W naszym najbardziej pisowskim mieście na Dolnym Śląsku 🙄 stojąc kilkanaście minut w kolejce, zaobserwowałam, że nikt nie brał kart do referendum i nie było z tym żadnych problemów.
Co najciekawsze Prezydent Miasta zrezygnował w ostatniej chwili z kandydowania z listy partii, której jest liderem. I nie ma informacji dlaczego...?
faith, w samym tylko Szczecinie 62% frekwencji na godzinę 17 💪w mojej komisji poszło sprawnie, weszłam, poczekałam chwilę, zagłosowałam I wyszłam, ale ruch non stop, ciągle nowi ludzie przychodzili. Zero problemu z niewydaniem karty do referendum, w moim okręgu zdecydowana większość odmówiła (przypadkiem podsłuchałam szefa komisji jak o tym mówił).
Ja komisja na obrzeżach Szczecina, ale też pierwszy raz musiałam chwilkę poczekać. Podobnie jak u Was bezproblemowo jeśli chodzi o odmowę pobrania karty referendalej 🙂
maiiaF, nie mam na to pomysłu kompletnie. I chyba to nie moja rola...
Ws wyborców - rzeczywiście pół miliona ludzi na całym świecie się zarejestrowało, nie tylko w USA.
W podszczecińskiej sypialni też kolejka - taka na 25-30 min. Ale przy ostatnich wyborach było tu podobnie... wielu seniorów brało opcję "bez referendum", ale Szczecin zawsze był lewicowy w statystykach wyborczych, zatem to nie dziwi.
karolina_, miałam nadzieję,że KO kontea PiS będą szli łeb w łeb. Na wygraną nie liczyłam. Przy koalicji KO i Lewicy parlamentarnej większości nie ma. Pytanie jak się zachowa Hołownia...
PiS + konfa = 43 %
KO + Lewica ÷ 40,2 %
Oczywiście spadek poparcia mega cieszy... ale niedosyt mam spory 🙁
Sam PIS nie złoży rządu przecież, z samą Konfederacja też nie dadza rady 🙂
Przecież było wiadomo ze twardy elektorat PiSu zostanie, szacowany właśnie na ca 35% - serio spodziewaliście się że będzie inaczej?
Gra się rozchodziła o mobilizację ludzi i o to żeby wybierała większość Polaków - to się udało.
Do tego opozycja ma duże szanse na większość w rządzie, ja tu nie widzę powodów do rozpaczy.
Jest opcja na zmiany.
Mnie ciekawi, że konfa z pisem, jak pis jest przecież gospodarczo bardzo lewicowy
A wszyscy się spuszczają nad tą częścią programu konfy, tak bardzo, że można pominąć przemoc i faszyzm
🙃
Fokusowa, nikt nie wie jak zagra Hołownia
Jakiś czas temu gość imieniem Paweł K. też miał być opozycjonistą i miał działać dla ludzi i rocka i miało być pięknie. A teraz co - na głowie kwietny ma wianek, w ręku zielony badylek...
Jest dobrze 😀 Nie było przecież co liczyć na cud, ze PISowi spadnie znacząco elektorat a KO wzrośnie, nie było i nie będzie na to szans. Jedyna nadzieja ze tak jak w debacie gadali tak i teraz będą i się we 3 dogadają.
Ja tam jestem pewna, że Hołownia z PiSem nie będzie chciał mieć nic wspólnego, wszyscy ludzie od niego są skrajnie anty -PIS, więc gdyby to zrobił, to wszyscy by się od niego odwrócili.
W sumie fakt
Wiele lat opozycja nie miała tak dobrego wyniku
Po ostatnich wyborach stwierdziłam, że ja tylko frekwencję robię, nie wynik. Teraz przynajmniej czuję, że mój głos na coś jednak wpłynął 😉