Popieram, też chętnie się dowiem, jaki to przedział cenowy, zanim zacznę panom na szrocie głowę zawracać 😀
U nas robota wre - wylewka i ściany dwóch ostatnich boksów już są, trzeba tylko podbić dach i odeskować z obydwu stron. Dużo więcej pracy wyszło przy murku oporowym - dzisiaj już trzecia warstwa powstaje, a końca jeszcze nie widać, bo trzeba będzie zrobić drenaż, obsypać, z wierzchu czyli na podjeździe wysypać i ubić żwir.
Niby wokół domu znowu pobojowisko, ale cieszę się bardzo, bo teraz będzie się dało podjechać bezpośrednio pod stodołę i obornik dużym ciągnikiem (do tej pory mieścił się tylko koń albo te minitraktorki).
Jak mi starczy czasu to postrzelam jakieś zdjęcia, żeby potem porównać z efektem końcowym 😀
Dziewczyny, cennik jutro. 😉 Dzisiaj tata zrobił ze swoich słupków (oddał mi te, które zalegały), 8 "prototypów". Zdjęcia dam wieczorem, co on znowuż wykombinował, ale polecam. Wtedy też wytłumaczę, co i jak. Zaś jak pisałam wyżej, jutro jedziemy po planowaną resztę.
No ja dziś też natyrana - po małym liftingu stajni 😉 sufity i ściany wymiecione ,parę desek wymienionych i przy okazji wszystkie kąty pozamiatane 😅 Teraz tylko trochę farby z wapnem i będzie prawie jak nowa! nie licząc 100 letnich murów 😉 Ale jestem zadowolona bo już mnie drażnił ten sufit ze ,,zwisami,, i choć tam na bierząco sie coś tam omiotło to jednak jak całość to całość..Aż sie jaśniej zrobiło 🤣
Zaletą plastików jest to, że rachu-ciachu można przenieść ale cenowo porażka, znalazłam w mojej okolicy stemple budowlane derwniane w cenie 4zł za sztukę (długość 2.80) a jeden palik plastikowy (wysokość 1.20) kosztuje 4.20zł
Niestety, plastiki w zimę bardzo szczególnie się nie sprawdzają. Coś o tym już wiem. 😉
Wstawiam zdjęcie prototypów palików, wbijanych. Będę wbijane, aż do "uszek", które na zdjęciu są widoczne. Wymierzone tak, że po umieszczeniu w ziemi mają wysokość 160 cm. Oszczędność czasu jak i pieniędzy, bo nie trzeba bawić się w betonowanie ich. Czy dobry sposób? Uważam, że owszem. Słupek do wyrwania nie jest, do położenia na ziemi również, nawet przy oparciu się o niego konia. Ojca robotę sobie chwalę. 😀
bardzo fajny pomysł -tylko czy w ziemi nie zaczną gnić? beton nie tyle chyba co trzyma ale też i zabezpiecza od wilgoci -tak ja myślę ale wygoda to jest -rzeczywiście 😉 bo jak ja mam do grodzenia 1,5ha to tych słupów mam co do betonowania. Ale biorę pod uwagę jednak metalowe słupy bo co 4 lata wymieniać drewno to jakiś koszmar -teraz mam problem zabrac sie za grodzenie a co dopiero wszystko wymieniać co kilka lat 😵 Tu kiedyś było bardzo ładnie ogrodzone , owce miały i wiatki i kwaterki a śladu nie ma -nawet po płocie koło domu nie licząc naszej stodoły ktora złożyła sie zaledwie 5 lat temu Te myśli mnie przerażają 🤣 że sie narobię i nic niedługo nie będzie widać 🤔
ogłaszam, ze dostałam dotację na działalność 😅 więc, biorę kredyta i grodzę pastwiska juz na pewno 😅
te kątowniki dość fajny pomysł, tylko czy one sa pordzewiałe? będziesz to malować zapewne jakimiś srodkami? bo rdza zje zaraz.
u mnie w stajni teraz powstaje przepiękne ogrodzenie😍 akurat, kiedy mam w planach sie przestawiać do siebie, to sie u nas zaczeło robić coraz piękniej 🙁 akurat tu słupki metalowe już były, a dokupiono takie deski z kawałeczkami kory na brzegach, nierówne takie. efekt miażdzy. jest przepiękne. słupki pomalowane jakąś farbą, na deskach izolatory i pociagniety pastuch, żeby konie dech nie zjadły.
chciałabym postawić u siebie taki cud, ale przeraża mnie cena słupków(okrągłych, nie katowników) metalowych, takich grubych. chyba narazie postawie cos drewnianego, jak bedzie zastrzyk kasy to bede myslec nad czymś lepszym 🙂
Tez mam kilka takich kątowników tylko niech Ci zrobią od razu otwory na izolatory lub dospawają (jak się da).
