Najmarniej 3, najwięcej razem koło 7 jechałyśmy (w sensie bez przesiadek). Muzon akurat nigdy nie chce jeść w pociągu, jak było tak potwornie gorąco to dawałam jej wody ale też nie bardzo piła. Najgorsze są podróże kiedy zaraz po przekroczeniu schodków nie ma się gdzie ruszyć. Ale psica się wspaniale spisuje w takich sytuacjach, muszę tylko uważać, żeby się za bardzo ludziom do nóg nie przytulała. A tak to mogą nad nią chodzić, otwierać drzwi, głaskać, a one i tak będzie spała.
JARA, bo podróże dla psa to może być świetna zabawa;] Zaczynasz od godzin kiedy jest najmniej ludzi i jedziesz dosłownie kilka przystanków (ja tak jeździłam na spacery do pobliskiego parku). A potem już masz w pełni zsocjalizowanego komunikacyjnie psa;]
Mam pytanko - zgubiłam legitymację studencką i mam małe szanse na wyrobienie duplikatu w ciągu tygodnia. W niedzielę natomiast jadę do Krakowa PKP. Czy jakikolwiek inny dokument wydany przez dziekanat umożliwi mi skorzystanie ze zniżki studenckiej?? Ktoś próbował?
Dzionka, sprobuj wyrobic ISICa czy inna miedzynarodowa karte studencka. przez tydzien powinno sie udac? (ISICa na podstawie zaswiadczenia z uczelni ze jestes studentka, czy cus?)
kujka, Raczej taki papierek nic nie da. Kilka razy widziałam jak kanar opieprzał studenta, że nie ma legitki i nic go nie obchodziło, że ma papier ze stemplem uczelni. :/
Notarialna, a mi kiedys w krakowie ukradli portfel z legitka, kasa i biletami na powrot. dostalam papierek z policji i kanar mi nic nie zrobil, dojechalam spokojnie do domu. mysle ze zalezy na kogo sie trafi.
A zaświadczenie z uczelni, że jesteś studentką a legitymacja jest w trakcie wyrabiania? Podbite przez dziekanat powinno wystarczyć w połączeniu z innym dowodem tożs.
Tak jak pisałam- pokonałam z 3 tysiące kilometrów . Najdłużej jechałam z..... lotniska w Balicach do centrum Krakowa. PKP (czy jak tam to zwą) zastrajkowało. Pal ich licho, ze strajkiem, ale można było jakoś czytelnie powiadomić pasażerów lotniska, że strajkuje też pociąg do miasta. Ludzie gnali z walizami na stacyjkę szynobusu i wpadali w sieć lewych taksówkarzy. To moje miasto, zatem ja sobie poradziłam, znalazłam autobus itd. Obcokrajowcy miotali się jak w ukropie.
Wiecie coś o zmianach na trasie Warszawa-Kraków? Słyszałam, że mają remontować tory i czas jazdy wydłuży się do 4,5h. Weszłam przed chwilą na stronę PKP i wyskakuje mi standardowy czas podróży, czyli 3-3,5h. Tak już zostanie czy dopiero ma się zmienić?
Hija, chyba żartujesz? Matko... Ale patrzę w ten rozkład i wygląda jakby było bez zmian, a wiadomościach na onecie czytam, że czas się wydłużył o 1,5h - o co tu biega?
E tam, na onecie bzdury piszą. 😉 Tzn - lepiej sprawdzać strony przewoźników albo dzwonić. Zazwyczaj wszystko w aktualnościach na stronie podają. Przynajmniej IC tak robi i jeszcze się w sumie nie zawiodłam. Na stronie PKP też sporo jest napisane, chociaż Przewozy Regionalne bywają różne.😉 Wydaje mi się, że już jest po remontach. Były w marcu, były teraz we wrześniu, ale już powinno wszystko wrócić do normy. Z resztą, sprawdź ulotki z tej strony: http://www.intercity.pl/?page=strona_glowna&ph_center_start=show&cmn_id=2227
Pomocy 🙁 Nie wiem jak dostać się z Kępna do Warszawy - jeździ jeden autobus PKS po północy, który nigdy mnie nie zabiera. Relacje przesiadkowe są beznadziejne, np. z czekaniem godzinę od 4 w nocy na dworcu w Katowicach itd... Ma ktoś jakieś namiary do prywatnych przewoźników jeżdżących na takiej trasie (nie musi być z Kępna, o ile odległość nie będzie większa niż 60km)?
na niektóre przejazdy bilety można kupić u kierowcy albo wcześniej w kasie, na inne tylko u kierowcy, ja jak jadę gdzieś na dłuższą trasę to kupuję wcześniej, żeby nie było sytuacji, że nie będzie biletu. W innych wypadkach zawsze u kierowcy 😉