Forum towarzyskie »

Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać ;)

halo, mam dość dużą zamrażarkę, ale chyba jednak się nie zmieści, bo to taki płaszczyk raczej jest. Może jak będzie minusowa temperatura, to po prostu wystawię ją na dwór, żeby wywietrzała? A co do piłek tenisowych, to zawsze sądziłam, że one są do suszarek automatycznych.. Ale oczywiście wypróbuję.

marlin1990, to napawa mnie nadzieją 🙂 Poszukam w sportowych, dzięki.

Czyli najpierw zamrażam, a przy praniu środek odsmradzający i piłki tenisowe 😉
Gdzie się zaczęły ferie?  🙄
budyń, hehe, dzięki - nie będzie dane mi sprawdzić, bo zrezygnowałam z zakupu używanej, rocznik '89:P
Gdzie się zaczęły ferie?  🙄

M. in. na Dolnym Śląsku. A co, nowe głupie wątki się pojawiają?
ogurek, co gorsza - w Warszawie 🙁
hej🙂 potrzebuję waszej pomocy 🙂 kupiłam pościel z flaneli, wszystko okej,ale flanela zaczęła się strasznie kulkować. Chciałam zwrocic lub wymienic na inny towar,ale wlascicielka sklepu uwaza, ze "co ona zrobi z tą pościelą" i po drugim praniu magicznie wszystko zniknie. Idę tam drugi raz z bardziej bojowym nastawieniem i chciałam mieć do podparcia przepisy, żeby zaś mnie nie zbyła.

I tu jest moje pytanko: znacie jakieś konkretne przepisy, które warto sobie spisać?  :kwiatek:
delene, ale konkretnie uwazasz, ze mechacenie sie tego materialu to wada, ktora upowaznia Cie do reklamacji? No bo ja bym na przyklad na to nie wpadla, zeby reklamowac posciel na podstawie tego, ze mi sie skulkowala...  Moze za malo asertywna jestem, a moze to po prostu cecha sredniej jakosci wyrobu,  lub za duzo sie wiercicie na lozku 😉 Ja bym zostawila sprawe na tym, ze wiecej takiej nie kupie i juz.
ja bym reklamowała, jeśli towar po krótkim czasie wygląda jakbyś go używała dwa lata to jak najbardziej podlega to reklamacji.
Nie szukałabym na Twoim miejscu paragrafów tylko poszła do rzecznika w Twoim mieście  😉
Pomóżcie!  :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:

Jak się nazywają po polsku te żółte napisy, rozpoczynające każdy epizod Gwiezdnych Wojen?
Po angielsku to jest "opening crawl".  Da się to w ogóle przetłumaczyć?
Jeśli nie, to trudno, w sumie nie w tym rzecz.
Chodzi o to, że chciałabym mieć ten tekst (wszystkich, ale w pierwszej kolejności pierwszego chronologicznie, czyli IV epizodu "A new hope"😉 możliwy do skopiowania, po angielsku i jeszcze najlepiej przetłumaczony na polski.
Mogę sobie spisać ręcznie i przetłumaczyć niby, ale... bym chciała mieć o tak "pstryk" - wszystkie "crawle" w jednym pliku tekstowym i jeszcze najlepiej przetłumaczone obok. 😀
Szukałam, ale chyba słabym poszukiwaczem jestem.  🤔

Nie jestem w temacie gwiezdnowojennym, ale może taki link pomoże: KLIK. Tłumaczenia też na pewno są.

PS Nie mogłam się powstrzymać, choć to OT.
Dzięki Ci Teo, Ty mnie zawsze ratujesz w potrzebie. :kwiatek:
(Parodię chętnie obejrzę później. 😉 )