Izolujemy inaczej, ale dziękuję za wskazówkę.
Dziewczyny, a cennik jutro. Dzisiaj plany pokrzyżowały prace ogrodowe, pylenie mianowicie. Truskawki czekać nie mogły, miejsce na ogórki się szykuje, więc cóż... Trzeba cierpliwie przeczekać.
Mój ojciec wykorzystywał z kolei pocięte worki po nawozach lub pocięty szlauch (np. na prętach -ale trzeba z tymi wężami uważać bo niektóre przebijają prąd). Widywałam też po wsiach mało estetyczne plastikowe butelki nałożone na kołek.
Albo gumą 😀 U mnie sąsiad tak krowy grodził: palik owinięty na górze kawałkiem dętki, a wokół tego owinięty drut 😀
Jesteś najbliżej. 😉
Porobię jutro zdjęcia jak to wygląda w całości i wtedy wszystko opiszę od a do z. Na chwilę obecną jest milion pomysłów i jeszcze nie wiemy na czym konkretnie stanie, więc nie chcę zmieniać wersji i wprowadzać Was w błąd.
Być., super byłoby gdybyś dała ten cennik :kwiatek: możesz zdradzić swój pomysł na izolację?
ja prawdopodobnie będę miała betonowe słupki na ogrodzenie albo jego część... jak najlepiej zrobić izolację ? słupek jest dość szeroki więc tasma czy szlauch odpada. kot, możesz pokazać mi na zdjęciach jak wygląda Twój pomysł ??
Mehari, a czy betonowe w ogóle trzeba izolować? W stajni, w której pracowałam, były betonowe słupki z trzema otworami, przez które przepuszczony był drut - kopało jak trzeba.
Można to zrobic o wiele bardziej estetycznie, u nas nie było czasu ani pieniedzy na estetyke, Spełnia to swoja role jestem zadowolona ,że wreszcie nie pale słupków po 8 zł 🤔wirek:
O, właśnie planuje tak samo zrobic jak kot tylko na słupkach betonowych. Mam już kopczyk połamańców plastikowych, które w końcu mi sie do czegoś przydadzą. Słupki zostały ze zlikwidowanej plantacji malin, część pewnie dokupie. Potrzebuje ogrodzić pół ha. Jak tylko zbiore siano z pierwszego pokosu, to biore sie do roboty. Na górze będzie tasma, na dole drut i sznurek.
Tylko zastanawiam sie co ile dać słupki. Co 10 metrów nie będzie za rzadko?
Te połamane słupki można poprzecinać na kawałki tak, żeby 1 uchwyt na taśmę wypadał na każdym kawałku i mamy całkiem zgrabny stosik do wykorzystania. Też zbieram połamańce 😉
Co 10 metrów stoi u mnie i działa, jeszcze się nic nie wywaliło.
kot, dzięki 🙂 Słupki są ze zbrojeniem, są popękane, więc nie wiem czy prąd nie będzie uciekał... mam tylko trochę plastikowych słupków, więc na część by poszło, a na resztę wtedy bym musiała deseczki/listewki na izolatory zrobić. Ale zobaczymy w praniu czy te betonowe słupki wypalą, czy zostanie wersja ze stemplami. Isabelle, nie wiem na ile takie kołki dałoby się zamocować do tych słupków.
A powiedzcie mi jeszcze jak Wy robicie... jak Wam się tasma albo linka urwie albo skończy a trzeba dalej pociągnąć, to wiążecie supełek czy tymi specjalnymi złączkami łączycie?
Ja zależy od grubości i ilości przewodników - plecionkę i cienkie taśmy z kilkoma drucikami po prostu wiążę, natomiast te szerokie (np. 4 cm z przewodnikami tylko na brzegach) staram się łączyć złączkami.