Być., to jest wlasnie N3500, ktory chce kupic, po pierwsze jest sieciowy, po drugie 5,5J to energia wejsciowa, impuls elektryczny ma 3,5J. Mialas mi pokazac pastuch akumulatorowy z akumulatorem 6,5J za mniej niz 500zl 😉
Być widać kto rządzi w ogródku🙂 masz tabliczkę UWAGA ZŁY KOŃ 😂 potrzebuje jakiś niekoniecznie mocny elektryzator na ok 2h. Możecie jakiś polecić. Bo na resztę poletek mam taki stajenny co kopie jak pieron, bo na byki musi działać. Ale potrzebuje taką jakąś żółtą skrzyneczkę przenośną z niekoniecznie dużą mocą i niedrogą 😡
Cariotka, moge Ci za stowke opchnac mojego redyka ab, tylko za druga stowke musialabys dokupic akumulator. I ulamala sie w nim raczka, bo kon deske na nia spuscil 😉
Farifelia, temat stajni byl tu wielokrotnie walkowany, wczytaj sie w watek. Mozesz tez zajrzec do watku o projektach stajni.
stillgrey tak szczerze to potrzebuje dopiero na wiosnę bo dostałam 2h skromne koło domostwa. Zupełnie się na Tym nie znam bo ja prądu i ognia się boję...popatrzę się jeszcze trochę i jak będziesz miała to się do Ciebie uśmiechnę. Do wiosny mnóstwo czasu niby ale muszę już zaplanować wydatki, przy moich zarobkach i ostatnio wielu wydatkach wolę wszystko planować na pół roku przed...
stillgrey bardzo chętnie wczytałabym się dokładnie w cały wątek, jednak nie mam na to niestety tyle czasu. Dlatego wolę zadać sprecyzowane pytania, które idealnie opisują to, co mnie interesuje 😉
Farifelia ale Twoje pytania są dość rozległe i np temat mat był poruszany już kilkanaście razy np. stronę/ dwie strony wcześniej. Bardziej odpowiednim wątkiem do Twoich pytań jest wątek o projektach stajni.
Cariotka, na wiosnę to i ja może będę chciała pozbyć sie mojego AGRI1000 za jakąś stówkę Na 2 ha w sam raz. Bardzo dobrze mi służy -nieduży ,sieciowy i akumulatorowy (jeszcze chyba na gwarancji ) ale chcę więcej ogrodzić no i martwie sie że jednak nie da rady bo jest chyba tylko na 10 kilometrów . Jak znajdę w przystępnej cenie taki na 50 kilometrów czy ciut mniej i mocniejszy to ten sprzedam chętnie.
Farifelia, cały wątek o projektach stajni to odpowiedz na Twoje pytania 😉 poza tym kwestia finansów, zapytaj wykonawców, firmy itp. i jeśli nie masz czasu czytać, to ludzie nie mają czasu ponownie pisać esejów😉
Cariotka, nie możesz do byczka podłączyć? szkoda inwestować w coś malutkiego 🙁
stillgrey To również bardzo dobrze rozumiem, dlatego nie wymagam tysiąca odpowiedzi, bo domyślam się, że nie każdemu chce się rozpisywać 😉 Jednak pomimo tego, wciąż wertuję tematy a przy okazji może jakaś łaskawsza osoba się znajdzie i odpowie chociaż na część pytań 😀
Angela chętnie, bo w sumie moim prądu nie trzeba, ale żebym mogła je zostawiać np na noc to wolę mieć prąd. A poza Tym to tata załatwił tą ziemię, on się podjął pomocy w ogrodzeniu i zaproponował jednak prąd. Więc jakbyś miała na sprzedaż to pisz, bez pośpiechu, bo będę to dopiero na kwiecień ogradzać. Isabelle no właśnie nie 🙁 bo to pole mam koło domu a reszta podpięta jest do elektryzatora, który jest w stajni. A stajnia jest trochę dalej (no dzielą nas trzy działki) i nie da rady.
Tacie może uda się załatwić słupki metalowe...fajnie by było bo trwałe.