Może jeszcze ktoś ma/umie znaleźć tłumaczenia tego? 🙂
Pacz pani 🙂 http://www.ossus.pl/biblioteka/Mroczne_widmo Stąd pewnie pójdziesz dalej.
Wrzuciłam spontaniczne tłumaczenie początku pierwszego crawla i wyskoczyło takie coś.
Dzięki Ci dobrą kobieto. :kwiatek:
Nie ma "stopowego" tematu, a mysle, ze tu pasuje.
Zaniedbalam stopy swoje, konkretnie piety. Masa brzydkiej, zrogowacialej skory, ktora narastala wiele miesiecy i nic nie bylo z tym robione 😡 Tydzien temu postanowilam, iz zrobie z tym porzadek, bo wyglada to strasznie.
Mam tarke do piet, o TAKA, godzine siedzialam i charowalam, skora zrobila sie gladka, codziennie od tygodnia, zgodnie z poleceniem kolezanki smaruje te piety kremem do rak (tak swoje piety do ladu doprowadzila babcia kolezanki), ale niestety nie widze poprawy w wygladzie, skora owszem jest gladka caly czas, codziennie "tarnikuje" delikatnie piety, ale wygladaja jak zaniedbane, biale slady (nie wklesle, gladkie) wciaz sa i brzydko to wyglada. Da sie to jakos "zlikwidowac" na szybko, czy musze czekac az zrosnie nowa skora i na biezaco scierac te piety? Pumeksu nie cierpie.
Bischa, wywal tą tarke. Najgorsze co może być.  😲 
Jest takie coś jak pumeks, ale nie jest pumeksem, taki kamień biały z dziurami jakby - super działa i stopy już po pierwszym nakremowaniu, po użyciu tego kamienia, wyglądają git.  🙂
W gabinetach kosmetycznych używa się takich tarek do pedikiuru. Ma paper ścierny, z 2 stron, o różnej grubości.
Najważniejsze to dobrze namoczyć stopy. Z 10 minut. Kiedy skóra jest porządnie rozmięknięta, wytrzeć i na sucho ścierać. Zabrałam się tak za pięty męża, który nie jest systematyczny pod prysznicem. Wyszły eleganckie. Trzeba powtarzać.
Nie wiem bischa o jakich białych śladach, nie wklęsłych piszesz, więc nie umiem się odnieść. Ja tylko o tej tarce chciałam powiedzieć.
Ja wiem o jakie ślady chodzi. Odżałowałam złotówki i kupiłam krem Scholla do stóp, szybko sobie z tym poradził.
Bischa tylko kremy Scholla dają radę, a kremy do rąk są...do rąk  🙂
Jest coś takiego, jak pedikiur medyczny. W ogóle spróbuj w gabinetach kosmetycznych oni robią to fachowo.
Ktoś już kiedyś o to pytał ale dziewczyny pomóżcie! Co robić jak człowiek elektryzuje?? Od razu powiem, że uzywam płynów do płukania przyczyną moich problemów jest materiał z których zrobione są podkłady w pracy. Tak elektryzuje, że jak dotknęłam aparat to był taki strzał, że aparat sam sie włączył  😵 Co dotknę to strzelam!
tunrida, ale jest różnica w tych tarkach, niektóre to po prostu tarki (które dodatkowo potrafią uszkodzić zdrowy naskórek), a inne to właśnie te, o których piszesz.
Nie wiem, jak inaczej to opisać, sorry.  😜

Głupie pytanie mam: czy ktoś kojarzy filmik, na którym jest młody facet z komicznym, wykręconym wąsem, "śpiewający" (dźwięk jest podłożony, a on tylko rusza ustami) jakąś arię operową? Prezentuje przy tym niebywałe zdolności mimiczne  😁 pokazała mi go znajoma, ale nie potrafi mi wysłać do niego linku  😵

prosz: https://www.facebook.com/blackandwightt/videos/884744381643436/?fref=nf
w komentarzach inne filmiki tego samego gościa.  🤣
desire uwielbiam Cię, już straciłam wszelką nadzieję, że to znajdę!  :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
larabarson, wiem, wiem ze sa do rak, ale kolezanki babcia kremem do rak wlasnie piety doprowadzila do ladu. Dostane ten krem Sholla w jakims Rossmanie, aptece, czy tylko sklepy Sholl?
desire, czemu? Uzywalam tylko tej czesci metalowej, kupilam ja lata cale temu, jak bylam konsultantka w Avonie.
Dostaniesz w Rossmanie cala game ich produktow  😉 Smaruj zawsze na noc, jak juz lezysz w lozku I nigdzie nie lazisz  🙂
Ja smarowałam,  zakladałam na to kawałek folii i skarpetki. Miałam dziwne buty, które przy chodzeniu tarły mi pięty. Może ze 3 noce z taką "wcierką" i było ok.
Też polecam kremy scholla i skarpetki na noc. I wizyte u kosmetyczki, jednak takim magicznym nozykiem jak sie zetnie naskorek, to jest nieporownywalnie lepiej od tarnikowania 😉 ja trzec musze co chwila, a jak mi kosmetyczka zrobi, to jest spokoj na dlugi czas. Dodatkowo mi wszystko nawilża, peelinguje i takie tam, efekt jest wow.

Przepraszam za brak polskich znakow, z telefonu pisze.
Jakim kurierem wysłać siodło, jak je najlepiej zapakować i ile to mniej więcej kosztuje  😡  😉 ?
xequus, - ja wysyłałam przez centrum wysyłkowe ship center. Płaciłam z ubezpieczeniem 23 lub 25 zł (nie pamiętam dokładnie). Wpakowane w karton, owinięte pokrowcem i zapezpieczone styropianem - słyszałam też o poduszcze lub folii bąbelkowej. Paczkami na kurierce się rzuca, ubezpieczenie to konieczność, tak samo otwarcie przy kurierze. No i opakowanie dobrze, żeby się nie podrapało i żeby łęk nie strzelił - bo niby można ubezpieczeniem walczyć, ale po co komu nerwy 😉
xequus ja wysyłam zawsze DPD, wychodzi mi to koło 25 zł (pobraniowa ubezpieczona). pakuje w takie duże kartony z CCC (najlepsze! idealne wymiarami), owinięte w pokrowiec, wypełniam zmiętymi gazetami, folią bąbelkową i - jak mam - takim dużymi, wypełnionymi powietrzem plastikami o ile akurat przyślą mi w paczce z jakiegoś sklepu 🙂 jak dotąd wszystkie siodła przeżyły.
Dziękuje  :kwiatek:
Jak bezpiecznie dla obu stron wymienić się wysyłkowo siodłami...? Jest jakiś sposób na zabezpieczenie takiej transakcji kiedy jest oczywiste, że żadna ze stron nie ma kasy na zapłacenie pełnej kaucji?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się