki, to zaczął sie zawijać język ten przy pięcie (czy to możliwe że to przez to?) czy macie pomysł co mogę zrobić, żeby te języki się tak nie zawijały? Strasznie mnie to wkurza. Mam też straszne obtarcia przy kolanach, ale nie wiem czy to od oficerek czy od bryczesów 🤣 moje nogi to same rany ostatnio
Ollala, - a robiłaś sobie badania ostatnio? Ja też mam cienką skórę i wiele nie trzeba do obtarć, ale to brzmi jakbyś albo nie dawała temu się zagoić do końca, albo miała jakieś niedobory.
Mi się bardzo stan skóry poprawił po suplementacji Omega. Przyznam się, że ryb nie jem za bardzo, zjem tylko w sushi, więc jak najbardziej niedobory mogłam mieć 😅 no i jest lepiej z obtarciami, truskawkowa skórka się nie robi po goleniu, skóra jakoś mniej wysycha.
Bardzo fajnie w regeneracji naskórka działa też maść z witaminą A, kosztuje grosze w aptece.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się