Farifelia, takiego BUDYNKU to z płyty nie postawisz. to juz raczej musisz murować. płyta nie nadaje się zeby automatyczne poidla nei zamarzaly no i ...nie ta kubatura. przejrzyj firmy ktore sprzedają gotowe projekty domów, stajni też są. to tanie projekty, zatwierdzone, a i kosztorys inwestorski mają.
my tu mozemy ci powiedzieć jak przerobić cos albo wiate postawić 😉 z budowaniem idz do "projekty stajni" tam znajdziesz odp
ale nikt ci projektu albo nawet kosztorysu za friko tu nie zrobi, szczególnie ze i tak potrzebujesz pieczatki do pozwolenia na budowe itd 😉
[quote author=horse_art link=topic=19013.msg1586757#msg1586757 date=1353097025] Farifelia, my tu mozemy ci powiedzieć jak przerobić cos albo wiate postawić 😉
[/quote]
mi postawcie, mi 🤣 ja w maju stawiam wiatke wiec po wybudowaniu na pewno napisze co jak i za ile.. w sumie jeszcze sama nic nie wiem, ' kloce ' sie z tata, bo on uparl sie z taka wiatka nie musi byc w ziemie wsadzona 😲
2. Jaki materiał byłby najlepszy na podłogę w boksach? Beton odpada - jest śliski. Kostka bądź mozaika jest ponoć kłopotliwa. Czytałam również o nowoczesnym rozwiązaniu, jakim są maty gumowe. Jednak z tego co wiem, nie jest to tani materiał.
Koszt podłogi gumowej w boksie 3x3,5 m to w zależności od producenta ok 1600-2000 zł. Mnie wyniosła 1600 zł bo kupiłam maty na place zabaw dla dzieci. Mają tą zaletę, że są lekkie i można łatwo przenosić.
3. Stajnia planowana jest na 4 boksy, po 2 boksy naprzeciwko siebie, rozdzielone korytarzem o szer. 3m, z pomieszczeniem paszowym oraz siodlarnię, ze strychem zaadaptowanym na skład siana oraz słomy. Wielkość boksów 3,5m x 3,5m. W każdym boksie poidło automatyczne oraz zabezpieczone okno. Ile w przybliżeniu wynosił by koszt budowy takiej stajni?
Nikt Ci tak z głowy nie widząc projektu ceny nie poda. Dlaczego> Bo za mało danych podałaś. Nie napisalaś czy w końcu murowana czy drewniana. Jeśli murowana to z jakiego rodzaju bloczków, czy ocieplona i otynkowana czy surowa. Czy strop lany betonowy czy drewniany. Jakie pokrycie dachu: papa, blacha, dachówka.... Czy okna duże żeby konie mogły przez nie wyglądać czy zwykłe inwentarskie. Z jakiego materiału (drewno, metal, plastik). Czy bezpieczna szyba czy tylko krata. Boksy murowane czy fasady i przegrody stalowe z wypełnieniem drewnianym. Jakie drewno. Czy żłoby obrotowe czy normalne. Plastikowe czy stalowe. Poidła samozapełniające czy tradycyjne. Z jakiego materiału. Jakie drzwi. Stalowa rama i wypełnienie drewniane czy tradycyjnie całe drewniane. Jaka podłoga w boksie. Czy siodlarnia ogrzewana czy nie. Jak wykończona. Czy na wysoki standard (płytki lub panele czy sama wylewka betonowa). Jak wysokie poddasze do kalenicy. Czy budowa systemem gospodarczym czy od A do Z przez firmę. Itd .... Itp
Możliwości wyboru jest tak dużo, że różnice mogą być od kilku do kilkudziesięciu tysięcy w ostatecznym rozrachunku. I wątpię aby nawet po podaniu przez Ciebie odpowiedzi na moje pytania ktoś Ci usiadł i to wycenił, bo za to biura projektowe biora pieniądze 😉 Możli
ja mam wiatke nie przymocowana do podloza i nic sie nie dzieje, ale zamierzam ja jednak przytwierdzic na wiosne po zrobieniu w srodku wylewki, tak w razie czego 😉
Laguna znalazlam oferte z takimi matami, o ktorych mowisz czerwonymi lub zielonymi za 100zl/m2, wiec wyjdzie taniej niz 1600zl.
Oj, chcialabym miec tylko boks do wylozenia matami, a mam niestety 50m2 :/ Nie wiem czy jest sens inwestowac, az 5 tys. tylko po to zeby zrobic podloge w starej stodole dla 2 emerytow :/ Juz i tak prawie 10 tys. wlozylam w konie od wrzesnia, a efektow nijak nie widac :/ Musze zaczac grac w totka 😁
Laguna, takimi wyliczeniami własnie zajmują się firmy - kosztorys inwestorski... a biorą za to tyle ze masakra ;/ (niedawno bylam na etapie architektów i kosztorysantów do stajni, budynków... ceny kosmos - szczególnie że przecież to program lizy wszystko ;/ )
Witam! Mam kilka pytań w związku z budową stajni. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie, posiada własną stajnię, bardzo proszę o wypowiedzi. Generalnie mam dwa konie, które na dzień dzisiejszy stoją w pensjonacie u znajomego w stajni. Jednak planuję budowę własnej stajni. W związku z tym bardzo proszę o opinie dotyczące: 1. Z jakiego materiału najlepiej wybudować stajnię? Znajomy twierdzi, że drzewo i płyty OSB najlepiej przewodzą ciepło. Jest to również tańsza forma budowy stajni.
Myślę, że Twój znajomy miał na myśli to , że drewno jest najlepszym izolatorem. Jak napisałaś jest to tańsza forma i na pewno szybciej konie wprowadzisz do drewnianej niż do murowanej stajni.
Angela chętnie, bo w sumie moim prądu nie trzeba, ale żebym mogła je zostawiać np na noc to wolę mieć prąd. A poza Tym to tata załatwił tą ziemię, on się podjął pomocy w ogrodzeniu i zaproponował jednak prąd. Więc jakbyś miała na sprzedaż to pisz, bez pośpiechu, bo będę to dopiero na kwiecień ogradzać. no ja myślę że też nie wcześniej. Muszę jeszcze uzbierać na ten większy więc po nowym roku zacznę. Ten co go mam w zupełnosci starcza ale jak wiadomo -czym dłuższe ogrodzenie tym musi być mocniejszy a u mnie za ogrodzenie wychodzi tylko kucka -jak zresztą u kuców to bywa 😉
jak tam dziś u Was? u mnie przymrozki i ,,ziuziu''. Płomienia musiałam w derę zapakować bo po 15 minutach porannego wypasu zmarzł. Fliper na szczęście ciepły. I na całe szczęście w stajni jest w sam raz, czyli nie za ciepło ale też nie jest im zimno. Sprzątacie boksy codziennie w taką pogodę? Ja dziś posprzątałam ale zapakowałam do każdego mini boksiku jeden ogromny bal słomy.
dziewczyny, po co się wywozi / rozrzuca gnój na pastwiska? domyślam się, że robi się to teraz, i nie wiem czy rozrzucać? na wiosnę nie ma gnoju? nie będę zbierać siana, tylko wypasac najpewniej.
U mnie chyba przymrozku nie było... Koni nie derkuję, sprzątam codziennie, ścielę normalnie. Jak będą mrozy po - 10 - 20 to wtedy więcej zaścielę.
Isabelle rozrzuca się w celu nawożenia 😉 Ja planuję za rok na zimę nawieźć naturalnym nawozem, ale też jestem ciekawa czy na wiosnę nie ma gnoju, bo tez będę wypasać a nie kosić....
Mehari, no właśnie dziś ma facet zabrać gnój, ale może mi równie dobrze go rozrzucić na łące. i nie wiem na co sie zdecydować, bo się na tym nie znam, a on zaraz będzie, dlatego bardzo liczę na odpowiedzi nawożących gnojem pastwiska😉
wiem, że w celu nawożenia, ale po czym poznać, że u mnie pastwisko się pod taki typ nawozu nadaje i kwalifikuje😉? testów nie wykonam dziś, no option🙂
po to żeby trawka lepiej rosła 😉 najpierw się bronuje, później dosiewa i na końcu nawozi. Najlepiej nawieźć gnojem od krńwek, bo jeżeli ktoś nie sprząta kup z pastwisk to gnój od krów zabije ten nieprzyjemny zapach dla koni.
Ja co drugi rok przed zimą rozrzucam gnój na łąki, na które od wiosny konie wychodzą na trawkę. Ponoć tylko nie można co roku, bo się przenawozi ziemię czy coś. Nie znam się, tak słyszałam. W tym roku nie rozrzuca, w zeszłym rozrzucałam. Ważne, żeby zrobić to przed mrozami i śniegiem, to wtedy na wiosnę śladu po tym nie będzie 😉 no i nie za grubo!